Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   3402 / 3552
(#) antiktelefon válasza ticko hozzászólására (») Jún 17, 2022 /
 
Hány cső megy bele? Valószínűleg hőcserélős tartály, nem sima puffer, de a csövezés ismerete nélkül nem tudni. Ha megy bele hidegvíz és 4 cső, akkor hőcserélős, ha csak 2, akkor valóban puffer. Én 4 csövet látok, de nincs közel sem elég típusismeretem.
A két tágulásiban igazad van, de azt sem tudni esetleg kevés volt az egy, a kazán sajátja hibás vagy a másik furcsa módon hmv-n lenne (de nem valószínű).
(#) sargarigo válasza antiktelefon hozzászólására (») Jún 17, 2022 /
 
Két spirálos a tartály, mert tervben volt hogy kap egy napkollektort is, az is rádolgozna. Öt cső megy be, kettő nincs használva. Lerajzoltam amit a falon láttam. (Van egy keringető szivattyú, őt jelöltem nagy M-mel. Arra hivatott, hogy egy kerülő csővel folyamatosan cirkuláltatja a melegvizet, amitől a csapoknál azonnal meleg víz folyik, nem kell megvárni míg kinyomja maga elől a hideget.)
A tágulási tartály a betápon van, eszerint mégsem a fűtéskörön. Megkocogtattam a tetejét, tompa hangja volt, nem lemezhang. Lehet hogy bele kellene fújnom pumpával és rendbejönne a cucc??
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2022
(#) antiktelefon válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 17, 2022 /
 
A hmv bejövő hidegvíz előtt van nyomáscsökkentő? Szokatlan ez így. Zárd el a bejövő vizet és a kupakot letekerve a tetején a szelepet egy pillanatra benyomva levegő kell jöjjön. De hogy hmv körön, ami a vezetékes víz nyomásán van mire van felpumpálva a tágulási az jó kérdés. De ha ez tényleg hmvn van, a tartály bemenetén meg nincs visszacsapószelep (nem kell, de megedhet), akkor a biztonsági szelepnek nem kéne eresztenie vízmelegítéskor.
(#) antiktelefon válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 18, 2022 /
 
Megnézem, a nyomáscsökkentő beállítása alá kell fújni 0.2 barral, tehát ha megnézted és kevés levegő van benne, akkor rámérsz, a víznyomást fogod mérni, ezután vizet elzárod, nyomást leengeded, minimum 20l-t kiengedsz belőle, de ha a sok víz van fölötte, az meghamisítja a mérést, így addig engedj ki vizet, amíg kb 0 barra beáll, ezután a mért hidegvíz érték alá fújd 0.2 barral. Egy jobbféle pumpa fog kelleni nyomásmérővel. Illetve a nyomáscsökkentőt is ellenőrizd, nem ereszt-e át, az is okozhat gondot meg nagyon összenyomott tágulásit.
De mindentől függetlenül ha a tartály nem tartja a nyomást, azt meg kell csinálni, ha nem gazdaságos akkor meg cserélni.
(#) sargarigo válasza antiktelefon hozzászólására (») Jún 18, 2022 /
 
Idézet:
„A hmv bejövő hidegvíz előtt van nyomáscsökkentő?”

Ezt nem tudom. Amit rajzoltam, az egy kis csap, amire egy átlátszó elvezető cső van kötve, elvileg a túlnyomást csepegtetné el. Ha erre gondoltál akkor igen.
A tágulási tartály előtt látok egy idomot, gondolom az lehet a visszacsapó.
(#) antiktelefon válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 18, 2022 /
 
A réz cucc a csap után egy visszacsapó szelep, hogy a táguló hmv ne tudjon az ivóvízbe jutni. Mondjuk itt nem látok nyomascsökkentőt, de elég szépen van megcsinálva, lehet máshol van egy előtte, vagy alacsony a nyomás alapból. A nyomáscsökkentőnek a tágulási előtt látom értelmét.
Mondjuk kérdéses ami a tartályra van rakva biztonsági szelep abban nincs-e visszacsapó szelep (azért van, hogy a hmv ne jusson vissza az ivóvízbe), mert akkor a tágulási nem is működik.
De ha valaki lát elvi hibát, nyugodtan szóljon.
(#) sargarigo válasza antiktelefon hozzászólására (») Jún 18, 2022 /
 
Nem gondolnám hogy van benne plusz visszacsapó, mert a gyártó oldalát megnézve sehol nem ejt egy szót se róla hogy lenne.
Bővebben: Link
Az oldal alján van az enyém (legalábbis annak tűnik), csak ez fehér, az enyém meg szürke. Meg az enyém tudtommal 240L, ez most tűnt fel.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2022
(#) antiktelefon válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 18, 2022 /
 
Nem ebben, a kis csövel rendelkező biztonsagi szelepen. Ránézésre nem a szokásos bojler szelep, de könnyen kiderül, ha a betáp oldalt lekötöd és elkezd visszafele ömleni, akkor nincs benne, ha csak szivarog, akkor van. Vagy ha látsz rajta típust, megkereshető. De elég szépen van kiépítve, csak jót raktak. A két hozzászólást nézd meg, amiben a tágulási teszteléséről írtam, az segíthet.
A hozzászólás módosítva: Jún 18, 2022
(#) sargarigo válasza antiktelefon hozzászólására (») Jún 19, 2022 /
 
Spoiler: Lehet hogy sikerült!
Elzártam a betápot, és kinyitottam egy melegvizes csapot. Kézi pumpával elkezdtem felpumpálni a tartályt. Először meg se moccant, úgy kellett kézzel kinyomnom a vizet belőle. Utána hogy megindult, már tudtam rendesen pumpálni is, ekkor már folyt a csapból a felesleg. Amikor levettem a pumpát rámsziszegett. Arra gondoltam hogy esetleg nincs rendesen becsavarva a szelep. Sajnos szerszámom nincs hozzá, egy vékony csavarhúzóval próbáltam finoman húzni rajta, nem hiszem hogy csináltam is valamit. Mindenesetre a szeleptűt próbáltam messzire elkerülni a csavarhúzóval. Megnyomkodtam a közepét, hátha csak rosszul zárt le valamiért. Újra fújtam, most már nem sziszegett.
Érzésre tudtam csak fújni, mert mérőórám nincsen (abból indultam ki, hogy rosszabb nem lehet, de jobb igen). Amikor már tudtam kocogtatni a tartály oldalát, akkor abbahagytam a fújást. Kb 10-15 befújást alkalmaztam a nagy pumpával. Ezután elzártam a melegvíz csapot, kinyitottam a betápot, mire bugyogott egy kicsit aztán elhallgatott. Végigkocogtatva a tartályt, már csépen csengett, csak az alsó mondjuk 2-3 centi magasságban lett megint tompa hangja. Ráindítottam a kazánt, és szépen fel is fűtött, egy csepp víz se jött ki a tetején!
Úgy tűnik, hogy a szelep engedte ki a levegőt valamiért.
Most boldogság van, remélem jó marad!

Köszönöm a segítséget!!!
(#) antiktelefon válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 19, 2022 /
 
Mindenképp kérj kölcsön egy nyomásmérős pumpát, rosszul beállított nyomással vagy nem fog hatékony lenni vagy nagyon mozogni fog a membrán és hamarabb kilukad. Ha előtte nem volt benne levegő, lehet kiszökött vagy a membránon át a vízbe oldódott, mindegy, a lényeg víz nem jött belőle semennyi.
Azért a nagy nyomáson eresztő tartállyal is kéne valamit kezdeni.
(Mondjuk ha nincs nyomáscsökkentő, akkor az előnyomást csak a pillanatnyi víznyomás alapján lehet belőni, de pontosabb lesz, mint érzésre)
Viszont ezek szerint a biztonsági szelepben nincs visszacsapó, ami jó.
Ha felfűt a hmv úgy, hogy nem nyitsz csapot közben, akkor a tágulási megtelik vízzel?
(#) sargarigo válasza antiktelefon hozzászólására (») Jún 19, 2022 /
 
Idézet:
„Ha felfűt a hmv úgy, hogy nem nyitsz csapot közben, akkor a tágulási megtelik vízzel?”

Nem telt meg, kb három centi magasan lehet a vízszint, mondjuk olyan 10% körül.
Szerzek órát, hogy meg tudjam mérni a nyomást.
Miben van az a membrán amiről szó van? A visszacsapó?
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2022
(#) szs válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 19, 2022 /
 
A "membrán" az nem membrán (de semmi baj vele, ha úgy említik). Tulajdonképpen a kisebb tartályokban alkalmazott "labda", ugyanúgy nyomástarta szolgál, csak nem keveredik a vízbe a levegő.
A mérőeszközt (fater légfeszmérő néven vetette meg velem) mindenképp szerezd be, olcsóbban megúszod, mint a hihető értéket mutató nyomásmérős pumpát (pumpád úgyis van).
A szerszám, amit hiányoltál a szelep megszorításához is bármely motoros-autós-biciklisboltban kapható. Szelepsapka néven
SZELEPSAPKA
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2022
(#) antiktelefon válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 19, 2022 /
 
A tágulási tartályban van a membrán, ami hmvnél inkább egy bélés.
Nekem egy több éves Tchibos pumpám van jó nagy óraval, van elég pontos ahhoz, hogy a víznyomást és a levegőt is mérjem. Teljes felfűtés után a tartályban lényegesen több víznek kéne lennie ekkora hmv mennyiségnél, a víz meg nem összenyomható, úgyhogy vagy enged a biztonsági szelepen, vagy nem fűtöd annyira vagy érzésre nehéz megmondani, mennyi víz van benne. Meg nem kell telnie nyilván, mert a levegőnek is kell hely.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2022
(#) vision61 válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 19, 2022 /
 
Szia!

Idézet:
„Először meg se moccant, úgy kellett kézzel kinyomnom a vizet belőle.”

Ha ez azt jelenti, hogy a tartály tetején, az autószelepnél volt víz, akkor a benne lévő "gumi labda", membrán (ki hogy nevezi) elöregedett, átereszti a vizet. Ez nem javítható, cserélni kell a kiegyenlítő tartályt, mert a sérüléstől függően néhány nap alatt ismét elengedi a nyomást.
Ha víz nem jött a szelepen, csak a tágulási volt tele vízzel, akkor az szs fórumtárs által javasolt szelepsapkához vegyél egy új szelepet is, és cseréld ki.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2022
(#) vision61 válasza vision61 hozzászólására (») Jún 19, 2022 /
 
Idézet:
„vegyél egy új szelepet is, és cseréld ki.”

Félreérthető amit írtam, természetesen csak szeleptűt kell venni, és azt cserélni.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2022
(#) sargarigo hozzászólása Jún 19, 2022 /
 
Figyelni fogom a vízmennyiséget, és veszek másik szelepet kiszedővel együtt. Legközelebb reggel fog megint fűteni, addig várnom kell. Az elfolyt vízmennyiség alapján kb annyi ment a tartályba, amennyi el szokott folyni. Meglátjuk.
(#) antiktelefon válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 19, 2022 /
 
Amit mondtak, azt pontosítsd, ugye a szelepen ha kiengeded a levegőt, akkor nem jön semennyi víz a szelepen úgy sem, hogy a hmv oldalon van nyomás? A szelepet kicserélheted, de a levegő úgyis átjut a membránon idővel, évente érdemes ellenőrizni karbantartáskor. Azért ha kapható szelep a közelben az filléres, nem árt.
Ha nem nagyon meleg a hmvd, akkor lehet csak annyit tágul. Viszont a víznyomást nézd meg pár alkalommal, ha a hmv nyomás rajta van a tágulásin, akkor a levegőoldalon is azt méred. Ha nem mindig kb azonos vagy magas, akkor egy nyomáscsökkentő javítja a tágulási működését és kíméli a hálózatod. De csak nem raktak fel hmv tágulási tartályt nyomáscsökkentő nélkül.
Ekkor a mért értékek azonosak lesznek. Ebből kivonsz 0.2 bart, elzárod a hmvt és leengeded a nyomását addig, amíg a levegő oldalon kb 0 bar lesz majd utána a számolt mennyiséget belepumpálod, aztán lehet hmvt visszanyitni.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2022
(#) sargarigo válasza antiktelefon hozzászólására (») Jún 19, 2022 /
 
Igyekszem módszeresen végig venni a dolgokat. Hiába no, nem értek hozzá

Idézet:
„Amit mondtak, azt pontosítsd, ugye a szelepen ha kiengeded a levegőt, akkor nem jön semennyi víz a szelepen úgy sem, hogy a hmv oldalon van nyomás?”

Tehát felfűtés után eresszem ki a levegőt a kiegyenlítőből, és nézzem hogy jön-e utána víz is?


Idézet:
„Viszont a víznyomást nézd meg pár alkalommal, ha a hmv nyomás rajta van a tágulásin, akkor a levegőoldalon is azt méred.”

Most arról van szó, hogy a víznyomást is a szelepen tudom megmérni? Így értetted?


Idézet:
„Ha nem mindig kb azonos vagy magas, akkor egy nyomáscsökkentő javítja a tágulási működését és kíméli a hálózatod.

A "kb azonos" egyértelmű, de milyen értéknél számít magasnak?

Idézet:

De csak nem raktak fel hmv tágulási tartályt nyomáscsökkentő nélkül.

A nagy tartály alján van az a kis csap, én azt gondoltam hogy az gondoskodik a túlnyomás elengedéséről. Más eszközt én nem látok ami ezt csinálhatná (esetleg ha mutatsz egy fotót, akkor keresek valamit ami hasonlíthat rá). HA ez a nyomáscsökkentő amire gondolsz.

Idézet:

Ekkor a mért értékek azonosak lesznek. Ebből kivonsz 0.2 bart, elzárod a hmvt és leengeded a nyomását addig, amíg a levegő oldalon kb 0 bar lesz majd utána a számolt mennyiséget belepumpálod, aztán lehet hmvt visszanyitni.”

Elzárom a hmv-t. A betápot tudom elzárni, erre gondoltál? A nyomás leengedését a melegvizes csap megnyitásával tenném. Remélem egyre gondolunk. A számolt mennyiség mire utal?
(#) szs válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 19, 2022 /
 
Túlbonyolítod.
Elvileg semmi baj nincs, ha semmit sem mérve használod. A villanybojleredben (ha van) nincs is ilyen autószelep, mégis ott a levegőpárna, és a másik szelepen csepeg ki a víz, a hőtágulástól adódó túlnyomás miatt.
Ebben a tartályodban van egy autószelep. Azon tudsz ellennyomást biztosítani, azonban akkor nem árt, ha már megmérted a csővezetékben a nyomást. Mert ahhoz képest akarod beállítani a szelepen az ellent. De ha nem, az sem baj, hiszen amíg ki nem lukad a tartály, addig ugyanúgy kialakul a légpárna, mint a bojlerben. Ha kilukadt, és be kellett hegeszteni, akkor kell csak pumpálni. De ha leakasztod a bemenő vizet, és kitámasztod pár percre az autószelepet, akkor kiegyenlítődik a nyomás. Utána visszaszereled a vízcsövet, és (mint a bojlert) hagyod feltöltődni.
Valójában az előzetes felpumpálás csak arra szolgál, hogy tehermentesítsd a gumilabdát -ha van benne egyáltalán. Meg ha elszökött a levegő valamiért. (Hidrofor tartályát felpumpáljuk 2 att-ra, hogy 20 méteres víztoronynak feleljen meg -hiszen ekkor ő adja a "víziszlop"-ot)
Az autószelep hibáját már felismerted, az időnkénti ellenőrzése azért lenne jó, hogy mégegyszer ne feszítse szét a víz a tartályt. És lehet, hogy nincs benne "labda", bár az pont azért van a kis lemeztartályokban, hogy ezt megelőzze, és még. Bár az én hidroforom is kilukadt, mert a francse mászkál le. Szétment a labda, aztán kinyílt a tartály is. Nem tudom, mennyi idő telhetett el a kettő közt.
A hozzászólás módosítva: Jún 19, 2022
(#) antiktelefon válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 20, 2022 /
 
Nem kell felfűteni, ha lukas, akkor idővel víz kerül a levegőoldalra és jönni fog belőle. Ha hmv oldalon van nyomás és nem vizet nyom ki a szelepen, hanem levegőt vagy semmit, akkor nem lukas.
Nyilván a tartály tudja a fizikát, a levegő oldalon is í víznyomást tudod mérni, pont ezért úgy pumpálod bele az előtöltést, hogy í vízoldalról leveszed a nyomást.
A nagyot nem tudom, mérd meg és eldöntjük, én itthon 3.5 barra raktam, de ha több fürdőszoba van, lehet kevés lesz.
A sorrend ami lenne: nyomáscsökkentő, visszacsapószelep (nyomáscsökkentőben is van), hmv tágulási rövid T csővel, biztonsági szelep és be a hőcserélős tartályba.
A nyomáscsökkentő a tágulási számára biztosít fix és alacsonyabb nyomást. Ha nincs tágulási és nem túl magas a nyomás, akkor nem kell, mivel a biztonsági szelepnek olyan mindegy, milyen hamar kezd csöpögni, de ha a tágulásiba kell kerüljön a hőtágulás miatti plusz térfogat, akkor kell fix és nem túl magas kezdeti nyomás, amire beállítod a tágulási előtöltetet, hogy pont akkor menjen bele víz, amikor felmelegszik.
Igen, a betápot, a golyóscsappal a tágulási előtt kb 15 centivel.
Nem tudom hol van a legalacsonyabb csapod, hogy az elég lesz-e hozzá, az a lényeg, hogy a vízoldalon ne tudjon víz ellennyomni, amikor pumpálod föl, mert akkor előbb meg fog ugrani a nyomás és túl kevés levegőt fogsz belenyomni. A számolt az a bejövő víz nyomása-0.2bar.
Amúgy a gyári töltet elvben tiszta nitrogén, ami nehezebben szökik át a membránon, de igazából mindegy, ha megérted a logikáját, 10 perc alatt tudod ellenőrizni és utántölteni ha kell évente.
Viszont a hőcserélős tartályban van anód és nem fogyott még el? Mert állítgathatod a nyomást, ha a víz eszi a tartályod.
(#) Gafly hozzászólása Jún 21, 2022 / 3
 
(#) sargarigo válasza antiktelefon hozzászólására (») Jún 21, 2022 /
 
Nem tudom hogy az anód hogy áll, gondolom ahhoz szét kellene szedni a tartályt. Mennyi ezeknek az élettartama? Kb három éves a rendszer.
Szereztem órát kölcsön. Éppen végzett a felfűtéssel amikor hazaértem, szóval innen indultam. Először a szelepsapkával meggyőződtem róla hogy rendesen be van-e tekerve a szelep. Gyanús hogy nem-e megnyomtam közben a pöcköt, mert utána amikor rátettem az órát, akkor nullát mutatott.
Elzártam a betápot. Pumpával érzésre nyomtam bele párat, és újra megmértem. Ekkor fél bar-t mutatott. Megnyitottam a betáp csapot, ekkor bugyogott egy kicsit valahol. Újra rámérve megint nullát mutatott. Ahogy én látom, az a fontos hogy legyen benne valamennyi levegő, így tud terjeszkedni ha akar. Ez teljesül.

Ahogy látom kisnyomáson van minden, és működik rendesen. Nem szivárog, és fűt ahogy kell. Ha ehhez az kell hogy fél évente rátoljak párat a pumpával, hát nem nagy ár. Szerintem befejezettnek tekintem a projektet, nem akarom kisajátítani a topicot
Köszönöm az építő hozzászólásokat!
(#) szs válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 21, 2022 /
 
Idézet:
„Nem tudom hogy az anód hogy áll, gondolom ahhoz szét kellene szedni a tartályt”
Te magad tettél fel képet, amin némi írás szerepelt
Ott azt írják, van szerelőkarima a tisztításhoz.
És azt is, évente cseréld a rudat.
Idézet:
„Újra rámérve megint nullát mutatott...
...Szerintem befejezettnek tekintem a projektet”

Nem vagyok biztos benne, hogy befejezett. ha egy tartályra még "autószelep"-et is tesznek, hogy ellenőrizhető, "utántölthető" legyen a nyomás -aminek a vízrendszer nyomásával kéne egyensúlyoznia- te pedig 0-t mérsz, akkor az még nincs felpumpálva sem, de leginkább: szökik még valahol.

A tűszelepet kicserélted? Tud ám tréfálni. nyálpróba fújtatás után megvolt?
És: próbáld meg 2att-ra felfújni, utána nyálpróba. Aztán rányitsz, kis idő után rámérsz.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2022
(#) sargarigo válasza szs hozzászólására (») Jún 21, 2022 /
 
Az első bekezdést azért írtam meg, hátha kiderül a jelenség magyarázata.

A többit pedig azért, mert noha ezt nem írtam, de egy ajtó mögött van az egész miskulancia, pár lépés távolságra. Tehát ránézek két naponta, két hetente, és látom hogy áll.
Mindenféle beavatkozás nélkül jól működött egy évig az ominózús eset után, és most hogy tettem bele "némi" levegőt, megint működik rendesen. Ezért gondolom hogy alapjában rendben van. Ettől még az anódra rá kell nézzek.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2022
(#) szs válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 21, 2022 /
 
Ebből a válaszodból úgy érzem, számonkérést feltételeztél tőlem feléd...
Mondtam a jelenség vélhető magyarázatát. És értem, hogy ránézel, de ha kezdetben 0att-ot mérsz, annál kevesebbet nem fog mutatni a nyomásmérő, tehát fölösleges méregetni....
Lehet, hogy ha előkeresed a hozzá adott "haszutmellémafor"-t, abban szerepel, mennyi a gyári nyomása. Nekem a hidrofor tartályához megírták benne, hogy 2 att-ra kell fújtatni használatbavétel előtt.

Ha a "nyálpróba" szót értetted félre: nem csúfolódás, hanem pumpálás után (kicsit sűrű) nyállal (széplelkűek szappanos vizet szoktak javasolni ) bekenjük a szelepet, ha nem fújja fel, nem pukkasztja ki, akkor nem ereszt a szelep. Ehhez viszont tényleg nem biztos, hogy elég a 1/2att. nyomás.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2022
(#) antiktelefon válasza sargarigo hozzászólására (») Jún 21, 2022 /
 
Az anód teljesen vízminőség függő, 3 év alatt elfogyhat.
Itt valami nem stimmel szerintem, ha a levegő oldalon van bármennyi levegő, akkor a víznyomást kell mérjed a szelepen, nem lehet 0.
Nem akarom harmadjára leírni, de írtam, hogy pontosan mi a folyamata, először víznyomást megméred, aztán vizet eltávolítod, úgy feltöltöd 0.2 barral víznyomás alá.
Ha 0.5 bar lenne a csövekben, akkor gyakorlatilag alig folyna a víz. Milyen órával mérted? Lehet pontatlan vagy nem illeszkedik jól, az irreálisan kevés.
Illetve:
Attól hogy elzárod a betápot, ugyanúgy nyomás alatt lesz a rendszer, ha csapot kinyitod akkor már csak a folyadék hidrosztatikai nyomása marad, de az is jelentős. Ha nem nyitod meg, akkor meg nem is számít elzártad.

"Ekkor fél bar-t mutatott. Megnyitottam a betáp csapot, ekkor bugyogott egy kicsit valahol. Újra rámérve megint nullát mutatott. Ahogy én látom, az a fontos hogy legyen benne valamennyi levegő, így tud terjeszkedni ha akar. Ez teljesül."
Ez az egész nem jó ahogy van. Képtelenség, hogy nullát mutasson, csak akkor mutathat nullát, ha olyan szinten nincs levegő a tartályban, hogy a víz nem tud ellennyomni neki, mert teljesen kitölti.
Lehet a legjobban akkor jársz, ha veszel egy 1/2 vagy 3/4-es záródugót (külső menetes), a vizet elzárva pedig gyorsan kicseréled a tágulásit egy záródugóra és leszerelve nyugalomban pumpálod fel, mert ezek a mérési eredmények sehogy sem stimmelnek.
Pl ha a vizet elzárva, a nyomást kiengedve nyomsz a tartályba 1.8 bart, akkor a vizet visszanyitva a víznyomást kell mérjed rajta (mivel most garantáltan van gáz a tartályban és így a nyomása azonos lesz a víznyomással)
(#) gyerek67 hozzászólása Jún 21, 2022 /
 
Ezt már sok helyen leírták, érdemes utánaolvasni.
A hasadás nagyjából igen, magától indulhat be. Mi pedig még be is segítünk.....
Ugye ismert, hogy a bedúsított urán (a legnehezebb természetes elem) U235 izotópja "szeret" hasadni.
Kell hozzá az, hogy sok (megfelelő mennyiség, pl. 42 tonna legyen belőle aránylag közel egymáshoz és kell hozzá moderátor (víz), ami lassítja a belőle kilépő természetes neutronokat, ezáltal ún. termikus (lassú, hasítóképes) neutronokká válnak. Másképp nem jók nekünk.
A reaktor állapota lehet: szubkritikus (ebből nem lesz villany), kritikus (már önfenntartóvá válik a hasadás) és szuperkritikus (na, ez akár meg is szaladhatna, de ezt nem hagyjuk).
Utóbbit használjuk melegcsinálásra.
Hogy a hasadás mértékét kordában tartsuk, két módszerünk van:
- bóros szabályozás: kampány alatt, a hőhordozóba (és moderátorba) kevert bór mennyiségével,
- rudas szabályozás: kampány végén, amikor már kivontuk az összes bórt a hőhordozóból, elkezjük felfelé húzni a 6-os (utolsó) szabályzó rúd csoportot, a végén akár koppanásig.
Hát, ennyire egyszerű!
(#) mnyugger válasza gyerek67 hozzászólására (») Jún 21, 2022 /
 
Köszönöm. Azért kérdem, mert elgondolkodtam egy kicsi hőtermelőn.
Pl. 100gr (vagy sokkal kevesebb) hasadóanyag egy nagy tartályban melegítené a vizet. Fűtés céljából.
Gondolom e célra a második, a kritikus állapot lenne megfelelő.

Idézet:
„Mi pedig még be is segítünk.....”


No ezt hogyan? Nagyfesz vagy mágneses impulzus? Vagy mi?
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2022
(#) gyerek67 válasza mnyugger hozzászólására (») Jún 21, 2022 /
 
Nos, ez így nem megy!
Amikor a látogató központban mutatják, hogy egy pici urándioxid pasztilla (kb. 6 mm x 10 mm) egy háztartás évi energiaigényét fedezi, az oké.
Hogy abból tényleg villany is legyen, na, ahhoz kell belőle 42 tonna.

Idézet:
„No ezt hogyan? Nagyfesz vagy mágneses impulzus? Vagy mi?”

Nem.
Úgy segítünk be, hogy hagyjuk megindulni (visszük a kritikus tömeg felé) a termikus neutronok hasadását.
"Megszaladni" épp tudhatna, de abban a pillanatban megforrna a 123 bar-os, közel 300 fokos víz (a moderátor), ekkor pedig visszaszabályozza saját magát mert a gőz már nem képes lassú, termikus neutronok létrehozására.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2022
(#) mnyugger válasza gyerek67 hozzászólására (») Jún 21, 2022 /
 
Nem villany, csak meleg víz.
Idézet:
„egy háztartás évi energiaigényét fedezi”


No ez ütötte a fejembe a szeget.

Ilyesmire gondoltam.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2022
Következő: »»   3402 / 3552
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem