Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Óra építése TIL306-os LED kijelzőkkel
Lapozás: OK   1 / 6
(#) Luciferkó hozzászólása Júl 3, 2008 /
 
Tisztelt hozzászólók! Szeretnék 1 6 számjegyű vagyis másodperckijelzésre alkalmas órát építeni TIL306-os LED kijelzőkkel. Csak bajba vagyok mert ebbe a kijelzőbe bele van lépítve a meghajtóáramkör. Meg valahogy úgy szeretném megcsinálni hogy ne keresse meg mindig a Németországi jeladót hanem kézi beállítás legyen lehetséges méghozzá 1 sokfordulatos potméterrel és legyen rajta "időmegállító" amit 1 kapcsolóval szeretnék megoldani vagyis ha lekapcsolom akkor megállítja az időszámlálást és utána be lehessen állítani az órát meg nem szeretnék hőmérőt belerakni hanem csak és kizárólag óraként működjön és ne legyen benne a DCF77 vétel és 12V-ról működjön. Ha valakinek van ötlete várom a hozzászólását.
(#) watt válasza Luciferkó hozzászólására (») Júl 3, 2008 /
 
Nem csak a meghajtó van benne, hanem a számláló és egy latch is. Tehát minden megvan, hogy egy órát kevés alkatrésszel fel tudj építeni. A gond ott van, hogy állítani nem túl egyszerű, mert ahhoz további kapuk kellenek és néhány gomb, hogy az impulzusokat adó potmétereddel a megfelelő szegmenseket tudd léptetni. Aztán meg kell tudni oldani a 23->00, 59->00 számlálást is.
Azt hiszem, hogy pont olyan kapcsolást nem fogsz találni amit szeretnél, és ha magad nem tudod összehuzalozni, akkor más nem nagyon fogja ezt megtenni helyetted, mert elég sok órát elvihet a tervezés. Gondolod, hogy elvárhatod valakitől, hogy napokig a kapcsolásoddal bíbelődjön?

Persze, ha lennének konkrét kérdéseid a megoldásokkal kapcsolatban, azokra szerintem bőségesen kapnál válaszokat, de akkor se lesz könnyű, ha nem vagy gyakorlott a logikai hálózatok tervezésében. Esetleg egy jó program sokat segíthet(én nem használok ilyet, de tudok róla hogy léteznek...)
(#) SzervízMacska válasza Luciferkó hozzászólására (») Júl 3, 2008 /
 
Megállítani nem lesz nehéz, simán lekapcsolod a léptető órejelet róla és megáll, mint a szög. A beállításhoz szintén a számláló bemenetére lesz szükséged, mondjuk diódán keresztül ráadott tápfesz-impulzusok segítségével. Esetleg a mp-es órajeledet tovább osztva megoldhatod, hogy a beállító gombok lenyomásának idejére a számláló önállóan lépkedjen.

Sajnos, az adatlapját itt a telefonon nem tudom megnézni, ezért nem vágom a cucc minden lehetőségét, de gondolom, wattnak igaza lehet abban, hogy a legnehezebb az lehet a feladatban, hogy fog az első digit a 2-es, a második a 3-as, a 3-ik és 5-ik pedig az 5-ös érték kijelzése után 0-t mutatni.
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Júl 3, 2008 /
 
Kéne kicsit kotorászni itt a fórumon, mert volt ilyen órákról szó. Ha jól emlékszem, valami német cikkben volt egy jópofa, csak TTL IC-kből felépített óra, és nyomógombbal volt megoldva az órák és a percek gyors léptetése, mint beállítási lehetőség. Úgy emlékszem, elég frappáns megoldások voltak benne, nyílván a 7490+7447+kijelző kombók helyére nem nehéz betenni a TIL306-okat.

Mellesleg hol lehet ilyesmit kapni manapság? Nekem nagyon tetszettek ezek a TIL kijelzők, kár, hogy kikoptak.
(#) szilva válasza SzervízMacska hozzászólására (») Júl 3, 2008 /
 
Mivel a számláló kimenetei hozzáférhetőek kívülről, pár két bemenetű AND kapuval (lehet, hogy NAND kell, most nem emlékszem az aktív szintre) elő lehet állítani a lokális reset jeleket a megfelelő digiteken.
(#) szilva válasza szilva hozzászólására (») Júl 3, 2008 /
 
Itt van az az órarajz, amire én emlékeztem:

Bővebben: Link

Ötletadónak, kiindulási alapnak mindenképpen jó.
(#) SzervízMacska válasza szilva hozzászólására (») Júl 3, 2008 /
 
Ezt adatlap nélkül nem tudtam megállapítani, de így valóban könnyebb lesz 1 fokkal.
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Júl 3, 2008 /
 
Én se láttam manapság. Talán a mikrokontrollerek kiszorították. Egyébként nekem egy frekimérő van ezekből építve. Egy hibájuk van, baromi sokat esznek, és melegednek, mint a fene. Igaz bírják!

Közben látom be is linkelted a rajot, ez valóban jó lehet a kiinduláshoz, már ha valaki megérti hogy működik...
(#) Luciferkó válasza watt hozzászólására (») Júl 3, 2008 /
 
Tisztelt watt! Ez a LED kijelző nagyon régi már. Itt a hobbielektronikán láttam 1 órakapcsolást LED kijelzővel de azt át kellene alakítani teljesen mert ki kellene venni a kijelző meghajtó áramkörét meg a DCF77 vételt is meg még a hőmérőt és még át is kellene alakítani.
Tisztelt szilva! A kapcsolás amit a linkben láttam kezdetnek nem rossz. Mikor kaptam ezeket a LED kijelzőket akkor mondták hogy ha órát szeretnék építeni ezen kijelzők felhasználásával akkor kell majd 7490-es IC ami ahogy látom benne van a kapcsolásban.
Csak majd a nyákját lesz érdekes megcsinálni a programozásig. Mert nemtudom hogy melyikbe lesz érdemesebb megcsinálni a linkben talált kapcsolásnak NYÁK TERV-ét. A beültetési rajzról meg nem is beszélve.
(#) szilva válasza Luciferkó hozzászólására (») Júl 3, 2008 /
 
Ha TIL306-okkal építkezel, akkor nincs szükség 7490-esekre. Egy TIL306 kiváltja a linkelt kapcsolásban lévő 7490+7447+kijelző hármast.

A rajzon lévő 3 ellenállás+tranzisztor a 7447 körül amúgy teljességgel elhagyható, azzal csak a kijelzési képet javítják (ha jól sejtem, a 6-os és a 9-es szárát egészítik ki). Nekem az a meglátásom, ha van egy pontos 1Hz-es órajeled, akkor 6db TIL306-tal és egy 7400-val megoldható a 00:00:00-23:59:59 kijelzési tartományban számoló óra. A beállításhoz a linkelt rajzból lopott ötlettel nyomógombok lennének használhatók, ehhez kell még egy 7486 és egy 74132.
(#) Luciferkó válasza szilva hozzászólására (») Júl 3, 2008 /
 
Vagyis úgyérted hogy az összes 7490-es IC-ket meg a kijelzőt? A 7492-es IC az marad?
A kapcsolás jónak tűnik csak 1 kicsit át kellene alakítani. Sajnos én nemtaláltam neten semmit a TIL306-ról mármint bekötés meg hogy melyik láb melyik mert ha tudnám akkor könyebb dolgom lett volna mert akkor be tudtam volna kötni és akkor nem lett volna ennyi probléma. Innentől kezdve már csak azt lenne jó tudni hogy a kijelzőnek melyik lába melyik mert onnantól egyszerűbb lenne.
(#) mex válasza Luciferkó hozzászólására (») Júl 3, 2008 /
 
Hello. Sokat használtam ilyen kijelzőket én is régen.
A lábkiosztását jobbhijján kifényképeztem egy könyvből,remélem tudod használni.
Üdv.

TIL.jpg
    
(#) vicsys válasza Luciferkó hozzászólására (») Júl 3, 2008 /
 
(#) szilva válasza Luciferkó hozzászólására (») Júl 3, 2008 /
 
A 7492 a 7490-es "testvére", majdnem ugyanaz, kicsit másképp számol, és emiatt könnyebb kialakítani belőle a 0-5 számlálást. Ami a TIL306-ban benne van számláló, az a 7490-hez hasonlít, 0-9 számol, ehhez egy külső NAND kapu kell, hogy 0-5 számlálót alakíts ki belőle. Magyarul a 7492-k és a 7490-ek is teljesen feleslegesek, ha TIL306-ot használsz. Ugyanúgy, mint a 7447-ek és a különálló kijelzők is.
(#) Luciferkó válasza mex hozzászólására (») Júl 6, 2008 /
 
Kössz a képet. már csak arra kellene rájönnöm hogy melyik láb melyik
(#) mex válasza Luciferkó hozzászólására (») Júl 6, 2008 /
 
Hello. A láb funkciója nem világos,vagy pedig elölnézetből nem tudod beazonositani?
(#) Luciferkó válasza mex hozzászólására (») Júl 8, 2008 /
 
sajnos elölnézetből nemtudom beazonosítani a lábakat
(#) Luciferkó hozzászólása Júl 16, 2008 /
 
Tisztelt hozzászólók. Eredeti tervem az lett volna hogy ébresztőóraként csináltam volna meg ami nem csörgött volna hanem 1 230V-os E27-es égőt (max 250W-ig) villogtatott volna a beállított időre amit bármikorra be tudtam volna állítani. Hogy miért nem csörgősre csináltam volna? Azért mert nagyothalló vagyok és nem ébrednék fel ha csörögne. De ezt még úgy terveztem volna hogy ezt a 230V-os égőt külön 1 kapcsolóval is lehessen működtetni. Csak azért nem fogok bele egyenlőre mert 1 ilyen órát rendkívül nehéz készíteni. Főleg azért mert nem csörgős. Persze gondolom én.
(#) watt válasza Luciferkó hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Lehet nem jó ötlet, de egy a telefonokéhoz hasonló, csak nagyobb rezgőmotorral rezegtetve az ágyat, talán felébrednél rá! Persze ha máskor nem, mikor leesel! Viccet félretéve, lehet, hogy hatékonyabb, mert én a fényre tuti nem ébrednék fel!

Most hol tartasz az órával?
Az ébresztő része sem olyan bonyi ha binárisan kapcsolókkal oldod meg, igaz itt fejben számrendszert kell váltani a beállításkor.
Vagy dekóderrel is megoldható, bár az sokkal bonyolultabb áramkörileg. Főleg ha villogtatni akarsz valamit, az még bonyolít. Persze nem lehetetlen, csak alkatrésztemető lesz a végén.

Én pl. egy PIC-et is el tudok képzelni ami az ébresztést és az óra számlálás, és annak alapján a TIL-ek meghajtását vezérli. Van egy olyan TIL306-os kijelzőm 3 digittel, ami egyszerű számlálóként van bekötve és a PIC annyi impulzust küld ki a számlálóra, amekkora számot meg akarok jeleníteni. pl. 1:52, az 152 impulzus.
Az órád 6 digitjét ketté kéne választani, hogy ne kelljen túl nagy frekivel bíbelődni a PIC-nek a TIL-ek meghajtásánál. Egy egyszerű PIC(pl. 16F627A) 4MHz-es belső oszcival meg tudja oldani 1sec-en belül a 2359 max impulzust az egyik kimenetén, és egy másikon lehetne kiküldeni a másodpercek max 59 impulzusát a maradék 2 digitnek. A törlő és a kikapuzó vezérlő szálak lehetnek közösek.
Az ébresztő részét pedig szintén a PIC-ben tudnád beállítani néhány nyomógombbal, miközben megjeleníted azt a beállítás alatt.
A PIC Timer1-ére pedig rá lehetne kötni egy 32,768kHz-es órakvarcot, amiről pontos órát lehet programozni.

Tudom elsőre bonyolultnak hangzik, de valójában nem nagy dolog, ha megérted a PIC-ek működését, ami gyakorlatilag a TTL logikákból nőtte ki magát(elnagyoltan).
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Idézet:
„Az ébresztő része sem olyan bonyi ha binárisan kapcsolókkal oldod meg, igaz itt fejben számrendszert kell váltani a beállításkor.”


Léteznek BCD kódkapcsoló tárcsák, 4db kell belőle, ha óó:pp pontossággal akarsz ébresztési időt állítani, ha elég a 10 percenként állítható, akkor elég 3. Ezekkel egész emberi módon be lehet állítani az ébresztést.

Idézet:
„ha villogtatni akarsz valamit, az még bonyolít.”


Az órában ott az 1Hz, csak azt kell összekapuzni az ébresztési időt jelző kimenettel és kész a villogtatás.

Idézet:
„alkatrésztemető lesz a végén”


Hát a TTL kivitelezésnél ez sajnos előfordul Bár egy TIL306-okkal felépített órához a kijelzőkön kívül talán összesen 1, kapuáramköröket tartalmazó tok kell. Az ébresztéshez meg kell 4db 4bites komparátor, vagy XOR és AND kapuk, gyakorlatilag 4 IC-vel megoldható (plusz a kódkapcsolók).

Persze, manapság egy PIC-es megoldás kézenfekvőbbnek tűnik, de azért az sem olyan megépíthetetlen, és rettenetesen bonyolult, amit felvázoltam.
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Igazad van, bár ha jobban összeszámolod, lehet, hogy a végére 6-7 tok is odekerül, ami még mindig nem sok!
Elég nagy a kontraszt, ha az 1db 18lábú tokot képzelem a kijelzők mellé, mögé, esetleg alá. Akkora panel kéne neki, mint maga a kijelző, max egy kicsit magasabb, ha a táp, meg a gombok is rákerülnek.

De valóban meg lehet építeni a TTL verziót is, csak nem lesz annyira okos és korszerű. :yes:
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Így van, viszont két érv is szól mellette:

1. nosztalgia, ha valaki épített még TTL-ből komolyabb cuccokat korábban, akkor valószínűleg szeretettel kezd bele egy ilyenbe;

2. nem kell semmiféle eszköz programozásával bajlódni, sem a program megírása, sem a beégetése nem frusztrálja az elkészítőt.

Mindent összevetve ebben a kategóriában szvsz még versenyképes a programozott megoldásokkal a megépítés mind időben, mind bonyolultságban.
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Igen, főleg a 2-es tétel ami gond, de ártani nem árthat egy kis tanulás, mert még a végén jól jöhet!
(#) Luciferkó válasza watt hozzászólására (») Júl 17, 2008 /
 
Most ott tartok hogy ezn topic-ban lévő kapcsolást átalakítom és utána a nyákját tervezem meg. A PIC-es megoldás jó meg az a kódkapcsolós tárcsás megoldás is. Bár én úgy gondoltam hogy be lehessen állítani úgy hogy óó:p pontosan vagyis pl 14:40. De ahogy az elején írtam 230V és max 250W-os égőt villogtatnák vele. Még ekkora teljesítménynél is az égő ne halványan hanem akkora fénnyel csinálja ezt mikor mintha ki-be kapcsolgatnánk az égőt. De először megcsinálnám az alap órakapcsolást és utána tenném bele az ébresztőt ami 1 230V-os(max 250W-os) égőt villogtatna. Ha sikerül megcsinálnom ezt az ébresztőt akkor lehet hogy ide felrakom a megépítését. Persze csak ha lehet.
(#) watt válasza Luciferkó hozzászólására (») Júl 18, 2008 /
 
Idézet:
„Ha sikerül megcsinálnom ezt az ébresztőt akkor lehet hogy ide felrakom a megépítését. Persze csak ha lehet.”

Persze, hogy lehet, arra való a cikk, vagy a kapcsolás menüpont, itt az oldalon megtalálod!
(#) Luciferkó hozzászólása Júl 26, 2008 /
 
Gondolkoztam 1 olyan megoldáson is hogy ICL 7107-es IC-vel. Mert az egyik kapcsolásban ami itt van a hobbielektronikán azt írták hogy az ICL 7107 Tartalmaz Órát is. Hogy igaz-e? Nemtudom de gondolkozok ezn a megoldáson is. Az ébresztésnél gondolkozok azon a megoldáson hogy 1 220V-os Relével párhuzamosan bekötünk párhuzamosan 1 nagy kondit kb 2,2 microF 400V-osat ezzel lehetne a villogás gyorsaságát változtatni.
(#) watt válasza Luciferkó hozzászólására (») Júl 28, 2008 /
 
Az ICL7107 nem tartalmaz órát. A villogás gyorsaságát pedig a leírt módon nem nagyon lehet változtatni, legfeljebb a relé behúzási időtartamát, de annak nem sok értelme van, ha a másodperc ütemjel villogtatná. De hogy őszinte legyek, nem is értem hova tennéd azt a kondit...
(#) Luciferkó válasza watt hozzászólására (») Júl 28, 2008 /
 
De akkor miért írták hogy van az ICL7107-be óra? Ez a Relés megoldás csak 1 elképzelés volt. Egyépként itt írták azt hogy tartalmaz órát: http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/digitalis_voltmero_led_k...l.html
Az mondjuk igaz hogy nem tudnám hová tenni a kondit de ahogy mondom ez csak elképzelés volt a villogtatás maegoldására
(#) watt válasza Luciferkó hozzászólására (») Júl 28, 2008 /
 
Nem értem miért írtak ilyet(bevallom nem olvastam el, hogy hol írták), de az - Adatlap - szerint ez csak egy 3 és fél digites 7 szegmenses meghajtó beépített AD átalakítóval. Alapműszereket szoktak vele készíteni.
(#) szilva válasza Luciferkó hozzászólására (») Júl 28, 2008 /
 
Az egy kicsit pongyola megfogalmazás. Órajelgenerátor van benne, az előállított órajel az egész IC működését irányítja. Nem időmérő óráról van szó.
Következő: »»   1 / 6
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem