Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-sor karácsonyfára
Lapozás: OK   1 / 6
(#) Emberfej hozzászólása Szept 9, 2008 /
 
Sziasztok!
Karácsonyfa égősort szeretnék építeni ledekből. Az alapötlet megvan, de némi finomításra szorul.
Íme:
-230v ból graetz híddal egyenáram
-ellenállás
-a konstansos szinuszjelet(lehet hogy nem így hívják, szóval azokat a "dombocskákat") +/- ágra kötött kondenzátorral kissé kiegyenesítem(a ledeknek, hogy jobban bírják)
-és végül egy rakás red párhuzamosan kötve
(rajz mellékelve)

Ha ez így elviekben működne akkor egy kis segítség kellene meghatározni, mi mekkora legyen. Pl kondenzátor ami alapból lejjebb veszi a 230v-ot az előtte lévő ellenállásról ne is beszéljünk. Azt se tudom, hogy a graetz híd 230v os egyenáramot csinál-e vagy kissebbet.

Lehet, hogy inkább transzformátor kéne áramforrásnak de azt nemigen szoktak égősorokhoz használni. Kételkedem hogy elbírnának 60-70 égővel.

Üdv: Tomi

egosor.jpg
    
(#) Lacika001 válasza Emberfej hozzászólására (») Szept 9, 2008 /
 
230Voltról párhuzamosan kötött ledeket nem igazán célszerű táplálni ,inkább kösd őket sorba.
kb hány LEDet akarsz felhasználni?
A graetz híd ha pufereled (kondenzátorral) akkor kb 325v "csinál" szóval ezt házilag nem életveszélyesre megcsinálni elég nehéz lesz.
(#) Emberfej válasza Lacika001 hozzászólására (») Szept 9, 2008 /
 
Kb olyan 50-100at. Félek hogyha sorbakötöm és van akár 1 rosz led meg nem találom. Arra már gondoltam, hogy jólenne valahova egy biztosítékot is beleépíteni. Ha az ellenállással levinnénk 200v alá akkor nemlenne olyan veszélyes? Amúgy mikor lesz a 230v ból 325v még a kondenzátor előtt, vagy után?
(#) zenetom válasza Emberfej hozzászólására (») Szept 9, 2008 /
 
Meg lehet oldani, van egy téma itt HE-n...
Csak a trafó azért is kell, hogy galvanikusan leválaszd a szerkezetet a hálózatról.
(#) Lacika001 válasza Emberfej hozzászólására (») Szept 9, 2008 /
 
párhuzamosan már pedig nem kötheted őket mert a ledek pár voltos feszültséggel működnek így a fölösleges feszültségre eső teljesítményt az ellenállásnak kellene elfűtenie 50-100 LEDnél ez már jelentős .
a 230 volt az csak a hálozati feszültség effektiv értéke ,a csúcsérteke 325v amire feltöltődik a kondenzátor és a követező periódusig ennek közelében marad.
(#) boy23w válasza Emberfej hozzászólására (») Szept 9, 2008 /
 
Huh erről tegyél le! 1: életveszélyes lehet 2:annyi hőt fog termelni mint 10mA*100db LED= kb 2db 100W os izzó! 3: Karácsony környékén a piacokon lehet olcsón készen kapni és annyiért amennyiért adják nem érdemes kinlódni vele. (és villog is, szép szines...stb)
(#) tams hozzászólása Szept 9, 2008 /
 
én kipróbáltam 5 db leddel!

Szépen sorba kötöttem őket.
A hálóati dugó után betettem egy kondenzátort, utána jött a greatz pufferkondi és a ledek. Szépen működött és nem fűtött.
De tényleg vigyázz vele, véletlenül is hozzá lehet érni.
Különben is milyen egy életveszélyes karácsonyfa körül ünnepelni... :no:
(#) tams válasza Emberfej hozzászólására (») Szept 9, 2008 /
 
egyébként ha jól megépítesz egy ledes kapcsolást akkor a lednek nem szokása "kiégni". Berakásnál meg kiméred és kész.
Egyébként 200V az még bőven halálos. 50V alatt mondják törpefeszültségnek én úgy tudom.
(#) bakos13gab hozzászólása Szept 9, 2008 /
 
Sziasztok!
Nos, a dolog bennem is felvetődött, de én úgy képzeltem, hogy fogok egy pár voltos trafót és arról párhuzamosan kötve, mert sorban elég gáz keresgélni a rossz ledet, égőt. Számolgattam kicsit és rájöttem, hogy nem feltétlen olcsóbb, sőt!!! ha már csak a ledeket számolom (nagyobb fényerejű és nyilván mindenféle színű) akkor vagy 2-3000Ft és hát a trafó is problémás: kis fesz, nagy áram és hát veszteség stb.
Nekem inkább az teszett benne, hogy lehet tényleg egyedi, főleg RGB ledekkel és valamilyen programozással, esetleg így van értelme. Amúgy a normál égősor szerintem szebb fényt (nekem természetesebb) ad.
(#) Emberfej hozzászólása Szept 9, 2008 /
 
Amíg az öcsém kicsivolt megtanultam, hogy mindent úgy csinnáljak meg, hogy még készakarva se lehessen nagyfeszültséget tapogatni.
Csak simán bekéne kötni egy trafót a graetz elé?
(ha egy trafóra "20VA" van írva az 20 wattot akar jelenteni?)
(#) bakos13gab válasza Emberfej hozzászólására (») Szept 9, 2008 /
 
Igen, én is ezért preferálnám a kis fesz, nagy trafó dolgot. Öcsém nincs, de már ráztam kezet a 220-al (na jó, most már 230). Szóval ez sokkal biztonságosabb így, csak extra költség a trafó, amúgy sok led kéne, mert sztem legalább 3 kéne egy csokorba hagyományosból, én eleinte úgy képzeltem, hogy smd ledeket rakok pici nyákokra, így kábelezni is jobb, mert a led lába szerintem egy két használat után le is törne. Egy másik alternatíva lehet, hogy belehúzzuk a ledsort hőálló csőbe (ilyet lehet kapni is itt a villamos boltba, méterre vágják, de abban rizsszem izzők vannak és szerintem párhuzamosan, mert hát a csere ott aztán tényleg problémás egy dolog. De ledekkel például ez jó lehet kültéri díszítésre is, főleg kis feszülttségel, ultra biztonságos, de szerintem ezt sem éri meg házilag összetákolni, esetleg csak ha rövid darabok kellenek.
Az egyenirányítás, simítás tényleg jól jön, mert bár lehet, csak képzelődöm, de én látom a ledek remegését váltóáram esetén.
(#) Emberfej válasza bakos13gab hozzászólására (») Szept 10, 2008 /
 
Nálunk elég ingadozó az áram(örülünk, ha a villamos eltud indulni) az égősorok nembírják sokáig. Talán masszívabb lesz ha énrakom öszze, 1 próbát megér.
Amúgy eddig bolti égősorban nem volt semmi(kondi, elenállás, stb) amit szétszedtem mert elromlott.
(#) Lacika001 válasza Emberfej hozzászólására (») Szept 10, 2008 /
 
Hát reméljük ez az 1 próba nem lesz megrázó élmény.
Egyébként a ledeket nyugodtan sorbakötheted mert ha a megfelelő feszültséget kapnak gyaorlatilag soha nem égnek ki.
Vagy mi lenne ha mondjuk egy számítógép tápról működtetnéd őket 5vagy 12 voltról 2-4 et sorba majd a sorokat párhuzamosan
(#) idlob válasza tams hozzászólására (») Szept 10, 2008 /
 
Mind a kondenzátoros, mind az ellenállásos becsapós! Mert hiába mérhető törpe feszültséget a ledek lábai között, "fölöttük lebeg" a hálózati potenciál, magyarán ugyanúgy agyonvághat. (Ez igaz a hagyományos izzós füzérre is, ha valahol sérült a szigetelés és nincs előtte trafó, akkor agyonvághat, az izzók ellenállása valamelyest korlátozza az átfolyó áramot, de itt nyugodtan tekinthetjük elhanyagolhatónak.)

Skori tápja, nem nagy ördöngösség, gondosan elkészítve biztonságos.

De egy AT PC táp is megteszi (4-500 forintért osztogatják), 100 ledet 12V-os ágban sorba/párhuzamosna kötött csoportokkal szerintem ventilátor nélkül is kibír.
(#) watt válasza tams hozzászólására (») Szept 11, 2008 /
 
Idézet:
„én kipróbáltam 5 db leddel!”

A nyitó hozzászólásban lévő kapcsolással!?

Óvatosan bánjunk az ilyen segítő hozzászólásokkal akkor, ha a kérdező ilyen kérdéseket képes feltenni mint pl. :
Idézet:
„Amúgy mikor lesz a 230v ból 325v még a kondenzátor előtt, vagy után?”
mert nem fogja érteni, hogy Te más kapcsolással próbálkoztál!!!

(#) watt válasza Emberfej hozzászólására (») Szept 11, 2008 /
 
Folytatva, szeretném kiemelni hogy vigyázz, mert itt nem ugyanarról az áramkörről van szó, mint amit megálmodtál! Az úgy ahogy van rossz! A nagy áramoktól eltekintve, ami csak tervezési baklövés lenne, alapvetően a fő hiba az, hogy a LED-ek simán párhuzamosan kötve nem tudnak egyformán világítani, mert nem pont azonos a nyitófeszültségük. A párhuzamosan kötött ledeken egyenként kell az áramot beállítani előtét ellenállásokkal, a sorosan kötötteken nem, mivel ott az áram mindegyiken ugyanannyi lesz.
tams megoldása jó lehet(A soros kondi impedanciáját kihasználandó, amit számolni kell, nem csak hasra ütve betenni egy kondit!), eltekintve az életveszélyességétől(ami említve lett már!) amit megfelelő szigeteléssel meg lehet oldani, de nem ajánlatos ilyesmivel próbálkoznia annak, aki nem ért hozzá!

Én is a PC tápos megoldást javaslom, de előtte a LED-ek működési elvét meg kell érteni, mert nem fog sikerülni a helyes bekötés!

Egy LED olyan mint egy dióda, azaz egy bizonyos feszültség felett kinyit, és az átmeneti ellenállása a 0-hoz közelít. Tehát olyan lesz, mint egy darab drót. A LED-ek nyitófeszültsége a színétől és teljesítményétől függően változik és 1V-tól 4V-ig bármilyen lehet(tipikusan 1,5V körüli szokott lenni egy normál LED-nek) Ha nem kerül az áramkörbe egy áram beállító alkatrész(pl. ellenállás), akkor a LED a tápegység áramképességétől függően tönkre fog menni.
A 12V-os PC trafó esetén a sorba köthető LED-ek száma a nyitófeszültségüktől függ. Ha 1,5V-al számolunk, akkor a 8 már sok, mert nem marad feszültség az áram beállítására. 6, vagy 7 db jó lehet, és az előtét ellenállást a maradék fezültségre kell kiszámolni az ohm törvénye szerint 20mA-re. Több ilyen sorba kötött blokkot aztán lehet párhuzamosan kötni, kiadva ezzel a sort.
Ennyi.
(#) mik4 válasza Emberfej hozzászólására (») Szept 11, 2008 /
 
Hello!
Van a cikkek közt egy olyan hogy "Egyeneriányitók-tápok" vagy valami ilyesmi. Ha azt elolvasod akkor tuti fogsz tudni olyan tápot csinálni ami jó lesz ahoz hogy ledeket ellásd árammal. Neked kis feszültség kell mert ledek nem szeretik ha rájukötöd nagyveszültséget. Szóval szerintem használj fesz-stab ic-t is mert erre van kitalálva. Amugy kezdő vok szóval ha hülyeséget mondtam nyugotdtan ugassatok le
(#) proba válasza Emberfej hozzászólására (») Szept 15, 2008 /
 
Én szinte biztos hogy egy dugasztápot alkalmaznék,ez érintésvédelmileg biztosan korrekt,esetleg egy laptop tőltőt ha nagyobb áramot akarsz.Meg jól méretezett ledsort (3-.. led táptól függően) egy-egy soros ellenállással.
(#) Kari55 hozzászólása Nov 27, 2008 /
 
Sziasztok! Találtam egy jó kis kapcsolást, de nem akar működni, és nem tudom mi a baja.

Van benne egy ellenállás aminek szerintem semmi értelme, mert egy fóliára van forrsztva, és az utána lévő led tönkre megy, és a bemenet sem jó mert szerintem, fel van cserélve a + - , mert ha tápot adok neki, zárlatot jelez (lemegy nullára). Mellékeltem róla képet, és egy leírást .pdf-ben is.


Megtenné valaki, hogy átnézi a rajzot?

Köszönöm: Karesz
(#) proba válasza Kari55 hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Táp az jó ,az ic reset ( 12 láb) nincs testen, a - melletti lednek nem alakította ki a szigetet szerintem a talp két szélén sem stimmel valami mert nem szimmetrikus..... Hát nem irigyellek mire az összes hibát megtalálod ...
(#) Kari55 válasza proba hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Találtam egy linket ahol árulják a kit-et.
Íme

Különben kössz a "bíztatást"
(#) Kari55 válasza proba hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Idézet:
„Táp az jó”
még úgy is, hogy a ledek katódjára megy táp pozitívja? Ámbár az oldalon más ledekkel írja (Nagy fényerejű 3 mm-es viztiszta LED-ekkel szállítjuk.) vagy ezeknek más a polarítása?
(#) MPedro válasza Kari55 hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Húúúúú ... Én vagyok a bűnös. Este - 7- 8 körül - kijavítom a hibát és felteszem a netre.

A próbléma az, hogy ott ugyanolyan szigetnek kellene lenni, mint a másik oldalon, de valahogy összefolyt.

Gyors megoldás az, ha szikével vagy valami mással "megcsinálod" a forrszigetet.

Bocs.Kép: Hivatkozás
(#) MPedro válasza MPedro hozzászólására (») Nov 27, 2008 / 4
 
Az ültetési rajzban is volt vmi, mellékelve a jó.

Este kijavítom (csak otthon tudom csinálni), és onnantól lehet rendesen letölteni

Még 1x bocsi !

Pedro
(#) MPedro válasza MPedro hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Uraim !

Hozzáférhető a kijavított állomány !

Elnézést az okozott kellemetlenségerkért.

P.
(#) googa válasza MPedro hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Kapunk egy linket?
(#) MPedro válasza googa hozzászólására (») Nov 27, 2008 /
 
Nézd meg felülről a harmadik hozzászólást, ott a link.
(#315504) Kari55 válasza proba hozzászólására (#315499)

P.
(#) Kari55 válasza MPedro hozzászólására (») Nov 28, 2008 /
 
Az IC 12-es (reset) lábát nem kell a testre vinni?
(#) MPedro válasza Kari55 hozzászólására (») Nov 28, 2008 /
 
De igen. A "zip"-ben lévő állományok között a tif & az eps rendben vannak, a pdf-ben bent maradt ez a hiba. Javítás este.

P.
(#) proba válasza Kari55 hozzászólására (») Nov 28, 2008 /
 
Bocs csak az ic tápját néztem.
Következő: »»   1 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem