Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LM1875, LM3875, LM3886, stb. TI végerősítők
Lapozás: OK   37 / 48
(#) Mócsing válasza Steven19 hozzászólására (») Nov 20, 2017 /
 
Köszönöm egy kérdésre már megvan a válasz .
(#) Mócsing válasza kiszebra hozzászólására (») Nov 20, 2017 /
 
Hallható különbség van köztük ?
(#) vteo válasza Mócsing hozzászólására (») Nov 20, 2017 /
 
Azt gondolom, hogy érdemes újra átgondolnod:

A mellékelt idézet Bob Cordell:"Designing Audio Power Amplifiers" című könyvéből van (538 oldal).

gainclone.JPG
    
(#) Mócsing hozzászólása Nov 20, 2017 /
 
Sajnos ez a gondolkodás szintjén marad ,mivel nem értem .
Pedig szívesen elolvasnám .
(#) Naszrai válasza Steven19 hozzászólására (») Nov 20, 2017 /
 
Szia! Alapveto kulonbseg van! Az invertalo es a nem invertalo kozott: nem invertalonal az IC-ben, invertalonal az IC-n kivul zajlik a "matek".
(#) vteo válasza Mócsing hozzászólására (») Nov 20, 2017 / 1
 
Szabad fordításban:
Legtöbb műveleti erősítő alacsonyabb torzítást ad, ha invertáló módban működik, az LM 3886 nem kivétel ez alól. Az invertáló mód jelentősen javítja a teljesítőképességet, azzal, hogy nincs közös modusú torzítás az LM 3886 bemeneti fokozatánál. A hátránya az invertáló módnak a relatívan alacsony bemeneti impedancia. Ezért fontos, hogy az LM 3886 fokozatot megelőzze egy invertáló buffer……
(#) Naszrai válasza vteo hozzászólására (») Nov 20, 2017 /
 
En nem raknek ele invertalo puffert csak egy sima feszultsegkovetot.
(#) vteo válasza Naszrai hozzászólására (») Nov 20, 2017 /
 
Sima feszültségkövető mindenképpen kell, hiszen az invertáló buffer-nek szintén relatív alacsony a bemeneti ellenállása. (feszültségkövetőnek olyan műveleti erősítőt kell választani ami nem szenved ettől a közös modusú torzítástól pl: LM4562, OPA1652, ..)
Visszatérve, hogy miért rakott Bob Cordell invertáló buffert, azért, hogy helyreállítsa a kimeneti jel polaritást. (egy ilyen minőségi szintű könyvnél ez kötelező, nem írhatta, hogy azt máshogy is meg lehet oldani).
Egyébként tovább lehet emelni az LM3886 minőségét azzal, hogy az erősítését csökkentjük és ekkor ezzel az invertáló fokozattal lehet az erősítést visszakorrigálni. Ezek után már csak egy DC szervót kell betenni és lesz egy alacsony torzítású erősítő.
(#) debe válasza Mócsing hozzászólására (») Nov 20, 2017 /
 
Invertáló (minőségi ellenállásokkal - pl., PRP, Takman, stb.), jelúti kondik nélkül (DC-re vigyázni!), Natonal Semiconductor gyártmány, IC-nként 2x1000...1500µF puffer szintén minőségi kondiból (pl. Nichicon KW).
Közvetlenül poti nem lehet előtte, mindenképpen kell elé még egy fokozat (buffer, vagy vonalerősítő).
Itt még sok infót találtok:
http://audiodiyers.hu/viewtopic.php?f=61&t=34
(#) Mócsing hozzászólása Nov 21, 2017 /
 
Köszönöm a válaszaitokat !
Elmentem őket hogy kéznél legyenek .
Csak egy ötlet: ha már egyszer van egy fokozat az IC előtt , innen már csak néhány alkatrésznyi távolságba kerül a Highend által preferált Záborszky visszacsatolás .Azzal már szinte mérhetetlen a torzítás .
(#) Naszrai válasza Mócsing hozzászólására (») Nov 21, 2017 /
 
Hol lehet errol reszletesen olvasni?
Erdekelne.
(#) debe válasza Naszrai hozzászólására (») Nov 21, 2017 /
 
Ez a "composit amplifier", vagyis kompozit erősítő. Keress rá és több infót találsz!
Itt is olvashatsz róla.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2017
(#) Mócsing válasza Naszrai hozzászólására (») Nov 21, 2017 /
 
A fejhallgatós topicban találkoztam ezzel a megoldással ,Highend ha jól emlékszem leírja a működését és közöl egy kapcsolást ami ezen az elven működik . Valami olyasmi a működési elve , hogy a bejövő jelet a kimenővel hasonlítja össze, és a különbséget csatolja vissza negatívba .
Így extrém alacsony torzítást lehet elérni . Szerinte mikor az erősítő "lenyel"részleteket a hangból , az is a torzítás rovására írható . Megépítettem azt a kis erősítőt ,pontosabban félkész állapotban van .
(#) FordPrefect válasza vteo hozzászólására (») Nov 21, 2017 /
 
Idézet:
„Sima feszültségkövető mindenképpen kell, hiszen az invertáló buffer-nek szintén relatív alacsony a bemeneti ellenállása. (feszültségkövetőnek olyan műveleti erősítőt kell választani ami nem szenved ettől a közös modusú torzítástól pl: LM4562, OPA1652, ..)
Visszatérve, hogy miért rakott Bob Cordell invertáló buffert, azért, hogy helyreállítsa a kimeneti jel polaritást. (egy ilyen minőségi szintű könyvnél ez kötelező, nem írhatta, hogy azt máshogy is meg lehet oldani).
Egyébként tovább lehet emelni az LM3886 minőségét azzal, hogy az erősítését csökkentjük és ekkor ezzel az invertáló fokozattal lehet az erősítést visszakorrigálni. Ezek után már csak egy DC szervót kell betenni és lesz egy alacsony torzítású erősítő.”

Alapvetően ennyi h... régen olvastam. Ki a Bob Cordell? Isten??
Valami fontosat mindenki elfelejt, csak vég nélkül mantrázik. Bob Corrdell ezt meg azt mondta.. 4 szer. Kit érdekel?
Az LM1875,3886 lényege az egyszerűség, egy jól megépített táppal. És invertáló módban, apró trükkel a bemeneti impedancia is kellően magas lehet. Nincs értelme bonyolítani. túlbonyolítani!!
(#) FordPrefect válasza Mócsing hozzászólására (») Nov 21, 2017 /
 
Ez a QUAD 405 lényege például. Középszerű. Nem a torzítás nagysága a lényeg, hanem a torzítás fajtája Meg a hang..
(#) debe válasza Mócsing hozzászólására (») Nov 21, 2017 /
 
"Szerinte mikor az erősítő "lenyel"részleteket a hangból , az is a torzítás rovására írható."
Ez egyáltalán nem igaz ebben a formában, gondolj csak az Single Ended erősítőkre, ahol viszonylagosan magas a torzítás...
(#) Mócsing válasza debe hozzászólására (») Nov 21, 2017 /
 
Ő írta .
Ha csövesre gondolsz ott alighanem a páratlan felharmonikusok dominálnak , azért érezzük mégis kellemesnek . Amúgy meg nem nagy befektetés lenne ,egy próbát megérne .
(#) Mócsing válasza FordPrefect hozzászólására (») Nov 21, 2017 /
 
" És invertáló módban, apró trükkel a bemeneti impedancia is kellően magas lehet. "
Hol találok ilyen kapcsolást ?
(#) FordPrefect válasza Mócsing hozzászólására (») Nov 21, 2017 /
 
Nem tudom. Biztosan van pár helyen. A kimenetet leosztod mondjuk 10/1 arányban. Ezt csatolod vissza az invertáló bemenetre. Máris nagy bemeneti soros ellenállás alkalmazható. Nálam működik, nem az én ötletem.
(#) FordPrefect válasza Mócsing hozzászólására (») Nov 21, 2017 /
 
Idézet:
„Ha csövesre gondolsz ott alighanem a páratlan felharmonikusok dominálnak , azért érezzük mégis kellemesnek .”

Ha a párosak dominálnak, kellemes. A páratlanok zavaróak. Bocs.
(#) Mócsing hozzászólása Nov 21, 2017 /
 
Ez lenne a Záborszkyval megáldott kapcsolás .
http://audiodiyers.hu/download/file.php?id=7583&mode=view
(#) Steven19 válasza Naszrai hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
Milyen matek? Mit csinál kívül meg belül? Ez negatív visszacsatolás mindkét esetben. Kifejted ezt bővebben? A negatív visszacsatolással azt állítod be hogy a kimenetre hányszor nagyobb jel jelenjen meg így dióhéjban. Még kitérhetnénk arra hogy tulajdonképpen ezzel a visszacsatolással a műveleti erősítő vagy erősítő fokozat erősítését tulajdonképpen csökkentjük és a sávszélességet növeljük. Te is pont olyan ember vagy aki késztetést érez arra hogy rácáfoljon mindenre amit olvas vagy hall és hozzáfűzni hogy na ez sem így van?
(#) Naszrai válasza Steven19 hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
Na akkor: ha a muveleti erosito pozitiv bemenetere kapcsolod a bemeno jelet es a negativra vezeted vissza a feedback jelet akkor mindket bemenetet hasznalod es a muvelet, tehat a bemeno jel es a visszacsatolt jel osszehasonlitasa az erositon belul zajlik. Ha invertalo modban hasznalod es a bemeno jel is a negativ agban jut az erositobe es a visszacsatolt jel is, akkor a muvelet az erositon kivul zajlott le.
Ennyi.
(De gondolom a kollega idezete csak meggyoz, meg ha en nem is tudlak.)
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2017
(#) FordPrefect hozzászólása Nov 22, 2017 /
 
Túl sok az "elmélet" Szerintem gyakorlati tanácsokat kellene osztogatni, hogy építsünk a fenti IC-kből egyszerű, jó hangú erősítőt. De ez itt fellelhető, páran leírták. Nem kell periódikusan feltalálni a spanyolviaszt. Sajnos a való élet is ilyen, miért itt lenne másként?
(#) reloop válasza Naszrai hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
Szia! Sajnos nem így történik. Ugyan úgy összehasonlítást végez az erősítő a bemenetek között invertáló kapcsolásban is, ekkor az invertáló bemenetet a testre kötött nem-invertáló bementtel hasonlítja össze.
Az invertáló erősítő kapcsolással akkor jutunk nyereséghez, ha az erősítőnknek rossz a közös módusú elnyomása. Jelen példában az LM3886 100 dB-es CMRR-ja nem ró ránk ilyen feladatot.
(#) Naszrai válasza Mócsing hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
Sok teljesitmeny-muveleti erositos kapcsolat epitettem mar(7294, 1875 3875 3886 es 3886 hid) es ezek alapjan azt sejtem(nem tudom biztosan, csak sejtem) hogy fokozatonkent kulon erdemes visszacsatolni, atfogoan nem lesz jo az eredmeny.
Ha jol ertem, erosen egyszerusitve arrol van szo, hogy a teljesitmeny muveleti erosito kimeneti jelet az elotte levo muv erositobe is visszajuttatja. Es ez az eddigi olvasmanyaim es 1db ehhez hasonlo tapasztalat alapjan nem nyero. Konkretan a 7294 gyari adatlapjan levo hidkapcsolas kb a jel utjat tekintve hasonloan hosszu karriert fut be, mire az invertalo kimenetre megerkezik.
Azert erdekes ez, mert merve nagyon jo eredmenyeket kaptam, de a magas nem szol eleg jol. Ez alapjan azt sejtem hogy ez a Zaborszky fele visszacsatolas is ezzel fog kuzdeni.
(#) Naszrai válasza reloop hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
Ertem amit mondasz, de az invertalonal az egyik bemenet ul a testen, nem mozdul sehova. A nem invertalo esetben a negativ bemeneten levo visszacsatolt jel lohol a pozitiv bemeneten levo utan.
(#) FordPrefect válasza reloop hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
Azért elgondolkodtató, hogy fenti IC-knél, meg úgy általában is a műveleti erősítőknél a hallgatóság majdnem mindig az invertáló változatot hallja jobbnak. Akár vak tesztben is. Az elmélet-gyakorlat sokszor nem esik egybe...
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2017
(#) reloop válasza FordPrefect hozzászólására (») Nov 22, 2017 /
 
Azt lehet tudni, hogy azon a vakteszten melyen az invertáló kapcsolású LM3886 jobbnak találtatott, pontosan mi lett mivel összehasonlítva?
(#) Mócsing hozzászólása Nov 22, 2017 /
 
Ezen az oldalon van egy invertáló kapcsolás ,amit nem tudtam kimásolni .
Kb. a harmadánál látható .
Mi a véleményetek róla ?
http://audiodiyers.hu/viewtopic.php?f=61&t=34&start=100
Következő: »»   37 / 48
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem