Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámú sütő javítás, magnetron csere, stb.
Lapozás: OK   44 / 138
(#) mindenes válasza papoka50 hozzászólására (») Dec 13, 2011 /
 
Heló!
A lehet az csak feltételes mód, ha biztosra akarsz menni akkor ki is méred. Ha tuti hibás a relé akkor pedig itt próbáld meg beszerezni.
(#) zsozso105 hozzászólása Dec 16, 2011 /
 
Sziasztok kérdésem megnéztem a mikrómat mert hangosan zugot olyan trafó hangja volt .
a lényeg rájöttem hogy a trafónak nagyon nagy a mágnesessége és a oldal lemezt zörgeti . Trafócsere vagy mi lehet a fő gond? Köszi
(#) Zsolt222 hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Sziasztok!
Köszönöm a segítségeteket a múltkori mikrohullámú sütő kérdésemben,a csillámlemezzel volt a gond,szikrázott a mikró mert a csillámlemezen volt egy kis lyuk,szerencsére a magnetron tekercsel nincs semmi gond de az antenna szét van égve sajnos,antennát nem tudjátok hol lehetne rá szerezni vagy lehet-e csinálni rá?Köszönöm a segítséget,Szép napot mindenkinek!
(#) Collector válasza Zsolt222 hozzászólására (») Dec 18, 2011 /
 
Cserélni kell a magnetront.
(#) gozka hozzászólása Dec 18, 2011 /
 
Sziasztok,

M1711N mikrónk nem melegít.
Végigolvastam az egész topicot, igyekeztem hiányaimat pótolni. Lehet,hogy én vagyok a béna, de a megoldásig mégsem sikerült eljutnom.

Eddigi mérési eredmények (a mérővezeték ellenállása levonva) :
- Trafó Primer 2,86 Ohm, Nfesz: 218 Ohm, fűtés 0,07 Ohm.
Üresjárási áram 2,8A,tehát elvileg OK.
- Nfesz bizti 0,8 Ohm, Kondenzátor: 0.952 MikroF párh. 10,176 MOhm.OK
- Diódafesz. soros 5KOhm-on át 34V DC vel táplálva 6,5 V, forditott polaritással szakadás (hihetőnek tűnik),
- Magnetron szemre sértetlen, fűtés 0,04 Ohm, fűtőtekercs+fűtőszál együttes ellenállás kb 0,1 Ohm. Anód - fŰtés (bármelyik lábról) nagyobb, mint 50MOhm - ami kb. szakadás, tehát elvileg ez is OK.

(Mivel hivatalból nagyfesz-nagyáramú RF áramkörökkel is foglalkozom,) van mérésem bekapcsolt állapotról is:
- Trafó szekunder üresj.fesz: 2,07kV AC,
- magnetron katód (pontosabban a dióda-kondenzátor közös ponton):
3,6-3,0 kV DC (közvetlen bekapcsoláskor a magasabb, aztán beáll az alacsonyabbra). ill. ugyanott AC is van természetesen: 2kV AC (mindegyik a földhöz képest mérve), tehát elvileg talán jó is lehetne.

És a készülék mégsem melegít.További trafó primer áram mérések.

- az üresj.áramfelvétel maradt 2,8A (valójában ingadozó, min 2,68, max 2,82A
- fűtés rádugva,nagyfesz megszakitva: kb ugyanaz (?! holott 1 percig járatva a Magnetron tán picit melegebb.Tehát a fűtéskör valószinüleg müködik.Nem kéne a fűtőteljesitménynek valahol az áramfelvételben , legalább tizedamperekben megmutatkoznia?)
- nagyfeszt is rádugva és 1 percig járatva az áramfölvétel picit megnő 3,6A re, de változó, és idővel visszamegy kb 2.9A-re.
Kondi kisütés után rátapizva a Magnetronra, kézmelegnél picit melegebb, a betett pohár viz viszont hideg maradt.

Kérdésem, Volna-e valakinek ötlete a továbblépésre? Már annak is örülnék, ha a fentiek ismeretében elfogadható magyarázatot lehetne adni erre a
viselkedésre. Sajnos a Magnetron (erre tippelnék, pl. esetleges emisszióvesztés. de 3 év után?) nem olcsó játék, fölöslegesen meg nem vennék újat, mert az ismert tippek alapján akár jó is lehetne. Esetleg, ha
vkinek volna biztosan működő használt magnetronja (OM75S(31)-ről van szó), az érdekelne.

Tehát, tegyem el a mikrót későbbi kisérletekre és vegyek egy újat, vagy van még ötlet, hogy működjön is.
Minden segitséget előre is köszönök.
Géza
(#) Hodinka válasza gozka hozzászólására (») Dec 20, 2011 / 1
 
A magnetronnal van a gond.Ilyenkor az anód belső kialakítása károsodik,emiatt a magnetron nem lép rezonanciába,csak egyszerű egyenirányítócsőként fungcionál tovább (jobb esetben)...
(#) MISI1229 hozzászólása Dec 21, 2011 /
 
V *
(#) gozka válasza Hodinka hozzászólására (») Dec 21, 2011 /
 
Köszönöm! Épp ettől tartottam. Egyszerűen nem rezeg be, csak az ésszerű magyarázat nem jött össze. Lehet, hogy ha az egész végére érek, szétbontom, és megnézem belülről is. Ha úgy látom, másoknak is tanulságos lehet, teszek fel fotót róla. Géza
(#) Lalle hozzászólása Dec 29, 2011 /
 
Sziasztok van egy olyan problémám, hogy a mikro egyik napról a másikra elkezdett zugni mintha a lemezhez érne valami.

mi okozhatja?
(#) mindenes válasza Lalle hozzászólására (») Dec 29, 2011 /
 
A diódát ellenőrizd, lehet hogy az őtet rögzítő csavar oldott meg annyira hogy be rezonál, hangokat adva a mikró házával együtt.
(#) Rózsavölgyi Ferenc hozzászólása Dec 29, 2011 /
 
Sziasztok!
Samsung grilles mikró sütőm van, amely egy ideje azt csinálja, hogy elindul majd egy kis idő múlva zug-bug érdekes hangos hangokat ad ki, de melegít.
Ha tudtok rá valami ötletet akkor várom.
(#) gozka válasza gozka hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Az eredmény: a megnetron-csere segített, azóta szépen megy. Köszönöm a segitséget. Géza
(#) pinpista hozzászólása Jan 4, 2012 /
 
Sziasztok!
Szétégett a mikrónk csillámlemeze, gondoltam keresgélek a selejt cuccok között hátha van ugyanolyan méretű, de sajnos nem találtam. Viszont előkerült egy régebben használt mikró, aminek az ajtaján a műanyag el van törve, amúgy semmi baja. Akik ideadták azok így használták az irodában, csak irodafelújításkor megmentettem a kukázástól. Teszek fel képeket a törésről. Kérdésem az lenne, hogy ezt simán megragasztva lehet-e használni a mikrót, van-e valami veszélye, vagy mire kell figyelni, hogy használható legyen. Ahogy nézem, egyszer már volt ragasztva. Az üveg és a rács ép, és nem mozognak. Köszi szépen előre is a segítséget.
(#) zolika60 válasza pinpista hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Ragasz meg nyugodtan valami kétkomponenses ragaccsal. Vagy ha nagyon szépre szeretnéd megcsinálni akkor szedd szét és vidd el egy műanyagoshoz. A másik sem javíthatatlan.
(#) pinpista válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Köszi szépen! Szépre nem szükséges, csak nehogy szökhessen ott valami, mondjuk ez már jóval a rácson túl van. A másikhoz veszek HQban csillámlemezt, de ha ez így előkerült, ezt is használható állapotba szeretném hozni. Amiben most elégett a lemez, annak a magnetron végén is van valami elszíneződés, az lehet gond? Vagy letörölgetem és akkor használható? Bár melegíteni így is melegített, csak mondjuk kukoricapattogtatásnál jöttek a szikrák 1 perc múlva...
(#) zolika60 válasza pinpista hozzászólására (») Jan 4, 2012 /
 
Remélem, hogy ez is és a másik is megjavul.
(#) ABU hozzászólása Jan 8, 2012 /
 
Sziasztok!

Pont vasárnap estére halt be a goldstar mikrónk, szerencsére a hv bizti ment ki, ami 5kV 700mA, helyére tettem egy 5kV 750mA-ost. Látszólag minden rendben, üzemel, melegít rendesen. Mitől szállhatott el ugyan? Hv dióda jó és a kondi is 1,1uF.
(#) mindenes válasza ABU hozzászólására (») Jan 9, 2012 /
 
Idézet:
„szerencsére a hv bizti ment ki,”
- általában a bekapcsolási áram és a bizti elöregedése együttesen okozza. Előforduló hiba. Ilyenkor bizti csere és mehet tovább ha a többi alkatrész jó.
(#) MISI1229 hozzászólása Jan 10, 2012 /
 
volna egy kérdésem. nem rég lett javitva a mikrom és azótta az időzitőgomb nem szabályoz magyarul ha beálitom az időt rajta,hogy pl 2-percmulva kikapcsoljon nem kapcsol ki hanem egyhelyben van az óra. mi az oka .
(#) ABU válasza mindenes hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Tegnap megint meghalt, de most már valami füstöt vágott rendesen. Szerintem már a végét járja, egyből a betáp részen szállt el a biztosíték, a hv bizti jó, most még szétszedem, hogy mi lelte, de nem sok reményt fűzök hozzá. Kb 3 percig ment rendesen, azután csatt, füst minden felé. Kiméregetem a trafót, magnetront és majd írok, hogy mire jutottam.
(#) ABU válasza ABU hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
No, szerintem a trafója rossz. A primer olyan 0,5 ohm, a hv tekercs 45 ohm, a fűtés 1 ohm alatti. Lehúztam mindent róla, csak a 230-at kapta és eszi a 10A-os biztosítékot. Ha nincs bekötve a trafó működik rendesen. Lehet valahol menetzárlatos. Mivel digitális kütyü, az elektronikája jó lesz állítható időzítőnek, csak egy kijelző világítás kell még alá.
(#) mindenes válasza ABU hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Heló! Sajnos megerősítení tudom én is a tipped. A trafó tényleg mehet a kukába..
(#) mindenes válasza MISI1229 hozzászólására (») Jan 10, 2012 /
 
Sokminden lehet a hiba okozója fogaskerék kopás, szakadt motor stb. Méréssel ellenőrizd a motort valamint szemrevételezéssel hogy nincs e mechanikai sérűlés a vezérlőn.
(#) ArpadSerban hozzászólása Jan 10, 2012 /
 
Szevasztok!
Nekem egy pizzasütős mikróm van. A mikró remekül működik, de a pizzasütő nem akar elindulni. Már minden lehetséges dolgot átnéztem rajta, de nem sok eredménnyel. Ha valaki tud, segítsen rajtam!
(#) Elrontottam hozzászólása Jan 13, 2012 /
 
Sziasztok!
Elrontottam a mikrónkat??? 5 percet állítottam be, 4 perc után kapcsolt ki (mintha áramszünet lenne - a LED sem világított), ekkor tudatosult, hogy nem tettem be a gőzsterilizálót, amit jó előre mindig be szoktam tenni. :_-(((.
Elrontottam???
(#) MISI1229 hozzászólása Jan 13, 2012 /
 
köszi a tipet MCsanyi majd megnézem hétvégén ,hogy mi a baja.
(#) richterf hozzászólása Jan 13, 2012 /
 
kb. 20 éves Sharp mikrónk karácsony előtt megadta magát. A bemenetnél található 10 A-s biztosíték füstölt el. Vettem 10 A-s biztosítékokat, beraktam egyet, kicseréltem az égőt (gyanús volt) és max. teljesítményen beindítottam a készüléket. Egy villanást láttam és a fenti bizti ismét elfüstölt. Beraktam egy újabb bizti-t és legkisebb teljesítményre állítottam a mikrót. Elindítottam egy vídeofelvételt és beindítottam a készüléket. A magnetront hűtő ventilátor szépen forgott egy ideig, de amikor a magnetron is beindult volna, ismét jött a villanás és a bizti is füstbe ment. A mikró tányérja 36 cm átmérőjű és ilyen mikrót már csak nagy pénzekért lehet venni ezért úgy gondoltuk, hogy megkockáztatjuk a javítást. Elvittem a márkaszervízbe és kértem a javításra egy árajánlatot. A szervízes pár nap után azt mondta, hogy zárlatos a magnetron egység és a csere 30e+áfa. Elhoztam a készüléket. Időközben rátaláltam erre a topicra. Kimértem a magnetron egységet és 0.7 ohm-ot mutatott a "(tescós)multiméterem". Ugyanezt mutatja egyébként, ha a két mérőkábelét összeérintem. Három kérdésem lenne:
1. Nyugodtan elfogadhatom a szervíz megállapítását?
2. A villanást vajon mi okozhatja (a vídeofelvételből sem tudtam megállapítani) ?
3. Ha a magnetron zárlatos, más részegység meghibásodása is valószínű-e, vagy sem?
(#) proba válasza richterf hozzászólására (») Jan 13, 2012 /
 
(#) sevenhill válasza richterf hozzászólására (») Jan 13, 2012 /
 
Talán volt már régebben szó róla, nagyon valószínű, hogy a magbetron lemezházánál az átvezető nyaknál testelődik le a nagyfesz, mert áthúzott és átégett. Egy kis hozzáértéssel és türelemmel saját célra javítható...
(#) sevenhill válasza sevenhill hozzászólására (») Jan 13, 2012 /
 
Arról, hogy valóban itt van-e a gond, kikapcsolt állapotban le lehet húzni a nyakról a csatit, majd ohmméréssel a test és valamelyik bevezetés közt, ha nulla vagy egyáltalán ellenállás mérhető, ez lesz a gond. Az átvezető rész gondos kibontása után a zárlat megszüntethető.
Következő: »»   44 / 138
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem