Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Ők tervezik meg, csak szeretém én is tudni, hogy hogyan kell méretezni a ct vezetéket.
Nem értek hozzá. Csak visszatáplálósokat építettem. Azt se tudom, mi az a ct vezeték. Pedig a feleségemet 3 havonta viszem CT-re.
Szia!
Azért jó pár leirásban a CR= current reductor szerepel. Az a CT= current transformátor nem annyira jó. A vezeték keresztmetszete ; elég sok 5A -s áramkörben a 2,5mm2 Cu-t használják, de nem lehet átlépni a megengedett hurok ellenállást , Amit az áramváltón + a kezelésiben is feltüntetnek. A hozzászólás módosítva: Sze, 22:59
A kérdés még mindig ugyanaz. Hogyan lehet hosszabbítani jelveszteség nélkül? Most találtam wifiset is.
Szia!
ha hagyományos; https://search.yahoo.com/search?fr=mcafee_uninternational&type=E210 Ha Hall elemes , akkor simán a meglévő vezetékkel. hacsak nem kell árnyékolni!
Amit én láttam fogyasztásmérőt inverterrel párosítva, az ún "smart meter" volt. Akár direktben kötve, akár áramváltóval. Ezek már soros kommunikációt folytatnak az inverterrel, tehát nem analóg módon továbbítsák az értéket.
Telepítőnek tudni kell, hogy oldja meg. Én egy külső árnyékolású IT hálózati kábelt (SF/UTP) készítenék elő.
A Deye-be bent van a smart meter és közvetlen kell rákötni az áramváltókat. A smart meterek RS485-el kommunikálnak. Az áramváltókat nem tudom.
Erre a távolságra én kérnék külső smart metert vagy másik invertert, ha nem tudják rákötni a külsőt.
Ha nem betáplálósnak van bejelentve (és csak magadnak korlátozod a kimenő teljesítményt) akkor a szolgáltató panaszkodni fog, a pontatlan mérés miatt lesz visszatáplálás.
Legegyszerűbb és legbiztosabb a DC vezetéket odavinni a mérő közelébe és ott elhelyezni az invertert.
Egyáltalán nem engednek visszatáplálást, vagy csak te nem akarsz visszatáplálást? Mert sok esetben ez a fajta beruházás többe kerül, mint amit a 4,39.-Ft áron fizetett betáplálással vesztesz.
Zárolva van az utca, ezért nem lehet visszatáplálni. Bövíteni sem.
Szia!
Ezt jól beszéld át a céggel. Mert lessz némi vissza csepegés is! Máshol évi 300kWh esetén kb 2kWh nagyságrendben. S csak hozzáállás kérdése hogy van-e sapkád? Az úrnak volt --de dohányzott ! (kellett a bevétel ? )
Biztos, hogy egyszerűbb a DC vezetékeket végighúzni? Ha tűzvédelmi előírásokat megnézed valószínű, hogy egyszerűbb a bejövő AC-t elvinni az inverterig és vissza, mint, hogy a DC-t vezesd ilyen távolságra.
Biztos vagy benne?
Arról van szó, hogy a bejövő és kimenő áramokat valós időben kell összehasonlítani és hozzáhangolni az inverter működését. Ehhez az áramváltók mérőfeszültségét el kell vinni 25 m-re. 50 Hz-en nem okozna pontatlanságot, de az inverter PWM frekvenciáján már lehetséges. Áramok nem folynak, mert az áramváltók szekunder oldalát helyben kell a szükséges ellenállással lezárni. De 25 m távolságban, még ha UTP kábellel visszük el a jelet, akkor is csökken a mérési pontosság. Ha helyben volna egy Smart meter, annak a soros kimenete se biztos, hogy 25 m távolban valós idejű vezérlést adna. A gyártótól kellene véleményt kérni, hogy milyen távolságról és módon tudják a legjobb eredményt adni. Idézet: „Biztos vagy benne?” Nem, egyáltalán nem, nagyon kevés infót kaptunk, az alapján pontos választ nem lehet adni. Nem tudom milyen tapasztalatod, tudásod van a témában, de szerintem nem egy csónakban evezünk. (nem gondolom, hogy én tudom jobban, csak más megoldásokat láttunk (nem egy országban élünk)) Az inverternek azt kell tudnia, mi a jelenlegi állapot a mérőhelynél és ez alapján szabályoznia a termelését. Amit tudok, nagynevű (nem kínai) gyártó áramváltós smart métere nem olyan pontos mint a közvetlen mérő eszköze. Az áramváltó valamekkora plusz pontatlanságot okoz. A soros kommunikációnak nem kihívás ez a távolság. Ha RS485 (mint írták) ami árammal működik (folyik), az ennek a többszörösét tudja. (gyors keresésre 1200m működési távolságot találtam) Ahol láttam áramváltós mérést, azok nem ipari áramváltók voltak, egyenest az eszközbe kellett kötni, a mérőáramot végig vezetve. Megfelelő keresztmetszetű vezetékkel nem gond a 25m távolság. Nem arra gondoltam, hogy UTP kábelen vezetni a mérőáramokat! Ha azt feltételezzük, hogy a mérőhelyen van az áramváltó, onnan 25m vezeték az inverterig az áramjelnek. Az energia a mérőhelyről elmegy a ház biztosítékládájába, onnan tovább a melléképület elosztójához, onnan az inverterhez. Ez a távolság feltehetően több mint az utólag elvezetett 25m valamint több kötést is tartalmaz. Mekkora a feszültség különbség a mérőhely és az inverter között? (ez az áramok függvényében folyamatosan változik és feltételezhetően az előjelét is váltja) Mivel csak az áramváltókról volt szó, feltételezem, hogy a feszültségeket az energetikai csatlakozóról méri. Ez jelentős pontatlanságot tud okozni. Ezért írtam előzőleg, hogy legyen külön önálló eszköz a mérőhelynél, smart meter, és csak digitálisan továbbítani az információt. A rendelkezésre álló kevés infóból, meg amit feltételezek mellé, valószínű, hogy ha a napelemek DC áramát végig vezetnéd a mérőhelyig, hogy ott legyen elhelyezve az inverter, akkor szükséges lesz a napelemek mellé DC tűzvédelmi (táv)kapcsoló. A napelem vezetékét átvezetni az épületek között, mechanikai rögzítés, védelem, takarás, stb. további kihívást jelenthet. Erre írtam, hogy lehet egyszerűbb a mérőhelytől vastag kábellal elmenni az inverter tervezett helyére ott mérni az áramot és visszavezetni a kiindulási helyre, hogy folytathassa útját a lakáselosztóba az AC áram. Sokkal több eszköz van és elérhető ennek a megoldására, tudtommal, mint DC oldalon ezt megtenni (önhordó légvezeték?). Ennek ellenére ezt a megvalósítást nem tartom életszerűnek. Továbbra is az a javaslatom(hozzáállásom), hogy legyen smart meter a mérőhelynél (villanyóra) és soros kommunikáció az inverterig. Megbízhatóan, elég pontosan tud teljesítményt mérni az okos eszköz, egy helyről veszi az áram és a feszültség értéket is. Vékony, olcsó vezetékkel lehet megoldani a kommunikációt, úgy rémlik, hogy találkoztam már önhordó UTP-vel üzletben. Ha a tervezett inverter nem támogat külső smart metert, akkor kérni egy másikat. Visszwattot szerelnek gyárakra is, több épületen sok napelem, több inverter, smart meter a mérőhelynél és megy a kommunikáció az eszközök között hogy jól működjön a rendszer. Ha ott tud jól működni, akkor kicsiben is tud működni szerintem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |