Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Peltier cella
 
Témaindító: Bigya, idő: Dec 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 25
(#) pbalazs válasza zoz11 hozzászólására (») Okt 12, 2007 /
 
(#) Villám hozzászólása Ápr 5, 2008 /
 
Sziasztok!
PDA-s navigációt használok, de melegben megáll.
Még nincs is nyári meleg, csak ablakon át ahogy rásüt a nap, indulás után sokszor már pár utcával arrébb kiírja, hogy túlmelegdett a battery. Csak ősszel és télen szabad ismeretelen helyre menni? Sok pda-t kiróbáltam már, mind ezt csinálja. Ha lentre rakom a váltóhoz, a nap másik szakában akkor is rásüt a nap és akkor ráadásul lefelé kell néznem, veszélyes, az ablakban a helye, hogy ne kelljen a fejem tekergetni csak a szememmmel pillantok rá. És nyáron melegben nem kell rásütnie a napnak, ha meleg van, akkor melege van a gépnek és nem müködik. Gondoltam megkérdezem, hogy ti is tapasztaltatok-e ilyet és hogy mit lehetne tenni? Olvasok itt a Peltier elemekről, esetleg lehetne egy ilyen elemmel hűteni?
Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) Villám válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /
 
Eddig fehér pólót raktam fölé, pár percet nyertem csak vele. A levegő forró tavasszal, nyáron a kocsiban. Nem csak konkrétan napsütésben csinálja, hanem amikor maga a levegő meleg. Kis autós LCD monitorra szgép ventit raktam, de ennek sztem kevés lesz.
(#) GGABI87 válasza Villám hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /
 
Üdv!
Szerintem ezt peltier cellával etz meg lehet oldani, ha a veszel egy 100W-os cellát annak kb. pont 15V kell, tehát ha autóba rakod az simán jó, teszel mindkét oldalára hűtőt, a hideg oldalra egy kicsit pl. egy kisebb prociét ami a hidegebb levegőt fújja rá a pda-ra a melegre pedig legalább 2X akkora hűtőt vagy nagyobbat. Nekem itthon a 40W-os cella meleg oldalán Amd hűtő van. Hogy a hideg és meleg oldalra mekkora hűtő kell azt ki lehet számolni de ki is lehet kisérletezni.
Ez lehet jó megoldás, de ez legalább +100W teljesítmény!
(#) Villám válasza GGABI87 hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /
 
Ez a típus megfelelő lesz?
(#) GGABI87 válasza Villám hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Lehetséges, de ezt így nem tudom pontosan megmondani. Ehhez tudni kell, hogy kb. milyen hőmérséklet alatt működik megfelelően a pda. Ez kb. 50W-os cella, a hűtési hatásfoka legyen kb. 0,5. Durván alábecsülve 20W hűtésre. Nyáron lehet 45 fok az autóban , ha a gépnek 20 fokos levegő kell akkor ez 25 fok hőmérsékletkülönbség. Ez a cella, ezekkel a feltételekkel kb. 0,8 liter 20 fokos levegőt tud neked nyomni a pda-ra másodpercenként. Lehet, hogy elég, én azt tudom mondani, hogy legegyszerűbb kipróbálni. Ilyenkor a meleg oldalt nagyon fontos hűteni. Ha a cella 50W-os a meleg oldalon kb. közel 100W-ot is leadhat!
Remélem tudtam segíteni.
(#) Villám válasza GGABI87 hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /
 
90W-os az elem, 2ezer ft. Nem tudom jó ár-e, csak Conrádnál találtam máshol, de ahhoz képest minden jó ár PDA-nak nem tudom, de 20-25 fok körül biztos kellemes lenne neki a levegő. (Nyáron kocsiba 60fok van az üvegnél, de 50fok tuti, 55fokot már fényképeztem!)
Venti nyomja a pda-ra a hideget, nem lehet közvetlenül a pda hátuljára nyomni a peltiert? Mert akkor pda-peltier-nagy nagy hűtőborda.
Már másodjára hangsúlyozod ki, hogy ez plussz 100W. Ez miért fontos, mert leszívhatja az akksit?
(#) GGABI87 válasza Villám hozzászólására (») Ápr 7, 2008 / 1
 
Szerintem jó ár, a conradhoz képest biztos, én onnan vettem réghebben az enyémet kb. 7V 7A, 44W, 6eFt.
Én azért nem raknám rá a pda hátuljára mert ha nyáron a levegőt 50-ről lehűtöd 25C°-ra az elég keményen tudja nyomni a kondenzvizet, ami lehet nem tenne jót a pda-nak. A 100W-ot azért hangsúlyoztam ki mert egy kicsit régebbi átlag autó (nem luxus) generátora kb. 500W. Ebből kell tölteni az akksit, hajtani a világítást (kb. 120W a két halogén fényszóró) meg az elektronikát, persze a mai autóké biztos többet tud. Meg kell nézni, de nem szokták túltervezni. Végülis neked 50W-t fog enni a cellád, de a meleg oldalon 100W hőt kell eltermelned onnan (ugye 50W joule hő, és még kb ennyi amit a hidegről átszivattyúz, persze ez durva felülbecslés, de az ilyeneket jobb inkább felülről becsülni)
Ehhez elég jó hűtés kell a meleg oldalra, gondolj bele egy számítógépproci kb. 70W és a bazinagy hűtő tartja 40C°-on de inkább melegebben, úgy hogy a szoba 25C°-os.
(#) GGABI87 válasza GGABI87 hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /
 
Ja, egy kép a lecsapódásról, mikor megvettem egy gyors kipróbálást megejtettem a cellán, gyorsan feldrótaztam egy amd hűtőre, aztán zuneki. A meleg oldal kb 40-45° a hideg talán -10. A kép becsapós, mert ilyenkor könnyen tartja a hideg oldalt, hiszen szinte alig kell hőt átpulpálni, mert a jég jól szigetel és a környezetből nem vesz hőt, csak ami a meleg oldalról átvezetődik a cellán meg a thomson hatás.
A kép kb 10-15 perc járatás után készült.

IMG_0179.jpg
    
(#) sprofan válasza Villám hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /
 
Hali
hol vetted a peltiert? Visszaolvastam de nem aláltam(vagy csak vak vagyok). Ha nem titok
(#) bbalazs_ válasza Villám hozzászólására (») Ápr 7, 2008 /
 
Szerintem azert hangsulyozza, mert ez egy nagyobb forrasztopaka teljesitmenye, magyarul akar szetolvaszthatja a kornyezet muanyagjait, de akar tuzet is okozhat.
Egyebkent a felvett teljesitmenyt TELJES EGESZEBEN elfuti es ehhez jon meg hozza az atpumpalt ho.
A hoteljesitmeny es az elektromos teljesitmeny kulonbozik, a hoteljesitmenyt is csak ELVBEN, dT=0
esetben (magyarul mindket oldal azonos homersekletu) tudja produkalni, a hatasfoka ettol elterve dramaian zuhan.

De szerintem jo ar, kb 6 eve volt nekem egy 111W-os, az kozel 15e-be kerult akkoriban.
(#) Villám hozzászólása Ápr 7, 2008 /
 
Akkor az eredeti probléma kezelésére lehet, hogy használhatatlan a dolog, de azért jó lesz megismerni ezt az alkatrészt is.

Vaterán vettem, remélem küldik is. Apróhirdetésben érdemes szétnézni, ott elvétve látni olcsón.

Így akkor az marad, hogy tavasszal és nyáron egyedül nem megyünk sehová, mindig kell vki, aki vagy ismeri az utat vagy legyezi a pda-t :nyes: :no:

A jeges kép nagyon szuper, lehetne belőle sörhűtő :yes:
(#) sprofan hozzászólása Ápr 7, 2008 /
 
Hellosztok
keresgéltem peltier cellákat és ezt találtam, lehet hogy volt már, nem néztem de szerintem elég olcsó.
Bővebben: Link
40 x 40 x 4,1 mm 102 W, 12 V 2.643,-
(#) tuboly hozzászólása Ápr 25, 2008 /
 
Sziasztok!

Peltier cellát szeretnék használni, de sajnos nem tudom mi szerint kellene méretezni, illetve, hogy mivel lehetne szabályozni. Ehhez kellene nekem segítség!
Egy terráriumot szeretnék hűteni, ez kb. 0,4m3-es. Éjszakára kellene a hűtés, mivel az állat éjszakára lehülést igényel. Ez annyit tesz, hogy a napközbeni 25 fokról éjszakára le kellene hűtenem a hőmérsékletet 16 fokra, és ezt szinten kellene tartanom. Ez minden estére kellene, napközben pedig a lámpával megoldott fűtést működik.
Kérdésem lenne, hogy mekkora elem kellene ehhez mind teljesítményre, mind méretre, mivel tudom szabályozni az elemet, illetve, hogy mekkora bordák és coolerek szükségesek ehhez az egészhez, illetve, hogy mivel biztosítsam a megfelelő áramellátást, úgy, hogy a ki/be kapcsolását hálózati időkapcsolóval szeretném megoldani?
A bolt már megvan, bármit meg tudok venni, ami kellhet, csak még azt nem tudom pontosan h mit vegyek
A válaszokat előre is köszi!
(#) Villám hozzászólása Ápr 28, 2008 /
 
Megjött a Peltier, de egy kanyi betű, szám, semmi nincs ráírva, a jóég tudja mit küldtek Szeretném kipróbálni, csak összecsíptetni táppal, hogyan álljak neki? Fekete föld, piros 12V, egyik oldalra tegyek egy számítógép hűtőt, másik oldalra pedig a kezem és várjak, hogy hűljön?
(#) bbalazs_ válasza Villám hozzászólására (») Ápr 28, 2008 /
 
Siman csiptesd ossze. Nem kell sokat varni, hogy huljon, nagyjabol 5 masodperc mulva mar tudni fogod, melyik a hideg es melyik a meleg oldal...
(#) wedds hozzászólása Máj 19, 2008 /
 


Sziasztok! Lehet hogy kicsit off, de megkérdezném hogy jól tudom-e, hogy:
-Peltiernél nagyobb hőkülömbség>nagyobb fesz ill. áram
ötlet:
Ásott kút (kb 0.6m2 vízfelülettel) vizének tetején peltier elemeket \"úsztatni\", a tetejét pedig napkollektorral fűteni. Így felül egy zárt, nyomásálló rendszerrel és elég kis teljesítményű szivattyúval viszonylag nagy hőt lehetne koncentrálni, lent pedig ott van a nagy mennyiségű 10-14 c-os víz.Lehet ez gazdaságos, vagy álmodjak tovább? köszi
(#) bbalazs_ válasza wedds hozzászólására (») Máj 19, 2008 /
 
Elvileg igen.
De a hatasfoka nagyon rossz.
Ha mar van kutad, akkor a hokapacitasat telen futeshez vagy nyaron huteshez hasznalnam inkabb a helyedben, azzal tobbet nyerhetsz.
(#) nagy_david1 hozzászólása Máj 20, 2008 /
 
Hello! Segitsegeteket szeretnem kerni. Kineztem 2 db peltier elemet es Conrad Egyik egy 267 W mig a masik egy 110 W. Viszont ahogy latom a 267 W-os hatasfoka gyengebb mig a 110 W-os erosebb, lehet nem igy van, legyszives nezzetek meg es javitsatok ki. Melyik a jobb hatasfoku es melyiket eri meg megvenni (ar kulonbseg nem szamit), mekkora az elteres, melyik az ''eroseb''? Ugyanakkor az erosebbik megallapitasa utan legyszi mondjatok meg mire kepes, valami hasonlatot a homerseklet es hutendo/futendo helyseg mereterol is. Es mivel eleg nagy az aramfelveteluk ezert transzformatorral aligha gyoznem, es 230 V-rol BU tranzisztorral gondoltam hogy lehozom a feszultseget, ez lehetseges? vegso esetben szamitogep tap? Legyszives kicsit vilagositsatok fel es javitsatok ki ha tevedtem. Elore is koszonom kerdeseimre a valaszt
(#) nagy_david1 hozzászólása Máj 20, 2008 /
 
Elnezest hogy nem irtam be az elozo uzenetembe, de a 267w-os pelktieren azt irja hogy 60 fok elteres es meg sokan mason mig ezen a Conrad-oson 710 K elterest. De akkor a teljesitmenyek hol szamitanak valaki legyszives magyarazza meg, ha ugyis a tipusoknal a homersekletkulonbseg ugyanannyi vagy mint az en esetemben itt hogy a kisebb teljesitmenyu pletier nagyobb homersekletkulonbsegu mint a nallanal joval nagyobb.
(#) Moderátor hozzászólása nagy_david1 hozzászólására (») Máj 20, 2008
 
Össze vissza kattintgattál a link hozzáadásnál. Szerepelt benne vagy 20 tag. Máskor kérlek jobban figyelj oda.
(#) bbalazs_ válasza nagy_david1 hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
A 710K nyilvanvalo eliras vagy hulyeseg, a 60 fok lehet valos.
Azert mielott nekiallnal klimat tervezni Peltierrel, kicsit utanaolvashatnal a temanak.
Nagyon roviden: A Peltier a rairt teljesitmenyt teljes egeszeben hove alakitja a meleg oldalon es ehhez jon meg a szallitott ho. A meleg oldal NAGYON meleg lesz, ezt celszeru valami folyadekhutessel eltavolitani.

A Peltier hatasfoka igen rossz, de meg a legjobb akkor, ha a ket oldal homerseklete AZONOS, ettol eltero erteken meredeken zuhan.
Altalaban ott hasznaljak, ahol a viszonylag csendes uzem fontos (ventilator lehet, de kompresszor nem) es a hatasfok nem szamit, vagyis inkabb az aprobb alkalmazasokban.

Klimanak AL-KAL-MAT-LAN!!

(#) nagy_david1 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 21, 2008 /
 
Koszi hogy felvilagositottal
(#) nagy_david1 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 22, 2008 /
 
Es mennyire nehez egy 267 W-os peltier melegedo oldalat kb 50-60 C fok alatt tartani ventilator es hutoborda hutessel? Nagyon nagy kell legyen a borda es a ventilator ereje is ha egyaltalan lehetseges ilyen megoldassal? A folyadek hutest kerulnem ha lehet mert kisse bonyolultnak talalom, foleg az alkatresz hiany miatt. Es mennyire melegedik fel egy ilyen elem kb megfelelo hutes hianyaban? Lehet hulyen hangzik, nemtudom, de egy szamitogep proci hutobordajaval es erosebb coolerrel gondoltam a 60 C fok alatt tartast vagy ennel egy joval nagyobb es jo hatasfoku bordara van szuksegem egy ekkora elemnel?
(#) zoz11 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Máj 22, 2008 /
 
A procihütő az édes kevés, nekem 100W-os modellen van egy 10x10x10cm réz borda, venti nélkül kb. 50fokos a meleg oldal
(#) nagy_david1 válasza zoz11 hozzászólására (») Máj 22, 2008 /
 
Hat ez eleg meggyozoen hangzott De akkor meg a venti se segit rajta sokat, marmint a 10*10*10-es bordan nem segitene ha a meleg levego ''lefujodna rola''? Vagy az se javit sokat? Bar ahogy latom akkor ezek szerint jo ha beszerzek egy ketszer ekkorat mi eleg nehez lesz es jo eros hutessel. Koszi a tanacsot.
(#) zoz11 válasza nagy_david1 hozzászólására (») Máj 22, 2008 /
 
Egy ilyen bordánál számít az anyag minőség meg a hőleadó felület egy 8cm-es ventivel hűtve egész tűrhető volt, azzal beállt 45fokra
(#) nagy_david1 válasza zoz11 hozzászólására (») Máj 22, 2008 /
 
Na ez igy meg nekem is tetszik Es a hideg oldalad milyen hideg volt kb? S meg nemcsak a hutoborda anyaga hanem a 8 cm-s ventilator ereje is szamit mert abbol is van 20 m3 es 60-80m3 koruli is, marmint a percenkenti levego megmozgatasara ertem. Koszi.
(#) bbalazs_ válasza nagy_david1 hozzászólására (») Máj 22, 2008 /
 
Pontosan 267W-al melegedik+az atszallitott ho.
Ami kb 2db nagy villanypaka. Szerintem nehez lesz, viszont az aramat szabalyozhatod, szoval szerintem kezdd kisebbel es noveld az aramerosseget amig birja a cucc. Mit epitesz belole?
(#) nagy_david1 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Valami kisebb klimara gondoltam, mar megterveztem minden reszet csak a peltier maradt a kerdes meg, de mostmar hala nektek kicsit felvilagosodtam. Tudom e celra alkalmatlan mint mar irtad de en olyan vagyok hogy szeretek mindent kiprobalni es belekezdeni dolgokba (sajat karon megtapasztalni)
Következő: »»   2 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem