Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   343 / 583
(#) Janó bácsi válasza Szikravadasz hozzászólására (») Nov 1, 2014 / 1

Ezeknek a régi készülékeknek a hangszóró-selymét rendszerint enyvvel ragasztották fel, ami kis áztatás, (inkább csak bevizezés) után simán lejön a deszkáról. Ezután nagyon óvatosan sűrű mosószeres meleg-vízbe rakom. Nem szabad gyűrni, mosni, legfeljebb csak így vízszintesen kicsit kinyomkodni. Kb 1 óra után cseréltem a vizet, és csak annyi a mosás, amennyit a vízcsap alatt kiverődik, átmosódik. Ismétlem nagyon óvatosan kell vele bánni, mert szétesik. Eddig nekem is csak kb 50 %-ban sikerült, ez azonban úgy látom jó lesz. Még szárad két újságpapír között a radiátoron.
(#) Szikravadasz válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Köszönöm. Nem rég egy Orion 323-ast csináltam, az szétmállott, mert nem voltam elég óvatos. Igaz, hogy nagyon koszos, vízfoltos volt. És a végén még össze is ment.
(#) silent15 hozzászólása Nov 1, 2014 /

Sziasztok, azt szeretném kérdezni, hogy a Videoton EC44 rádiónak hogy kell bekötni a magnó bemenetét? Képet nem találtam róla, és fotózni sem tudok most, viszont jó lenne, ha meg tudnám szólaltatni onnan is. 3 pólusú csati van rajta, mit hova kéne kötnom?
Köszönöm !
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2014
(#) _BiG_ válasza silent15 hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Ha kicsit guglizol, itt a kapcsrajz.

A bemenet 3 pólusú tuchel lesz. A középső lik a föld (plusz a dugó fémváza), a másik kettő a jel bemenetek.

Amint látod a rajzon, a varázsszemtől balra van egy körcikk jel két aljzatjel között. Onnan egy 2 nF-os kondi megy tovább. Az a magnóbemenet. Földpont a tuchel középső lába.
A másik jel a második KF-től jobbra le egy fordított Q jel, az a lemezjátszó bemenet, ott a jelbemenet és föld között van egy 100 k-s ellenállás. Földpont ugyanúgy a középső láb a tuchelen.

Ha nem kavarták meg, akkor ez szokott lenni a bekötés.
De ki tudod mérni, meg nézni.
(#) silent15 válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Megtaláltam a kapcs rajzot, de valahogy nem igazodtam el benne, nem akartam kisérletezni. Így már minden világos Majd ma lövök pár képet, keresztapámtól kaptam, teljesen hibátlan, egy dolgot leszámítva; a varázsszem nem reagál semmire, amikor valami erősebb adó bejön, ott megmozdul, de csak épphogy, ez mitől lehet ?

A varázsszem rácsára menő 2,2M-ás ellenállás lehet megnyúlt, vagy a rács és a föld közötti 4,7 nF-os kondi átvezetős. Utóbbira tippelnék inkább, de nézd meg.
Ha amúgy a készülék hozza a nagyjábóli formát és a varázsszem is virít, akkor ez lehet a gond.
(#) silent15 válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 1, 2014 /

Köszönöm, ma megyek ki nagyimhoz, ott tárolom a rádiókat, megnézem, és akkor viszek cserealkatrészt is.
Köszönöm mégegyszer !

Szívesen
Műszert is vigyél azért
(#) silent15 válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 1, 2014 / 3

Ígért képek
A varázsszemet még nem sikerült megcsinálnom, mert nincs 4,7nF kondim, majd hétfőn veszek.
Viszont hogy a sikerélmény meglegyen , sikerült külső forrásról meghajtani, és szépen is szólt
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2014

Ügyes vagy
(#) Szikravadasz válasza silent15 hozzászólására (») Nov 3, 2014 / 1

A jó öreg "Daxli"
(#) Jubilate hozzászólása Nov 3, 2014 /

A harmóniában minden gyanús dolgot kicseréltem, az EZ80-at visszakötöttem ahogy írtátok, most meg azt csinálja, hogy a hullámváltónál izzanak a drótok, szikráznak, egyenlőre félretettem, díszek így is jó
Az a daxli rádió nagyon szép, a kedvencem a Videotonok közül, de még nem hogy nincs a gyűjteményembe, hanem még élőben sem láttam soha a típust Talán ha jövő nyáron eljutok a Petőfi csarnok bolhapiacra, hátha találok egyet
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 4, 2014 / 1

Folytatom a 933-ast. Gyakorlatilag készen vagyok az elektronikával, a végfok munkapontját kellett még beállítani az EL 6 katódkörében, meg pár kihagyós ellenállást cserélni. Új hál. zsinórt is csináltam a már leírt módszerrel. A hangszóró selyem megszáradt, és persze össze is ment, de így is bőven takarja a nyílást, úgy hogy nincs vele probléma. Elkezdtem lemarni a dobozról a lakkot, eddig ráment vagy egy negyed üveg kromofag, (2600 ft egy liter!) de nem nagyon akar lejönni a 76 éves lakk. Valószínű csiszolni kell.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 4, 2014 /

Szépen haladsz. Sajnos a Kromofág már nem az ami volt az EU szabványosítás óta. Az eredetit nem is lehetett műanyag flakonban árulni, mert azt is szétmarta volna. A manapság árultnál ez nem jelent problémát. Szerintem keress olcsóbb boltot, mert ahol te veszed az nagyon drága.
(#) lefituta válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 4, 2014 / 1

A kromoval vigyázz mert ha a fa is beszívja, utána nem tudod sem politúrozni sem lakkozni, mert mindig felhólyagosítja a fából kipárolgó kromo. Maradj a csiszolásnál, egy rezgővel, megvan hamar. A 933-as végcsöve nem EL6, hanem EL3. Az EL6 kicsit jobban terheli a hálózati trafót más a munkapontja és más kimenőtrafó is kell hozzá.
Nagyon szép munkát végeztél! Hogy csináltad a hálózati zsinórt, illetve, hol szereztél rá dugót?
A skálája szép? Mert le szokott peregni róla a festék.
(#) zolika60 válasza lefituta hozzászólására (») Nov 4, 2014 /

Természetesen a fát meg kell szárítani lakkozás előtt. A zsinór felújítás trükkje pedig a cipőfűző. Sokszor leírta már. Ja most látom köbzoli be is tette.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2014
(#) Janó bácsi válasza lefituta hozzászólására (») Nov 4, 2014 /

Ez a készülék kb 17-18-adik, amit Chromofaggal martam le, és eddig nem volt probléma a lakkozásnál. Ez a doboz annyira tagolt, (domború, homorú, kiálló, szögletes) hogy a rezgő csiszoló szóba sem jöhet. Meg a színeit sem szeretném elveszteni, úgy hogy kínlódok tovább a festékmaróval. A baj az, hogy eddig vagy negyed kiló anyag jött le róla, és még míndíg vastagon van rajta. Ez még békebeli lakkozás, nem sajnálták az anyagot belőle.
Egyébként igazad van, EL 3 van benne, csak elírtam.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2014
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 4, 2014 /

Végre több órányi szenvedés után sikerült leimádkozni a régi lakkot a dobozról. Még ki kell javítani pár helyen, de már most látszik hogy jó lesz, visszakapja az eredeti állapotát.
Most kijavítgatom páccal, meg festékkel, aztán hagyom száradni egy napig, (holnapra meleg napos időt ígértek) aztán jöhet a lakkozás.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 4, 2014 /

Szépen halad.
(#) _BiG_ válasza Jubilate hozzászólására (») Nov 4, 2014 /

Szia!

A Harmónia a 67-69-ben van A szín stimmel

Tipp a hullámváltó szikrázására: az ECH81-es triódájának anódját az oszcillátor anódtekercseit (a hullámváltó D6-os pontjára menő) az anóddal összekötő 220 pF-os kondi lehet akár zárlatos is, és a 22 k-s (R23-as) ellenálláson keresztül kaphat anódfeszültséget.
(#) MrBrown válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 4, 2014 /

Sziasztok,
Jól tudom, hogy ez a módszer (3-4-es láb összekötése) felesleges ha külön fűtőtekercs van ugyan azon a hálótrafón az egyencső fűtésének és egy másik az összes többinek?
köszönöm.
(#) _BiG_ válasza MrBrown hozzászólására (») Nov 4, 2014 /

Nem felesleges, használják. El kell kerülni, hogy az egyenirányító katódja és a fűtése akár kapacitív úton nagy potenciálkülönbségre kerüljön. Ha ép a szigetelés, nincs gond.

Ha nincs külön fűtőtekercs (láttam ilyen trafót is), akkor nem köthetik össze. Azt nem néztem meg (szétbontott készülékről van szó), hogy a fűtés és az erősítőcsövek katódjai össze voltak-e kötve, de valószínűleg nem. Sajnos a trafóról meg nem mondom most, hogy miből szedtem ki.
(#) MrBrown válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 4, 2014 /

Köszönöm, akkor így járok el.
(#) Janó bácsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 6, 2014 / 1

Folytatom a 933-ast. Tegnap szép napos idő volt, délelőtt lelakkoztam a dobozt, egész nap a napon száradt. Ma reggel összeraktam az egész gépet, ilyen lett. Sajnos a kamera elég kegyetlen, sok kis apró hibát mutat, ami az életben nem vagy alig látszik. Üdv.
(#) zolika60 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Ez gyorsan ment és szokás szerint nagyon szép lett. Gratulálok hozzá.
(#) Atosbacsi válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Nagyon szép munka!
Milyen lakkot használt?
(#) Szikravadasz válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Gyönyörű!
(#) Janó bácsi válasza Atosbacsi hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Egyszerű Trinát színtelen lakk. Kicsit sokat is fújtam rá (5-7 barral) úgy hogy dukozás után rögtön fel kellett venni a dobozt, és pár percig kézben forgatni, ne hogy megfolyjon.
(#) Vales válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Szóhoz sem jutok, Gyönyörű!
Sajnos nekem nem volt még szerencsém háború előtti 2+1-es géphez, de majd egyszer biztosan...
(#) fecameca válasza Vales hozzászólására (») Nov 6, 2014 /

Nekem sem, pedig így felújítva már tetszenek nagyon. Kérdésem lenne Janó bá-hoz: a barátom asztalosnál felpolitúroztatta az övéit, bár nem tudom, mindegyiket-e? Nekem eszembe sem jutott volna ilyen, de bár lehet hogy vannak előnyei a lakkal szemben, pl: korhűbb, nem hólyagzik fel, nem annyira gyanúsan fényes, mintha le lenne lakkozva, kérdésem a gyakorlott restaurátoroknak mi erről a véleményük?
A hozzászólás módosítva: Nov 6, 2014
Következő: »»   343 / 583
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem