Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Nekem egy 1983-as Siemens videóm van, és két éve, mikor vettem a piacon, gyári matricával volt leragasztva, még egy percet se üzemelt, bontatlan volt. Annyira jó képet ad, hogy ezzel játszottam le a felvételeket, oktatófilmeket, amit az iskolának digitalizáltam.
Nem vagyon nagy autófan, de egy ilyen régi járgányba szívesen beülök, megyek egy kört a városban. Ha meglesz a jogosítványom, egyszer szeretnék egy Trabantot is venni. Egyébként vasútmániás vagyok, mindenhova vonattal megyek, nyaranta sokat vonatozok. Kedvenc mozdony a V43. Kocsik közül bármelyik jöhet. A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2014
Én nem szólok bele, nekem olyan mindegy, Te mit csinálsz. Én is csak mértéket tartva játszok, és nem napi 8(!!) órát, ahogy azt egyesek a környezetemből. De azt nem tudja, hogy mi az a néprádió... Ja amit kihagytam a '95-ös PC-vel kapcsolatban: 30GB-s merevlemez van benne!
30GB? Az enyémben 128MB! Ez is érdekes, az előbb a mikróknál felfelé licitáltunk az értékekkel, itt meg lefelé.
![]()
És a gőzmozdony. Az is nagyon érdekes. Megy csühögve szépen, elcsodálkozunk a régi otromba technikán, mindezt fulladáshatáron, mert a füstjében nem találunk levegőt.
Nem is értem, hogy lehetett ebben a mozdonyban létezni. Legtöbbnek nyitott a "pilóta" fülkéje, télen -10 fokban 80Km/h sebességnél süvít be a fagy át az emberen egész nap. A kazántól pedig forróság sugároz.
Hát a mozdonyok! Az én személyes kedvencem az M44-es (nem tudom mért)
Időnként én és a barátom kiülünk a Dunakeszi vasútállomására, nézzük, fotózzuk az elhaladó vonatokat. Baromi hangulatos, és 4 óra pillanatok alatt eltelik. Egyszer csináltunk olyat, hogy a kihasználva a BP bérletet, bementünk a Nyugatiba, és fel egy véletlenszerűen választott vonatra, és mentünk a közigazgatási határáig Budapestnek, mert addig jó a Budapest bérlet. Majd vissza a nyugatiba, át egy másikra, és így tovább... Ezek is csak mi lehetünk. ![]()
Gondolom utólagos bővítés, pár éve még nagymamánál tartotta a csipketerítőt, meg recepteket keresett az interneten... A Ram kártya foglalati mind telítettek, És így csak 128KB. Ebben a gépben, amiről most írok, 8GB van.
![]()
Kedes Modik!
Izé... Próbáltam keresni, de ilyen ÖSSZEFOGLALÖ topicot nem találtam, ami a régi , a "történelem kialakulásakori" (80-as évek vége) mikroszámítógépekkel foglalkozik. Moderátori segítséget szeretnék kérni: Arra gondoltam, csináljunk egy olyant, vagy valami hasonló topicot (ha még nincs ilyen), hogy: "Számítógép-történelem - Mikroszámítógép a családban" amibe aztán beleférne a régi fénykép, doksi, sztorik, satöbbi. Ha létezik ilyen és én szúrtam el a keresést, kérlek, jelezzétek! Üdv: Viktor
Szia!
Nem, nem erre gondoltam (ezt én is megtaláltam), mert ez a topic nem nem erről szól. A régi, kezdeti mikroszámítógépes korszak dolgait lehetne egy helyre gyűjteni: Atari, HomeLab, Primo, Commodore, Spectrum és még sorolhatnám: minden, ami annak idején a Z80 házatáján előfordult. Nem elsősorban javítási, segítségkérési (persze, hogy segítünk, ha tudunk!), hanem régi idők információit gyűjtő topicra gondoltam.
Üdv. mindenki! Lenne egy gyors kérdésem:
A kondenzációs kazánoknál az a jó ha minél kevesebb a kondenzvíz?
Nem értek hozzá, de szerintem a kondenzációs kazánnak az a lényege, hogy a földgáz elégetésekor keletkező vízgőz lecsapódásakor keletkező "plusz" hőmennyiség is hasznosul. Ezért a fűtési rendszert is úgy kell kialakítani, hogy alacsony hőmérsékleten működjön, azaz a kondenzáció feltételei az idő nagy részében teljesüljenek. Röviden: Alacsonyabb vízhőfok és ezért nagyobb radiátorok. Ha magasabb vízhőfokkal megy a rendszer, akkor is fűt,persze (például nagy hidegben) csak akkor mint sima kazán, kondenzáció nélkül.
Azaz az én értelmezésen szerint, ha kevés a kondenzvíz, akkor nem"kondenzációs" üzemben működik a kazán (azaz rosszabb hatásfokkal). De ismét mondom, hogy nem értek hozzá...
Gafly jól leírta a lényeget.Ha folyik a víz belőle,akkor örülj,spórol...persze csak ha a kondenzátum folyik.
![]()
Köszönöm az infókat
![]()
Spanyol viasz, tele butaságokkal a magyarázatban, pl.: a másod égéskamrában 800 - 1000 °C fokos hőmérséklet.
![]() A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2014
Sajnos nem értek hozzá, csak azért linkeltem mert már volt hasonló téma!
Idézet: „persze csak ha a kondenzátum folyik” ![]() ![]() ![]()
Sziasztok. Próbálkozott már valaki házilag biokandallót készíteni? Nem találom sehol az etanol tartály belső kialakítását. etanol tartály
Van egy cikk a novemberi Ezermesterben kondenzációs ügyben...
Ez megválaszolja minden kérdésed: Bővebben: Link
Ez nem az én napom volt...
Azt hittem, minekutána közel 30 éve élek ebben a lakótelepi lakásban, már nem érhet meglepetés. Feleségem a sarkára állt, és követelte az alig három hete kapott festmény felrakását a hálószoba falára. Nem volt mit tenni, elővettem a fúrókalapácsot, tiplit, és nekiálltam falat fúrni. Lemértem a tiplit, 25 mm. A biztonság kedvéért 20 millimétert bejelöltem a fúrón, és nekiláttam. Olyan 15 millimétert fúrhattam már, amikor megszaladt a fúró. Megmértem, 4cm vastag betonfal van a hálószobában. ![]()
Nem baj, átmenőcsavarral jó lesz.
![]() Én meg tegnapelőtt pesten a metró lépcsőnél álló látszólag bizonytalan, rálépni nem merő idős nénit karonfogtam, mondtam segítek, és már mentünk is fel. Mire észbekapott, mondta, hogy férje kiflit vesz, őt várta. A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2014
Reméljük méltó lesz az előző részekhez: Star Wars: Episode VII
![]()
Pistike későn ért haza az iskolából. Kérdőre vonják, hogy hol volt.
- Átkísértem egy néni a zebrán. - De pistike, mi tartott ezen másfél óráig. - Nagyon kapálódzott és hangosan kiabált, hogy nem akar átmenni..
Ugyanezen a napon volt egy másik segítésem is. Szintén metró, beállt a szerelvény, utasok szállnak be. Észrevettem, hogy egy fehér botos (vak) ember két metrókocsi között tapogat botjával. Mindjárt gondoltam, hogy a két kocsi közötti hézagot ajtónak érzékeli. Senki -közelebbiek- nem segített neki, megijedtem, hogy belép két kocsi közé. Odasiettem, karon fogtam elhúztam az ajtóhoz, beszálltunk. Ott mondom, hogy vigyázzon, két kocsi közé is bemehet. Erre mondta, hogy azért jobban tájékozódik, tapogatással megnézi, hogy alja van-e az érzékelt hézagnak, mert csak akkor a kocsi, ahova beszállhat.
Egy ügyes ismerősöm kistraktort épített, több éves aprólékos munkával. Utolsó munka a villamosság beszerelése, ezt én csináltam. Nekem már munka közben gyanús volt, hogy a műhely, -amiben készült a gép- egyetlen ajtaja nem igen szélesebb a traktornál, sőt talán keskenyebb. Említettem a gazdának, azt mondta, szűken, de kifér. Régebben mérte. Elkészültem a villamossággal, következett az első kiállás a traktorral, nem fért ki. A gazda kerék nélkül mérte az első futómű szélességét, akkor nem volt még felszerelve. Arra nem gondolt, hogy kiállni felszerelt kerékkel fog. Két első kerék leszerel, targoncás ismerős traktor elejét felemelve kezdődik a kiállás. Félig már kint van, de hátulja sem fért ki. Az viszont kerék nélkül sem. Végül alaposabban szét kellett szednie a traktort, kihordani, kínt újra összerakni.
Vicsys figyelmébe ajánlom!
Szép kivitelezés! Az ilyesmi mehetne a steampunk-os topicba.
Sajnos, nem az enyém. Nekem is tetszik, azért fényképeztem le, s eszembe jutott, hogy neked is megmutatom. Nem néztem, hogy van külön topikja...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |