Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mikrohullámú trafóból hegesztő
 
Témaindító: Geri86, idő: Jún 25, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 18
(#) Geri86 hozzászólása Jún 25, 2008 /
 
Helló mindenkinek!

A segítségeteket szeretném kérni egy esetleges hegesztő megépítésében, amelyet mikrohullámú sütők transzformátoraiból szeretnék csinálni.

Lehetséges mert ezeket találtam, csak ezek 110 v -sak gondolom amaerikai típusuak vagy távolkeleti. Az első kettőből szeretnék kiindulni mert ezekről videót is láttam.

Bővebben: Link

Bővebben: Link

Bővebben: Link

Előre is köszönöm.
(#) masi1 válasza Geri86 hozzászólására (») Jún 25, 2008 /
 
Na erre én is kiváncsi leszek!A vasmagjuk heggesztettek( nem válalják a tekercselését).Meg a szekunder egyik oldala nagyon kicsi feszkót ad ki a másik viszont nagyfeszkot (800-1400 v-ig)
(#) alex077 válasza Geri86 hozzászólására (») Jún 25, 2008 /
 
A legelső tanácsom: Bővebben: Link (((III. pont)))
Ha ez megvan akkor 111% valószínűséggel ide jutsz el:
Bővebben: Link
Más hegesztőt nem tudok elképzelni, mert ahhoz nagyobb feszkó kell, amit nehezen tudok elképzelni.
A hegesztőtrafók nem olyan kis pöttöm darabok mint a mikrósok......
(#) Geri86 válasza alex077 hozzászólására (») Jún 25, 2008 / 1
 
Igen? Ki beszélt itt ponthegesztőről?!
(#) Moderátor hozzászólása Geri86 hozzászólására (») Jún 26, 2008
 
Ezt a stílust gyönyörű szépen be lehet fejezni! Nem te fogod bevezetni az oldalra az ilyen alpári beszédet...
(#) ciw válasza Geri86 hozzászólására (») Jún 26, 2008 /
 
Hi !

Nem értem az emberek miért akarják mindenáron kinyírni magukat, szerintem, akinek van mikrosütő trafója az építsen villamossszéket vagy egy másik mikrosütőt.

Szerintem a gugliban rákeresel az inverteres hegesztőre és elég sokat kidob, nem bonyolult készülékek ezek.
Olyat érdemes választani, amihez a ferritek beszerezhetőek, és van az embernek egy biztonságos védelemmel ellátott hegesztője.
(#) huba válasza Geri86 hozzászólására (») Jún 26, 2008 / 7
 
Komolyan. Ti megnéztétek a kérdező által linkelt oldalakat?

Nemtudom melyikben egyértelmüen képekben ilusztrálva le van írva a folyamat. Nagyfesz szekunder le van vágva és kiütve, helyette egy nagy keresztmetszetü szigetelt drót van befűzve. Szükséges mindezután két mikrotrafó szekunderének sorosan kötése feszültségnövelés céljából. Szerintem müködik a dolog 230V os trafóval is, bár személyszerint keveslem a trafók teljesítményét. Ami itthon van és apum által készített az deréksajdító méretelet öltő heggesztőtrafó, bár valószinüleg vékonyabb elektródát ez is elbír.

Ha hányódik otthon mirótrafód és nem akarsz nagfesszel kísérletezni akkor nem veszítsz sokat ha kipróbálod.
(#) Geri86 válasza huba hozzászólására (») Jún 27, 2008 /
 
Kösz Huba látom te legalább megpróbáltál segíteni a témában, szerintem ki is fogom próbálni csak elsőnek kerítek valahonnan két trafót.
(#) EcoPityu válasza Geri86 hozzászólására (») Júl 18, 2008 / 2
 
Nekem be van készítve két tök egyforma mikrótrafó pont erre a célra.. Attól, hogy mások félnek a mikrosütőtől, mert nem ismerik, te még újrahasznosíthatod, ne csüggedj.
A mikró trafó egy 50hz-en kb 500VA-es magra készül, túl van gerjesztve/telítésben van a mag/ így ad le teljes hűtés mellett közel 1000w-ot, meg elfűt vagy 500-at
Ha egy mikró trafót álá nátúr üresjáratban bekapcsolnál/a vastag a primer, mert felfelé transzformál/ a szekunder tekercsén, a közel 1:10 arányú tekercselésből adódóan 2500v-os feszt kapsz. EZ EGYÉRTELMŰEN VESZÉLYESNEK MONDHATÓ!!
De ezt senki sem mondta, hogy használni kell.

A szűzzé tett/ 1-es flex vágókoronggal végigmetszve,az avis hegesztés eltávolítása után/mikrótrafó a szekunder tekercset levéve/0,3mm-es/meghagyjuk a primert. ez k.b. 1menet/voltos tekercs, tehát k.b. 230menet 1,3mm-es drótból.
Az a baj, hogy ha erre a tekercsre rákapcsoljuk a 230v-ot, akkor ürejáratban vesz 300w-ot a túlgerjesztés miatt, ezért két ugyanilyen trafó primer tekercseit sorba kell kötni, így már csak 110v jut egy tekercsre, amin már csak szerény 40-50w a nyugalmi telj felvétel, ami 10% és jó!
Szekundernek az így már 2menet/voltos tekeréssel trafónként feltekerünk 40menetet 3,5mm-es drótból, így kapunk 2x20v-ot, ezeket sorba kötjük, és már lehet is 40v-al 1000w-al hegeszteni.

Aki keveslené az 1000w-ot, és a vezetékátmérőt, annak tudom ajánlani, hogy nyisson ki egy ilyen kis .BI-s vagy .ESCO-s olcsó hegesztőt, és nézze meg, hogy a 700VA-es trafón a 3-as drót miképp hegeszt 3,15-ös pálcával! (persze csak hűtve)
(#) EcoPityu válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 18, 2008 /
 
Szia Zolikám!
Nem csak a csövek mi...
Tudod a ruszki trafóval könnyű, abban még volt anyag, de ezek a maiak, siralmas. Ezeket nem lehetne gyári primerrel 230-ról az biztos.
(#) Geri86 válasza EcoPityu hozzászólására (») Júl 22, 2008 /
 
Nagyon szépen köszönöm EcoPityu a részletes leírást a tied alapján meg is fogom csinálni a hegesztőt csak szerezzek két trafót (majd valami szeméttelepen vagy méhtelepen megpróbálok kutakodni ). Plussz még valami 230 V-os hűtést is akarok majd rátenni, hogy ne melegedjen annyira.
(#) Collector válasza Geri86 hozzászólására (») Júl 22, 2008 /
 
Ha egy tanácsot mondhatok, akkor próbálj 2 helyett 4 trafót szerezni, és 2-2 trafónként kösd sorba a primer tekercsüket (azaz 2 primer sorba, és úgy a hálózatra). Nem fog melegedni, nem fogja levágni a biztit sem. Natúrba pár perc alatt tűzforró lesz, ha meg még le is ragad néha a pálca, na akkor aztán a vacsorádat is megsütheted rajta!
(#) Geri86 válasza Collector hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
Tehát akkor 2 trafó primerjét sorba, másik kettőjét is sorba és utána azokat párhuzamosan? Lehetne mind a négy sorosan is nem? Mint itt:

Több MOT

Meg akkor már a menetszámokat is lehetne csökkenteni.
(#) Collector válasza Geri86 hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
Mind a négyet, ha sorbakötöd, a kimenő teljesítmény le fog esni kb. 800W alá (a 4 trafó együtt 800W-ot fog produkálni, vagy kevesebbet), ezért 2-nél több primert nem érdemes sorbakötni. A rajzon érdekes, mert a sorbakötött primerek 'középreágazása' azaz a két primer közös pontja mindegyiknél össze van kötve. Ezt nem értem miért csinálta, lehet, hogy azért, hogy egyforma legyen a feszültség a primereken.
(#) Geri86 hozzászólása Júl 23, 2008 /
 
Egy másik fórumon ezzel kapcsolatban ezt írták nekem:

"A rézkábelből olyat érdemes választani, ami elbírja akár a zárlati áramot. De elég az is, ha a normál munkaáramot elbírja, ahhoz megvan a megfelelő mm^2 -re megadott maximális áramterhelhetőség. Annyi menet kell rá, amekkora feszültséget akarsz. Üresjárási feszültség azért 60V minimum kell, szóval 60-70 menetet kellene tekercselni, de attól függ, hogy hány trafót használsz, hogy kötöd őket stb."

Szerintetek? Csakmert EcoPityu azt írta hogy 2menet/voltos tekerés. Meg a legelső linken amit adtam ott is 40 V-os feszültséggel számoltak.
(#) Collector válasza Geri86 hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
Igen, ezt a terminálon én írtam neked
(#) mex válasza Geri86 hozzászólására (») Júl 23, 2008 /
 
A könnyű ivgyújtáshoz szükség van a ~60-70V üresjárási feszültségre.
(#) EcoPityu válasza mex hozzászólására (») Júl 24, 2008 /
 
Teljesen igazad van, de minél több menetet teker fel, ezáltal minél nagyobb feszültséget akar elérni, annál hosszabb a vezető, nő a belső ellenállása a trafónak, és nagyobbat fog esni, jobban is melegszik. Valóban a könnyű ívgyujtáshoz jó a nagyobb feszültség, az inverteresekre is rá van ültetve egy nagyobb feszültségimpulzus...
Nekem van egy nagy hegesztőtrafóm, aminek 7x3 mm-es profilból van tekerve a szekundere, a primere meg 4-es rézből, 6v-onként ki van vezetve 35v-ig, plusz van még egy teljes 35v-ja osztatlanul, így akár 70v-al is tudnék hegeszteni... Már bikának is használtam, egyenirányítva volt, hogy a trabit is erről indítottam..
Szóval 2,5mm-es pálcával azon a trafón /mellesleg 4kw-os/ 28v-ról a legjobb hegeszteni. Gagyibb, nem tiszta vason valóban kocogtatni kell, hogy ívet húzzon, de utána már pont elég, hogy ne ragadjon, és ne is fujja el az anyagot. Egyszer próbáltuk ki a 70v-ot, 4-es pálcával, (35A-s autómatával) az 5mm-es kazánlemezt vágta!!!
(#) gerry válasza EcoPityu hozzászólására (») Júl 24, 2008 /
 
Na ilyen hegesztőm nekem is van "Bömbölő"-nek hívjuk, mert ha egyszer beindúl az 5-ös kazánlemezt megeszi reggelire

(#) Geri86 hozzászólása Aug 5, 2008 /
 
Ahogy elnézegettem ezteket a videókat:

Bővebben: Link

észrevettem hogy az se mindegy hogy a két trafó primerjét hogy kötjük össze párhuzamosan.
(#) Collector hozzászólása Aug 5, 2008 /
 
Amúgy igazából 8-9k-ért lehet kapni rendes 160A-es hegesztőt, amin lehet állítani az áramerősséget a magból kihúzható vasmagdarabbal. A mikrosütőtrafós megoldás is legalább ennyibe bele fog kerülni, szóval szvsz csak az kezdjen bele, aki max tapasztalatszerzésből akar építeni, mert sokkal olcsóbbra nem feltétlen fog kijönni. (sőt 24k-ból már új inverteres is kijön)
(#) Ricsi1992 hozzászólása Aug 13, 2008 /
 
Sziasztok!
Én is láttam a neten ezeket a MOT-os hegesztőket.Van is itthon 2db trafóm,ebből kéne alkotni valamit.Egy valamit azonban egy leírás sem említ,mégpedig az,hogy a szekundert hány milis huzalból tekerjük.Találltam 2,2mm-es drótot,ez jó lesz 2-es pálcához 30-40volton.

///Előszőr egy 630VA-es 24voltos trafóval tanulgattam a hegesztést,ja megjegyzem,legalább 4-5-ös szekundere volt,a .ESCO-s izék 3mm-ével szemben akkor most már érthető,mért nem akart melegedni,én meg percenként nézegettem,nehogy leégjen,elvégre mégse hegesztésre gyártották.Most már tudok úgy ahogy a nagy géppel is hegeszteni,aminek úgy 10mm lehet a szekundere,nem is melegszik(annó papám tekerte)///

Szóval aki csinált már MOT-os hegesztőt,leírhatná a tapasztalatait.Tényleg nem bírja a primer a 230-at?
(#) Collector válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Aug 13, 2008 /
 
Idézet:
„Tényleg nem bírja a primer a 230-at?”

Ha sokáig be van dugva, és még terhelve is van, akkor aztán mehet a pecsenyesütés rajta!
(#) Imi65 válasza Ricsi1992 hozzászólására (») Aug 13, 2008 /
 
A fater annak idején egy 500VA-es 24V-os, és egy 630VA-es 36V-os trafót szerelt egymásra, és a primereket párhuzamosan a szekundereket sorba kötötte. Ez a trafókomplexum nagyon jól gyújtott, de 2,5-ös pálcából 3-4 db után már meg kellett állni.
Aztán lecserélte ( mert a 36V-os trafó zárlatos lett) egy Hetra 125A-es trafóra. 2,5-ös pálcával gyakorlatilag folyamatosan tudott dolgozni, igaz, ez egy 4,4kVA teljesítményű készülék. Apám nem szerette, mert ez a fokozatkapcsolós (5 fokozatú) volt, és a 2-es pálcához 1. fokozatba is túl sok áramot adott, de egyébként meg volt elégedve vele.
Megszereztem álmai hegesztőkészülékét, egy 250A-es Evig dinamót. Sajnos ezzel már nem tudott dolgozni a bekövetkezett betegsége, majd halála miatt. Sajnos a súlya miatt ez elég helyhez kötött készülék, valamint azért is, mert igen nagy a villamosenergia igénye. Ezt a környéken sehol nem tudnám beüzemelni.
(#) Imi65 válasza Collector hozzászólására (») Aug 13, 2008 /
 
Az apósom vett 12.000 HUF-ért a Nyaumaxba egy gyári trafót. Már másnap vitte is vissza, mert - szinte - használhatatlan volt. 4-5 pálca után a hőkioldója működött, legalább negyed órára kiütve a hegesztőt a ringből. A 28.000HUF-ért vásárolt trafó már megfelelt az elvárásoknak.
(#) Collector válasza Imi65 hozzászólására (») Aug 14, 2008 /
 
Hát nem mondtam hogy mindegyik tökéletes. Nekem ami itt van, ismerősöm vette obiba 9 ezerért még néhány éve. Azóta semmi baja. Biztosan van gyári hibás köztük, de eddig nem volt problémám vele.
(#) Collector válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 14, 2008 /
 
Hát én áttekertem egyet 4V-ra (Uü) és 650A jött ki rajta, ponthegesztőhöz akarom majd használni. De a primer tűzforró lesz 1 perc múlva. Eddig olyan 20 mikrosütőtrafót próbáltam sokféle kiépítésben, sokféle célra, és mindegyik így viselkedett. Olaj alá kellett raknom őket, azóta is ott vannak. Ott bírják. Ha egy alap trafóval primerköri áramkorlát nélkül húzok ívet, 10 másodperc sem kell, és elfüstöl a primer tekercs. Nálam mindegyik így viselkedik. Az orosz mikrosütőtrafók más tészta, ha arról lenne szó, ezek az alulméretezett vasmaggal rendelkezőek mindegyike melegszik nálam.
(#) Collector válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 14, 2008 /
 
Így már mindjárt máshogy fest a dolog. Az orosz trafók teljesen más kialakításúak. 2 primer sorbakötését én is tanácsoltam még régebben. A hátránya, hogy úgy több trafóra van szükség. De nincs mese, ha folyamatos terhelésnek van kitéve muszáj megtenni.
(#) Ricsi1992 hozzászólása Aug 14, 2008 /
 
Elkezdtem tekerni a két trafót 2x1,5mm-es huzallal,meglátjuk,mi sül ki belőle Az a baj,hogy csak 18menetet tudok feltekerni egy trafóra,kevés a drótom.Ja,még az se biztos,hogy az a 20 menet felfér.Ha minden igaz,35v felett lesz a fesz....,majd meglátjuk.
Szóval így előreláthatólag mit fog tudni???35v 3mm sec.Az jó lenne,ha a 2-es pálcát szépen vinné...
(#) Ricsi1992 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 15, 2008 /
 
Szia!Két db 1,5milis zománchuzalt fogtam össze,és ezt végig betekertem valami papírszalaggal(festőszalag),és most a trafóra való feltekerésével küzdök.Úgyhogy nem fog itt semi olvadni,max kigyullad a papírszalag
Következő: »»   1 / 18
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem