Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   342 / 583
(#) Janó bácsi válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

(#) küzmös Gergely válasza ronin75 hozzászólására (») Okt 14, 2014 /

Sajna nincsen.. kicseréltem a PCL85-öt. 3 db-ot is próbáltam, de nem segített. Méregettem a csövön magán is. Az egyes trióda anódon 75V van. A kettes lábon a multi -12V-ot mutat.. gondolom a képszinkron-jel bezavar. A trióda katódján 26V-ot mértem. A pentóda anódon 6-os ,és a 7-es lábon is a tápfeszhez közeli 210V-ot mérek. A 8-as lábon 26V, és a 9-esen nem mérek semmit, ott 0V. A körben lévő kondikat még kicserélgetem. Katódelko vadi új benne... egy éve sincs hogy kicseréltem. A képkimenőt olyan 5 éve cseréltem benne, nem hinném hogy az zárlatos, de azt is megvizsgálom.. illetve van vagy 3 is. Végső soron ha minden mást kizártam akkor belepróbálhatok másikat is.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2014
(#) Lázár Péter hozzászólása Okt 17, 2014 /

M22 ugye egyenlő a 220K-val? Már csak a biztonság kedvéért kérdezem.
(#) elektroncso válasza Lázár Péter hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Igen.
(#) elektroncso válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 17, 2014 /

Köszönöm az ötletet, hasonló eljárással már készítettem régies kinézetű hangszóróvezetéket. Szomorú vagyok hogy ki kell cserélnem az amúgy esztétikailag szép hálózati kábelt és több vezetéket a rádióban. De mivel veszélyes, -ha fájó szívvel is- de lecserélem. Viszont a vezetéket elteszem, hogy legalább mutatóba megmaradjon. Amúgy megérte a 2400 Ft-ot? Még nem jutott időm erre a rádióra, most egy másik van szétterítve az asztalon (VEF-206). De hamarosan ehhez is eljutok. Azután jelentkezem még képekkel.
(#) Lázár Péter hozzászólása Okt 18, 2014 /

Valakinek nincs meg véletlen a kapcsolási rajza a Souverän W773A készüléknek? Van egy kis káosz a ferritantenna körül, jó lenne kibogozni.
(#) Janó bácsi válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

A "megérte" az egy szubjektív kategória. Nemrég egy ilyen hasonló kérdésre őszinte választ adtam itt a fórumon, és jó nagy sértődés lett belőle. Tehát neked kell eldönteni, hogy számodra mi az ami megéri, és mi az ami nem. Üdv.
(#) Gafly válasza elektroncso hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Mint rádió használhatod és sok örömed is lesz benne. Mint lemezjátszó inkább ne, mert a pótolhatatlan "bakelit" lemezeket leamortizálja. Szerintem kellene lenni egy gumilapnak is a lemeztányéron. Na azt nem tudom mivel/honnan lehet pótolni...
(#) elektroncso válasza Gafly hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Az eladó szerint működik, szerintem meg ha benyomták volna akkor nagy szikraeső kíséretében leverte volna az összes biztosítékot a házban. A hálózati kábele teljesen rossz. Persze ettől még a rádió része működhet, sőt remélem is hogy működik. Igen a gumitányér, hasonlóm van itthon egy modernebb lemezjátszóról, kicsit kisebb de talán ideiglenesen jó lesz. Bár lehet hogy nagyszüleim padlásán akad az is.
(#) Szikravadasz hozzászólása Okt 20, 2014 /

Szép estét mindenkinek!
Minap kaptam egy Elprom Budapest rádiót. Valaki mókolászott már benne, a forgókondi össze volt kócolva, a hangregiszternek le van törve két érintkezője, és a skálaüvegről sikerült letörölni a kis ablakocskák közötti fekete kereteket, valamint a skála hátteréül szolgáló papírlap atomjaira bomlott. A forgót nagyjából helyrehoztam, de a hangregiszter és a skálaüveg cserés. Mivel a rádió így is szépen szól, elsősorban skálaüveget keresek, hogy szépen is nézzen ki és ötleteket, hogy a papírt mivel lehetne helyettesíteni. Nehezítés, hogy két kampóra két rugóval van kifeszítve és mögüle világítanak a skálaizzók.
Köszönöm előre is.
(#) küzmös Gergely válasza ronin75 hozzászólására (») Okt 20, 2014 /

A VT/TV hibája az R345-ös 68k-s ellenállás szakadása volt. Köszönöm a segítséget.
(#) _BiG_ válasza Szikravadasz hozzászólására (») Okt 21, 2014 /

A háttérpapír fehér selyempapírból készíthető. Csomagolásra használják. Nagyobb papírboltokat kéne megnézni.
Nehezítés, hogy szépen kell kivágni, hogy a feszítés nem szakíthassa meg.
(#) Janó bácsi válasza _BiG_ hozzászólására (») Okt 21, 2014 / 1

A selyempapír vékony hozzá, valaha zsírpapírnak, vagy pauszpapírnak hívtuk a félig áttetsző papírt, most is kapható csomagolópapír szerű kiszerelésben. Én trafó szigetelő papírnak is szoktam használni.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2014
(#) _BiG_ válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 21, 2014 /

Tényleg, a pausz
(#) Szikravadasz válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 21, 2014 /

Szerintem a zsírpapír és a pausz nem ugyanaz, bár mindkettő jónak tűnik ide. Pauszra én is gondoltam, csak nem tudom, mennyire teríti a fényt, nem lesz-e két világos folt a lámpáknál. Előkeresem, mert van belőle valahol még, annak idején szakrajzhoz kellett. A felfüggesztési pontokon pedig összeragasztok több réteget, úgy talán nem szakad el. Eredetileg alu gyűrűvel/szegeccsel erősítették meg a papírt.
(#) Szikravadasz válasza Szikravadasz hozzászólására (») Okt 24, 2014 / 3

Úgy tűnik, minden megoldódott. Kaptam egy lepusztult, hiányos, bontásra ítélt példányt, amiben a hangregiszter, a skálaüveg és a forgókondi még benne volt. Ezeket kicseréltem. A skála hátterét végülis olyan matrica-hordozó papírból csináltam, amit a nyomtatós nyák-készítéshez használok. A4 hosszában félbehajtva, szinte tökéletes lett.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2014
(#) color hozzászólása Okt 26, 2014 / 1

@Szikravadász
Az alaplemezt mivel sikerült ilyen szépre tisztítani?
Ha nem teher írd már le légyszives a folyamatot.
Köszönöm.
(#) Szikravadasz válasza color hozzászólására (») Okt 26, 2014 /

Szia!
Ne gondolj valami nagy dologra, ez eleve nem volt nagyon mocskos. Aldis vagy Lidl-es általános tisztító folyadékba mártogatott nedves mikroszálas ronggyal. Csöveket kiszeded és ahová az ujjad nem fér be, oda pálcikával betuszkolod a rongy sarkát.
(#) color válasza Szikravadasz hozzászólására (») Okt 26, 2014 /

Köszönöm ki fogom próbálni.
Megnéztem a fotóid és gratulálok szépek a rádióid.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2014
(#) Szikravadasz válasza color hozzászólására (») Okt 27, 2014 /

Köszi!
Csodát azért ne várj tőle, ha durván megmattult, nem fogja kifényesíteni, csak a koszt tisztítja le. Az igazi megoldás az, amit az itt is hozzászóló "öreg" restaurátorok csinálnak: teljesen szétbontani, kifényesíteni/lefesteni, majd újra összerakni. Nézz körül a képek között, itt láthatsz csodákat.
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2014
(#) Jubilate hozzászólása Okt 30, 2014 /

Üdv mindenkinek!
Kaptam egy Videoton Harmónia rádiót, az a baja neki, hogy a végerősítőben a kondival párhuzamosan kapcsolt 150 Ohm-os (az 1970-es "szürke" kádár könyv 36. oldalán az r89-es) ellenállás állandóan elfüstöl ez mitől van? ECL86-ot cserélve is marad ez a probléma.
(#) _BiG_ válasza Jubilate hozzászólására (») Okt 30, 2014 / 1

Túl nagy az anódáram. Lehet, hogy a C70-es kondi zárlatos és pozitív feszültséget kap a pentóda vezérlőrács. Mérj feszültséget a katódellenálláson és a rácson.
Vagy zárlatos a kimenő.
Keresd meg a hibát, mert megöli a csövet.
Az R107-es szűrőellenállást nézd meg, jó-e. Nehogy túl nagy segédrácsfeszt kapjon a cső.
(#) Janó bácsi válasza Jubilate hozzászólására (») Okt 31, 2014 / 1

Jól írta BIG, leg valószínűbb a C70-es csatoló kondi. Mindenképpen cseréld ki, mert ha most nem, később úgy is bezárlatosodik. Típushiba.
(#) Janó bácsi hozzászólása Okt 31, 2014 / 1

Üdv mindenkinek. Ismét egy szépség került a kezembe, ez egy 1938-ban gyártott Orion 933-as. Visszacsatolt audion, egyenes rendszerű 3 csöves (2+1) készülék. Egyenlőre csak a tisztítás egy részén, meg a kidobozoláson vagyok túl. Nincs nagyon összefusizva, meg van mindene, öröm lesz vele dolgozni. Ez lesz az elkövetkező napok feladata, majd írok róla részletesen.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 31, 2014 /

Szép darab. Az biztos, hogy a kezeid között gyönyörű lesz. Alig várom a képeket. Mindig öröm nézni a munkád.
(#) Jubilate válasza Janó bácsi hozzászólására (») Okt 31, 2014 /

Holnap megcsinálom, de még azt vettem észre, hogy az EZ80 3-as és 4-es kivezetése össze van forrasztva, szerintem valaki rendesen belegányolt már
Lehet, hogy ezért nem működik
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2014
(#) Lázár Péter válasza Jubilate hozzászólására (») Okt 31, 2014 / 1

A C90-et ha nem nagy fáradság én a helyedben kicserélném egy újra nem sokba tart.
(#) _BiG_ válasza Jubilate hozzászólására (») Okt 31, 2014 /

Az EZ80-as cső 3-as lába a katód, a 4-es a fűtés egyik fele (alulról nézve, óramutató szerint). Össze szokták kötni, hogy a fűtőszál a katód potenciálján legyen, így nem fog átütni, sem brummot bevinni, bár ez egyenirányítónál nem annyira érdekes (erősítőcsöveknél viszont igen). Az annál inkább hogy ez a katód plusz akárhányszáz volton van.
Tehát az a forrasztás nem gányolás.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 1, 2014 / 2

Folytatom a 933-ast. Kicsit komolyabb tisztítás következett a kidobozolás után, majd hidegen leellenőriztem pár dolgot. Mivel a gép valószínűleg évtizedek óta nem volt bekapcsolva, glimmel formáltam az elkókat, hál. zárlatot kerestem, kimostam a kapcsolót, meg a hull váltót kontakt anyaggal stb. Eztán neki a 220., és láss csodát, elsőre megszólalt. Persze, torzított, kihagyott, gerjedt, de jött a Kossuth. Hangfekis csatoló áteresztett, kitrafón a 4.7nF szintén. Ezeket cseréltem a régi házában. Az anódon levő kondit 2db 10 nF ból raktam össze sorba kötve, a nagyobb feszültség tűrés érdekében.
A 10 nF antikolására mutatok egy megoldást, textil szig szalagot ráhajtva a kerámia kondira egész jól belesimul a környezetbe, és gyorsabb mint a régi szétszerelése, és a belsejének cseréje. A forgó kondit beraktam az ultrahangos tisztítóba, 2x4 percig "vibrált" és egész szép lett. Cserélni kellett a test rugóját is, mert törött volt.
A panelt nem festettem le újra, csak javítottam a következő módszerrel. Ezüst tollal lefestettem a fekete, rozsdás, részeket, mejd még száradás előtt szétkentem egy sűrü vastag ecsettel. Ezt lehet többször is ismételni. A folt, eltűnik, vagy sokkal halványabb lesz, és a kis mennyiségű festék sem nagyon látszik.
Beáztattam a hangszóró selymet is, meglátom, hogy száradás után vissza lehet-e rakni, vagy cserélni kell. A hál. trafó tekercse is kapott új burkolatot..
Eddig jutottam, az egész tegnap ráment.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2014
(#) Szikravadasz válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Elképesztő.
A hangszóró selymet miben áztatod, hogy tiszta legyen és szét se menjen?
Következő: »»   342 / 583
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem