Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Mosógép vezérlők és általános problémáik
Lapozás: OK   231 / 580
(#) Blockbuster hozzászólása Jún 30, 2013 /
 
Sziasztok!
Van egy AWO/D 51105 Whirlpool mosógépem, ami bekapcsolásnál bárhol a szennyvíz szivattyút indítja, egy ideig dolgozik, aztán megáll a szivattyú és a piros szervíz ledet kapcsolja. Mit kellene megnéznem? van valakinek egy jó ötlete? A vízszint jelzőt már néztem, a vezeték nincs eltömődve, s a kapcsoló is kapcsol.
Segítséget előre is köszönöm!
Üdv.: Tibor
(#) stevepapa válasza Blockbuster hozzászólására (») Jún 30, 2013 / 1
 
Nézd meg a motor szénkeféit. A szivattyú indítása normális, az indítási teszt része.
(#) Blockbuster válasza stevepapa hozzászólására (») Jún 30, 2013 /
 
Köszönöm a választ, a szénkefe elég hosszúnak tűnik. Ha jól emlékszem a víz szelepnek is működnie kellene, de nem hallom, hogy azt kapcsolná. Egy jó leírást a működésről nem tudnál valahol?
(#) botesz válasza Blockbuster hozzászólására (») Jún 30, 2013 /
 
A légsűrítőt nézd meg lehet hogy eldugult és azt érzékeli hogy tele van vízzel ezért nem kezdi a mosást.
(#) lukovicsek válasza Blockbuster hozzászólására (») Jún 30, 2013 /
 
A szivattyu müködése után általában a motort inditja az elektronika, a panelen megkellene nézni a relék lábait nagyítóval, sokszor az a probléma.

Üdv. Laci!
(#) tikiki válasza lukovicsek hozzászólására (») Jún 30, 2013 /
 
Szia. Mivel ennyire setét vagyok a dologhoz, nem lenne e rá mód hogy esetleg eljuttatnám hozzád valahogy a panelt és kiderülne hogy menthető e?
Errefelé nem nagyon akar senki foglalkozni a javításával, egyből ki akarják dobni.
Igaz hogy már van másik mosógép, de jó lenne működőt csinálni belőle. Köszi a választ.
(#) matyusz hozzászólása Jún 30, 2013 /
 
Üdv mindenkinek.
Adott egy Whirlpool AWE 2214-es mosógép L1782-es panellal. Az előéletéről annyit, hogy a motorban egyszer kefét cseréltek, ment tovább, aztán csapágyat cseréltek benne mert nagyon megszorultak, de szétment a tahográf részen a mágnes, és persze csak rádörrentett az elektronika a motorra egy pillanatra és kész, (mivel gondolom nem érkezett vissza motor forgás jel) most én csináltam egy PC ventinek a mágnesrészéből megfelelő hosszúságra vágva és a tengelyre ragasztva javítottam, feszültség is indukálódik a tekrecsben a forgatás sebességétől függően 20-150mV, ha helyén van és a dobbal jobban megtekerem akkor 200mV felett van, mégis most többet indít, mármint egy icipicivel többet indít a motorra, de most is bődületes nagyot rúg rá szerintem, és van hogy "folytonosan" forgatja kb.: 5mp-ig de össze vissza jár (fordulatban értelmezve) a motor, és a forgórésznek a feszültsége is változik olyan 22-30V körül és ezt is olyan ugrásszerűen vágja rá és a feszültség is ingadozik mikor a motor is ilyen egyenetlenül jár. A triakot megnéztem, az jónak tűnik.
Ha valaki tudna segíteni nagyon megköszönném.
(#) lukovicsek válasza matyusz hozzászólására (») Jún 30, 2013 /
 
Üdv.

Több voltot kell hogy adjon egy jó forgatástól 1v fölé kell hogy menjen.
(#) kovacsa.sm hozzászólása Jún 30, 2013 /
 
Üdv mindenkinek!
Egy kis segítséget szeretnék kérni.Csapágyaztam egy Zanussi WDS 872C,turbodry szárítós gépet,aztán a végére eldobta az agyát,mostanra pedig már én is.Jelen pillanatban nem tudom bekapcsolni,azaz mikor kihúzom a gombját,a mellette lévő kontroll lámpa világít ugyan,de sem ajtóreteszt nem zárja,se szinkronmotor nem kap feszültséget.Kapcsolási rajza van valakinek ehhez a géphez,mert én még nem találtam a neten sem,s nem látom át,hol vész el villany.Már kiszedtem a programkapcsolót,s végigmértem a lábait,hogy mikor kihúzom,mely pontokat zárja,de nem találtam ilyet.Előre is köszönöm a segítséget.
(#) botesz válasza kovacsa.sm hozzászólására (») Júl 1, 2013 /
 
Az ajtózár környékén keresgélj. Nézd meg hogy jól kötötted vissza?Mert amíg nem zár le addig indulni sem fog.Jól van becsukva az ajtó?
(#) kovacsa.sm hozzászólása Júl 1, 2013 /
 
Reteszt ha kiveszem,s kezemben van,akkor sem zár be,de nem is kap feszültséget,mértem.Én arra vetek,hogy a programkapcsolón belül lehet az árulás,mert amikor kihúzom(ezáltal bekapcsolom)akkor valamely 2 pont között létre kellene hozzon egy zárást,de ez nem mérhető.Igaz,a kontroll lámpája kigyullad,azaz létrejön a zárás,tehát csak én leszek mégis a béna.Majd délután még próbálkozom,de előtte vár egy Candy mosogató(szintén hálás feladatnak ígérkezik).
(#) pusi113 hozzászólása Júl 1, 2013 /
 
Légyszí segítsen valaki ! Indesit mosogatógép RESET állapotba is engedi be a vizet. Beengedőszelepen alapállapotba 100 V-t tudok mérni. Ez pont elég, hogy a relé meghúzzon. Vezérlőpanelon nem látszik semmiféle nyom. A triakokat mérve a beengedőszelepé is hasonlót mutat, processzort mérve amikor nem kell nincs kinn a jel. Van valami ötletetek ! Előre is köszönöm
(#) lukovicsek válasza pusi113 hozzászólására (») Júl 1, 2013 /
 
Üdv.

Ha áramtalanitva van a gép akkor nem engedi? vagy keress valami alkatrészt a gépbe ami esetleg hozzá van kötve a szelephez és zárlatos, ha nincs akkor cseréld ki a szelepet kapcsoló triacot, a mérés nem mindig 100 százalékos.
(#) xyzxyz hozzászólása Júl 2, 2013 /
 
Üdvözlet a Mestereknek!
Az lenne a kérdésem, hogy az alábbi panellel érdemes-e foglalkozni, keresni valakit aki meg tudná javítani?
Vagy a láthatóan elfüstölt alkatrészek vitték magukkal a fél panelt a túlvilágra és csak a bajt viszem valaki nyakára, ha meg akarom csináltatni? Szóval keressek másik panelt azzal mindenki jobban jár? Vagy esetleg tapasztalatból ez még jó eséllyel könnyen javítható?
AEG 72640 panelje van a képeken.
Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) zoz11 válasza xyzxyz hozzászólására (») Júl 2, 2013 /
 
Üdv
Az a lyukas triak nem hangzik valami jól, kb. 1% az esélye hogy kibírta a procija ezt a mutatványt. Először is meg kell nézned miért szállt el az a triak, az kapcsolja a keringető szivattyút, lehet hogy tekercs hibás lett.
Nekem van bontott működő panelom is, meg van hozzá külön procim is vagyis 100%ba tudom javítani, ha érdekel keress meg privátba.

Üdv: Zoltán
(#) xyzxyz válasza zoz11 hozzászólására (») Júl 2, 2013 /
 
Köszönöm a válaszod.
Sajnos a szivattyú (direkt áramról) jól működik, úgyhogy más volt ami megcsapta a panelt.
Így kérdéses, hogy költséghatékonyan érdemes-e foglalkozni a géppel.
Ha a panelt sikerülne is életre kelteni a bajt előidéző dolog még hátravan. Sőt azt hiszem, hogy mosás indításkor halt le a gép úgyhogy még akár motorzárlat is lehet.
(#) pusi113 válasza lukovicsek hozzászólására (») Júl 2, 2013 /
 
Ha ki van kapcsolva nem engedi, kimértem a triaktól már a szelephez megy , mindenesetre találtam a vezérlőn egy használaton kívülit kicserélem arra aztán meglátjuk. Úgy néz ki mintha félig áteresztene a triak. Találkoztál már ilyennel?

Amúgy, hogyha program szerint engedni kellene a vizet neki ott van rendesen a 230 V.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2013
(#) lukovicsek válasza pusi113 hozzászólására (») Júl 2, 2013 /
 
Persze, többször is volt olyanra példa hogy valamenyit áteresztett a triac pedig mérésre stimmelt, de még a triac előtt is kereshetsz a betápnál vagy ott körülötte alkatrészeket amik átengedhetnek, vagy zárlatosak.
(#) xyzxyz válasza xyzxyz hozzászólására (») Júl 2, 2013 /
 
Na, annyiban változott a helyzet, hogy a szivattyú mégiscsak tekercszárlatos.
Az én tudatlanságomnak tudható be, hogy csak a kis résen kukucskálva be az egyik szivattyút láttam és próbáltam ki, de ebben a dögben 2db szivattyú van. Na a másik szép formás szikrákat szórva mégis zárlatos, végleg elfüstölt. Egyszerű askol 3csavaros. Könnyen pótolható. Orczyban van is 1700-tól 4000-ig.
Tehát kérdéses, hogy ezek tudatában nem nagy rizikó-e a panelt megcsináltatni, cserélni.
Arra gondolok, hogy ?% az, hogy a zárlatos szivattyú nyírta ki a panelt?
Nem akarok úgy járni, hogy összerakva az új panellel az megint füsthalált hal.
A másik, hogy minek ebbe 2 szivattyú?
(#) otto54 válasza xyzxyz hozzászólására (») Júl 2, 2013 /
 
Üdv!
Az egyik szivattyú a vizet forgatja,állítólag ezért szebben mos,mint az egyszerűbb típusok.
A szivattyú zárlata néha tönkre teszi a controllert,néha nem. Távolból ezt eldönteni lehetetlen.
Volt olyan eset is amikor a teljesen tönkrement a controller,volt amikor csak az adott Triak-ot meghajtó port hibásodott meg,míg más esetben a hibás alkatrészek (Triak,ellenállás) cseréje után tökéletesen működött a mosógép.
Üdv. Ottó
(#) pusi113 válasza lukovicsek hozzászólására (») Júl 2, 2013 /
 
Feladtam, triak kicserélve. Bekapcsolva nem is engedi be a vizet, program elindul, vízkiszivattyúzás, vízbeengedés és nem áll le pedig a vízszintérzékelő kapcsol, most már tippem sincs, mert a vízszintérzékelőtől csak ellenállásokon megy a jel a prociig , látszólag a processzor jó.
(#) lukovicsek válasza pusi113 hozzászólására (») Júl 2, 2013 /
 
Az van hogy nem a szintérzékelőtől függ a szelep kapcsolása ezekben a masinákban mint a mosógépekben, hanem alul a keringetőszivattyunál van egy kis microkapcsoló ami a víz nyomására kapcsol és ugy érzi az elektronika, engedi a vizet befele aztán a szintkapcsoló kapcsolakkor elindul a keringető és amikor elegendő nyomás van a rendszerben akkor leállitja a vizet, én most javítottam egy indesitet és ebben így volt, valószinü abban is de ez nem 100 százalék.
(#) matyusz válasza lukovicsek hozzászólására (») Júl 2, 2013 /
 
Köszönöm. Mit jelent a jól megforgatás?
(#) lukovicsek válasza matyusz hozzászólására (») Júl 2, 2013 /
 
Ha mondjuk rajta van a motor a gépen és jól meglököd a dobot, kézzel ha forgatod akkor is majd 1 v kell hogy legyen.
(#) Gafly hozzászólása Júl 3, 2013 /
 
Hajdú Energomat. Belesett a csipesz
Persze nem a dobba, hanem a dob és üst közé...
Lehet használni és a hátsó szűrőn fennakad, vagy komolyabb műtet kell
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Júl 3, 2013 /
 
Na közben megoldottam, kis segítséggel.
Okulásképpen, nem röhög
Zseblámpával tényleg látszik az idegen tárgy, ha mozgatjuk a dobot.
Fa csipesz lévén:
- Lyukon át facsavart becsavar;
- Facsavar segítségével felhúz;
- Facsavart krokodilcsipes segítségével felső ponton rögzít;
- Dobot becsuk, 180 fokkal óvatosan elfordít;
- Csipeszt leszed;
- Dobot visszaforgat, kinyit;
- Csavart és krokodilcsipeszt eltávolít.
És biztos ami biztos, szűrőt is kitakarít (érdekes dolgokat talál ).
(#) zolika60 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 3, 2013 /
 
Szerintem a szivattyún nem fér keresztül. Úgyhogy műtsd ki belőle. Ha tudsz szerezni valami ilyesmi szerszámot, akkor egy kis ügyeskedéssel kiszedheted. Mire megírtam a választ meg is csináltad. Gratulálok a kreatív megoldáshoz.
A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2013
(#) palko0125 válasza Gafly hozzászólására (») Júl 3, 2013 /
 
Én kiszedtem volna a ruhatörőt és meg is van. A ruhatörőt egy csavar fogja. De a te megoldásod se rossz!
Üdv, Palkó.
(#) Gafly válasza palko0125 hozzászólására (») Júl 3, 2013 /
 
Idézet:
„Én kiszedtem volna a ruhatörőt és meg is van.”

Mi az a "ruhatörő"
Felénk a ruhát símítani szokták, azt meg "vasalóval"
(#) botesz válasza Gafly hozzászólására (») Júl 3, 2013 / 1
 
Szerintem a dob bordára gondolt.
Következő: »»   231 / 580
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem