Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nagy LED kijelzős DCF77 óra PIC-kel
Lapozás: OK   1 / 20
(#) StefuPeti hozzászólása Márc 26, 2007 /
 
Gondoltam nyitok egy fórumot az új órával kapcsolatba, mert gondjaim vannak a panel rajzok megnézésével. Ha esetleg valakinek sikerül megnyitni a rajzokat az mentse már le pdf-be.
Elöre is köszönöm.
Most kezdtem el egy másik órát késziteni, de lehet hogy ezt fogom megcsinálni. DCF77 IC mennyibe kerül?
Esetleg a mellékletben szereplö órához nem lehet hozzáilleszteni? Ugyanis ezt kezdtem el csinálni. Gondolom a PIC programot is kellene modositani?

CLOCKRUS.HEX
    
(#) StefuPeti hozzászólása Márc 26, 2007 /
 
A rajz lemaradt

CLOCKRUS.ASM
    
(#) szabi83 válasza StefuPeti hozzászólására (») Márc 26, 2007 /
 
Elolvastad a cikket vagy csak a képeket nézted meg?

a szöveg NEM DÍSZNEK van

idézem, a cikk első oldala:

Idézet:
„Mivel ez a DCF77 egy német csoda, ezért hozzá való vevőt is német eredetű boltban fogunk kapni. Jelenlegi tudásom szerint Magyarországon egyetlen bolt van ahol ilyet lehet kapni hobbistáknak és ez a Conrad. Sajnos az ára nem olyan, hogy hozzádvágják (most a cikk írása idején ill előtte egy héttel, 3990.-ért vettem darabját).
Itt elmondom viszont mindenkinek ismét, és nem akarok emiatt több email-t kapni: A Conrad weboldalán nincs a modul. Sőt még a katalógusukban sincs. De ettől függetlenül lehet kapni náluk. Bemész és leakasztod a polcról.
Mivel sokáig nem volt, és itt az oldalon is sokszor ezt megjegyeztük - biztos olvassák ők is - egyszercsak elkezdtek beszállingózni az üzletbe eme vevők. Örüljetek, mert nagy valószínűséggel csak a mi kedvünkért hozták be, nem hiszem hogy Magyarországon egyébként olyan óriási lenne rá a kereslet. Valszeg azért is hagyták abba egy ideig...”


üdv
(#) StefuPeti hozzászólása Márc 26, 2007 /
 
nos akkor a rajz

PIC_clock.pdf
    
(#) Topi válasza StefuPeti hozzászólására (») Márc 26, 2007 1 /
 
A HEX-be bele nem tudod írni a DCF dekódolást. Max ha disassemblálod akkor lehet rá esélyed. A rajzok (mint ahogy egy háromnegyed ezelőtt is írtam neked messben, Eagle-el készült. Holnap kiexportálom, notin van a rajz...

Szerk: Látom közben feltöltötted a forrást is. Ha megírod ASM-ben, akkor bele lehet illeszteni minden gond nélkül.
(#) unicorn hozzászólása Márc 27, 2007 /
 
Nekem a plexi dobozolással kapcsolatban lenne kérdésem:
1. Hol lehet ilyet venni (hol a legolcsóbb...)?
2. Színes plexik is léteznek? Tehát ha mondjuk teljesen fekete átlátszatlan plexiből szeretném a dobozt megcsinálni.
3. hogyan kell kultúráltan illeszteni egymáshoz a plexi lapokat? pl. csavarozással, ragasztással? mellesleg: az élek látszanak ilyenkor? Azt nem lehet elkerülni?
(#) Kicsa válasza unicorn hozzászólására (») Márc 27, 2007 /
 
Üdv!
Plexit szerintem bármely 'nagyobb' barkácsboltban lehet kapni de általában átlátszót vagy fehéret.Én már láttam szines kivitelűt is,pirosban,zöldben,sárgában.Viszont egy 5let:veszel sima flakonos festéket és ha ügyes vagy (több réteg,fújás közben száradási idő,vékonyan) akkor szépre le lehet festeni.Vastagságban van sokfajta:1 mm-től akár több cm-es vastagságig.Ragasztani lehet sziloplaszttal pl....de a csavarozás is megálja a helyét vasatagabb plexinél.(fúrás+menetvágás).Az éleket nemtudom h el lehetne-e tüntetni...mondjuk szépen vágott plexinél ha megvilágítod élben,akkor a körbefutó élek 'világítanak',elég szépen tud kinézni...
Még a vágásról:én dekopírfűrésszel finomfogazású lappal és alacsony sebességen szoktam vágni,így nem olvad meg és szép lesz a felület...
(#) unicorn válasza Kicsa hozzászólására (») Márc 27, 2007 /
 
Köszi szépen.
Nagyon lámer kérdés: a menetvágást hogyan kell csinálni?
(#) Topi válasza Kicsa hozzászólására (») Márc 27, 2007 /
 
Én úgy csináltam a "vágást" ennél, ahogy leírtam. Ez persze csak egyenesnél működik és nagy felületeknél. Kis daraboknál nekem a sűrű dekopír fűrészlap alacsony fordulatszám, és olaj. Kicsit retkes lesz tőle az ember, de sokkal szebben lehet úgy vágni.
Ragasztásnál én egyszerű epoxival ragasztottam. Itt szerintem jobb, mint a rugalmas sziloplaszt...
(#) unicorn válasza Topi hozzászólására (») Márc 28, 2007 /
 
epoxi? van egy epoxi-s topic, azt olvasgattam és az jött le nekem, hogy problémás: több komonens, mérgező gázok, nagy hőtermelés...
(#) Topi válasza unicorn hozzászólására (») Márc 28, 2007 /
 
Én imádom az epoxit... Semmi baj nincs vele... Igazából mostmár rendes epoxit nem lehet kapni, amik vannak ezek az UHU márkájú két komponensűek, igazából már csak a kétkomponensű ragasztónak teszek eleget. A rendes epoxitól azért különböznek.
Mérgező gázról itt annyi, hogy az egyik komponensnek paradicsomos hal szaga van, másik meg szagtalan
Száradási idő szobahőmérsékleten kb 15 perc.. De már fejjel lefelé széket egy félóra-óra múlva megtartja...
(#) Kicsa válasza unicorn hozzászólására (») Márc 28, 2007 /
 
Üdv!
Nagyvonalakban :
Beszélhetünk menetvágásról és menetfúrásról.
(menetvágás-'rúdra,menetfúrás-lukba)
Létezik sokfajta menet de én most a metrikus menetekről pár szót szólnék ha nem baj.
Plexi rögzítésnél egyértelmű hogy lukba kell a menet...
Szal kell fúrni egy megfelelő átmérőjű lukat.Ez M10 alatt adott átmérő*0.8...Tehát mondjuk ha M8as menetet akarsz készíteni:8*0.8=6.4 es fúró(jó ide a 6.5-es is)...belefúrsz szépen egyenesen,álványos fúrógépben célszerű ezt tenni.Ha ez megvan,a tetejét meg kell süllyeszteni hogy beletaláljon szépen a menetfúró.(fúrás közben alacsony fordulatszám meg esetleges hűtő-kenőfolyadék).A menetfúró klt tul. képpen ezeknél a metrikus meneteknél 3 lépésű.Megfelelő sorendben ezeket kell belehajtani a lukba és a végén pedig kész a menet.Amire oda kell figyelni:a sorrend (először az egyes vonalkázásút,aztán a 2eset és végül a jelölés nélkülit),nomeg bahajtásnál 3negyed fordulatot előre-negyedet vissza.Leírva bonyolultnak tűnik de nem olyan vészes ám,csupán a menetfúró-menetmetszó készlet kell hozzá,ami nincs mindenkinek otthon.
A menetmetszés ennél is egyszerűbb,mivel ott nincs 3 lépcső,csupán 1.Ha valamit nem értesz,szólj nyugodtan...



Topi


Jah látom hogy te hogyan vágtad..ezt még nem próbáltam de ki fogom...általában nekem is úgy van hogy hoszú db-t kell vágni és mindig szenvedek az egyenes vonallal... Bár már mióta megtaláltam a vezetőt a dekopírhoz.. De ki fogom próbálni,köszi a tippet..
ui.:bocs ha hosszúra sikeredett...
(#) kocsgab002 hozzászólása Márc 29, 2007 /
 
sziasztok!
számomra egyetlen dolog nem világos, pedig többször elolvastam a cikket. hogy tudom az idő és a hőmérséklet kijelzését váltogatni?
üdv
(#) Topi válasza kocsgab002 hozzászólására (») Márc 29, 2007 /
 
Szia!

Máskor kérdés előtt nézd meg a forrást... És mindegyik meg lesz válaszolva.
De most elmondom:
6mp-ig jeleníti meg az időt, majd 3mp-ig a hőmérsékletet. Majd újra 6mp ig az időt és újra hőmérséklet... És ez így az idők végezetéig...

(Hamarosan kerül fel egy javított kód, és egy kicsit megváltozott ÁK. Mostmár benne lesz a fényerőszabályzás rendesen profin PWM-el megoldva...)
(#) Frankye válasza Topi hozzászólására (») Márc 29, 2007 /
 
Igazság szerint "nagyon profin" kloroformmal lehet ragasztani a plexit! Az teljesen átlátszóan, de "betonkeményen" fogja össze a darabokat. Egyedüli hátulütője a kloroformnak, hogy nem beszerezhető kereskedelmi forgalomban (ha jól tudom: méreg-engedéyl köteles!), és erősen kábító hatású. (Nem kábítószer, hanem altató. Régen az orvosi gyakorlatban is használták, kifejezetten altatási célra.)
(#) Topi válasza Frankye hozzászólására (») Márc 29, 2007 /
 
Nekem volt régen egy speckó műanyag ragasztóm, ami elég agresszív vegyszer volt. Úgy tudtál azzal is ragasztani, hogy összeoldotta a műanyagot. Ha valakinek véletlen még van ilyen ragasztója (kb 10 évvel ezelőtt láttam utoljára...) akkor mindenféle képpen írja le a nevét!
(#) Novak hozzászólása Márc 29, 2007 /
 
Hali,

bármilyen meglepő is, a plexihez van direkt "plexi-ragasztó", igaz elég nagy kiszerelésben (ha jól emlékszem 0,75 liter), de van Az ára is elég húzós, több ezer Ft, viszont átlátszó, és ha azzal összeragasztottál 2 felületet, akkor azt utána már csak széttörni tudod, de nem a ragasztásnál
Ja, és a legjobb módszer a ragasztó felvitelére a fecskendő és tű. Nagyon pontosan be lehet vele kenni, és finoman lehet adagolni.

Üdv
(#) ebesi hozzászólása Márc 29, 2007 /
 
segítségeteket szeretném kérni, 1 nagy LED kijelzős stopper óra összeállításába. A feladat, hogy versenyeken, mérni kell a pályán töltött időt, oly módon, hogy fotócella indítaná a stoppert, és állítaná, és egy külső személy nullázná, majd a folyamat kezdődne előlről. Mivel nem nagyon értek- e témához, és idővel sem vagyok eleresztve, így jó lenne készen - félkészen, esetleg kitt formában megvenni. Ha valaki tud segíteni az király lenne!
(#) tams hozzászólása Márc 30, 2007 /
 
Üdv!
Az volna kérdésem, hogy ez az egész óra ckli pakli (PIC,kijeljő, dcf vevő) mennyiből jönne ki??
Ja DS1621van itthon.
(#) Frankye válasza Novak hozzászólására (») Márc 30, 2007 /
 
És hogy hívják ezt a csodát?
(#) unicorn válasza Kicsa hozzászólására (») Márc 30, 2007 /
 
Köszönöm. Ha egyszer már idáig jutok, akkor tuti kipróbálom...
(#) unicorn hozzászólása Ápr 13, 2007 /
 
Kicsit off, kicsit nem:
Egész más szerkezetbe beépítettem ugyanilyen 7 szegmensű kijelzőt (Kingbright SA-15). Sajnos nem látszik túl jól nappal a kijelzett érték. Van valami ötletetek, hogy hogyan lehet ezt megoldani?
Az én ötleteim:
1. Most 5V-ra van kötve egy 470 Ohm -os ellenálláson keresztül. Esetleg ezt az ellenállást ki kéne hagyni? A kijelző leírásában 2,5V max feszültséget ír...?

2. valamilyen festett plexi lapot tenni elé, ami elfedné a kijelző szürkeségét és így csak az látszana, ami átvilágít a lapon. Ehhez milyen festék kell? Merthogy van otthon egy festék spray-m, de hát azzal kipróbáltam és teljesen átlátszatlan lett...
(#) abdul válasza unicorn hozzászólására (») Ápr 13, 2007 /
 
Szia unicorn!

Ellenállás nélkül ne működtesd, mert tönkre fog menni a kijelző.
Az adatlap szerint 20mA áramnál ~2V esik rajta.
Ha 5V-ról működteted, akkor 120-150-180 ohm ellenállás szükséges hozzá.
Valószínűleg kicsi a rajta átfolyó áram, azért világít halványan.

Szia!
(#) unicorn válasza abdul hozzászólására (») Ápr 13, 2007 /
 
Tehát akkor szimplán csak cseréljem le a 470-eseket mondjuk 180-asokra. Hú mekkora meló lesz . Már be van építve és 28 ellenállást le kell lecserélni...
(#) Topi válasza unicorn hozzászólására (») Ápr 13, 2007 /
 
Többek között ha multiplexeled, akkor azért... Csökkentsd az időket... Nagyobb legyen az az idő, míg világít!
(#) unicorn válasza Topi hozzászólására (») Ápr 13, 2007 /
 
Folyamatosan világít egy 4094-es IC keresztül. Viszont abdul megoldása tökéletes volt: lecseréltem az ellenállásokat 150 Ohm-osokra és sokkal erősebben világít.
(#) Ven hozzászólása Ápr 23, 2007 /
 
Sziasztok!
A Conrad-os DCF77-es modulról tudna nekem valaki adatlapot küldeni/linkelni? Régen találtam, de már nem találom. Ez a vevő ugye TTL szintű jeleket ad ki?
(#) Topi válasza Ven hozzászólására (») Ápr 23, 2007 /
 
(#) Ven válasza Topi hozzászólására (») Ápr 25, 2007 /
 
Köszi!
(#) Ven hozzászólása Máj 3, 2007 /
 
Sziasztok!
Megvettem ezt a DCF77-es modul, rákötöttem a PIC-re.
Háááát én vagyok béna vagy tényleg alig kapja el a jelet? Sok zajt vesz azt látom. Hogyan lehet a vevő hatásfokát növelni? ( Erről már volt valahol egy értekezés, azt hiszem.) Valakinek van valami bevált zavarszűrése?
Következő: »»   1 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem