Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   201 / 201
(#) diginewl válasza erbe hozzászólására (») Pé, 14:24 /

Nem, ilyent nem szeretnék! Mint írtam ez a DC-DC stepup áramkör szépen elfér benn az ATX házon belül csavarral rögzítve, és még hűtve is van, a táp ventilátorával.
Engem csak az érdekel, hogy ha így veszek ki a 12V-os ágon teljesítményt belőle (a +5V-on nem), akkor összerogyik-e a táp? Mint írtam itt max 4-5A menne ki, nem 30, amit a táblája ír.
(#) zoly15 válasza diginewl hozzászólására (») Pé, 14:46 /

Ha csak a +12V-ot terheled, osszeomlik a tap!
Megoldas? Terhel az 5V-os agat 1-2A-el folyamatosan
(#) diginewl válasza zoly15 hozzászólására (») Pé, 15:09 /

Ez így ebben a formában nem igaz... Van egy 3A-es 12V-os hungarocell vágó fűtőszálam. Az ezzel ATX-es táppal órákon át elmegy anélkül, hogy gond lenne. Régebben laptoptápról hajtottam ezt a vágót. A vágó egy tápot így kinyírt. A PC-táppal meg azóta működik. Az 5V-on nem vettem ki semmit a PC tápból!
(#) vision61 válasza zoly15 hozzászólására (») Pé, 18:56 /

Ahogyan diginewl is írta, ez nem egészen igaz.
Sok évvel ezelőtt a barátomnak alakítottam át egy PC tápot, minden kimeneti vezeték kiforrasztva, csak a +12 V van bekötve egy szivargyújtó aljzatba, ami a burkolatba be van pattintva. Erről használja az autós kompresszort a tágulási tartályok levegő feltöltésére. A +5 V-os kimeneten egy 47 Ω-os ellenállás elég volt a stabil kimeneti feszültséghez. Azóta már mások is kértek hasonlóan átalakított tápokat, azok is működnek.
(#) diginewl válasza vision61 hozzászólására (») Szo, 8:42 /

Ez kb 100mA terhelés a +5V-os ágon. Az ellenállás mekkora teljesítményű legyen?
(régebben javasolták, hogy eg 12V-os vasútmodell rizsszem izzót kössek a +5V-ra akkor nem lesz sosem gond. Az az izzó kb ennyit fogyaszt, és még vissza is jelez, hogy működik a táp.)
A hozzászólás módosítva: Szo, 8:44
(#) Gafly válasza diginewl hozzászólására (») Szo, 9:24 /

Izzót tudok adni, annyi van mint a fene, ingyen felajánlásból...
(#) szs válasza diginewl hozzászólására (») Szo, 9:38 /

Nem árt a túlméretezés. Biztosan kiszámoltad fejben a 0,5W-ot, de (en legalábbis) 2-3W-ost tennék.
(#) Tomi20 válasza diginewl hozzászólására (») Szo, 9:48 / 1

Szia

Ez a terhelés probléma a nagyon régi AT tápoknál volt (ahol a 230V-ot szakították meg kikapcsoláskor) az ATX tápok újabbak már nem csak az 5V-ot figyelik, hanem a 12V-ot is. Próbáld ki plusz terhelés nélkül, ha nem működik, még mindig tehetsz rá terhelést, tönkre nem fog menni. Elegánsabb megoldás lenne megemelni a táp kimeneti feszültségét, ezek a kínai modulok borzasztó kimeneti jelet tudnak produkálni, de ha erről a tápfeszről nem megy semmi érzékeny dolog, akkor jó lehet.
(#) vision61 válasza diginewl hozzászólására (») Szo, 10:24 / 1

Kb. 0,5 W a terhelése, nekem 5 W-os volt ebből az értékből több darab, így azokat használtam.
(#) diginewl válasza Tomi20 hozzászólására (») Szo, 10:27 /

Köszönöm!
Valószínű így van, mert én csak a 12V ágát használom a fent említett 3A-es vágó is ezzel üzemel már évek óta. A +5V ott fityeg leszigetelve benne.
Ez egy chieftec gpa-400S8 táp ebből van több darabom. Én nem szívesen nyúlnék bele a gyári 12V-os ágba. A step-up-konverter lehet hogy tesz rá zajt az egyenáramra, de a DCC központot, amit megtápol 19V-al, abban vannak szűrőkondik, és az meg egy 8kHz-es jelet csinál belőle
Szóval én nem nyúlnék bele a gyári 12V-ba. Inkább egy külső step-up...
(#) Inhouse válasza diginewl hozzászólására (») Vas, 11:35 /

Próbáld ki, terheld le csak a +12V-ot! A +5V-ra van kihegyezve, annak kell stabilnak lennie, de van egy ellenállás a +12V-ra is. Így csak ez utóbbit terhelve, az nem lesz annyi, de valószínűleg a DC step up-nak ennyi változás belefér.
Következő: »»   201 / 201
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem