Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   115 / 276
(#) HFRICI hozzászólása Máj 25, 2013 /
 
Elkezdtem a TRAKIS KOMPAKT 250 trafójának javítását, Ezt a tekercselő masinát dobtam össze hozzá
(#) HFRICI hozzászólása Máj 25, 2013 /
 
Leégett tekercsek lebontva! Jöhet a tekercselés, Még vennem kell 1.9 es huzalt

DSC05281.JPG
    
(#) HFRICI hozzászólása Máj 30, 2013 /
 
Sziasztok
Végre sikerült venni 1,8 as zz tek huzalt ( rosszul mértem nem 1.9hanem 1.8 cal volt a gyári rész tekerve Trakis kompakt 250 szekunder menetszámok a következők----13menet másik oszlop 13 menet....duplán kivezetve(középmegcsapolás) 13 menet.. vissza a másik oszlopra 13 menet és kész kivezetve. öss 52 menet Kb 1.6kg huzal. Kétkomponensű Gemini parkettlakkal impregnáltam! MPISTI ajánlása alapján. Az előtoló motrot is felújítottam fogaskerekes továbbító görgős változatot építek be maga a motor gyári WEST germán szétszedtem kipucoltam nem szorúl még a szénkefe sem cserére 80 % os állapotú a kefe mechanikus részek Újrazsírozva. Eddig itt tartok!
Üdv HFRICI
(#) Pixi hozzászólása Jún 2, 2013 /
 
Sziasztok!

Kaptam egy TIP MIG MAG 130-as CO hegesztőt, de az vele a gond hogy levágja az autómatát ha megnyomom a pisztojon a gombot.
Belül van jópár kábel ami nem vezet sehova, és nem tudom mit barkácsoltak benne eddig, én már így kaptam meg. Most kivettem belőle a teljesítmény kapcsolót a vezérlő panelt, és a mágneskapcsolót is, így jobban átlátni melyik kábel hova is megy. Majd teszek fel róla képeket és a vezérlő panelt is lefényképezem a nyák alsó felt meg beszkennelem. Az előtolás poti nem működött benne, de ezt már orvosoltam.
Sajna nem tudom hol keressem a hibát, de így elvileg a nagy trafó körül lehet valami gond.
üdv PIXI
(#) zaky hozzászólása Jún 2, 2013 /
 
Sziasztok,
tavaly a fórum látogató segítségével sikerült megjavítanom a hegesztőgépem előtoló elektronikáját (WEL4.3 típus). Cseréltem rajta a összes IC-t, a 13Voltos Zener diódát, a meghajtó valamint a féktranzisztort, illetve a sebességszabályzó trimmereket és potenciométert. Egyetlen baja maradt: a panelon lévő 5 Wattos huzalellenállás (ami a 13Voltos Zener dióda előtétje) nagyon erősen melegszik, gyakorlatilag 5 perc bekapcsolt állapot után már tűzforró. A gép így is használható, de ha épp nem hegesztek, ki kell mindig kapcsolni, és ez néha bosszantó tud lenni. Valamint erősebb fokozatra kapcsolva "dadogni kezd" az előtolás, mintha a tolómotor működés közben pillanatokra nem kapná meg a beállított feszültséget. Ha valaki esetleg tudna a javításra javaslatot adni ill. lenne egy rajza erről a tolópanelről, hálásan megköszönném! Üdv: I.
(#) thecyrus válasza zaky hozzászólására (») Jún 3, 2013 /
 
Szia! 1-2 kép sokat segítene ha lenne az elektronikáról!
(#) Pixi válasza Pixi hozzászólására (») Jún 3, 2013 /
 
Még kettő.
(#) zaky válasza thecyrus hozzászólására (») Jún 3, 2013 /
 
Íme a fotó. Sajnos telefonnal nem tudok jobb képet csinálni. A kisebbik huzalellenállás szokott melegedni (a nagyobbik a fékező ellenállás).
(#) thecyrus válasza zaky hozzászólására (») Jún 4, 2013 /
 
Szia! Igen megvan! Ismerős nagyon az elektronika! Véletlen nem K-140 típusú a géped? Elvileg meg tudom szerezni a rajzot hozzá amennyiben ez az a típusú gép lenne. Egy ilyeneket gyártó cégnél dolgozok van is kétféle elektronikám hozzá. Ha visszább olvasol még egy videót is töltöttem fel róla hogy működik.
(#) zaky válasza thecyrus hozzászólására (») Jún 4, 2013 /
 
Szia, ez a gép B-Max gyártmány, M/M350 típusú. Igazából a Bmax honlapján árulják hozzá ezt a tolópanelt, de egyenlőre nem akarok vanni, csak ha nem tudom teljesen megjavítani.
(#) thecyrus válasza zaky hozzászólására (») Jún 4, 2013 1 /
 
Semmi gond! Csak kísértetiesen hasonlít arra amit nálunk gyártottak kb 15-20 éve! van is egy szintén üzemképtelen példányom belőle, de szinte már csak a panel van meg! Azért kíváncsi lennék mennyiért adnak egy ilyet ami már őskövületnek számít.
(#) szmutkuzoltan hozzászólása Jún 5, 2013 /
 
Szervusztok,

Tudnátok-e abban segíteni, hogy az alábbi képen látható trafót át lehetne-e alakítani, hogy CO2-ra alkalmas legyen? Ha igen, akkor esetleg jelentkező akadna-e rá Pesten vagy környékén? Nem értek hozzá, de találtam egy leírást, ami szerint lehetséges, hogy csak a szekunder tekercsből kell letekerni valamennyit, hogy kisebb legyen a feszültség és kész. (Bár itt a másik fórumon a terhelés alatti feszültségesésről is szóltak, hogy nem egyforma a két technológia igénye...)
Egyébként hogyan lehet mérni a szekunder feszültséget egy ilyen trafón? A multiméter nekem semmit nem mutat, pedig a trafó működőképes...
(#) nyekk hozzászólása Jún 5, 2013 /
 
Multimétert váltó feszültségre (AC) állítva tudsz mérni,mivel nincs egyenirányítva.CO2-höz hiányzik ide még az egyenirányítás,fojtó,előtolás,előtolás szabályzás,gáz szelep,mágneskapcsoló,meg még egyéb apróságok.A kép jobb oldalán, felül az egy előtoló motor?(mert akkor az előtolás kipipálva)Ha vissza olvasol a fórumban találni fogsz adatokat a trafót illetően(üresjárati fesz. stb),meg persze a többiről is.
Bocs a válaszgomb elmaradt:szmutkuzoltan
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2013
(#) szmutkuzoltan válasza nyekk hozzászólására (») Jún 5, 2013 /
 
Köszi,

Az csak egy hűtőventillátor.
Úgy néz ki, hogy egy elég profi külön előtoló egységet, munkakábelt és egyenirányítót tudnék szerezni hozzá viszonylag olcsón. Szóval ha a trafó menne, akkor tán barkácskategória áron kijönne egy használható teljesítményű gép.

Elvileg akkor jól mértem, nem értem miért nem mutatott semmit a multiméter, megpróbálom újra...
(#) szmutkuzoltan válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Jún 5, 2013 /
 
Sikerült is megmérni, egyszerűen csak nem érintkezett a multiméter.
58V az üresjárati feszültsége.
(#) szmutkuzoltan válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Jún 5, 2013 /
 
Pontosabban 58V és 95 V között van fokozattól függően. Sajna a 3-as fokozatnak van valami baja, mert ott nulla a feszültség. Ezt eddig nem tudtam róla.
A legkisebb fokozaton 58V-ról munka közben 25 V-ra esik. Szóval nehéz volna ezzel kezdeni valamit CO ügyileg?
(#) kissadam válasza szmutkuzoltan hozzászólására (») Jún 5, 2013 /
 
Ez inkább bevont elektródás hegesztő lenne nem? Ha az és jól is működik akkor kár lenne ezt CO-nak átalakítani. Ráadásul 58V üres járási fesz. elég jó ívgyújtásra. (Más kérdés, hogy AC feszültségen ez már az érintésvédelmi feszültségérték fölött van.)
(#) eeklaca hozzászólása Jún 6, 2013 /
 
Üdvözletem mindenkinek! Van egy gyári, egyszerű CO hegesztőgépem, achilles sarka a huzaltoló, most eljutott addig a pontig, hogy használhatatlan tőle a gép. Nem szeretném megjavítani, mert egy kis motor hajt benne rengeteg műanyag fogaskereken át egy mechanikát, ami bronz perselyekben van futtatva, ami szeret elkopni, az elektronika a főtrafóról megy, aminek ezért a sebessége változik munka közben, egyszóval sz@r. **********************************
****************************************************************************

Köszönöm

Alkatrész keresést, az apróban kéretik!
mod.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2013
(#) eeklaca hozzászólása Jún 6, 2013 /
 
Mivel kimoderálták az alkatrész keresésemmel együtt a rajz keresést is, keresnék rajzot huzaltoló vezérléshez, ami 12 voltos motorral működik.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2013
(#) HFRICI hozzászólása Jún 6, 2013 /
 
Sziasztok
A trakis kompakt 250 lassan de tovább halad, sajnos a mai napig nem sikerült semmiféle dokumentációhoz hozzájutni. sajnos a 8 fokozatú fokozat kapcsoló is meghalt. egyszerre két tekercsvéget hibásan össze kapcsolja, cserélve lesz a kapcsoló. Itt tartok!
(#) HFRICI hozzászólása Jún 6, 2013 /
 
És még annyi Gyárilag a trafók nincsenek rendesen leföldelve! vagyis a rögzítő csavarokon és a festett lemezeken keresztül,Felhegesztettem két kapcsot és szabályosan bekötöttem!
Üdv HFRICI
(#) HFRICI hozzászólása Jún 11, 2013 /
 
Sziasztok
A trakis kompakt 250 Megvan az új kapcsoló, Tuti nem fog annyit bírni ez a Torex-Kft által gyártott mint a Talfingen német kapcsoló, A Torex féle kapcsolón a vezetékrögzítő csavarokat csak nagyon lágyan lehet meghúzni mert rögtön megszakad a menet, Viszont azért " 20 A körüli áramnál azért meg kéne húzni!
Űdv HFRICI

IMAG1125.jpg
    
(#) erbe válasza HFRICI hozzászólására (») Jún 11, 2013 /
 
Nincs ott 20 A körüli áram. Épp most van nálam egy ELIN Compact 200. Neve ellenére a max. árama csak 180 A. Primer oldalon tartós áramfelvétel fázisonként 6 A, csúcs 10,8 A. Ha a 250-es ténylegesen 250 A hegesztőáramot jelent, akkor sem lehet több az áramfelvétele 16-18 A-nál. Nem arányosan növekszik, mert az áram növekedésével az ívfeszültség is nőhet, + a veszteségek. Arányosan csak 15 A lenne.
Egyébként a szakmában eltöltött(-tögetett) évtizedek alatt még nem cseréltem meghibásodott fokozatkapcsolót. mpisti biztos többet tud erről, de nála a nagy számok törvénye érvényesül. A fokozatkapcsoló soha nem kapcsol áram alatt, mert az áramot a mágneskapcsoló kapcsolja. Legfeljebb a kosz teheti tönkre.
(#) mpisti válasza erbe hozzászólására (») Jún 11, 2013 /
 
"Legfeljebb a kosz teheti tönkre." Ez így van. Meg az erős hegesztő. Amikor a porral, korommal elszennyeződött kapcsoló kezd nehézkesen kapcsolható lenni, akkor kellene szétszedni és kitakarítani. Néha elég a kifuvatás is. Ehelyett inkább két kézzel kapcsolják, ha eggyel nem megy. Egyébként nem kell félni az olcsó fokozatkapcsolótól sem, hiszen nem az lesz az első ami tönkremegy a gépben.
(#) HFRICI hozzászólása Jún 12, 2013 /
 
Sziasztok
Sajnos a fokozat kapcsolót azért kell kicserélnem mert egyszerre zárja a 34 és 36os érintkezőket és rövidre zárja ezáltal a tekercset, valöszinű össze van benne törve valami,
(#) mpisti válasza HFRICI hozzászólására (») Jún 12, 2013 /
 
A kapcsoló kifejtési táblázatát kellene megszerezni. Ebből kiderülhet hogy az ominózus érintkezőpár eredetileg is úgy kapcsol-e mint a te kapcsolódon, vagy esetleg csak az az iparos babrált el valamit, aki előtted belenyúlt. Egyébként ha a kapcsoló könnyen kapcsolható, akkor általában nem törött. Ha viszont törött,akkor az ominózus érintkezőpár mindig bekapcsolt állapotban van.
(#) Pixi hozzászólása Jún 13, 2013 /
 
Sziasztok!
Nemrég írtam ide hegesztő ügyben, de senkitől nem kaptam segítséget, hogy hol is keressem a hibát, miért csapja le az automatát mikor a pisztolyon megnyomom a gombot. Azt hogy tudom kideríteni, hogy a fokozat kapcsoló jól van-e bekötve, vagy ha a trafó maga zárlatos?
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2013
(#) staci123 válasza Pixi hozzászólására (») Jún 13, 2013 /
 
Szevasztok,
kedves Pixi,az egyfázisú MIG heggesztőgépek teljesítményfokozata nem sokkal bonyolultabb egy akutöltőnél,elsőre lekapcsolnám a főtrafóról a diódahidat,(lehet hogy zárlatos) de ha akkor is lecsapja az automatát akkor a trafóval van a gubanc (helytelenül van bekötve vagy
zárlatos).Várjuk a kommentárt, hogy menjünk a következő lépésre...
(#) Pixi válasza staci123 hozzászólására (») Jún 13, 2013 /
 
Köszi az infót, így már jó is indulásnak! Hétvégén megnézem, de a diódákat ki is tudom mérni ugyan úgy mint a normál diódákat is? Ugye ahol rá van kötve a trafó a diódákra ott nem lehet zárlat.
Itt ezen a képen a két felső drót amit le kell kötni, és a két alsó, amiből az egyik a vastag fekete a másik a pisztolyhoz megy a felső tekercsen keresztül.
Itt a két kép:
Diódák
Gép
Azt hogy a teljesítmény kapcsolónál jól vannak-e a kábelek azt honnan tudom kideríteni?
Következő: »»   115 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem