Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Padlófűtés vezérlés
 
Témaindító: Hegede, idő: Dec 8, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   59 / 104
(#) JZoli hozzászólása Okt 16, 2016 /
 
Ok ezen nem vitatkozunk! Rajzold le!
(#) atus1981 hozzászólása Okt 16, 2016 /
 
Üdv! Bocs, hogy beleugatok, de mi a 18-as csövet 10cm-re tekerjük, csigában. Négyzetméterenként 9,1 méter cső megy bele átlagban plussz a "kötés". 35°C-os előremenő víz volt eddig a maximum.
(#) zoszka válasza JZoli hozzászólására (») Okt 16, 2016 /
 
Pont azt tettem. Úgy jött ki a ~7m. Viszont érdekelne, hogy neked hogy jött ki 5m lerajzolva, hogy jönnek ki a szakaszhosszok.
(#) zoszka válasza atus1981 hozzászólására (») Okt 16, 2016 /
 
Csigába minél több a m2/kör, arányában úgy csökken a m2/m-re vetített érték. Azért csak 9m körüli az érték.
(#) vatti65 válasza zoszka hozzászólására (») Okt 16, 2016 /
 
Szia4
Az O-Gy annyira a lakás közepén van, hogy oda és visszavezetés gyakorlatilag nincs.
20-as közzel van tekerve csigában ( a 4-es rajz szerint). Nem csak a padló fűt, van radiátor is.
Üdv.
(#) vatti65 válasza vatti65 hozzászólására (») Okt 16, 2016 /
 
Még annyit, hogy a 75 m2 a hasznos terület, ebből kivontam a bútorok által elfoglalt részt így a betekert trerület igazából csak kb 60-65 m2.
Üdv: Attila
(#) zoszka válasza vatti65 hozzászólására (») Okt 16, 2016 /
 
Ha kb 10 m2/kört nézünk, akkor neccesen (ha helyenként nagyobb mint 20cm az osztásköz) de elég lehet az 50m/kör csőhossz... bár számítás szerint kb 20%-kal kevesebb mint amennyinek kéne lennie minimum.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2016
(#) piskota27 hozzászólása Okt 21, 2016 /
 
Sziasztok,
tanácsot szeretnék kérni. Lakásfelújítás keretében átalakíttattam a fűtési rendszerem. Előtte: csak radiátorok minden helyiségben, a fűtést + meleg vizet egy Ariston clas evo 24 kazán biztosította. A felújítás körében a kazán maradt, a melegburkolatos helyiségek kaptak helyiségenként termoszelepes radiátorokat + a fürdőben törölközőszárító, a hidegburkolatos helyiségekben (a fürdőben is) pedig padlófűtés van. A padlófűtés kapott egy külön szivattyút, amiről a gépészek azt gondolták, majd beköti a külön kihívott aristonos szaki a kazánba.
Amikor kihívtam egy Ariston szervíz emberét a szobatermosztát + szivattyú bekötéséhez, a termosztátot bekötötte, de a szivattyúra azt mondta, nem köthető a kazánba, és ha szeretném, majd a kollégái megcsinálják amit kell (mintha hőcserélőt emlegetett volna), ő ezzel nem foglalkozik.
Szóltam a gépészeknek h mit mondott az aristonos szaki, de azt mondták, majd ők megcsinálják; ha esetleg nem jutnak vele semmire, majd akkor jöhet a szervíz. Múltkor kijöttek, h csőtermosztáttal megoldják a dolgot, de aztán az egyikük felvetette, h ez így nem lesz jó, nem fog visszahűlni a cső olyan hamar, h időben lekapcsoljon a padlófűtés külső szivattyúja és melegvízvételezés esetén a váltószelep megfelelően működjön. Szóval egyelőre nem csináltak semmit, h majd még konzultálnak vkivel, de a bizonytalankodás okán van bennem némi aggódás, h biztosan jó lesz-e, amit majd csinálni akarnak a rendszerrel. Annyi infóm van, h változatlanul a csőtermosztáttal kívánják megoldani (siemens RAM-TM2000M).
Járható út-e egy ilyen megoldás, vagy mindenképp valami komolyabb, megbízhatóbb szabályozás kellene?
Ha a neten keresgélek, csak az aggódásom erősödik, mert hőcserélőtől a hidrováltóig már sok mindent láttam.
Jelenleg úgy fűtök, hogy a padlófűtés körei elé szerelt szivattyú nincs áram alatt, mivel az aristonos szaki azt mondta, erősebb, mint a kazán belső szivattyúja, és a váltószelepet tönkretenné az első melegvíz-vételezésnél.
Csatolok képeket, remélem, látszani fog, ami releváns.
Köszönöm előre is az építő észrevételeiteket.
Márti
(#) zoszka válasza piskota27 hozzászólására (») Okt 21, 2016 /
 
Szia!
Nem fogja bántani a szivattyú a váltószelepet mindaddig, míg a radiátorok le nem zárnak. A csőtermosztátot a közös előremenőre kell rakni, kb 35 fokra kell beállítani és ellenütemben kell bekötni.
(A váltószelep motorja 230V tudtommal. Onnan is le lehet venni vezérlőjelet. Kombinálva a csőtermosztáttal hatékonyan vezérelhető a szivattyú)
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2016
(#) Kovabe válasza zoszka hozzászólására (») Okt 21, 2016 / 1
 
Szia
Sajna a váltó szelep 24v-os, de szerintem nem is ez a megfelelő megoldás. Simán meg kell relézni (2 morzés relével) a termosztát jelet és így tudná kapcsolni a padlófűtési szivattyút illetve a kazánnak is biztosítana megfelelő jelet. Cserébe nem lenne a padlón utokeringtetés illetve még annyi hogy a tsz radiátorra nem szabad semmilyen fejet feltenni hanem kell hagyni a szabad áramlást.
(#) JZoli válasza piskota27 hozzászólására (») Okt 21, 2016 / 1
 
Én azért ezt a rendszert, nem tartom jó megoldásnak,mert ha a radiátoros helyiségekben elég meleg van, és lekapcsol a termosztát, hogyan lesz a padlófűtés működtetve? egy hidraulikus váltó beépítése sokat segítene a helyzeten. Szerintem ez sokkal fontosabb dolog, először ezzel kellene foglalkozni. Na és a két kör (padló-radiátor) egymásrahatásával is kellene kicsit foglalkozni, mert így a két rendszer bizony megzavarhatja egymást!
(#) Mate78 válasza Kovabe hozzászólására (») Okt 21, 2016 /
 
Szia,

ebben az esetben a padlófűtés csak akkor megy, amikor a radiátorok.
Az nem derül ki, hogy milyen komfortot szeretne a kérdező,de szerintem így nem lesz mindig megfelelő hőmérsékeltű a padló, és ingadozni is fog a hőmérséklete.Én elgondolkodnék egy padlószenzoros termosztát beépítésén, amennyiben ez utólag még lehetséges.Így külön lehetne szabályozni a padlót is és a radiátorokat is.
(#) Kovabe válasza Mate78 hozzászólására (») Okt 21, 2016 /
 
A gyors megoldást javasoltam. Amúgy én is két körre osztanám és akár egy rádiós termosztáttal és folytott radiátorral a nappaliban meg lehetne oldani a dolgot. Amúgy nem akarom itt reklámozni a dolgokat de pont ilyen esetekre készítek vezérléseket. Csak még javallott minimum egy zonaszelep illetve egy bypass ág.
(#) piskota27 válasza JZoli hozzászólására (») Okt 21, 2016 /
 
A kecó úgy néz ki, h 72 nm, hosszúkás alakú. Kb a lakás két végébe esnek a parkettás (radiátoros) helyiségek, középen kb 40 nm-en pedig a hidegburkolat "csoportosul", és itt van a termosztát. És igen, persze, tök jó lenne, ha a padlófűtés állandóan langyosan tartaná a padlót, meg hát nyilván akkor hatékony, ha nem csak az esti órákban kap melegvizet, amikor itthon tartózkodom.
A gépészek azt mondták, a megfelelő komfortot majd a "tekergetésekkel" meg tudom oldani, bár gyanítom, ez elég elhúzódó folyamat lenne.
(#) piskota27 válasza zoszka hozzászólására (») Okt 21, 2016 /
 
Hát annyiból megnyugtattál, h akkor teljesen tönkretenni a csőtermosztát beépítésével nem fogják a rendszert, de mint kiderült, nem is ez a legjobb megoldás.
Nem tudom, ez számít-e, csak írtál arról, h addig nincs baj, míg a radiátorok le nem zárnak: a nappaliban 2 radiátor van, és csak az egyik termoszelepes, a másikon csak sima zárhatom-nyithatom szelep van.
(#) piskota27 válasza Kovabe hozzászólására (») Okt 21, 2016 /
 
Ehhez szakit is tudsz ajánlani? Mert hogy akik a fűtési rendszeremet építették, ilyet tuti nem fognak csinálni. Csak néznének szerintem azokra a megoldásokra, amiket itt írtok, gondolom ezt abból is, h nekik abszolút nem ilyesmi jutott eszükbe.
Kire bízhatom, h ezt oldja meg? Én nem értek hozzá, de mire hazajövök, 22 celsiust szeretnék a lakásomba.
(#) Mate78 hozzászólása Okt 21, 2016 / 1
 
Valahogy nem megy a fejembe, hogy lehet, hogy valaki így kiad egy munkát a kezéből.
Elvileg már csak a szivattyú bekötése, vezérlése lenne hátra, és élvezni a kényelmet.A megrendelőnek ez a jogos elvárása, hiszen ezért fizetett.Erre kiderül, hogy a rendszer hidraulikailag is elhibázott, hidrováltó, zónaszelep bypass, meg hasonlók szükségeltetnének.És nem neki lenne a feladata, hogy megoldásokat keressen.Ezért vannak (lennének) a szakemberek.
Sajnos azt látom sokszor, hogy elmarad a tervezési fázis.A hidraulikus részt, és az elktromos részt szerintem együtt kellene tervezni, már a kiépítés előtt.Elkerülendő az ilyen problémákat, amik utólag már nehezen orvosolhatók.De nemhogy nem dolgoznak együtt a szakik, még a csőszerelő sem végzi el a saját szakmunkáját rendesen, hidraulikailag sem állja meg a helyét a rendszer sokszor.
Bocs a kirohanásomért, de engem nagyon bosszant az ilyesmi.
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2016
(#) weend válasza Mate78 hozzászólására (») Okt 21, 2016 /
 
Szia!
Mindenhol vannak ilyen HMCS-k, (helyi menő csávók) akik megmondják a tutit. Tudom én azt; minek az bele; majd én megoldom; én már negyven kazánt hegesztettem életemben; fél áron dolgozom; stb….
(#) Kovabe válasza Mate78 hozzászólására (») Okt 21, 2016 /
 
Teljesen igazadvan.
Én annak idején egy másik gépész cégnél dolgoztam és most már a két volt fönököm (ők tanították meg a gépész azkmát) felkeres hogy leegyeztessük milyen vezérlést tudok készíteni nekik és milyen legyen a "hőközpont" kiépítése. Sajnos a szerelők 99% nincs tisztában a szabályzással és ősszetolnak gyári modulokat hogy majd a beüzelmelő megoldja de sajnons az esetek nagy részében teljesen felesleges dolgokat tesznek bele, "ő látta a gyártó honlapján a sémát és az tuti jó" na ezek a leg rosszabbak. Mindig a rendszerhez kell tervezni a hőközpontot és vezérlését nempedig a vezérléshez és hőközponthoz a rendszert. Sajnos sok elb....tt háznál jártam és javítottam dolgokat.
Mindezt persze nem rég űzöm csak 6-7 éve de hibáim voltak viszont javítottam minden esetben.
Egy egyszerű eset: szilárd tüzelésű rendszerhez kellett egyvezérlés, meg iscsináltam de már az elején jeleztem hogy ez így nem jó mert egy áramszünet és ott a baj, sajnos jött a baj. Ezek után nem vagyok hajlandó hűtőkör nélkül még kiadni sem nemhogy telepíteni bármilyen vezérlést.


Itt befejezném az off-ot mert csak bajt csinálunk.
(#) JZoli válasza piskota27 hozzászólására (») Okt 23, 2016 / 1
 
Körülbelül ilyen kialakítás lenne a legmegfelelőbb mint a mellékelt képen van. Ennél biztosított, hogy a két rendszer egymástól függetlenül is tud működni!
(#) Ragen hozzászólása Okt 23, 2016 /
 
Sziasztok!
Házat építettetek és lassan el kell dönteni a fűtési rendszert.
Az lap dolgok azért adottak, de várom a kivitelezőtőtől/fűtésszerelőtől a rajzot, én meg okosodok a netről...
Ami adott, hogy a földszinten padló fűtés lett letekerve. Az emeleten radiátorok lesznek (4 szoba+fürdő). 2 termosztátot szeretnék, a két szintre egy-egy, és a radiátorokat nem szabályoznám külön-külön. Értelmes keretek között egyszerű rendszert szeretnék. Az emeleten vagy egy kis gépészeti helyiség. Fűtő kazán (Ariston) és egy 200 l-es HMV tartály a kazán mellett. (ha a pénz engedi pár éven belül a kollektor felkerülne a HMV-hez még )
A szerelő első körben hőcserélős rendszert ajánlott, én pedig a neten olvasgatva, pár boltba bemenve/kérdezgetve azt gondolom, hogy hidrováltós rendszer jobb. A legjobb rajzokat eddig a Honeywell példatárában találtam. Onnan vettem ki kettőt, ami nálam lehetne.
De pár kérdés lenne:
Hőcserélős rendszerbe: amikor HMV-et szeretnék, és elindul a kazán szivattyúja, akkor hűtés is egy kicsit "megy"? Vagy a zónaszelep teljesen lezár? Például egész nyáron zárva van itt a szelep, vagy nekem kell kézzel elzárnom?
Hidrováltos rendszerbe: lehet a hidrováltót "hátrébb rakni", hogy a radiátoros kört, vagy a HMV-es kört még kazán szivattyúja vigye?
Sokallom a plusz 3 szivattyút a hidrováltó után. 2-tővel megoldható?
Mekkora problémát jelent, ha a radiátoros és a padlófűtéses víz keveredik? Gondolok itt a radiárokból jövő szennyeződésre. Mert a hőcserélő fizikailag elválasztja a két rendszert, addig a hidraulikus váltó nem.
És végül mekkora a valós árkülönbség a két rendszer között? Szerintem max a 3 motor ára, kb 120eFt lehetne a valós, mert hőcserélős rendszerbe van plusszba pár zónaszelep, ami a másikba nincs.
(#) JZoli válasza Ragen hozzászólására (») Okt 24, 2016 /
 
Ez a hidrováltó eltolás azért több sebből vérzik! Az első gond, az vele, ha a radiátoros kör termosztátja lekapcsol mert már elég meleg van ott akkor hogyan lesz a padlófűtésbe melegvíz? A zónaszelepek ugyan erre vannak a rendszerben, de a rajzodon ezek motoros szelepek, hát egy komolyabb motoros szelep a szivattyú árával vetekszik. Hogy lesz ebből spórolás? Egy szivattyú megspórolása nem ér annyit, hogy megbonyolítsátok a rendszert! A hőcserélőről annyit, hogy mostanában nagyon ajánlják a kondenzációs gázkazánokhoz a szennyeződések lerakódásának elkerülésére, mert ez a típus nagyon érzékeny rá, na meg az oxigéndiffúzióból adódó problémák elkerülésére is jó.
A gázkazán amit beépítenek alapból nem tudja a külső HMV tároló vezérlését? Manapság ez nem feláras opció!
(#) Ragen válasza JZoli hozzászólására (») Okt 24, 2016 /
 
Akkor te a hőcserélős rendszerre szavazol?
Nem a spórolás az elsődleges cél, hanem egy jól működő rendszer.
A kazán pontos típusa még nincs meg, csak Ariston Premium Evo vonal, megnézem a HMV vezérlés dolgot.
(#) JZoli válasza Ragen hozzászólására (») Okt 24, 2016 /
 
Nem egyértelmű ez a hőcserélő beépítése. Ha a rendszer teljesen oxigéndiffúzió mentes akkor nem feltétlenül kell bele, viszont akkor egy jobb mágneses iszapleválasztó kellene a kazán visszatérőágába. A legnagyobb gond, hogy ebben a fűtés témában minden drága!
(#) VIM válasza Ragen hozzászólására (») Okt 24, 2016 /
 
Szia! Én ugyan nem vagyok szerelő de nálam hasonló hőcserélős megoldás van megépítve és nagyon meg vagyok vele elégedve. Ha már ki lett öntve a padlófűtési csőhálózat akkor már nincs lehetőség a földszinten radiátoros kört kiépíteni ha utólag az derülne ki, hogy kevésnek bizonyul a teljesítménye. A csak ezzel való fűtés nem igazán helyénvaló, inkább temperálásra kellene gondolni ezen a téren (burkolat, bútorzat által takart felületek). A radiátorokra jobb ha teszel termosztatikus fejeket, mert sokkal hatékonyabb lesz a megtakarítás. A két szobatermosztát sem fontos ha egy is elvégzi azt amit kell. A fenti leghidegebb helyiségbe kell tenni és ott a radiátorra nem kell termofej. A padlófűtési részt egy FTC végzi a hőcserélőn, semmi motor és keverőszelep ...
(#) zoszka válasza Ragen hozzászólására (») Okt 24, 2016 /
 
Ha már a jó rendszer.
Az evo-hoz meg kell venni a saját fűtési szabályzóját, ami 2 kört tud figyelembe venni, és számolni. Ebben az eseben kell egy 3utú zónaszelep a hmv-nek, egy 3 utú motoros szabályzószelep és egy szivattyú a padlófűtésnek. A homogén kört a saját szivattyúja hajtja A szabályzóhoz van egy központi vezérlő (termosztát) és esetleg egy kiegészítő termosztátot lehet venni a második körnek.
(#) Ragen válasza VIM hozzászólására (») Okt 24, 2016 /
 
A Danfoss FTC hőmérséklet szabályzón én is gondolkodom.
(#) Ragen válasza zoszka hozzászólására (») Okt 24, 2016 /
 
A fűtő kazán az Ariston Genius Premium Evo 24 eu epr lenne. Ha jól értem, akkor ez a kazán vezérli a HVM tartályt.
Miért kell még a 3 utú zónaszelep a hmv-nek? (Technikailag gondolom azonos lenne, mint a padlófűtés szabályzása a hőcserélős rajzon. )
Én erre gondolnék most, hogy a padlófűtésnél FTC-és szabályozás a motoros 3utú helyett.
(#) zoszka válasza Ragen hozzászólására (») Okt 24, 2016 /
 
A 3utú zónaszelep váltja a hmv és a fűtés közti irányt, de szerintem a kazánodba már benne van, tehát az nem kell. A motoros szabályzó csak akkor kell ha időjáráshoz akarod szabályozni a köröket. Az értéktartó szabályzás unkonfortos lesz, ha csak padlófűtés van az adott zónában. Az ilyen zónákba inkább arányszabályozás kell.
(#) Ragen válasza zoszka hozzászólására (») Okt 24, 2016 /
 
Az arányszabályozás itt mit jelent?
elméletileg arányszabályozás, ha az összetevők (itt előre menő és visszatérő) aránya változatlan, miközben az átfolyás változik. (ha jól tudom)
Következő: »»   59 / 104
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem