Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   143 / 315
(#) sdrlab hozzászólása Feb 28, 2017 /
 
Nézegettem az ebayon egy pár li-ion cellához való balancert. Ezeket úgy hirdetik, hogy túlfesztől, túláramtól, és túlzott kisütés ellen is véd. Ez szép is jó...de mi van akkor, ha sorba van kötve pár cella.
Ekkor ugyebár nem biztos, hogy azonos töltéssel fog rendelkezni mindegyik, hisz a kapacitásuk sem valószínű, hogy egyforma lenne. Tehát lesz olyan, amikor pl egy cella még jobban töltött, mint a többi...vagy akár fordítva is. Így ugye nem egyszerre érik töltéskor el a töltöttséget jelentő feszültséget, amelyik hamarabb éri el, az azzal a lendülettel a többi töltését is megszünteti. Legalábbis akkor, ha sima szekvenciális töltés van.
Van olyan balancer, ami nem megszakítja az akku áramkörét, hanem ellenkezőleg, átengedi(akár ~0 Ohm-osan), hogy a többi cella is fel tudjon teljesen töltődni ?
(#) Kovidivi válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Ahol látsz sot23-5 tokozású műveleti erősítőt, ankörnyezetében sot23-as TL431-et és/vagy félvezetőt, ami után egy nagyobb teljesítményű 40-100 ohm közötti ellenállás van, ebből pedig pl. 4S-hez 4db ilyen "csomag", azok balanszeresek, de csak 30-100mA áramig, ami szerintem nem elegendő. Persze szerencsés esetben működik akár évekig. Olcsón nem találsz normális balanszert, ha rákeresel, hogy balancer 4S ebay-en, akkor az pedig 3.2V-os valami spéci akksihoz való, persze át lehetne alakítani, de 3$ körüli áron is csak 50-100mA-t tud lenyelni.
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2017
(#) Signal válasza sdrlab hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Amikor még jó állapotban vannak a cellák, egész jó a szimmetria, nem véletlenül tudnak működni sokáig a laptopakkuk (most maradjunk az egyszerűbb, belső balanszer nélküli fajtáknál).

Ennek az az oka szerintem, hogy a hibátlan akkunak van egy természetes "önhatároló" képessége is a soros áramkörben, emiatt mintegy áttolódik a feszültség a másik tagra, ami még nincs feltöltve.

Később jön az, hogy elkezd lekapcsolgatni a védelem, mert valamelyik elhasználódott cellán túlszalad a feszültség, és túl hamar.

Ebben az esetben célszerű próbálkozni kisebb töltőárammal. Így lassabban, de több töltés vihető be anélkül, hogy "visszadumálna" a védelem. Más kérdés, hogy a gyenge cella a terhelést sem bírja már olyan jól, akkor pedig amiatt fog lekapcsolni, hogy beesik 2,5 V alá. Úgyhogy inkább jó cellákat kell használni és egyformákat.
(#) Signal válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Csak akkor folyna 1 A a végén, ha a balanszert 1 A áramra méreteznéd. Pl. 4,2 ohm ellenállás kapcsolódna rá az egyes tagokra.

Annak is csak a 4,2 V elérésekor kellene rákapcsolódni, és nem az összes cellára, hanem csak arra, amelyik túltöltődik. Tehát már itt is megdől, hogy 12 W-ot kellene elfűteni.

De ez felesleges, kisebb áram is elegendő a kiegyenlítéshez. Éppen azért, mert jó esetben nincs nagy különbség az akkuk között, ezért elegendő csak finoman (kis árammal) balanszírozni.

Ha 4,2 ohmot kötnél egy 4,2 V fölé billenő cellára, abban a pillanatban leesne a feszültség, emiatt a balanszernek rögtön le is kellene kapcsolni a terhelést. Tehát szó sincs folyamatos fűtésről.
(#) Kovidivi válasza Signal hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Nem értetted a probléma lényegét. Fix feszültséget kötnék mondjuk 3 soros litium ion cellára. A feszültség legyen mondjuk 4.3x3V, vagyis 12.9V, és 1A-nál többet ne tudjon leadni (áramgenerátoros ilyenkor). Ha minden akku feltöltődött, akkor minden balanszer aktív, vagyis 12.9Vx1A-t kell elfűtenie. Másik eset: töltés végefelé két cella fel van töltve, harmadikba még folyik az 1A, mivel nincs semmi áramkorlátozó elem, csak a cellák belső ellenállása: 4.2Vx2x1A vagyos 8.4W hő keletkezik. A balanszer áramkörnek csak akkor van értelme, ha el tudja a maximális áramot vezetni, mint ami töltés folyamán folyni tud. Ha mondjuk a középső cella teljesen feltöltődött, de a másik kettő még nem, és 1A folyik rajtuk, közbelép a balanszer, 1A-t 4.2V mellett eldisszipál, akkor az olyan, mintha kivennénk a kőzépső cellát, ott se lenne. Miért esne le a feszültség, ha a cella felé 1A folyik, a balanszeren szibtén 1A. Mi okozza a feszültség esést? Ha meg kikapcsolgat a balanszer, mondjuk 1mp be 1mp ki, akkor 50%-kal kevesebb teljesítményt fűt el átlagban, tehát 4.2Vx1A/2 vagyis 2.1W-ot. De a cella felé 1A folyik, tehát átlagban 500mA valahova el fog tűnni? Tehát nem kapcsolgat sehova. Akkor fog kapcsolgatni a balanszer, ha nagyobb áramot nyel el, mint ami éppen folyik. Ekkor sem simán csak 4.2ohm-ot kapcsolunk a cellára, mert a tápegységre is kapcsoljuk...
(#) Signal válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 28, 2017 /
 
Miért akarod 4,3 V-ra tölteni, ezek 4,3 V-os akkuk? Akkor viszont nem kellene rákötni olyan balanszert, ami 4,2 V-on kapcsol, mert nem ehhez való.

A balanszernek mindig a kívánt végfeszültség átlépésekor kell beterhelni. Ennek a pontnak viszont az a sajátossága, hogy végfeszültség, tehát minden balanszer tag egyszerre nem is lehet aktív, mert 12,9 V-nál (esetedben) nem is mehet tovább a feszültség.

Olyan lehet, hogy egyik tagon túlmegy a feszültség, arra ráterhel a balanszer (rákapcsol egy ellenállást), de ekkor még relatív kis árammal is kompenzálni lehet a cellák közötti különbséget, amint már említettem. Mégpedig azért, mert a 4,3 V elérésekor az akkun folyó áram nem esik le azonnal nullára.

Tehát folyik 1 A a soros körben. Egyik cellára ráterhel a balanszer, ott az 1 A kétfelé ágazik:

- akku
- ellenállás

De az akku árama ebben a pillanatban még nem nulla, így nem juthat 1 A az ellenállásra:
(#) Kovidivi válasza Signal hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Azért 4.3V-tal számoltam, hogy a betáp biztosan elég legyen, de számolhatok 4.2Vx3-mal is, nem változtat semmin.
Azt írod, ez a balanszer nem ehhez a cellához való? Milyen balanszer? Ez még csak fejben van tervezgetve.... Én viszont 4.1-4.15V között akarom a maximális akkufeszültséget meghatározni, tehát ilyen balanszert használnék.
Miért ne lehetne mindhárom balanszer aktív? A tápfeszültségnek kicsivel nagyobbnak kell lennie, mint a 3 balanszeren eső feszültség, különben lehetséges lenne, hogy pl egy cella csak 4.05V-ig töltődik fel.
Milyen relatív kis áram? Ha a táp 1A-t bír maximum, a cellák soros ellenállásán kívül mi korlátozná az áram nagyságát? 1A-rel töltöm, 100mA-t elnyelek, marad még 900mA, ami az akksi feszültséget tovább fogja növelni.
Ha 1A-es balanszert kapcsolok egy cellára, amin 1A folyik át, akkor a feszültsége nem fog tovább emelkedni, a töltőáram teljes egészét elviszi a balanszer. A cellába nem fog több áram folyni, vagy ha igen, akkor ugyanannyi ki is jön belőle, amit a balanszer felemészt.
Köszi, hogy belinkeltél egy szabvány töltési görbét, de itt nem erről van szó, hanem állandó áramú töltésről (a táp folyamatosan áramkorlátos üzemmódban dolgozik) és balanszírozásról. 12.6-12.9V-os 1A-es táp közvetlenül kapcsolódik az akkukra. Erről szólnak a hozzászólások, nem pedog TP4056-os vagy hasonló töltés vezérlő IC-kről. Ahhoz több izolált táp kellene, amit meg akarok spórolni.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2017
(#) Signal válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Úgy látom, ismét azt hiszed, hogy én hiszek dolgokat, pedig nem (vagy nem úgy, ahogy gondolod).

Nem hittem, hogy szeparált töltést akarsz, amihez egyébként sem kellene balanszer.

belinkeltél egy szabvány töltési görbét, de itt nem erről van szó, hanem állandó áramú töltésről

Ne vicceljünk, a szabvány töltési görbe miről szól? Egy állandó áramú (CC) szakaszról és egy feszültséghatárolt (CV) szakaszról. Teljesen mindegy, hogy ezt 4,2 - 8,4 - 12,6 V-ra értelmezzük stb., lényeg ugyanaz. Én csak azt hittem, hogy ezt te is a megfelelő helyén értelmezed. Inkább úgy látom, hogy a CV-szakaszról mintha meg is feledkeznél.

Én viszont 4.1-4.15V között akarom a maximális akkufeszültséget meghatározni, tehát ilyen balanszert használnék.

Tehát akkor olyan balanszert kell használni, ami 4,16 V-nál kapcsolja rá a kisütő terhelést. Szerinted annak mi értelme, ha egy akkut 4,15 V-ra akarsz tölteni, ugyanakkor máris ki akarod sütni mondjuk 4,1 V-ra?

Ezzel semmivé teszed a CV-szakaszt (végfeszültségen tartás, míg az áram visszaesik tizedrészre). Nézd meg az eBay balanszerek adatait, miért kapcsol pontosan 4,2 V felett? Mert 4,2 V a standard töltési küszöb. Ahhoz a balanszerhez pontosan n x 4,2 V végfeszültségű töltő való.

CC/CV tápot egyébként felesleges is építeni szerintem, kapható készen:

http://mysku.ru/blog/aliexpress/32986.html
http://mysku.ru/blog/china-stores/38587.html

Csak rá kell kötni egy laptoptápot vagy 24V monitortápot, beállítani a kívánt áramot és végfeszültséget, kész a töltő.

Van rajta LED is, ami jelzi az áram 10 %-ra esését, ekkor le lehet venni a töltésről.
(#) Kovidivi válasza Signal hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Szerintem már mindent megbeszéltünk. Felesleges a további társalgás.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2017
(#) Signal válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Pedig még utána jutott eszembe a többi, hogy azért más fórumolvasókat se vezessünk tévútra:

Kitaláltál a normál végfeszültség fölé beállított valamit (hogy a betáp biztosan elég legyen), aminek semmi értelme. Egyáltalán, hol láttál ilyet a gyakorlatban? Miközben adott az általánosan használt és bevált módszer, amikor is egy 12,6 V végfeszültségű pakkot 12,6 V-os töltővel töltünk. Mi volt ezzel a probléma? Túl egyszerűnek tűnt? Túl drága? 500 Ft a linkelt szabályzó, meg egy tápegység a lomtárból.

Így kizárt, hogy mindhárom balanszer egyszerre legyen aktív, de még balanszírozó áramból is elég lehet kevesebb, miután itt egy lassú töltési folyamatban kell gondolkodni.

Tegyük fel, rákötök a cellákra egy TL431-alapú áramkört, ami egy ponton behatárol, mintha Zener-dióda lenne. (Másik kép csak elvi szemléltetés, nyilván nem megoldás). A képen látható 40 ohmnál lehet kisebb a Drain-ellenállás, inkább a FET-et lehet használni fűtőeszközként, hűtőbordával. Ez persze nem kapcsolgatással működik, hanem folyamatos kontroll.

Amikor egy cella eléri a feszültségkorlátot, ugyanaz játszódik le, mint szimpla cella töltésénél: az akku árama nem csökken azonnal nullára. Egy lassú folyamatban, egyre több áram jut a FET-re és egyre kevesebb a cellára.

Eközben viszont a többi cella is töltődik, így normális esetben nem kell olyan sokat várni, míg az összfeszültség eléri határt. Mármint nem az általad kitalált, hibás koncepcióról beszélek, hanem a szokásos töltők, normál végfeszültségéről (12,6 V). Emiatt viszont csökkenni fog a főköri töltőáram, így már nem is kell annyit disszipálni.
(#) RoliNyh válasza Signal hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Ez a balanszáló áramkör működik gyakorlatilag is? Vagy csak elméleti eszmefuttatás volt?
(#) Kovidivi válasza Signal hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Zavar, ha valaki nem akar veled leállni veszekedni/beszélgetni? Más témából láttam, hogy te csak hergelni tudsz. Köszi, de nem kell nekem címezni semmi hozzászólást.
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
A folyamatos fogyasztás lehet probléma. Le kell szorítani olyan kicsi szintre, ahol nem zavaró, vagy máshogy megoldani, hogy csak akkor fogyasszon a balansz áramkör, ha a töltő be van dugva.
(#) Signal válasza Kovidivi hozzászólására (») Márc 1, 2017 2 /
 
Szakmai fórum, itt száraz szakmai tények beszélnek. Nem gond, ha az érveid elfogytak, nem gond, ha nem tudod megköszönni az általam átadott információkat, de a személyeskedést szíveskedj mellőzni, hogy ne kelljen moderátor segítségét kérni, a kulturált szakmai eszmecsere fenntartása érdekében.
(#) Signal válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 1, 2017 /
 
Az IRF9530 Gate-Source küszöbfeszültsége 2-4 V között van, az adatlap szerint. A TL431 katódja saját tapasztalatom szerint leültethető a kívánt szintre, a kapcsolás pedig pofonegyszerű, így működni kellene.

Tranzisztorral pláne, mert ott csak a 0,7-0,8 V B-E feszültséggel kell kalkulálni. De természetesen, szintén a kollektorkörbe kell az ellenállás, nem a lenti rajz szerint. Sőt, a tranzisztor át is veheti teljesen az ellenállás szerepét.

A TL431 tulajdonsága a precíziós komparálási szint, vagyis szinte ideális "Zener-pótlót" lehet vele építeni, ami pontosan ott fog határolni, ahol én akarom.

A Zener-diódával össze sem hasonlítható létrejövő karakterisztika meredeksége és pontossága.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2017

TL431.jpg
    
(#) penszel hozzászólása Márc 3, 2017 /
 
Sziasztok vettem egy (imax b6 mini) eredeti töltőt.
de rá jöttem hogy vagy a töltő a hibás ,vagy nem értek hozzá,vagy valóban a laptop bontott li ion aksik a hibásak!
kérdésem az lenne bőven
de a legfontosabba ezek lenének:
honnan tudom meg a töltő segítségével hogy egy li ion akunak jelenleg mekkora a kapacitása?
milyen árammal és meddig kel feltölteni az akkumulátort ?
nekem kettő típusú li ion aksim van 6 db ilyen (https://prohardver.hu/dl/upc/2013-10/223181_img_20131006_160711.jpg)
és 6db ilyen (http://www.houseofbatteries.com/documents/CGR18650E.pdf)
de egyikkel se jártam sikerrel pld: meg se közelítette a az aksi valós kapacitását a töltés végén!
a másik meg az hogy töltés vége felé elkezdte fűteni az aksit de csak ezt a típust (CGR18650E) kb 40 fokra már én nyomtam ki a töltőt mert robbant volna! kék színűeknél nem tapasztaltam melegedést fontos! sima charge módban töltöttem mindegyiket változó amperrel de az ampert 1.5 nél soha nem állíttattam be nagydobra,sőt a töltő szabályozta magának inkább lefelé főleg akkor amikor már elérte a feszültséget.
A lényeg az hogy 12db aksival így szart se tudok kezdeni mert gőzöm sincs hogy most mi van velük!
kakaó az van bennük bőven mert van egy fémtokozású erős led +lézeres lámpám ami zabálja az ampert de ezekkel az akuval baromi jól bírja.
(#) RoliNyh válasza penszel hozzászólására (») Márc 3, 2017 / 1
 
Helló!

Először is, ha valóban bontott cellákról van szó, ne várd, hogy hozza a gyári kapacitást. Ha visszább lapozol (nem tudom mennyit) egy elég hosszú hozzászólásomban leírtam lépésről lépésre, hogy kell az ilyen cellákat tesztelni.

(Adminoktól kérdezném, nem lehetne valahogy direkt linket elhelyezni az említett hozzászólásomra itt a topic tetején?)

Másodszor, ismeretlen cellákat elsőként 1A -el tölts, de csak azokat, amin van kb 3V feszültség szétbontás után. A töltőd (elvileg) 60mA elérése után kapcsol ki és tekinti feltöltöttnek az aksit. Ha melegszik, az azért van, mert vagy rossz az aksi, vagy nagy árammal töltöd (felezd a töltési áramot).
Ha nincs meg ez a kezdő cellafeszültség, a korábban írt hozzászólásomban megtalálod mi a teendő.

Az említett töltőnek van kisütő (discharge) funkciója is, azzal tudod ellenőrizni a valós kapacitást.
(Bár nekem sose akart kikapcsolni a végén, vagy scak nagyon nagyon sokára.)

Bontott cellának egy teljes feltöltés, majd pár nap pihentetés után egy teljes kisütési ciklussal tudod meghatározni a pontos kapacitását...

Hirtelen ennyi, ha van valami kérdezz még, de már csak holnap leszek úgy érzem...
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2017
(#) penszel válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 3, 2017 /
 
áhh de jóóóó hogy írtál végre! ha tudnád menyit keresgéltem ezzel a töltővel kapcsolatos információt
vagy 3 hét biztos yutube?! magyarul li ion töltéséről felejtős! csak külföldiek b*kodtak li ion aksival de abból semmit se értettem magyar fórumok is ki vannak halva ez ügyben.
discharge módot is ki próbáltam egy két aksinál nálam ki kapcsolt ha végzet, azzal nem volt gondom
egy biztos ez az imax töltő nem egyszerű! tényleg kellene egy vadi ujj aksi hogy tudjam mi a valóság lehet ezért kavarodtam be elég rendesen mert használt bontott aksikat piriszkáltam.
megpróbálom vissza keresni a hosszú hozászolásodat és tanulmányozom
egy kérdés de gondolom hogy neked is imaxod van mint töltő?
ja és köszönöm a segítségedet lehet fogok még ez ügyben kérdezni de előtte tanulmányozgatom a vissza kereset hozzászólásodat.

Megkérlek, hogy mellőzd a vulgáris szavak használatát! A mondat elején használj nagy betűket az érthetőség érdekében. Mod.
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2017
(#) penszel válasza penszel hozzászólására (») Márc 4, 2017 /
 
Szia!
Láttam hogy ezeket az akkumulátorokat legjobban nem! li ion módban töltik fel hanem lipo módban.
Ennek van valami jelentősége?
Természetesen én li ion módban töltögetem hisz li ion akkuról van szó.
Vissza olvasgattam egy jó darabig a fórumban, de nem találtam részletes leírást a cellák teszteléséről.
Lehet át szaladtam felette.
Megkérhetnélek hogy privátban, vagy ide bemásolnád? lehet te hamarabb rá találsz.
(#) RoliNyh válasza penszel hozzászólására (») Márc 4, 2017 /
 
Van az imaxom is, de már nem azt használom. Már rég egy ZKE EBC-A05 -öt használok, egyrészt mert PC -hez csatlakoztatható és grafikont lehet vele készíteni, másrészt mert paraméterezhetőbb.

Megpróbálok utánakeresni a keresett cikknek.

Kérdés moderátorohoz, hogy lehet adott topikban csak a saját üzeneteimet megjelentetni?
(#) nedudgi válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 4, 2017 / 1
 
Ha üzenet alatt a hozzászólásokat érted, akkor igy.
(#) RoliNyh válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 4, 2017 /
 
Szuper, köszi...
(#) RoliNyh válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 4, 2017 /
 
Előzőek annyiban módosulnak, hogy a cellák soros és párhuzamos kötését is meg kell szüntetni, mindegyik cella egyesével ellenőrizendő!
Valamint a töltési végfeszültség lehet 4.2V is. A kisütési limit pedig a tesztelés alatt 2.5V.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2017
(#) Signal válasza penszel hozzászólására (») Márc 4, 2017 / 1
 
Bontott akku --> végfeszültséghez közeledve elkezd forrósodni --> hibás akkura utal.

Új töltő lévén nem árt ellenőrizni a feszültséget méréssel is, bár hibának kicsi a valószínűsége (gyárilag is bemérik).

Másrészt a többi akku nem fűtött, ez is a másik akkura tereli a gyanút.
(#) penszel válasza Signal hozzászólására (») Márc 4, 2017 /
 
Szia:
Igen csak a rózsaszínű akkuk melegednek egy pont után amikor már picike amperrel tölt,kék színű akkuk nem melegednek.
Most próbálom tesztelni melyikbe menyi a kapacitás,egy évem rá megy olyan lassú a folyamat
De ahogy elnézem 1100-1200ma-rel nem sokra jutok 4 volt sincs meg töltés után benne, inkább 3,90v vagy kisebb.
(#) Signal válasza penszel hozzászólására (») Márc 4, 2017 / 1
 
Pedig egyértelmű az adatlapja szerint is, a 4,2 V-ot bírnia kellene. Inkább elengedném azokat az akkukat, elvileg pont az ilyen lehet tűzveszélyes is.
(#) penszel válasza RoliNyh hozzászólására (») Márc 4, 2017 /
 
Szia:
Köszönöm lelkes segítségedet,örök hálám!
De van olyan érzésem hogy ez a imax hiába eredeti egy kalap sza..t se ér egyáltalán nem bízom a paramétereiben amit csinál, nem hiszem hogy a valós értékekkel tölt,és a valós végeredményt mutat!
Ráadásul ma rá kötöttem a pc re mert rá lehet csak egy progit kellet le szednem hozzá és fajin volt minden volt grafikon is, tette a dolgát csak egy pár perc után le meredt mind a kettő program is meg a töltő is legalább is számlálok meg se mozdultak,ezt 2 szer eljátszottam de ugyan az a jelenség.
Gondolhatod milyen ideg kapott el!?
Pedig volt tervem ezekkel az akkukkal pld 12v fúróba szerettem volna felhasználni,meg a lámpám tápját látta volna el egyenlőre.
(#) penszel válasza Signal hozzászólására (») Márc 4, 2017 /
 
Hiszek neked, de egy dolgot megvárok! veszek egy db ujj li ion aksit és a töltőmet rá izzítom, mert nekem gyanús a töltőm hogy esetleg hibás lehet pld van még egy ni-mh 1300mah aksim is nos annak több féle töltés lehetőség van pld kézi vagy automata én az utóbbit választottam,de nem hagyta abba a töltést pedig már 1500ma pert is bele vert már melegedett az akkumulátor is! Én szakítottam meg a folyamatot hát mondom ilyen nincs!
(#) Kovidivi válasza penszel hozzászólására (») Márc 4, 2017 /
 
" nem hiszem hogy a valós értékekkel tölt,és a valós végeredményt mutat! " - Miért nem ellenőrzöd le multiméterrel? Átfolyó áramot, cellafeszültséget tudsz mérni.
Következő: »»   143 / 315
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem