Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LPT portos vezérlés
 
Témaindító: creative, idő: Nov 11, 2005
Lapozás: OK   27 / 29
(#) Szabi1 válasza S.Roland hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /
 
Linkelem az egyik legjobbnak vélt LPT teszter programot, ebből a programból indultam ki, és ez is ugyanazt a dll filet használja, mindig először ezt telepítem fel aztán a saját programom, igy a dll fileokkal nincs gond Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 21, 2013
(#) Pic7 válasza Szabi1 hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /
 
Megkeresed a manuális verziót?
Hálásan megköszöném!!!
Ati
(#) Szabi1 válasza Pic7 hozzászólására (») Ápr 22, 2013 /
 
Megvan csak sajnos csak a 3.0 as verzió (a 3.5-ösben nem kellett enter-t nyomni) abban le kell ütni az enter-t minden parancs után...(a forráskód ennek a régi verziónak már nincs meg s nincs kedvem újraírni) de a X-lent electronics által kiadott LPT test utility-t használhatod lenti hozzászólásomba linkeltem. (TESZTERNEK nemrossz program a 3.0 asom, de figyelmeztetlek ha nem a listából kiirt billenytűket nyomod le a program lefagyhat...PAUSE Gombbal állítsd le!!)Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2013
(#) tib12 hozzászólása Máj 6, 2013 /
 
Üdv, valakinek lenne olyan programja Win95-re amivel az LPT 8 kimeneti bitjét tudom vezérelni, illetve a 4 bemenetet érzékeli és azok állásának alapján be tudom állítani hogy kimenetet kapcsoljon akár adott időre. Illetve a 8 kimenetet is lehetne időzítettre is állítani. Ha valakinek van valami hasonló azt megköszönném ha elküldené. Vagy ha már itt tartunk esetleg LPT vagy COM-portra egy hőmérőt tud-e valaki programmal együtt? Lehet kicsit értetlenül fogalmaztam, ezért bocsénat. A válaszokat előre is köszönöm.
(#) kly válasza tib12 hozzászólására (») Máj 7, 2013 /
 
szia

Hőmérésre pl ez jó lehet:

Bővebben: Link
(#) Szabi1 válasza tib12 hozzászólására (») Máj 7, 2013 /
 
Nem akarok kötekedni, de nem volna egyszerűbb egy MCU-s kapcsolás USB -re?
(#) tib12 válasza Szabi1 hozzászólására (») Máj 7, 2013 /
 
Lehet, hogy egyszerűbb lenne, de nincs usb azon a gépen amit erre a célra akarok használni.
(#) nedudgi válasza tib12 hozzászólására (») Szept 20, 2013 /
 
Soros port csak van a gépen, ha már LPT port van rajta.
(#) ha6qt hozzászólása Okt 8, 2013 /
 
Sziasztok!

A következő témában kérnék szépen segítséget: Szakdolgozatot írok, de programozás és elektronika terén eddig nem foglalkoztam portokkal. Az általam készített c# nyelvű programnak tudnia kellene két dologban kifelé kommunikálni a külvilág felé:
- Egy vezetéken morzekódok mennének kifelé, tehát kell egy sima van jel/nincs jel vonal, amivel egy tranzisztort kapcsolok, ami egy adó-vevőt billentyűz,
- Egy vezetéken vagy vezetékpáron egy léptetőmotor vezérlő elektronika meghajtása, ami a motort balra vagy jobbra fordítja el a program vezérlőjelének megfelelően. Így egy olyan szál kellene/ami -5V/0V/+5V feszültséget tud (bal,álló helyzet,jobb), vagy két szál drót (bal, jobb), ami egyenként alacsony/magas jelszintet tud.

És a kérdés: Soros vagy párhozamos portra építsem a programot? Szeretném egy darab porttal megoldani a dolgot, viszont egy időben is kellene dolgoznia a morze vezérlésnek és a motorforgatásnak. Ha több port szükséges, az sem baj.

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
(#) kegyetlen19 válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 8, 2013 /
 
Az LPT port 2 - 9 –es lábain +5V jelenik meg, ha vezéreltetve van. /Ez viszont csak egy pár milliampert tud biztosítani ezért vagy IC-vel, vagy tranzisztorral kell kiegészíteni/.
Bővebben: Link A léptető motort 4db kimenettel lehet jobbra és balra is forgatni. A forgás irány attól függ, milyen sorrendben kapják meg a tekercsek a feszültséget.
Bővebben: Link A morzejelhez meg elég 1db kimenet. Ezen a kimeneten megjelenő jel hosszúságát /rövid – hosszú/ vagy éppen a jel hiányát /szünetet/le kell programozni.
Bővebben: Itt néz szét.
(#) ha6qt válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Okt 8, 2013 /
 
Köszönöm válaszod. Ha jól értem, az LPT 2-9 alatt 2-től 9-iget értesz, tehát 8 darab vezérlő szálunk van. Az egészen fain Ez soros portnál hány darab?

A léptetőmotorhoz elektronikát szeretnék csinálni, így csak egy balra/jobbra jelet szeretnék kiadni a portból, az elektronika végezné a konkrét tekercseket. Kvázni nekem maximum 3 vezérlőszál elég lesz. A soros port azért lenne jobb, mert univerzálisabb, manapság ritkán fordul elő az új gépeken, de nem annyira ritkán, mint a párhuzamos.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2013
(#) zenetom válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 9, 2013 /
 
Szia!
Soros porthoz kell még egy külon mikrokontrolleres elektronika, mivel adatkommunikációra használják, tehát direktben nem tudsz vele semmit se kezdeni.
(#) kegyetlen19 válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 9, 2013 /
 
Igazándiból én is csak most kezdtem foglalkozni a témával, a COM portót nem ismerem. De a port „hiánnyal” akadhat tényleg gondod.
Akkor csináld USB-vel, az is tud 8db kimenetelt vezérelni. Én nemrégiben csináltam a MCP2200 chippel egy kapcsolást, ez fel van programozva, a hozzá való DLL-et kell meghívni. Ez is ugyanúgy +5V ad ki a kimenetelein.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2013
(#) _vl_ válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 9, 2013 /
 
Soros porton gyakorlatilag 1-2 olyan kimenet van, amit szabadon tudsz kapcsolgatni, a többi láb vagy bemenet, vagy nem állítható fel-le szabadon, neked tetsző időre. További nehezítés, hogy nem 0/5V lesz rajta, és nem is előre definiált, fix feszültség (a szabvány elég tág határokat határoz meg).
Viszont bennem felmerül az az egyszerű kérdés, hogy vajon kellően öreg számítógépet fogsz-e használni, hogy legyen rajta LPT és/vagy soros port... Mert az a trend, hogy az újabb számítógépekről ezeket szépen spórolják lefele, és lassacskán már csak USB van a gépeken. A szokványos USB-LPT, USB-soros illesztőkábelek végein levő lábakat viszont nem feltétlenül (vagy inkább nem) tudod szabadon kapcsolgatni a PC felől úgy, mint a PC beépített portjainál.
Ezért ha valakinek ilyen szabadon állítgatható lábak kellenek, főleg ha több is, akkor olyat szokás javasolni, hogy USB-re köthető külső mikrovezérlő (vagy USB-soros illesztőkábel végére kötött mikrovezérlő), a mikrovezérlőbe meg olyan szoftver, ami a PC-től kapott parancsok szerint kapcsolgatja a kimeneteit. Vagy vannak ilyen cél-IC-k (mint pl. a már említett MCP2200, vagy az FT232), ami gyakorlatilag egy fix programmal felszerelt mikrovezérlő, hogy még a programozással se kelljen foglalkozni.
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2013
(#) ha6qt válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 9, 2013 /
 
Nagyon köszönöm a válaszokat, sokat segítettetek az irány megtalálásában.

Április 15.-ig van időm a szakdogára, ez alatt kell elektroncsöves, és gyengécske C# tudásomból felképeznem magam a portokkal történő vezérlésre és programozásra

Maga az eszköz, ami rendelkezésemre áll, egy újabb laptop, régi portok nélkül. Így az univerzális működés miatt is jobb lesz az általatok említett USB-s mikrokontroller használata, hagyom a fenébe a bolti USB-LPT, USB-RS232 átalakítókat.

Ha eszetekbe jut valami még, amivel megkímélhetem magam egy több hetes tévúttól, azt nagyon megköszönöm. Szeretek a hibáimból tanulni, és azokon mosolyogni, de az idő szorít most
(#) kegyetlen19 válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 9, 2013 /
 
Itt a MCP2200-sa chip-ről sok minden találsz.
A Documentation & Software Back To Top fülön a MCP2200 User DLL 2013-01-28 zip-pet töltsd le és találsz benne C#-es Demo Projects-et, ezt a saját ízlésednek megfelelően formálhatod. Bár én a Visual Basic Demo-t használtam fel, az tökéletesen megy.
A MCP2200-as megelégszik az USB 5V-jával, a GP kimeneteleit meg optikai csatolóra kötöttem, így galvanikusan is leválasztottam a számgépet a többi kapcsolástól.
Plusz infó.
(#) ha6qt válasza kegyetlen19 hozzászólására (») Okt 10, 2013 /
 
Köszi, nekiülök és most végigbogarászom az egészet
(#) Szabi1 válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 14, 2013 /
 
Elnézést, hogy beleszólok, de ha már mikrovezérlőt akar használni, akkor miért nem elég egy mikrovezérlővel megcsinálni a szabályozást, miért kell neki a számítógépen keresztül küldeni az adatot?
(#) ha6qt válasza Szabi1 hozzászólására (») Okt 14, 2013 /
 
Mert éppen egy számítógépes programot fejlesztek, ami egy antennaforgatót vezérel. Beírod az országot, és a cucc beforgatja az antennákat.

Ez a program tudásának elenyésző része, de példának jó.
(#) Szabi1 válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 15, 2013 /
 
Ajánlom csinálj egy microcontrollert, ami az USB-n érkező jelek szerint bepozicionálja az anternát.
(#) ha6qt válasza Szabi1 hozzászólására (») Okt 15, 2013 /
 
Az MCP2200 miatt kapott tanácsok szerint nagyon megtetszett a cucc. Erre gondoltál?
(#) Szabi1 válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 15, 2013 /
 
Hát ezis egy megoldás, de kevesebb alkatrész kell ehez: Bővebben: Link
(#) ha6qt válasza Szabi1 hozzászólására (») Okt 15, 2013 /
 
Az az igazság, hogy sajnos hanyagoltam a PIC témát mindig, így kvázi semmit sem tudok a programozásukról.

Mindenesetre köszönöm segítőkészséged.
(#) Szabi1 válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 15, 2013 /
 
Talán ez segíthet Bővebben: Link
(#) ha6qt válasza Szabi1 hozzászólására (») Okt 15, 2013 /
 
Ez most összekavart.

Az LPT és RS-232 port ellen nem lázadom, de csak USB átalakítokkal tudnám megoldani. Hazahoztam a cégemtől egy USB LPT portot, Delock márkából, simán csak USB nyomtatási támogatást telepít az eszközkezelőbe, köze sincs a portokhoz. A soros megoldás virtuális COM3-at csinál a portok közé.

Érdekes a weboldal amit adtál, de jelen helyzetben kizárólag USB portok vannak a gépemen fizikálisan. Így az MCP2200-at látom legjobb megoldásnak.

Ahogy korábban írtam a srácoknak, három parancsot kell kiadnom a programból:
- Egy impulzus /motor forgatás balra/
- Egy impulzus /motor jobbra/
- Egy impulzus / rövid, vagy hosszú morzejel/

Bármi észrevételed van, hálásan fogadom.
A hozzászólás módosítva: Okt 15, 2013
(#) Szabi1 válasza ha6qt hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
De milyen motort szeretnél vezérelni?
Sima DC motrot, ami PWM sebesség állított, és irányvezérelt vagy léptetőmotrot(akkor hány vezetékes)
(#) ha6qt válasza Szabi1 hozzászólására (») Okt 16, 2013 /
 
Lépegetőset, 4 derótosat

Epson FX1170-ből termeltem ki, ilyen.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/83/Nema_17_St...or.jpg

De jó ötletek esetén még módosítok bármit. Rádióamatőrködöm, eddig csak elektroncsövekkel foglalkoztam, de azzal nagyon. Quad405, nagyobb tápépítésen kívül nincs félvezetős tudásom.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2013
(#) Szabi1 hozzászólása Dec 2, 2013 /
 
Sziasztok! A következő a problémám:
Van egy Asrock N68GS-FX alaplapom, szereltem bele lpt bővítőpanelt és az a baj hogy 5V helyet az adatbiteken 3.3V van a BIOS-ban próbáltam IRQ-t, Üzemmódot, címet de ugyanakkora feszültség jön ki rajta, lehet valamit tenni ellene?
(#) Medve válasza Szabi1 hozzászólására (») Dec 2, 2013 /
 
Szia, ez nem hiba, ott nem kell 5V-nak lennie. De ha erre van szükséged, építs hozzá egy illesztőt, például komparátorokat.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2013
(#) szikorapéter hozzászólása Jan 1, 2015 /
 
Üdv. Olyan kérdésem volna hogy az LTP port 5V -os jellel működik. Ha rákötök egy 5V-os mikrorelét,azt húzva tudná tartani? A válaszokat előre is köszönöm.
Következő: »»   27 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem