Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   202 / 276
(#) Honda130 válasza mpisti hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Köszönöm. Akkor a főtrafón lesz szerintem. De még eldöntöm, hol lenne könnyebb rákötni a dióda hídra.
Most mennem kell dolgozni.
Köszönöm az eddigieket.
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2018
(#) Joci_1x válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Szia! A főkapcsolódba van egy kis jelzőfény, látod hogy be van kapcsolva, (egy kis gáz kisüléses lámpa) a ventilátort meg hallod ha megy, nem kellene fölöslegesen túl bonyolítani. A segéd trafó az ami még nincs meg neked, de lehet hogy azóta már meg van. Míg el nem felejtem, láttam olyan gyári megoldást is, ahol a segédtrafó rá vplt erősítve a főtrafóra (konkrétan CO -val rá pöccintették. Sőt láttam fojtót is ugyanígy "beépítve".
A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2018
(#) mpisti válasza Joci_1x hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
"Míg el nem felejtem, láttam olyan gyári megoldást is, ahol a segédtrafó rá vplt erősítve a főtrafóra (konkrétan CO -val rá pöccintették. Sőt láttam fojtót is ugyanígy "beépítve"."
Na erre mondják hogy bóvli megoldás. Én is találkoztam már ilyen megoldással, kínai vacak masinákban előszeretettel alkalmazták. Azt figyelmen kívül hagyták hogy a fojtón egyenáram halad át, és a fojtó vasmagjából kilépő egyirányú erővonalak a trafó erővonalait elfújják. Így frankón megnő a mágnesező áram,de a teljesítmény nem lesz több,sőt kevesebb lesz mert az eltérített erővonalak nem záródnak a főtrafó vasmagjában. Ezt a módszert nem lenne szerencsés másolni.
(#) Joci_1x válasza mpisti hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Azt a megoldást én se tartom igazán jónak, igazad van. Úgy emlékszek hogy a fórumon rakott fel valaki egy ilyen fotót régebben, kereste a fojtót, alig lehetett kivenni hol van, takarásba volt, és valami horor áron vette újonnan a gépet a kérdező.
(#) erbe válasza Joci_1x hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Mi volt ebben személyeskedés? Azt hittem, hogy az általad említett MHD nem az az MHD.
Pl. MHD generátor
(#) Honda130 hozzászólása Feb 23, 2018 /
 
Lassan vége a hétnek. Nagyon köszönök mindenkinek mindent! Úgy érzem, nagyon jól haladtam a géppel. Megcsináltam a kárta teljes bekötését, a ház belsejét megtervezgettem, áthelyztem a trafókat, most délután megcsináltam a kártya felfogatását, a dióda híd csavarját le kellett picit rövidíteni hogy ne lógjon át a dobházba, csináltam egy kis prést hogy a lemez házat picit megrogyaszthassam. Így az anya a túl oldalon süllyesztve lesz. Nem lesz útban a huzaldobnak. Elhelyeztem a potmétereket, kerestem helyet a kondiknak, és a reléknek. Mindent összevetve rengeteget tanultam a gépről, és szerintem nagyon jól haladok.
Megcsinálnám a munkakábelig menő vezetéket is, csak egyenlőre nem tudom mit kéne a vezetèk végeire tenni. Ami kábelvégek vannak, az szerintem kevés. Mindegy. Majd ez is kiforrja magát.
Kellemes hétvègét mindenkinek!
(#) erbe válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Minimális átalakítás a vezérlőpanelen kívül. Nem kell hozzá kisrelé, csak egy pici diódahíd és egy kis kondi. A kondi elég ahhoz, hogy ne zümmögjön a DC mágneskapcsoló, de nem késlelteti annak kiejtését.
(#) Honda130 válasza erbe hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Köszönöm szépen! Mentettem ezt a képet és alkalmazni fogom mindenképp, de a gáz után folyáson még mimdenképp gondolkodom. Az még piszkálja a csőrömet, és ez miatt a mágnesszelepet külön ágon fogom kezelni.
A gép színvonalát tekintve nagy beavatkozás amit én most csinálok rajta, pont ez miatt nem akarom ezt a kis kanyart kihagyni belőle. Amihez nem kell több ész mint ami nekem van, azt most megpróbálom beletenni.
(#) erbe válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Nem ismerem a WEL3-3b panel pontos működését, de amennyi mütyür van rajta, abba a gáz elő- és utánfolyás is beleférhet. Utólag nem állítható formában elég hozzá egy kisebb elkó, néhány ellenállás és esetleg dióda.
(#) Honda130 válasza erbe hozzászólására (») Feb 24, 2018 /
 
Azt sajnos nem tudja ez a panel, mert gyakorlatilag ugyanaz a kimenet kapcsolja a gázt és a trafót. Egyértelmű, hogy így egyidőben történik a kettő. Viszont ha külön választom, akkor tudom késleltetni a gázt. Léteznek erre pici áramkörök, amik potméterrel állíthatóak, de végül is én is gondoltam már a fix késleltetésre is. Állítgatni nem feltétlenül fogom, tehát nem szükségszerűségből kerül bele a gépbe ha úgy döntök. Ha jól bele gondolok, akkor hegesztés után az ember mindig elveszi a pisztolyt a varrattól és nem tartja senki ott hűtés céljából. Azért a pisztolynak lehet hogy jó lenne egy pici gáz utánfolyás.
Viszont tudja a panel az után égetést, vagy nem jut eszembe pontosan hogy hívják. Annak a trimmer potiját még jó lenne kivezetni a gép előlapjára.
Ha mindezt megcsinálnám rá, akkor durva gép lenne. Már csak a hegesztés lenne a gyenge pontja.
(#) Joci_1x válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 24, 2018 /
 
Szia! Tudom hogy már túl vagy a vezérlőpanel bekötésén, ráakadtam egy részletesebbre. Ha gondolod leellenőrzöd magad. Egyezik a bekötés a 3b-vel.
(#) Honda130 válasza Joci_1x hozzászólására (») Feb 24, 2018 /
 
Köszönöm szépen! Átnézem. Valószínűleg még jó párszor, mielőtt áram alá helyezem a gépet.
(#) Honda130 hozzászólása Feb 24, 2018 /
 
Nézegetem az új rajzot. Ugye a régi rajzom alapján, a 24V AC A8 A9-re van kötve, a Mágneskapcsoló pedig B1 B2-re.
Az új rajzon a 24V AC egyik szála át van kötve B2-re a másikja pedig a mágneskapcsoló másik felére. Vezérelve B1-ről vannak. Gondolom. Viszont ha a 24Voltnak az "egyik fele" B2-re van átkötve, akkor a régi rajzom alapján nem köthetném be, mert B1-re és B2-re elvileg ugyanaz a szál van kötve. Nem működne.
Valamit rosszul értelmezek?
(#) erbe válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 24, 2018 /
 
Az utánégetés azzal, hogy előbb megáll a motor és később kapcsolja le a mágneskapcsolót, vele együtt a szelepet, teljesíti a gázutánfolyást. Nem szükséges állítgatni. A '90-es évek közepén készítettem 2 db CO2 hegesztőt. Se gáz elő-utánfolyás nem volt bennük, se utánégetés, mégis a hegesztő szomszéd 2 évtizedet teljes megelégedettséggel használta. Illetve az egyikben volt egy elkó a szelep reléjén. Néhány tized sec. Magánvállakozó volt. Ipari körülmények között ipari mennyiségben hegesztett vasat, rozsdamentest, néha alut is kíváló minőségben. Sajnos, ez okozta a vesztét, mert horganyzottat is hegesztett ezrével éjjel-nappal védőfelszerelés nélkül. Akkor hallgatott rám, mikor túl volt az első rosszulléten, de már későn.
(#) erbe válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 24, 2018 /
 
Ez a rajz megegyezik az enyémmel. A 24 V AC a b2-a8 átkötéssel kerül át a kimenetre. Van lehetőség 230 V-os mágneskapcsoló vezérlésére is, akkor elmarad ez az áthidalás és a mágneskapcsoló másik vége se az a9-re megy, hanem a 230 V ~ megy a b2-re és a mágneskapcsolóra-szelepre.
(#) Honda130 válasza erbe hozzászólására (») Feb 24, 2018 /
 
Sajnálom a szomszédodat. Régebben sok ember esett áldozatul a foglalkozásának.
Szerintem meggyőztél. Jó lesz ez így.. már most is tetszik.
De jó szokásomhoz híven, most is lenne egy kérdésem.
Az euro csatlakozó aljzatban van valami golyósszelep? Vagy valami? Be akarom kötni a csövet a szelepre, és észrevettem, hogy mikor belefújok, nem megy át rajta a levegő.
(#) Honda130 válasza erbe hozzászólására (») Feb 24, 2018 /
 
De akkor ha én 24VAC- t kötök a8 a9-re, akkor használhatok b1 b2-nél simán 24Voltos mágneskapcsolót? Mivel a nagy mágneskapcsoló dc24voltos, így természetesen őt azzal a kis gréchíddal és kondival amit küldtél. Vagy a pici 220-as relét és akkor nem is kell gréc?
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2018
(#) Joci_1x válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 24, 2018 / 1
 
Beépíted a segédtrafót, (230/24 V) és ha 24 V-os a mágneskapcsolód, és a mágnesszeleped is bekötöd a rajz alapján az új vezérlőpanelt, és ez a része működni fog. Szerintem egyelőre csináld meg így, rakd be a kondikat, a kisütő ellenállást, induljon el a dolog, aztán ha nem leszel vele megelégedve, variálsz még vele. Én nem bonyolítanám jobban, de ahogy gondolod.
(#) Honda130 válasza Joci_1x hozzászólására (») Feb 24, 2018 /
 
Rendben. Szerintem is. Így fogom csinálni.
(#) Phile80 válasza Honda130 hozzászólására (») Feb 24, 2018 /
 
Túlbonyolítod már megint, teljesen felesleges a gáz utánfolyás funkció itt...TIG hegesztésnél van csak jelentősége és ott is csak a wolfram elektródát védi az oxidációtól. Utánégés állítására sem lesz szerintem szükséged ennél a kis gépnél...nem véletlenül nincs kivezetve az előlapra.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2018
(#) greczn01 hozzászólása Feb 24, 2018 /
 
Hello szakik szervizelésszel kapcsolatba kellene segítség
alkatrészek vannak de a panelon lévő elektronikával nem babrálnék inkább szakira bíznám
ha valaki szokott ilyesmivel foglalkozni ha tud írjon privátba vagy ide is írhat de a téma az nem hegesztő üdv Greczn
(#) Honda130 hozzászólása Márc 10, 2018 /
 
Sziasztok! Szép lassan össze fog állni a hegesztőm. Megérkezett hozzá a két kondenzátor is, a potiknak vettem skálákat, pár kábelvéget még vettem, Szerintem poti gombot esztergálni fogok alumíniumból, mert ami tetszene az 5000 forint, ami van, az meg igaz hogy jól néz ki, de a munkahelyemen kb. 5000 darabot látok minden nap. Kicsit visszaütne a dolog. Ha más nem is, de én ránézésre azonnal tudnám, hogy az csak egy bontott alkatrész ami a gépre került.
Ha lesz időm jövő héten, akkor megpróbálom teljesen összerakni.
Jó hétvégét mindenkinek!
(#) simsons51 hozzászólása Márc 12, 2018 /
 
Sziasztok!
Az Alfaweld mig/mag gépek milyenek? Nagyon kínai, vagy elfogadható kategóriába tartoznak? Láttam orosz videón Master néven is, de ugyan az volt mint az Alfaweld ,csak a felirat különbözött.
Az odaírt adatok szerint jónak kellene lennie. Amit még észrevettem, hogy a nagyobb márkák mint az Iweld az elektronikát magasabbra helyezi el és alulra tárolódobozt alakítottak ki. Ha jól gondolom azért hogy kevesebb port szívjon? Az ilyen inverteres gépekben mi szokott tönkremenni?
Ezt néztem:
http://hegesztescentrum.hu/alfaweld-hypermig-300-inverter-mma-es-co...p.html
De a jobbnak tartott Iweld-nek is megtaláltam az orosz megfelelőjét:
http://aurora-online.ru/catalog/welding/invertornie_poluavtomati/5162/
A segítséget előre is köszönöm.
(#) david08 válasza simsons51 hozzászólására (») Márc 12, 2018 /
 
Szia!
Az régebbi IWELD gépek TIG/MMA szinte megegyeztek az ALFAWELD felépítésével, előszeretettel használták a kínai ZX-7-es elektronikát. Én javítás szempontjából preferálom a kínai invertereket, egyszerűbb felépítés, beszerezhető alkatrészek. Sokszor inkább az összeszerelés minősége a gyenge.
(#) simsons51 válasza david08 hozzászólására (») Márc 12, 2018 /
 
A hűtőbordák nincsenek rendesen hővezető pasztával bekenve az érintkező felületeknél, vagy a csavarok nincsenek meghúzva?
(#) david08 válasza simsons51 hozzászólására (») Márc 12, 2018 /
 
Többek között igen, de ide sorolnám még a gyenge minőségű forrasztásokat és csatlakozókat.
(#) simsons51 válasza david08 hozzászólására (») Márc 12, 2018 /
 
Köszönöm a segítséget.
(#) david08 válasza simsons51 hozzászólására (») Márc 12, 2018 /
 
Igazán nincs mit, remélem nem riasztottalak el a vásárlástól nem ez volt a szándékom.
(#) simsons51 válasza david08 hozzászólására (») Márc 13, 2018 /
 
Nem riasztottál el. Még csak nézegetem ezeket a hegesztőket, csak valami normálisabbat szeretnék venni.
(#) 6204c3 hozzászólása Márc 17, 2018 /
 
Üdv!
Hegesztőgépeknél hogy van az, hogy különböző márka, de azonos teljesítmény és az áramfelvételben elég nagy szórás van. Az adataik azonosak. A 250A teljesítményűek között van olyan aminek 12A, 14A, 15A és van 18A áramfelvétele. Most az a jó ha nagyobb, vagy kisebb? Nagyobb áramfelvétel nagyobb trafó? Tartósabb? Vagy fordítva?
A furcsa az, hogy a trafósnak 12A és 15A, a többi inverteres.
Következő: »»   202 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem