Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője
 
Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   238 / 315
(#) sargarigo válasza Epu2 hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
Namost a kínai nem kínai dologra hallottam egyszer egy nagyon érdekeset!
Általában a megrendelés úgy zajlik, hogy kuncsaft elmegy a gyártóhoz, elmondja mire van szüksége, a gyártó pedig mond egy árat. Esetleg egy kis alku, és mehet a dolog.

Ezzel szemben a kínai viszont meghallgatja hogy mire van a vevőnek szüksége, és a vevő mondja árat is. Ha a kínai ezt keveselli, akkor elkezdi karcsúsítani a terméket. Lehet hogy elég egy kondi ami lemarad, lehet hogy egy két fontosabb ic is sorra kerül, lehet hogy csak a csati kerül a házba, a többit leoptimalizálja. Attól függ mennyit akar fizetni a megrendelő

Nem tudom mi igaz ebből, de mind láttunk már (kínai) csodát!
(#) KTobi válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 10, 2019 /
 
Idézet:
„Általában a megrendelés úgy zajlik, hogy kuncsaft elmegy a gyártóhoz, elmondja mire van szüksége, a gyártó pedig mond egy árat. Esetleg egy kis alku, és mehet a dolog.”

Igen, így zajlik a megrendelés az üzletkötők között. Mikor megérkezik a gyártandó termékre a műszaki leírás (igénylista) a mérnökökhöz, akkor kiderül, hogy egy kicsit többet kérnek, mint amiben meg lett alkudva. Pár év után, legyen már ez egy kicsit olcsóbb nekem, de tudjon még ennyivel többet is. (folyamatos nagy tételben történő szállítás)
Hallottam konkrét esetről, rövid feszültségesésre újraindul az egység. Megoldás, kellene egyetlen elektrolit kondenzátort beépíteni. Nagykereskedelmi (milliós tételben) beszerzési ára filléres (~20Forint). A megrendelő nem hajlandó kifizetni ezt az anyagköltségben jelentkező felárat az egységekre. DE kifizeti a szoftverfejlesztésre a módosítást, hogy a végfelhasználónak ne legyen észrevehető a dolog.
El lehet képzelni mekkora a profit az egység gyártásán, hogy egyetlen alkatrésszel több már a megtérülést veszélyezteti. (És ez komoly )
(#) Kovidivi válasza KTobi hozzászólására (») Nov 11, 2019 /
 
Inkább az lehetett az ok, hogy a már a meglévő, eladott termékek is jól működjenek. Ha egy termékből már sokat eladtál, nem mondhatod, hogy: "Hé, forrasszatok már oda egy 3Ft-os kondit, el is küldöm nektek postán ha kell!".
(#) pumoka válasza vargaf hozzászólására (») Nov 11, 2019 /
 
Úgy értettem, hogy 5db cella sorosan és a másik 5db ezekre párhuzamosan.
(#) vargaf válasza pumoka hozzászólására (») Nov 11, 2019 /
 
Nem vitatkozom veled. Nem volt egyértelmű amit írtál, leírtam a pontos bekötést. Részemről úgy írod ahogy akarod, engem a továbbiakban nem érdekel.
(#) Gyozo92 hozzászólása Nov 18, 2019 / 2
 
Sziasztok!

Balansztöltésre léteznek ökölszabályok? Arra gondolok, hogy a pakk töltőáramához képest mekkora áramú balanszírozásra volna szükség. Pontosabban adott 60db 3ah li ion cella, amiből 20-20-20 párhuzamosan, majd ezek sorba kötve kerülnek a pakkba. Ezek egy csónak segéd villanymotorját hivatottak hajtani. A töltésnél megcélozva a 3 órás időintervallumot, kb 20 amper körül kéne tölteni, de az egyszerű balanszerek bőven 1A alatti árammal dolgoznak, feltételezem, ez bőven kevés. A másik lehetőség, mint a villanykocsiknál, 80%-ig gyors töltés, majd utána egy hosszabb, balansztöltés. C tervnek pedig 3db töltőegység a 3 db párhuzamos pakknak. A cellák papíron 25A folyamatos terhelést és 4A folyamatos töltést viselnek max, vagyis elméletben akár 80A-ral is lehetne tölteni, ha a párhuzamosított cellák egyenlően veszik az áramot, és megfelelő a hűtés. Ha jól tudom, ezeket kevésbé károsítja a gyorstöltés, mint a folyton 100%-ra töltés, vagy a teljesen lemerítés, éppen ezért 4V töltött és 3V merített állapotra gondoltam. A tudásom a dologhoz hiányos, érdekelne a többiek véleménye.
(#) sargarigo válasza Gyozo92 hozzászólására (») Nov 18, 2019 / 1
 
Up! Engem is!
(#) Kovidivi válasza Gyozo92 hozzászólására (») Nov 19, 2019 1 /
 
A balanszer áramkörnek csak nagyon minimálisan kellene dolgoznia, csak azt a kapacitást kell kiegyenlítenie, ami a cellák önkisülésének a különbségéből adódik, plusz azt, ha esetleg az akkupakk nem csak a két kivezetésén van merítve, hanem mondjuk a közepén is (tipikus példa erre, egy 3S,4S, stb akkupakk, amin rajta van egy Lipo védő, mivel az a balanszer 2S csatlakozóján keresztül merít).
1A-nek bőven elégnek kellene lennie. Ha a celláid rossz minőségűek, és nagy az önkisülésük, a pakk cellafeszültségei el fognak csúszni, de akkor nem a balanszer a hibás.
Az se mindegy, hogy a töltés milyen módon történik, ugyanis ha hiányzik a töltés legvégéről ez az 1A-es töltés rész, akkor a balanszer nem fog tudni megfelelően működni. Tehát töltőtől is függ az egész.
A következő dolog, pedig a belső ellenállás. Ha a pakk belső ellenállása relatív magas, akkor a töltő hamarabb kapcsol át CC-ről CV-re, tehát a balanszernek is nagyobb esélye van működni, míg szuper belső ellenállásnál a CC mód kitolódik egészen a töltés legvégéig, ott egy picike CV szakasz lesz, annak is csak egy pici részén lesz a balanszer hatékony.
Komplikált a dolog.
Ha mindent problémát el akarsz kerülni, akkor rakjál be akkora balanszert, ami a töltő áramnak az 1/4-1/10-vel merít, és figyeld a cellák feszültségét.
(#) Gyozo92 válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 19, 2019 /
 
Nos, a töltő is beépítésre kerülne, amit egy buck converterből terveztem kialakítani, amin van áram állítási lehetőség. Itt vagy komolyabban bele kell nyúlni, hogy változó karakterisztikával dolgozzon, vagy leegyszerűsítve hagyni... szerintem a legtöbb kínai töltő csak egy áramkorlátos táp zöld leddel amikor elérte a feszt lekapcsol. Persze nem cél a lebutítás. A buck converter is könnyen vezérelhető lenne egy digit potival, aminek a vezérlése fel lenne írva egy picre, vagy hasonló.
(#) Wind-Storm hozzászólása Nov 29, 2019 /
 
Sziasztok!

4 éves fényképezőm többé nem hajlandó tölteni az akkumulátorát (EN-EL19), elvileg ez az akku sérülésére utal.
Mivel több esés előzte ezt meg, nem vagyok benne biztos 100%-ig, hogy az akkumulátor a hibás, az akkut külsőleg tudom tölteni, persze tudom, hogy ez nem feltétlenül jelent bármit is. A fényképező mi alapján tudja megítélni az akku sértetlenségét? Túl nagyot ugrana a kapocsfeszültség a töltés megkezdésénél? Mellesleg túl sokáig nem bírja az akku, bár ez csak most észrevehető, hogy kizárólag külsőleg tudom tölteni, USB-n sem az adatátvitel nem működik, sem a töltés.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2019
(#) pipi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Nov 30, 2019 /
 
Ha se nem tölt, se az adatátvitel nem megy akkor az elektronikával biztos baj van, esetleg kiszakadt az usb csati.
(#) D_Zsolt hozzászólása Nov 30, 2019 /
 
Fényképező akkuhoz keresek valami töltőramkört, 7,2V-ra. Valaki használt már ilyen modult? Egy bankot szeretnék csinálni a különböző mechanikai méretű és kapacitású, de azonos feszültségű akkukhoz, egyesével szeretném táplálni őket.
(#) Wind-Storm válasza pipi hozzászólására (») Nov 30, 2019 /
 
Akku nélkül semmit sem csinál USB csatlakoztatáskor, viszont ha beteszem az akkut, akkor hibát jelez amint csatakoztatom USB-n.
PDF-ből van az infóm. Ez egy Nikon coolpix s2900.
A "T" érintkező gondolom egy passzív hőmérő elem. Ha szigetelem, a fényképező működésében változás nem tapasztalható. Ha GND-re húzom, a gép be sem kapcsol.
(#) XND hozzászólása Nov 30, 2019 /
 
Üdv.
Laptop akku elektronika letiltja a töltést.Javítható vagy kuka?
(#) pipi válasza D_Zsolt hozzászólására (») Nov 30, 2019 /
 
Veszel egy 2s balanszer áramkört, és egy cc/cv stepdown modult.
Ha a 1,5A töltőáram jó neked, akkor Bővebben: Link
(#) D_Zsolt válasza pipi hozzászólására (») Nov 30, 2019 /
 
A 2S balancernél valahogy el kellene érni a közös pontot is, nem? Ezeknek 3 kivezetése van ugyan, de a gyári töltő is csak 2 ponton csatlakozik.
(#) pipi válasza D_Zsolt hozzászólására (») Nov 30, 2019 /
 
Meg kéne sasolni, van-e benne elektronika. Ha van akkor az elintézi, neked csak egy stepdown modul kell, amivel beállítod a töltési feszt kb 8,2-8,4V a tipustól föggően, meg a max toltóáramot.
(#) rockersrac hozzászólása Nov 30, 2019 /
 
Sziasztok! 3s li-ion bms panelt hol kapok? intercellnél nem kapni, csak 2cellásat, de az a készítendő áramkörhöz kevés lenne a feszültsége.
(#) Kovidivi válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 30, 2019 /
 
Ebay vagy vatera nem játszik?
(#) rockersrac válasza Kovidivi hozzászólására (») Nov 30, 2019 /
 
Vatera drága általában, de ebay nincs kizárva, pusztán gondoltam hátha van gyorsabb megoldás is.
(#) sector99 válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 30, 2019 /
 
Ebay, EU-n belüli eladó. Ott drágább, de nem kell 4-5 hetet várni.
(#) Janszi válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 30, 2019 / 1
 
ez
vagy
ez
(#) Kovidivi válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 30, 2019 /
 
Meg kell nézni, lehet nem sokkal drágább. De ha tudsz várni, akkor Ebay. Nekem mostanában 16-24 nap (nem munkanap) alatt megjönnek a dolgok.
(#) rockersrac válasza Janszi hozzászólására (») Nov 30, 2019 /
 
Köszi!
(#) Janszi válasza rockersrac hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Szívesen
(#) GPeti1977 hozzászólása Dec 1, 2019 /
 
Majd szeretnék egy 8P14S Liion akkut összerakni a robogómhoz. Azt gondoltam hogy a negatív oldalakat szalaggal összehegesteném viszonta pozitív oldalon lenne egy gyűjtő szalag és az akkuk ahhoz 2x5A es kicsi 10mm-es üvegbiztosítékon csatlakoznának, csak mert szerintem 8 akkut ha párhuzamosan kötünk mi lesz ha egy zárlatos lesz, meg a biztosíték kis ellenállásán keresztül az áram is elosztódna egyenletesen.
Most ellenőriztem más beállítással alkatrészlábat is lehet hegeszteni az akkuhoz vagy a nikkelszalaghoz, sőtt mivel a hő nem számít ott forraszani is lehet.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2019
(#) sargarigo válasza GPeti1977 hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Nem értek hozzá, majd a nagyok megmondják, de a Tesla pl minden egyes cellát külön külön biztosítékol.
(#) GPeti1977 válasza sargarigo hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Innen az ötlet.
(#) Kovidivi válasza GPeti1977 hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Mechanikai behatásra nem tud a szál szakadni? Mondjuk attól függ, milyen vastag szál van a biztosítékban. Esetleg beépíthetnél egy nagyon pici méretű és értékű soros ellenállást, mint biztosíték.
(#) GPeti1977 válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 1, 2019 /
 
Úgy kell felrakni hogy ne feszüljön.

s-l1600.jpg
    
Következő: »»   238 / 315
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem