Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Sajna nincsen.. kicseréltem a PCL85-öt. 3 db-ot is próbáltam, de nem segített. Méregettem a csövön magán is. Az egyes trióda anódon 75V van. A kettes lábon a multi -12V-ot mutat.. gondolom a képszinkron-jel bezavar. A trióda katódján 26V-ot mértem. A pentóda anódon 6-os ,és a 7-es lábon is a tápfeszhez közeli 210V-ot mérek. A 8-as lábon 26V, és a 9-esen nem mérek semmit, ott 0V. A körben lévő kondikat még kicserélgetem. Katódelko vadi új benne... egy éve sincs hogy kicseréltem. A képkimenőt olyan 5 éve cseréltem benne, nem hinném hogy az zárlatos, de azt is megvizsgálom.. illetve van vagy 3 is. Végső soron ha minden mást kizártam akkor belepróbálhatok másikat is.
A hozzászólás módosítva: Okt 14, 2014
M22 ugye egyenlő a 220K-val? Már csak a biztonság kedvéért kérdezem.
Igen.
Köszönöm az ötletet, hasonló eljárással már készítettem régies kinézetű hangszóróvezetéket. Szomorú vagyok hogy ki kell cserélnem az amúgy esztétikailag szép hálózati kábelt és több vezetéket a rádióban. De mivel veszélyes, -ha fájó szívvel is- de lecserélem. Viszont a vezetéket elteszem, hogy legalább mutatóba megmaradjon. Amúgy megérte a 2400 Ft-ot? Még nem jutott időm erre a rádióra, most egy másik van szétterítve az asztalon (VEF-206). De hamarosan ehhez is eljutok. Azután jelentkezem még képekkel.
Valakinek nincs meg véletlen a kapcsolási rajza a Souverän W773A készüléknek? Van egy kis káosz a ferritantenna körül, jó lenne kibogozni.
A "megérte" az egy szubjektív kategória. Nemrég egy ilyen hasonló kérdésre őszinte választ adtam itt a fórumon, és jó nagy sértődés lett belőle. Tehát neked kell eldönteni, hogy számodra mi az ami megéri, és mi az ami nem. Üdv.
Mint rádió használhatod és sok örömed is lesz benne. Mint lemezjátszó inkább ne, mert a pótolhatatlan "bakelit" lemezeket leamortizálja. Szerintem kellene lenni egy gumilapnak is a lemeztányéron. Na azt nem tudom mivel/honnan lehet pótolni...
Az eladó szerint működik, szerintem meg ha benyomták volna akkor nagy szikraeső kíséretében leverte volna az összes biztosítékot a házban. A hálózati kábele teljesen rossz. Persze ettől még a rádió része működhet, sőt remélem is hogy működik. Igen a gumitányér, hasonlóm van itthon egy modernebb lemezjátszóról, kicsit kisebb de talán ideiglenesen jó lesz. Bár lehet hogy nagyszüleim padlásán akad az is.
Szép estét mindenkinek!
Minap kaptam egy Elprom Budapest rádiót. Valaki mókolászott már benne, a forgókondi össze volt kócolva, a hangregiszternek le van törve két érintkezője, és a skálaüvegről sikerült letörölni a kis ablakocskák közötti fekete kereteket, valamint a skála hátteréül szolgáló papírlap atomjaira bomlott. A forgót nagyjából helyrehoztam, de a hangregiszter és a skálaüveg cserés. Mivel a rádió így is szépen szól, elsősorban skálaüveget keresek, hogy szépen is nézzen ki és ötleteket, hogy a papírt mivel lehetne helyettesíteni. Nehezítés, hogy két kampóra két rugóval van kifeszítve és mögüle világítanak a skálaizzók. ![]() Köszönöm előre is.
A VT/TV hibája az R345-ös 68k-s ellenállás szakadása volt. Köszönöm a segítséget.
![]()
A háttérpapír fehér selyempapírból készíthető. Csomagolásra használják. Nagyobb papírboltokat kéne megnézni.
Nehezítés, hogy szépen kell kivágni, hogy a feszítés nem szakíthassa meg.
A selyempapír vékony hozzá, valaha zsírpapírnak, vagy pauszpapírnak hívtuk a félig áttetsző papírt, most is kapható csomagolópapír szerű kiszerelésben. Én trafó szigetelő papírnak is szoktam használni.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2014
Tényleg, a pausz
![]()
Szerintem a zsírpapír és a pausz nem ugyanaz, bár mindkettő jónak tűnik ide. Pauszra én is gondoltam, csak nem tudom, mennyire teríti a fényt, nem lesz-e két világos folt a lámpáknál. Előkeresem, mert van belőle valahol még, annak idején szakrajzhoz kellett.
![]()
Úgy tűnik, minden megoldódott. Kaptam egy lepusztult, hiányos, bontásra ítélt példányt, amiben a hangregiszter, a skálaüveg és a forgókondi még benne volt. Ezeket kicseréltem. A skála hátterét végülis olyan matrica-hordozó papírból csináltam, amit a nyomtatós nyák-készítéshez használok. A4 hosszában félbehajtva, szinte tökéletes lett.
![]() A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2014
@Szikravadász
Az alaplemezt mivel sikerült ilyen szépre tisztítani? Ha nem teher írd már le légyszives a folyamatot. Köszönöm.
Szia!
Ne gondolj valami nagy dologra, ez eleve nem volt nagyon mocskos. Aldis vagy Lidl-es általános tisztító folyadékba mártogatott nedves mikroszálas ronggyal. Csöveket kiszeded és ahová az ujjad nem fér be, oda pálcikával betuszkolod a rongy sarkát. ![]()
Köszönöm ki fogom próbálni.
Megnéztem a fotóid és gratulálok szépek a rádióid. A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2014
Köszi!
![]() Csodát azért ne várj tőle, ha durván megmattult, nem fogja kifényesíteni, csak a koszt tisztítja le. Az igazi megoldás az, amit az itt is hozzászóló "öreg" restaurátorok csinálnak: teljesen szétbontani, kifényesíteni/lefesteni, majd újra összerakni. ![]() A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2014
Üdv mindenkinek!
Kaptam egy Videoton Harmónia rádiót, az a baja neki, hogy a végerősítőben a kondival párhuzamosan kapcsolt 150 Ohm-os (az 1970-es "szürke" kádár könyv 36. oldalán az r89-es) ellenállás állandóan elfüstöl ez mitől van? ECL86-ot cserélve is marad ez a probléma.
Túl nagy az anódáram. Lehet, hogy a C70-es kondi zárlatos és pozitív feszültséget kap a pentóda vezérlőrács. Mérj feszültséget a katódellenálláson és a rácson.
Vagy zárlatos a kimenő. Keresd meg a hibát, mert megöli a csövet. Az R107-es szűrőellenállást nézd meg, jó-e. Nehogy túl nagy segédrácsfeszt kapjon a cső.
Jól írta BIG, leg valószínűbb a C70-es csatoló kondi. Mindenképpen cseréld ki, mert ha most nem, később úgy is bezárlatosodik. Típushiba.
Üdv mindenkinek. Ismét egy szépség került a kezembe, ez egy 1938-ban gyártott Orion 933-as. Visszacsatolt audion, egyenes rendszerű 3 csöves (2+1) készülék. Egyenlőre csak a tisztítás egy részén, meg a kidobozoláson vagyok túl. Nincs nagyon összefusizva, meg van mindene, öröm lesz vele dolgozni. Ez lesz az elkövetkező napok feladata, majd írok róla részletesen.
Szép darab. Az biztos, hogy a kezeid között gyönyörű lesz.
![]()
Holnap megcsinálom, de még azt vettem észre, hogy az EZ80 3-as és 4-es kivezetése össze van forrasztva, szerintem valaki rendesen belegányolt már
![]() Lehet, hogy ezért nem működik A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2014
A C90-et ha nem nagy fáradság én a helyedben kicserélném egy újra nem sokba tart.
Az EZ80-as cső 3-as lába a katód, a 4-es a fűtés egyik fele (alulról nézve, óramutató szerint). Össze szokták kötni, hogy a fűtőszál a katód potenciálján legyen, így nem fog átütni, sem brummot bevinni, bár ez egyenirányítónál nem annyira érdekes (erősítőcsöveknél viszont igen). Az annál inkább hogy ez a katód plusz akárhányszáz volton van.
Tehát az a forrasztás nem gányolás.
Folytatom a 933-ast. Kicsit komolyabb tisztítás következett a kidobozolás után, majd hidegen leellenőriztem pár dolgot. Mivel a gép valószínűleg évtizedek óta nem volt bekapcsolva, glimmel formáltam az elkókat, hál. zárlatot kerestem, kimostam a kapcsolót, meg a hull váltót kontakt anyaggal stb. Eztán neki a 220., és láss csodát, elsőre megszólalt. Persze, torzított, kihagyott, gerjedt, de jött a Kossuth. Hangfekis csatoló áteresztett, kitrafón a 4.7nF szintén. Ezeket cseréltem a régi házában. Az anódon levő kondit 2db 10 nF ból raktam össze sorba kötve, a nagyobb feszültség tűrés érdekében.
A 10 nF antikolására mutatok egy megoldást, textil szig szalagot ráhajtva a kerámia kondira egész jól belesimul a környezetbe, és gyorsabb mint a régi szétszerelése, és a belsejének cseréje. A forgó kondit beraktam az ultrahangos tisztítóba, 2x4 percig "vibrált" és egész szép lett. Cserélni kellett a test rugóját is, mert törött volt. A panelt nem festettem le újra, csak javítottam a következő módszerrel. Ezüst tollal lefestettem a fekete, rozsdás, részeket, mejd még száradás előtt szétkentem egy sűrü vastag ecsettel. Ezt lehet többször is ismételni. A folt, eltűnik, vagy sokkal halványabb lesz, és a kis mennyiségű festék sem nagyon látszik. Beáztattam a hangszóró selymet is, meglátom, hogy száradás után vissza lehet-e rakni, vagy cserélni kell. A hál. trafó tekercse is kapott új burkolatot.. Eddig jutottam, az egész tegnap ráment. A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2014
Elképesztő.
![]() A hangszóró selymet miben áztatod, hogy tiszta legyen és szét se menjen? |
Bejelentkezés
Hirdetés |