Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   134 / 168
(#) zenetom hozzászólása Nov 26, 2019 /
 
Hali,
300ezer alatt létezhet olyan DSO, ami jó sok protokollt felismer logikai analizátorként?
Valami ilyesmire gondoltam: UNI-T UPO2074CS. Csak jó lenne ha tudna még 1-wire-t is.
Előre is köszönöm!
(#) Attila86 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 26, 2019 /
 
Idézet:
„általában 5 vásárlóból 3-4 gyorsan tovább is ad rajta”

Honnan van ilyen statisztikád? Nem trollkodás, komolyan kérdem.
(#) nagym6 válasza zenetom hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
(#) Ge Lee válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Nyilván kiragadott formájában nem korrekt "statisztika", ezért is köthettél bele. Személyesen 4 embert ismerek akinek volt, ők mind megváltak tőle. Te is eladtad ha jól emlékszem, meg még néhányan a fórumon.
A hangsúly azon van általában, hogy ki mire használja, mert egyik ebben jobb a másik meg abban, ami meg mindenben az egy lakás ára, arra a hobbista érthető okokból nem költ.
Ez pl. ebben jó.
(#) Attila86 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
A négyben én is benne vagyok? Mert én nem adtam el.
A képen a 360MHz-et kell nézni, itt az a lényeg hogy megjeleníti a 360MHz-es jelet? Itt van egy videó ahol az 50MHz-es Rigol bő 400MHz-ig triggereli a jelet:
Bővebben: Link
A kérdés valójában az, hogy hol van a szkópok -3dB-es pontja.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2019
(#) Attila86 hozzászólása Nov 27, 2019 /
 
Nekem egyébként az a véleményem hogy a mai modern oszcilloszkópok funkciói lényegében nem igazán térnek el egymástól. Nyilván más a memóriájuk mérete, a hullámforma-befogadási sebessége, a matematikai funkcióik és a protokoll-dekóder illetve a trigger képességeik némelyiknek fejlettebb, a kijelző némelyiknek nagyobb stb. Na de az az igazság hogy mindegyiknek elképesztően nagy a memóriája, nagyon okosak a matematikai funciói és a triggerelése az összesnek. Legalábbis annyira mindenképpen, hogy egy hobbista igényeit bőven, messze-messze felülmúlják.
Ami így megmarad lényegi különbségnek az leginkább az hogy a szkóp hány csatornás. Mert ha három vagy négy jel egyidejű vizsgálatára van szükség, akkor bármennyire is vért izzad az ember, azt egy kétcsatornás szkóppal nem fogja tudni megmérni. Hasonló vízválasztó az akkumulátoros üzem, hiába akármennyire is csúcsszuper egy szkóp, ha olyan helyen mér az ember ahol nincs 230V akkor semmit nem ér hiszen bekapcsolni sem tudja.
(#) Ge Lee válasza Attila86 hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Nem, azt írtam, személyesen ismerem őket, nem innét. Ennek a -3dB-es pontja valahol 240MHz körül van, de nem korrekt a generátorom sem csak egy olcsó DDS, meg a lezárás sem, de majd megmérem pontosan ha hozzáférek jobb generátorhoz.
Ráadásul a szkóp elég érdekesen viselkedik a saját mérőfejével, mert 90MHz-en van benne egy nagy lyuk, és 140MHz körül vége van, holott 200 megás a mérőfej is meg a szkóp is...
A többit meg már én is leírtam párszor, én pl. ezért tartom a régi SDS Owont, összességében nem sokat ér, de az a tulajdonsága meg felbecsülhetetlen, hogy átemelem ide az íróasztalra és mérek vele, akkuról, vagy bárhol máshol. És még csak a gyári akkuját sem vettem meg ehhez, hanem beletettem 4db 18650-es cellát meg egy kapcsolót az akkufedélbe, az sajnos kell.
Ahogy az új XDS sorozatba is kellett volna, mert az is lemeríti az akkuját ha nincs használva, ezt a gyártó valahogy nem akarta azóta se megoldani... Csak ugye az XDS-be nem tudok csak úgy cellát tenni, abba meg kell venni a gyári akkut, ami konverteres stb.
A 4 csatorna meg akkor nagyon jó, ha ugyanazon potenciálon kell vele mérni, mert ha eltérőn akkor már ugyanúgy nem jó. Szóval nekem inkább bejön a 2x2 mint az 1x4.
(#) zenetom válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Köszi!
A speckót nem néztem még meg, de árban jobb, meg 4 szkópkábelt adnak hozzá, a Uni-T-hez csak 2-t.
(#) nagym6 válasza zenetom hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Van itthon is, Ageta, Foldertrade, stb..
(#) rolandgw válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 27, 2019 / 1
 
Érdekes lenne egy belső összehasonlítás, hogy jön ki ez az árkülönbség. Mindkettő a Siglent-nél készül, a Lecroy bérbe.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2019
(#) zenetom válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Na azt látom számomra lényeges különbségnek egyelőre, hogy a Siglentnek lényegesen kisebb a memóriája mint a UNI-T-nek (14M vs. 28M.
Illetve nem tudom még a PC-vel való kezelés milyen, a UNI-T-ről nem láttam semmit, bár azon is van LAN csati ami nem tudom mire jó. De amint géphez kerülök utána nézek.
(#) nagym6 válasza zenetom hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Mire gondolsz pc.-vel való kezelésen? Kimenthető a jelalak többféle formátumban, vagy más is kellene? A 14M jelfelvétel már bőven sok, mihez kell? Mert azt végignézni ha ilyen hosszú a protokoll, akkor előbb megyünk nyugdíjba.
(#) nagym6 válasza rolandgw hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Nagyjából átnézve annyit találtam, hogy a Siglent 14M, a Lecroy 28M jelfelvétel hosszú. Nyilván a hardver ugyanaz, csak le van korlátozva szoftveresen.
Érdekes infó, ezt nem tudtam, hogy a Lecroy is ugyanez.
(#) zenetom válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
PC-ről kezelni realtime. A Siglent mondjuk tud ilyet, bár webes felületről.
(#) nagym6 válasza zenetom hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Meg tudom nézni, talán ma estére.
(#) Skori válasza zenetom hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
A PC-ről kezelés nagyon hasznos tud lenni. A szkópomban van wifi, aksis üzemben lehet úgy mérni, hogy a szkóp nagyfesz. potenciálon van, de nem kell hozzáérnem (az érintőképernyő ki tudja mit szólna hozzá ilyen esetben), mert a PC-s szoftvere minden funkcióját tudja kezelni. Hasonló okokból az USB is hasznos ha van, így pl. vezeték nélküli egérrel is tudom kezelni.
Többször mértünk már úgy egy barátommal, (egymástól 150km-re), hogy egyikünk skype képernyőmegosztáson keresztül nézte a szkópot...
A sok memória is hasznos tud lenni, írhatnék példákat erre is, párszor már jól jött...
(#) zenetom válasza Skori hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Na erről beszélek én is
Neked milyen van?
(#) zenetom válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Jahogy ilyen szkópod van?
(#) Skori válasza zenetom hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Ilyen van. Amikor vettem, akcióban adták a 28Mpts memóriát, meg még pár dolgot.
(#) Ge Lee válasza zenetom hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Az Owon XDS sorozat drágábbjaiban van wifi (vagy ha külön kéred), akku meg az összesbe tehető amelyik típusszáma A-ra végződik. Én vettem egyet még tavasszal, mert gyakorlatilag féláron volt a Batronix-nál mivel leakciózták az utolsó néhány darabot. Megrendeltem, meg rendeltem hozzá gyári akkut, és örültem hogy hű milyen szkópom lesz, 12 bit felbontás, 5 cellás akku, 40Mpts memória. Aztán eladtam, mert van benne jó pár szoftverhiba amihez nincs javítás, a gyártónak hiába írsz nem foglalkozik vele, a trigger néha alapvető dolgokat (szinuszjel) sem volt képes rendesen megfogni, a 2-es csatorna ugyanolyan színű mint a belső memóriába elmentett jelalak, az akkun semmilyen plusz felügyelet nincs, ha nem tartod áram alatt a szkópot az akku 1-2 hét alatt lemerül, és pont akkor nem tudod használni amikor kéne és ilyenek.
Sajnáltam, mert amúgy egy nagyon jó szkóp lett volna nagyon olcsón. A memória meg egy olyan dolog, hogy nyilván minél több annál jobb, de a 10 mega már szinte mindenre elég. Összehasonlítottam hogy mennyivel vagyok előrébb a 40 megával a 10 megához képest, és a napi gyakorlatban kb. semmivel.
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Erről a micsigről írhatnál bővebben, nézegettem én is. Most hirtelen nem jutnak eszembe a kérdéseim, de pl. az kapásból érdekelne hogy van-e benne szoftveres, állítható sávszűrő, ezt az újabbakból nagyon hiányolom. A régi Siglentekben és a régi Rigolokban van csak, az újakból sajnos kihagyták, pedig az még nagyon nagy segítség tudott lenni egy egy mérés során.
(#) horcsab válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Ha micsigben gondolkodsz és a Batronixtól akarod venni, akkor kérj árat az angol Telonictól. Tavaly vettem volna a Telonictól, de megkértem ugyan azon az áron a Batronixtól és odaadták (ha jól emlékszem 130euró volt a külömbség (TO1104)! Igaz kérték a Telonic árajánlatát. (A másik Rigol DS1104Z-S szkópom is a Batronixtól van azért vettem tőlük).
Visszatérve a kérdésedre, ha jól emlékszem (most nincs a közelemben a szkóp) van benne sávszűrő.
(#) zenetom válasza Skori hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Köszi!
Hát tényleg egész pofás, de a "hagyományosabb" szkópok jobban tetszenek.
(#) Skori válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Van benne beállítható sávszélesség. Nekem nagyon bevált, kb ugyanazt tudja mint az ismert márkák, de a funkciók kézreállóbbak, mintegy magától értetődően, logikusan működnek benne. Könnyen és gyorsan működik, nem kell várni semmire sem. Sok használhatósági szempontból jobb mint egyes drágább szkópok. Korábban anlalóg, és analóg/digitális kombi szkópjaim voltak, de mára beláttam, hogy ez a jövő. Persze az elvárás volt, hogy 1Gs/s tudjon single módban is. Próbáltam előítélet nélkül hozzáállni a digit szkópokhoz, de azért sokat nyomott a latban, hogy egy barátomnak is ilyen szkópja van (már régóta nyúzza), és én is meg tudtam nézegetni. Késsőbb ő segített a beszerzésben is.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2019
(#) nagym6 válasza zenetom hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Pc.-ről lehet kezelni, megjelenik a szkóp eleje, a kezelőfelület, ott minden állítható egérrel. Ilyen van, ha kérdésed van meg tudom nézni a szkópon.
(#) zenetom válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Szuper, nagyon köszi hogy megnézted!
(#) nagym6 válasza zenetom hozzászólására (») Nov 27, 2019 /
 
Még ami kimaradt, az Owon XDS sorozat. Itt vannak 4 csatornás, és 12-14 bites felbontású változatok is (a 14 bitnek semmi értelme a 12 bithez képest, csak vevőcsalogató). A 12 bitesek mérései lényegesen pontosabbak, ez eleve adódik a sokkal nagyobb felbontásból. A 8 bitesek felbontási lépésköze elég durva, a 12 bites ennél bizony sokkal jobb, és még meglehetősen pontos is az Owonnál. Ha van szükség erre, általában nem kell ilyen pontosságú -felbontású- mérés.
Akkus üzemet érdemes átgondolni, amit visszább írtak a Micsignél.
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2019
(#) zenetom válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 28, 2019 /
 
Owont kicsit drágállom.
(#) nagym6 válasza zenetom hozzászólására (») Nov 29, 2019 /
 
Ha elég a "hagyományos" 8 bit felbontás, akkor leginkább ez hagyható ki.
(#) Ge Lee válasza Skori hozzászólására (») Nov 29, 2019 /
 
Most nézem valóban írja a szűrőt, de ott csak annyit említ hogy high/lowpass, nem tudom az hogy néz ki. A régi Siglenté az eszméletlen jó volt, alul, felüláteresztő, sáváteresztő és sávzáró módba is lehetett kapcsolni, és a használt freki függvényében szinte bárhova lehetett állítani ha jól emlékszem egészen 1,25GHz-ig. Ami még szimpatikus abban a micsigben az a 8Ah-s akku, az asztaliakhoz képest kisebb helyigény, meg a video felvétel, bár azt szintén nem tudom konkrétan mit jelent, mit és mennyit képes rögzíteni.
Következő: »»   134 / 168
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem