Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   144 / 315
(#) Signal válasza penszel hozzászólására (») Márc 4, 2017 /
 
Attól függ, mennyire volt lemerülve, egy üres 1300-as akkuba simán bemehet 1500 mAh is, a veszteség miatt, ami hővé alakul. Meg nem mindegy a töltőáram sem.

Továbbá a Ni-MH akku telítettségének érzékelése egy rövid túltöltésen alapuló eljárás (-dV). Túl kell tölteni az akkut ahhoz, hogy felmelegedjen benne az elektrolit. A feleslegben bevitt energia megemeli a belső hőmérsékletet, emiatt relatív hirtelen csökkenni kezd a belsőellenállás, emiatt pedig visszaesik a kapocsfeszültség, állandó áramú töltést feltételezve.

Ezt a kis visszaesést tudja érzékelni az elektronika és leállítani a töltést.

Ezt azért lehet megtenni, mert a Ni-Cd és Ni-MH akkuk nem olyan érzékenyek egy kis túltöltésre, illetve melegedésre. Li-ionnál ez persze nem így működik.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2017
(#) penszel válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 4, 2017 /
 
tudok mérni persze! és pont most merítettem egy elemet s végzet, a töltőm 3,10 voltot és 1280mah mutatott, persze nem mondom hogy pontos a műszerem,és a töltőből se egyből vettem ki az akkut de rá mértem jelenleg 3,37 volt van benne merítés után, majd a többi mérést holnap meg ejtem.
Remélem hogy jó a töltő mert nekem tetszik meg most már kezdem megszokni a kezelését de egy új aksit vennem kell hogy megtudjam mi az igazság?
(#) Kovidivi válasza penszel hozzászólására (») Márc 4, 2017 / 1
 
Miért kellene új akksit venned? Feltöltöd az összes akksid, majd lemeríted őket 2.75V-ig, és amit kiír a műszered, az valószínűleg stimmelni fog. Ha hibás is a mérési eredményed, akkor is lesz egy sorrended, hogy melyik cella a legerősebb, és melyik a leggyengébb. Ez már elegendő valószínűleg ahhoz, hogy eldöntsd, melyiket hol használod fel. Vegyél inkább RoliNyh-tól párat, azoknak ismert a kapacitása.
A melegedős akksi probléma nálam akkor jött elő, hogy ha a töltő 4.3V-ot engedett a cellára, miközben szegény nem tudott 4.2V fölé töltődni, melegedett egyre jobban, és elkezdett növekedni az áram. Ezeket a cellákat normális TP4056-os áramkörrel melegedés nélkül fel tudtam tölteni, valószínűleg inkább a 4.3V-ig töltővel volt a baj (power bank áramköre). Sőt, ezek a melegedős cellák még mindig tartalmaztak 1400mAh-t több év után is. Szerezz be pár TP4056-os áramkört, és azzal töltsd a cellákat, akkor nem lehet gond.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2017
(#) penszel válasza Signal hozzászólására (») Márc 4, 2017 /
 
De okos vagy!
Nem mondtál egyáltalán butaságot hisz tényleg előtte merítettem le fúlra és utána töltést végeztem el amúgy nem volt annyira meleg kb 32-35 fok körüli lehetett.
Köszönöm akkor lehet nem rossz ez a imax csak rossz aksikkal szenvedek
(#) penszel hozzászólása Márc 5, 2017 /
 
Üdv mindenkinek:
Leteszteltem a töltőmet mérésekkel! és jó,megfelelően dolgozik, eléggé pontos.
De egyet még nem nagyon értek! egy akkumulátort le merítettem 1289mah, feltöltésnél pedig 1560mah.
Ez hogy van? de nekem a lemerítést kapacitás a mérvadó? vagyis annyit tud az akku?
(#) nedudgi válasza penszel hozzászólására (») Márc 5, 2017 / 1
 
Hatásfok.
Gondolom, az érdekel, mennyit tudsz kinyerni belőle. Ha jól gondoltam, akkor a feltöltéskor bevitt energia részletkérdés.
(#) RoliNyh válasza penszel hozzászólására (») Márc 5, 2017 / 1
 
A kettő sosem fog megegyezni, mindig lesz némi eltérés. Mérvadónak mindig az 1C -vel való kisütést kell venni. Én ezt kb úgy szoktam belőni, hogy ha betöltött értékhez közelítő árammal szoktam kisütni. A kisütési áramot 250mA -enként választom lépcsőzetesen. A te esetedben az 1560 -asnak titulált aksit töltés után 5-6 nappal 1500mA -el ellenőrzöm. Ha kisütés végén kevesebbet kapsz 1250 mAh -nál , megismétlem a feltöltést és 1250 mA a következő kisütési tesz.
(#) tamasgal válasza zoka hozzászólására (») Márc 5, 2017 /
 
Azt hogy lehetne kivitelezni ennél, hogy ne kelljen 5 db kis töltő hanem egy komolyabb tápról járatni mindet szerintetek? Nekem 6 db 18650-es feszültségére és teljesítményére volna szükségem kis digi erősítő táplálásához! Köszönöm szépen (a képet pár hozzászólással ezelőttről "loptam")
(#) Kovidivi válasza tamasgal hozzászólására (») Márc 5, 2017 /
 
Az előző két oldalon erről folyt az eszmecsere. Balansz áramkör kell hozzá. Lapozz vissza!
A problémákat leírom nagyjából: ha több 5V-os tápot használsz, azoknak kell egy doboz, amibe belerakod, a töltő áramkört ajánlott lenne az akksikhoz a legközelebb rakni. Ha az 5V-os tápokhoz rakod a töltőjet, rövid és vastag vezetékkel kösd össze az akksikkal.
Ha fix feszültséggel töltesz, a balanszert el kell valahova helyezned, ahol jól tud hűlni. Valahogy jelezni is kellene, hogy kész a töltés. A töltési feszültség megválasztása nem egyszerű, tizedvoltokat kell beállítani, a balanszert is hozzá kell igazítani. Ilyen balanszert építeni kell, én még nem találkoztam olyannal, amin állítható a közbelépési feszültség nagyasága. Balansz áram helyes megválasztása? Ez akku és tápegység függő.
Őszintén: egyszerűbb, tisztább és korrektebb TP4056-tal felépített töltőt használni. Én 30cm 0.75-ös vezetékkel és 5 pólusú DIN csatlakozóval kötöm össze az akksipakkjaimat a töltővel.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2017
(#) tamasgal válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 5, 2017 /
 
Köszönöm, közben találtam egy egyszerűbb megoldást: Bővebben: Link Ennél a kapcsolásnál simán le vehetem a sorba kötött akkuk kezdő és végpontjáról a tárolt energiát?
(#) Kovidivi válasza tamasgal hozzászólására (») Márc 5, 2017 /
 
Ez csak túláram védelem és töltöltés védelem. Valószínűleg megszakítja az egész töltést, ha az egyik cella feszültsége 4.28+-0.05V-ra emelkedik. "Ennél a kapcsolásnál simán le vehetem a sorba kötött akkuk kezdő és végpontjáról a tárolt energiát? " - ezt a kérdést nem teljesen értem. Mi korlátozna meg benne? Ha nem akar 15A-nál nagyobb áram folyni, a cellák feszültsége a tartományon belül van, akkor semmi sem korlátoz.
(#) tamasgal válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 5, 2017 /
 
"Ez csak túláram védelem és töltöltés védelem" akkor ez nem ideális megoldás a cellák töltésére?
(#) Signal válasza tamasgal hozzászólására (») Márc 5, 2017 /
 
Leveheted onnan is, csak azzal kiiktatod a védelmet, mintha nem is lenne. Ezeknél a védelmeknél a töltési és terhelési pont mindig ugyanaz: P+ / P-.

Ne hagyd magad megtéveszteni, eBayen gyakran belefűzik a "charger" szót ezeknél az áramköröknél, ami soha nem volt és nem is lesz töltőáramkör. Csak védelem. Plusz ebben az esetben balanszer is.

A TP4056 paneloknál a galvanikus elválasztást sajnos nem lehet megkerülni, külön tápok kellenek hozzá. Vagy létezik olyan megoldás is, hogy egy trafó, több szekunder tekerccsel, egyenirányító stb., ami még kell ilyenkor.

A trafó lehet a klasszikus vasmagos, vagy SMPS, mindegy ilyen szempontból. De nem hinném, hogy neked célszerű lenne belevágni ilyenbe, csak megemlítettem. Létezik ilyen gyári konstrukció is.
(#) tamasgal hozzászólása Márc 5, 2017 /
 
Nagyon köszönöm mindkettőtöknek, akkor a külön kis töltő áramköröket választom és mindegyik elé teszek egy ilyet Bővebben: Link és ezeket gondolom megtálálhatom párhuzamosan kötve mondjuk 12V-al. Vagy mégsem?
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2017
(#) Kovidivi válasza tamasgal hozzászólására (») Márc 5, 2017 /
 
Ezek nem izoláltak!
(#) Signal válasza tamasgal hozzászólására (») Márc 5, 2017 /
 
Nem, mert ezek a DC-átalakítók nem adnak galvanikus elválasztást, közös a negatív pont.

Nincs rajta trafó.
(#) tamasgal hozzászólása Márc 5, 2017 /
 
Köszönöm szépen, szerintem hagyom az egészet!
(#) tamasgal hozzászólása Márc 5, 2017 /
 
Esetleg még ezek szóba jöhetnek Bővebben: Link ? 6 db kb 1.500Ft, ez az összeg még elfogadható! Azt írják izolált a konverter.
(#) Signal válasza tamasgal hozzászólására (») Márc 5, 2017 /
 
Igen, ez rendes trafós tápegység, bár csak 700 mA-es, de a TP-modul is átállítható kisebb áramra, ami alapból 1 A.

Noha én kötöttem már rá olyan dugasztápra, ami 700 mA-es, be is korlátozta magának az áramot, tehát végeredményben működött, nem is egyszer, de talán nem ez a legjobb / legszebb megoldás.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2017
(#) Pityu718 hozzászólása Márc 6, 2017 /
 
Sziasztok!

Egy kis elméleti segítségre lenne szükségem.
Van nekem egy elektromos kerékpár akkupakkom, 36V 20Ah, természetesen BMS is van benne.
Lifepo4 cellákból összerakva. Kb. 3 éves. Egy cellapár most ment tönkre benne.
Vettem újat. Beépítés után össze kellene balanszíroznom a többivel, vagy a többit az újal.
Ezt természetesen 20-30 töltésenként meg kellene ismételnem.
A kivezetés részét megoldanám, de a problémám a következő:
12 cellapárom van, de balansz töltöt csak 6 cellapárosat találok.
Találtam dupla töltőket, de azok elvileg két különálló max 6 cellás akkupakk töltésére valók.
A kérdésem az lenne, vajon az alábbi bekötésben ezek a töltők működnének-e?
Esetleg egy dupla töltöt vegyek, vagy két különálló 6 cellásat?

Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) Signal válasza Pityu718 hozzászólására (») Márc 6, 2017 / 1
 
Azt talán nem kell mondani, hogy a két töltő táplálása nem lehet közös, hanem két különálló dugasztáp vagy hasonló táp szükséges, ami a galvanikus elválasztást biztosítja.

Nem lehet védőföldes dugóval ellátott (pl. laptoptáp) sem, mert azoknál a védőföldet átkötik a kimenet negatív pontjára --> zárlat.

Dupla töltőnél is attól függ, hogy van-e ilyen belső elválasztása (dupla szekunder tekercs).

Némi kompromisszum árán úgy is lehetne, hogy 1 db töltővel előbb az egyik felét, utána a másik felét elrendezni. Csak úgy több időt igényel
(#) sdrlab válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Ahha, köszi..., azóta nézegettem még párat, meg az elektronika vezérlőjét is, és láttam olyat, ami tudja a balancer funkciót is. Sőt, olyat is láttam másfél ropiért, ami a nekem szükséges 6 cellát tudja kezelni, balanceresen. Lehet veszek egy olyat...
(#) sdrlab válasza Signal hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Elkezdtem tervezni egy saját védőelektronikát. A tervek szerint cellánkénti egyforma elektronika lesz. Túltöltés és túl-kisütés ellen egyaránt véd, túltöltésnél egyszerűen áthidalja a cellát rövidzárként. Mind a két szintet hiszterézises formában kezelné, hogy a kapcsoló FET-ek véletlenül se süljenek meg a határokon....

A töltő maga így egyszerűen csak egy fix feszültségű áramgenerátor lenne, semmi extra. Sorosan töltené az egész pakkot egyszerre.
(#) Kovidivi válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Ezt a másfél dolláros kütyüt belinkeled? Én is pont ezt akarom elérni, fix feszültségű táp, ami 1A fölött áramgenerátoros, és ezzel tölteni soros cellákat. Engem nem érdekel, hogy a CV szakasz elmarad, a CC bőven elég, főleg ha az ember olyan cellákkal dolgozik, amik 1400mAh-t tudnak 1A terhelés mellett (több éves cellák), és az akkus csavarbehajtó meg normál esetben is 3-6A-rel terhel egy cellát. Ilyenkor felesleges teljesen precíznek lenni. Én be akartam rakni a balanszert az akkipakkba, hogy már csak a 12.3-12.6V-os tápot kelljen ráadni egy DC plug-on keresztül, de addig még nem jutottam el, hogy kiszámoljam/megmérjem, mekkora áramok folynának a töltés vége felé... A soros ellenállás valószínűleg megfelelően csökkentené az áramot, amikor a balanszerek műkődésbe lépnek. Csak a pontos értékét kellene kiszámolni/kikísérletezni. A balanszer szerintem bírna 100mA-t is, ez még csak 0.4W, de talán a duplája sem okozna gondot, 200mA, 0.8W, ez ellenállásokon eldisszipálva. Ha a töltőáram ennél nagyobb, akkor a balanszer nem elég hatékony, ha kisebb, akkor pedig be-ki kapcsolgat a balanszer, ami számomra a megfelelő működést jelzi.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2017
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Ha 13V a betáp, akkor pontosan akkor van kész a töltés, ha mindhárom (az összes) balanszer egyszerre aktív. Ezt lehet ÉS logikával figyelni, és lekapcsolni a töltést, hogy ne fűtsön semmi. Vagy ha pont akkoranfeszültséget használsz, amit az akkupakkod igényel, akkor meg kell oldani egy töltés kész jelzést is.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2017
(#) Kovidivi válasza sdrlab hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Kicsit félreétettem a "másfél ropi"-t, én $-ra gondoltam kapásból, ha már Ebay-ről volt szó.
(#) sdrlab válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Konkrétan errőlvolt szó, de nem másfél dollár, hanem eFt

Szerintem a CV szakaszt nem tudod kikerülni, ha kiegyenlítetten akarod tölteni a cellákat, illetve nem érdemes kikerülni. Ellenkező esetben az egész degradálódik egy sima soros töltéssé, ahol akkumulálódik az eltérés a cellák között idővel. Nekem most pont így van, de épp emiatt akarok beletenni rendes elektronikát, hogy minden töltéskor minden cella külön-külön teljesen fel tudjon töltődni, de a töltés mégis egyszerű és soros maradhasson!
(#) sdrlab válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Az utóbbi nem egészséges, ahogy írtam is, most is így van, bután a teljes akkupakk feszültsége van figyelve...az az az sincs, mert fix feszültségről megy. Nem tud túltöltődni, mert nincs annyi feszültség(pontosan be van állítva a kellő szint)
De ez sajnos nem igaz akkor, ha nem egyformák a cella kapacitások(és ez a realitás). Mert akkor valamelyik hamarabb éri el a töltöttségi szintet, míg a többi még alatta van. És az ettől kezdve túltöltődik már. Mivel a teljes akkupakk még mindig a teljes töltöttségi szint alatt van. Ezért nem jó, nem korrekt ez az elv, még ha nagyon egyszerű is...
(#) Signal válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 6, 2017 /
 
Itt volt a topikban egy valós görbe. Gyakorlatilag negyedóra után kezd jobban esni az áram, de még az utána következő is mind szükséges ahhoz, hogy az akku telítődjön, vagyis ritkábban kelljen tölteni.

Meg lehetne mérni a kapacitást, hogy mennyivel ad le kevesebbet, enélkül.

Szerintem ez nem precizitás kérdése (a használhatóságot befolyásolja, ha gyakrabban kell tölteni), ugyanakkor más szempontból esetleg bonyolódik a dolog. Mire gondolok:

Nem tudom a végleges elképzelést, de így kicsit olyan benyomást kelt, mintha ott egyszerűsítenénk, ahol nem kéne, viszont helyette bonyolítunk máshol.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2017
(#) penszel válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 7, 2017 /
 
Szia képzeld meg lett a megoldás az akkumulátorok melegedésére!
Korában mágnes segítségével csiptettve töltöttem az akkukat, és említettem hogy töltés vége felé eléggé melegedett.
Ez a probléma tejesen megoldódott, mert csináltam egy akku fészket amibe bele helyezem az akkumulátort és a két plusz-mínusz végére krokodil csipesszel töltöm,azóta így 2 db elemet is feltöltött tejesen úgy hogy hideg marat az akkumulátor.
Amúgy a mágneses témát youtube- roll lestem el! De NEM szabad.
Következő: »»   144 / 315
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem