Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás
 
Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   155 / 179
(#) Profisixx hozzászólása Feb 7, 2021 1 /
 
Jó estét!
LED panel nem működik, de ezt valószínűleg egy ,vagy több LED kiégése okozza a szalagon. Azt viszont nem tudom mennyire lehetséges hogy 230 V váltóárammal működik? Adattábla a fotókon
(#) Bakman válasza Profisixx hozzászólására (») Feb 7, 2021 /
 
Lehet, hogy van valahol egy rejtett tápegység. A képről nem derül ki, a szalagra is + és - van nyomtatva.
(#) Profisixx válasza Bakman hozzászólására (») Feb 7, 2021 /
 
Nincs tápegység rejtve
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2021
(#) Profisixx hozzászólása Feb 7, 2021 /
 
A kiégett LED-et milyen tipussal tudom helyettesíteni?? 99 darab van a szalagon, ha azt az egyet áthidalom kiég az összes?
(#) birtpage hozzászólása Feb 7, 2021 /
 
Sziasztok!
Nem akartam új topikot nyitni, így itt teszem fel a kérdésemet.
Hozzájutottam egy LED reflektorhoz. 230-ról üzemeltethető. Az alábbi képet mellékelték, mint bekötés.
Kérdésem, hogy muszáj-e fázishelyesen bekötni, vagy a N és L bekötése mindegy?
Csatlakozót szeretnék rákötni, hogy be tudjam dugni konnektor(ok)ba. Ott meg mindig meghatározni a fázisvezetéket nehézkes.
A LED tulajdonságai miatt kérdezem, elvégre diódáról beszélünk vagy ez megoldott (Graetz-hídhez hasonlóan)?

Untitled.png
    
(#) Bakman válasza Profisixx hozzászólására (») Feb 7, 2021 /
 
Előbb-utóbb biztos kiég a többi is. Az a baj, hogy ha ebben az elrendezésben egyet kiveszel, akkor a többire jut több feszültség, még gyorsabban tönkremegy valamelyik. A mérete alapján kereshetsz másikat, hátha. Ugyanakkor nekem úgy tűnik, hogy a jobb oldalon nem csak egy LED van megégve, hanem az összes fekete ilyen-olyan mértékben.
(#) Bakman válasza birtpage hozzászólására (») Feb 7, 2021 / 1
 
Nem számít, melyik a fázis és a nulla.
(#) freddyke hozzászólása Feb 16, 2021 /
 
Sziasztok! Garázsba oldalftalra 3 oldalra és a mennyezetre két helyre szeretnék LED-es megvilágítást, amely nagyon erős fényt ad, ahhoz eleget, hogy bárhol nagyon jól lehessen látni (autókozmetika, szerelés, stb) kiegészítő megvilágítás nélkül. Hagyományos izzóból lámpánként 100W minimum kellene. LED-nél 2000-3000 lumen lámpánként hozhatja ugyanazt vagy még erősebb fényérzetet?
El szeretném kerülni a kapcsolóüzemű tápos megoldásokat. A gyári 230V-os lámpatestek kivétel nélkül kapcsolóüzeműek? Létezik trafóról üzemeltethető lámpatest? Esetleg komplett gyári trafós megoldás? Tippet esetleg tudtok adni hol és mit keressek?
(#) Epu2 válasza freddyke hozzászólására (») Feb 17, 2021 /
 
12V-os LED fényforrás, 12V-os táppal? Ha besüllyeszthető akkor a védelem is meg lehet.
(#) uniman válasza freddyke hozzászólására (») Feb 17, 2021 /
 
A "fényérzet" a LED-vílágítás esetén csalódást fog okozni...egyrészt a LED-ek fényspectruma teljesen más, mint "villanykörtéké". (Bár a 3500-4000K-s megfelelhet e célra) A reklámszlogen is hamis, hogy 100W helyett elég 10-20W LED. Ezenkívül a villogásmentességre is figyelemni kéne...
A kapcsolóüzemű tápokkal mi a problémád?
(#) freddyke válasza Epu2 hozzászólására (») Feb 17, 2021 /
 
Süllyeszteni nem tudom. Falon kívüli kellene, de nem kell feltétlen por és víz védettség, beltérbe lesz. Esetleg bevált webshopot tudnál ajánlani, ahol ilyesmik vannak?
(#) freddyke válasza uniman hozzászólására (») Feb 17, 2021 /
 
Ezért kellene minél melegebb fényű és túlméretezni. Talán 3000-6000 lumen lámpánként nem lenne túlzás, de annak fogysztása is van.

A LED-es villanykörték nálam hullottak, mint a legyek. Ennyi erővel 100W-os izzót is égethetek, az áramszámla sem több, mint a LED-es izzók ára. Tehát a kapcsolóüzemű táp hibaforrás, léghűtés esetén zajforrás, sípolhat, ha nincs fémházban ektromágneses sugárzás forrása, ionizálja a levegőt, stb. Nem szeretnék ebből vitát, csak leírtam.

Ha vannak törpefeszültségű lámpák, az lenne a legjobb. Kérdés tudtok-e beszerzési forrást.
(#) uniman válasza freddyke hozzászólására (») Feb 17, 2021 / 1
 
Tévedés azt hinni, hogy pl. a 12V-os LED-ekben nem lehet kapcs. üzemű táp.
Egyedül a 12 vagy 24V-os LED szalagokban nincs...ezeket akár trafós tápról is meghajhatók. De csapnivaló a hatásfokuk...különösen a melegfehéreknek.
Más LED-ek (pl. COB) is megtáplálhatók trafóról, de áramkorlát szükséges...
(#) vision61 válasza freddyke hozzászólására (») Feb 17, 2021 / 1
 
Idézet:
„A LED-es villanykörték nálam hullottak, mint a legyek.”


Szia!
Nekünk a Li*l-ben kapható 230 V-os LED-es "izzókkal" jó tapasztalataink vannak. Az elsők már lassan elérik a három éves kort, eddig még működnek. A 3 éves blokkgarancia sem rossz, igaz nem izzót, hanem más terméket már vittem vissza.
(#) Epu2 válasza uniman hozzászólására (») Feb 17, 2021 /
 
Ha jó a színhőmérséklet, nappali fehér, nincs probléma a fényérzettel. Azt hittem én is, hogy gond lesz a csere, mert nekem kell a fény.
A fürdőszobában olyan világító testünk van, amibe ha 100W-os izzónál kisebb volt, sötétnek tűnt. A 100-as is épp hogy. Az a test is idétlen, mert lefelé kevés fényt ad és az izzók hullottak mint a legyek. 9W-os Aldi-s LED lámpa ment bele, mert nem volt nagyobb ami bele is fért. Világosabb van, mint izzónál. hasonló a helyzet a konyhába. Két 18W-os E-takarékos fénycső helyett 2 db 8 W-os LED nagyobb fényt ad. És a 3×21W-os energia takarékossal megegyezőt ad a szobai lámpa is. Bár azt nem tudom mekkora LED-es helyettesítést kapott, de az két színhőmérsékletű. Többnyire a meleget használjuk. A hidegfénytől minden olyan idegen.
Az udvari világítás, ami már elromlott egyszer és lekerült róla az opálbúra. 5W-os. Jobban világít, mint a többiek 60-as izzói. Az opálbúra rengeteg fényt fog fel.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2021
(#) freddyke válasza uniman hozzászólására (») Feb 18, 2021 /
 
Ezt a lámpát ajánlották. Ha nincs ráírva, hogy villogásmentes, akkor villoghat? A nem fényerőszabályozós lámpák teljes fényerőn is villoghatnak? Ha több KHz-en villog, az is érzékelhető, okozhat fejfájást (monitorban nálam okozott is), mégha nem is látható.

Esetleg tudnátok ajánlani megfizethető árú, falra vagy mennyezetre szerelhető, villogásmentes lámpát, 2000-6000 Lumen környékén, 3000(-4000 Kelvin) színhőmérséklettel?
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2021
(#) antiktelefon válasza freddyke hozzászólására (») Feb 18, 2021 /
 
Az összes led villog a te felfogásodban, mivel áramgenerátoros meghajtású, de még a trafós is, csak az 100Hz-en. Ha villogás mentest akarsz, 12V akkuról, előtét ellenállással hajtsd. Ugyanakkor a magas frekvencián villogás nem problémás. Inkább a színvisszaadássál lesz gondod, nem a villogással.
Ilyen teljesítményre csak ics meghajtású ledet fogsz találni, ami villogni fog. (De igazából senkit sem zavar.) Mindenféle driver más fix vagy változó frekvencián működik, ha ki tudod deríteni, milyen ic van benne, tudsz magasabb frekvenciájút venni.
(#) freddyke válasza antiktelefon hozzászólására (») Feb 18, 2021 /
 
Azt gondoltam, a villogásmentesség mégha szűkebb körben is, de általános igény és van rá gyári megoldás. Monitorból tudtam találni teljesen villódzásmenteset (publikált teszten oszcilloszkópos mérés is volt). Akkor maradok a nagy frekvenciánál, bár továbbra is tartom, hogy a villódzás több kHz-en is érzékelhető, zavaró, mégha nem is látható közvetlenül. Az említett lámpa elvileg Samsung chip-es, ez mond valamit? Egyébként rá szokták írni lámpákra, hogy villogásmentes, de azok sokkal drágábbak. 5 lámpánál 40 ezer helyett kerülhet 60-80-ba vagy többe. Pontosan milyet kellene keresnem, hogy legalább nagyfrekis legyen?
(#) freddyke hozzászólása Feb 18, 2021 /
 
Erről esetleg vélemény az említett szempontok alapján?
(#) uniman válasza freddyke hozzászólására (») Feb 18, 2021 /
 
Így nem fog ez működni! Ez pont úgy néz ki, mint amit a piacokon egy ezresért utánad dobnak.(igaz az 6500K-s) Ha nem látod a fényét személyesen (azt is csak nálad a helyszínen)...akkor lutri, hogy mit választasz. Az előzőhöz hasonlót (de sokkal drágábbat) használ egy ismerősöm egy 5x6 m-es lakatosműhelyben (2 vagy 3 darabot)...
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2021
(#) antiktelefon válasza freddyke hozzászólására (») Feb 18, 2021 /
 
Vtac sok helyen kapható, közepesen gagyi, a hűtőfelületről eláll a led, szerelni kell előtte. De mindegyik villogni fog felvételen. Monitorból is a villózásmentes csak azt jelenti, hogy framek között nem kapcsolja ki a háttérvilágítást és alapból nem alacsony frekis pwmmel hajtják.
Ha minőségi ledet akarsz, osram subsitube van, az rakható fénycső helyére és elég jól bírja, vagy osramnak más ledjei sem rosszak, pl a floodlight sorozat sem rossz, de most duplázták kb az árát.
Az összes kínai, leddiszkontos, obis led fényvető egy éven belül meghal, nem érdemes szórakozni vele, ha nem akarsz folyton garanciáztatni.
De mondom mégegyszer, neked high cri led kell, ami baromi drága és nem gyakori. Azok ilyen alkalmazásra vannak, és magas frekvencián működnek, mert fotózáshoz és videózához is használják.
(#) freddyke válasza uniman hozzászólására (») Feb 18, 2021 /
 
Kimondottan sok év garanciás, magas élettartamú, magas lumen per Watt arányú, természetes-melegfehér, villódzásmentes fényforrást kerestem. Mindkét említett lámpa V-TAC (nekem nem mond semmit ez a márkanév), 5 év garanciás, várhatóan 30 ezer üzemórás, 160 lumen/W. Ezeket üzletben ajánlották. Ha gagyik, akkor jobb ötlete esetleg valakinek? El lehet költeni ugyanarra százezreket is, de nem biztos, hogy a végeredmény jobb lesz.

Nálam kell látnom a fényét, felszerelve a lámpát, nem üzletben. Ha nem válik be, megy vissza a feladónak. Jobb lenne elsőre jót venni, azért vagyok itt és kérdezek.
(#) freddyke válasza antiktelefon hozzászólására (») Feb 18, 2021 /
 
A monitorom analóg, PWM mentes, oszcilloszkópos méréssel is. Néhány éve még létezett iyen monitor, a mostani helyzetet nem tudom.
Úgy érted szét kell szedni a V-TAC lámpát és ráragasztani a LED-eket a hűtőfelületre, annyira gagyi? Akkor mire adnak 5 év garanciát? A CRI-jük egyébként 80, ez kevés?
Van értelme fénycsöves lámpatestet venni, hogy LED fénycsövet tegyek bele? A floodlight spotlámpa, nem egyenletes megvilágítást ad.

A kereső (feltételezhetően) csak a kínai szeméthalmazt dobja ki. Ha az említettek tényleg annyira gagyik, hogy még az 5 év garancia sem érv, hol találok minőségi lámpákat?
(#) bbb válasza freddyke hozzászólására (») Feb 18, 2021 /
 
Én valami 250-260 forintért vettem 2 év garanciával V-TAC VT-2882 6W 3000K GU10 foglalatú LED fényforrást. Nem bántam meg, annyit már kibírt, mint az OSRAM energiatakarékosa ugyan abban a lámpatestben előtte ugyanabban a foglalatban. Ennyi pénzért meg garanciáztatni se érte volna meg, pedig csak 100m kitérő a bolt hazafele menet
Másik szobába pedig az aliról rendeltem utoljára: Bővebben: Link
48W, a 25 m2-es szobát gyönyörűen bevilágítja. Könnyű, mint a tollpihe, már-már soknak is mondhatom a fényét. A fúrógépet nem láttam stroboszkópolni a fényében (gondolom ezért akarsz villódzásmentest) és videózva se vettem észre semmi vibrálást.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2021
(#) uniman válasza freddyke hozzászólására (») Feb 19, 2021 /
 
Munkahelyemen 7 teremben szereltek fel (kb.1,5 éve) termenként 6-6 db 100W-os V-Tac LED reflektor...(6-6 db 250W-os fémhalogén lámpák helyett)... ezidáig kiválóan teljesítenek. Egyetlen darabbal volt garanciális csere.
Meglepett, hogy elég lett a fényerejük, bár a "lumenek" nem stimmeletek! A 250W-os lámpa huszonezer lumenje messze meghaladta a 100W-os LED reflektor papírforma szerinti fényét... Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2021
(#) uniman válasza uniman hozzászólására (») Feb 19, 2021 /
 
60m2-esek a termek...
(#) sznyeg válasza freddyke hozzászólására (») Feb 19, 2021 / 1
 
Konkrétan V-tac (meg Tungsram, Led-Pol és még sokan mások) kis és nagykerben dolgozom Szegeden, ha van ezekkel a lámpákkal kérdésed, nyugodtan...
Egyébként általában nem szokott gond lenni ennek a forgalmazónak a lámpáival, főleg az 5 év garanciásokkal, azok Samsung ledes lámpák.
A 120Lm/W vAGY 160Lm/W fajlagos teljesítményű (A+, A++ energiaosztály jelzésű) lámpáik kifejezetten jók.
Ha típusra vagy kíváncsi, ne a VT számot írd le, hanem az SKU kódját, mert ugyanazon VT számmal típuscsaládot jelölnek, azzal konkrét lámpa/fényforrás nem azonosítható be.
(#) freddyke válasza sznyeg hozzászólására (») Feb 20, 2021 /
 
Számokat nem tudok, a fent is linkelt 3000K-es, 4800 lumen-es, 160 W / lumen teljesítményű , 5 év garanciával forgalmazott lámpa egy lehetséges vétel lenne.
Fórumtárs ajánlotta a Philips Fortimo-t. Ezek csak natúr LED panelek és tápegységek, lámpakészítőknek, de fel lehet natúrban is tenni. Ez a 2200 lumen-es, 3000K-es lenne egy lehetséges vétel (adatlapja itt). 61000 üzemórát ír 70%-os lumen megtartás mellett. Az elsőnél a 30000 üzemóra mit takar pontosan? Ez utóbbiban jobb minőségű LED-ek vannak? Ehhez esetleg víztiszta, 120-180°-os lámpabúrát lehet szerezni üresen?
(#) sznyeg válasza freddyke hozzászólására (») Feb 21, 2021 / 1
 
Elméletileg 30000órát fog neked világítani, maximum napi 10-12 óra folyamatos üzemidő mellett.
A ledes lámpák - tök mindegy, mi van ráírva gyártónak - nem szeretik a folyamatos üzemet. Ha nagyobb üzemidőre van igény napi 10-12 óránál, a mai napig nincs jobb a gázkisülő lámpáknál (lásd neon, kompakt cső, fémhalogén lámpa).
Ez a V-Tac teljesen jó lámpa, SKU-665 kódra hallgat, egyszer jött vissza garanciaidőn belül belőle a teljes mennyiség, amit megvettek belőle, de mint kiderült ipari nagykonyhába szerelték fel és valószínűleg a menyezet közelében nem bírták a meleget.
Ez a másik "átka" a ledes világításnak, nem szereti, ha 40-50°C felett van a környezeti hőmérséklet, olyankor elég hamar megfárad és nem világít tovább. Az ártatlan nem igazán hőálló.

A V-Tac lámpák közül, amit magamnak nem vennék, azok a Samsung chipes mozgásérzékelős reflektorok, mert van benne egy olyan funkció, hogy ha egy pillanatra elveszed a villanyát, folyamatos üzemre áll át, ami elvileg reverzibilis, azaz kb fél percre kikapcsolva visszaáll az mozgásérzékelős üzemmód. De elég egy pillanatnyi áramkimaradás, hogy azt higgye, hogy te azt akarod, hogy folyamatosan működjön.
Mondjuk néha PIR-ben a relé is be tud égni, de ez nem túl gyakori hiba.
(#) uniman válasza freddyke hozzászólására (») Feb 21, 2021 / 1
 
A Fortimo LED Line modulok jó választás... Több tucattal is dolgom volt, 1100-2200 lumenesekkel, 30 és 60 cm méretűekkel, 1 és 3 line típusokkal, 3000 és a 4000K-sokkal.
A 3000K-s bent a lakásban, a négyezrest műhelyben használnám...
Az üzemórákkal nem kell foglalkozni, viszont lehet a max.-nál kisebb árammal is működtetni.
Alu hordozóra van szerelve és alig melegszik. A lámpatestre kell jó megoldást találni, bár van gyári is jó drágán...
Következő: »»   155 / 179
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem