Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Peltier cella
 
Témaindító: Bigya, idő: Dec 4, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   21 / 25
(#) Atis57 válasza gyulank hozzászólására (») Nov 29, 2020 /
 
Szia!
mert a jégképződés miatt, nem lehetne szigetelni a 230V s oldalt.

hőtanilag sem lenne célszerű vastagra venni a szigetelést...
(#) Bakman válasza gyulank hozzászólására (») Nov 29, 2020 /
 
Mert félvezető.
(#) lazsi válasza gyulank hozzászólására (») Nov 29, 2020 / 1
 
Bár a kérdésben nem volt benne, de gondolom 50Hz-es váltófeszültségre gondoltál. Ezesetben egy periódus alatt pontosan ugyanannyit hőt szállítana az egyik irányból a másikba, mint amennyit a másikból az egyikbe. Magyarán a hőszállítás összességében 0 lenne. (Leszámítva a veszteséget, ami mindkét oldalt egyaránt melegítené.)
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2020
(#) gyulank válasza lazsi hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
Na, akkor próbáljuk meg úgy értelmezni, hogy legyen értelme! Gondoltam, az egyenirányítás könnyebben áthidalható feladat, mint kis feszültségű, nagy áramú táp építése, illetve a teljesítményszabályzása is. A másik kérdés, hogy miért nincs mondjuk 75*25 centis is? Ha már úgyis azon rí mindenki mindenhol, hogy jegesedik...
(#) Bakman válasza gyulank hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
Egyszerűen veszel egy tápegységet, attól könnyebb feladat nincs. Azt kiegészíteni PWM teljesítményszabályzással már gyerekjáték. Mivel a szerkezet alapvető eleme félvezető, nem lehet feszültséggel elmenni a végtelenig és vissza.

3 db. 25 x 25 -ös egymás mellett miért nem jó? Valószínűleg egyedi kérésre, jó pénzért, gyártanak neked akár amőba formákat is.

Ha az egyik fele lehűl, miért ne jegesedne/párásodna? Ez a feladata. Miért sír ezért bárki? Hol láttál ilyet?
(#) tothbela válasza gyulank hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
Igen nagy méretben a két oldal eltérő hőtágulása töréshez vezethet.
(#) gyulank válasza tothbela hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
Igen nagy méretben ugyanakkora teljesítmény nagyobb felületen oszlik el. A másik amit itt írkáltok, a hőkülönbség, meg jegesedés, ami nem attól függ, hogy hány voltos, hanem attól, hogy mekkora teljesítményt engedünk rá... Tehát a 12V-os is jegesedhet... És pont a pénz miatt, meg a megvalósítás egyszerűsége miatt lenne jobb a nagyobb felületű, és hálózati feszültségre kapcsolható. Bármilyen egyszerű teljesítményszabályzóval lehetne szabályozni, amivel egy fűtőszálat. Aztán meg milyen 25*25 centi? És a félvezetőket is lehet sorosan is kötni, meg vannak különböző félvezetők, biztos meg lehetne oldani, ha akarnák.
(#) Bakman válasza gyulank hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
Az a baj, te sem tudod, mit szeretnél illetve milyen lehetőségek közül lehet választani.

A 12 V-os sem jegesedik megfelelő körülmények között, 12 V-ra is lehet jó szabályzókat építeni. Vannak X típusú hozzávalók, abból kell főzni.
(#) gyulank válasza Bakman hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
Nem én mondtam, hogy a 12V-os azért jegesedik, mert 12V-os, hanem ti mondtátok, hogy azért 12V-os, hogy ne jegesedjen... Nem mindegy... A 230V-osra is lehet és sokkal olcsóbb, és sokkal könnyebb szabályzót építeni, és sokkal kisebb is.
(#) Bakman válasza gyulank hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
Nem azért 12 V-os (már amelyik) mert jegesedik, hanem a technika (félvezető) miatt. Lehet 12 V-ra is olcsó, kicsi és jó szabályzót építeni. Sőt, jobbat, mint 230 V-ra.
(#) gyulank válasza Bakman hozzászólására (») Nov 30, 2020 /
 
A triak is félvezető. És szabályzó is. Nem tudom, miért ne lenne elég jó szabályzó a 230V-os peltierhez.
(#) didyman válasza Bakman hozzászólására (») Dec 1, 2020 /
 
"3 db. 25 x 25 -ös egymás mellett miért nem jó? "
Mert ekkora lapokból 9 db kell a 75x75-höz.
(#) Bakman válasza didyman hozzászólására (») Dec 1, 2020 /
 
Hol volt itt szó 75 x 75-ről?
(#) Atis57 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 1, 2020 /
 
Sziasztok!
Bele keveredtetek.s nem látom a kiutat!

A lényege ,Érintésvédelem! mindenkép 50V alatti feszültséget kell használni, mert a jég vezetőanyag!Ezért lessz 12V-s .(el tudod intézni, hogy a jég ne vezessen? )
Ezért nem lessz 90-110--230V a működtető feszültség.
Még a 12V is tönkreteszi az 1,8V, 3,3V s részeket .
S innetől mindegy mivel akarsz szabályzót épiteni.(triak,tirisztor ,tranzisztor,FET bármi más)
(#) Atis57 válasza gyulank hozzászólására (») Dec 1, 2020 /
 
Szia !

Pontosan rosszab lenne ! Tudod hány félvezető van sorbakötve a 12V 75x75mm esben?
kb 20db + a párhuzamos ágak .

Ha mégis 230V s lenne 383 db-t kéne sorbakötni. --mint a régi karácsonyfa izzóknál.
Ha ebből 1 tönkremenne, az egészet kidobhatnád.

peltier.jpg
    
(#) Bakman válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 1, 2020 /
 
Ez butaság. Ha jó a szigetelés, lehet 10 kV-os is valami. Nem kell addig hajtani egy cellát, hogy jeges legyen. Attól, mert páran nem tudják mi az elég, nem kell általánosságokat levonni.

Egyébként sincs értelme nagyobb cellának. Ha egy peltier cella 50 W-ot vesz fel a tápegységtől, akkor a meleg oldalon 50 W + a szállított hőmennyiség jelenik meg. A hatásfok sem túl jó, nemhiába nem terjedt el.
(#) gyulank válasza Atis57 hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Kisebb kép nem volt? A sorbakötésről írtam, hogy csak egy lehetőség. Tudtommal a triakban sincs 383 db. sorbakötve, meg a hálózati egyenirányítókban se. Valahogy csak megoldják, hogy valami ilyen, valami olyan feszültséget, áramot viseljen el. Ti valahogy úgy látom, hogy azon gondolkodtok, hogy valamit hogy nem lehet megoldani. És én még mindig centit írtam, nem mm-t.
(#) kaqkk válasza gyulank hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Azért nem gyártanak 230v os elemet mert nagyon gyenge a hatásfoka . Ha csinálnál egy olyan hűtőt ami kb 100-200W hűtőteljesítményt tud elérni (igaz hogy hangtalanul ) de kilovattokat húzna a hálózatból . A villanyórád kiugrana a helyéről . Ezeket olyan helyre érdemes használni ahol kicsi a hely és nem lényeges a fogyasztás (autós hűtőláda) na meg a külső belső hőmérséklet különbsége sem túl nagy . Jegesedni nem fog főleg nyáron nem , maximum izzadni de ez egyszerűen kivédhető .
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2020
(#) Bakman válasza gyulank hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Mindegy hogy mm vagy cm, csak az elvet próbáltam leírni, hogy ha kell, több darabból össze lehet rakni a szükséges méretűt. A megvásárolható cellák többnyire négyzet alakúak, olyat raksz össze magadnak, amilyet akarsz.

Fordítva ülsz a lovon. Mi azt írtuk le, milyenek vannak, miből lehet építkezni. Te pedig olyat akarsz, amilyen nincs.

Ha 25 db. 12 V-os cellát sorbakötsz, máris mehet rá az egyenirányított 230 V. Nem lesz sokkal nagyobb, mintha egy darabból lenne.
(#) tothbela válasza gyulank hozzászólására (») Dec 2, 2020 / 1
 
Igen te cm-t írtál, és az valóban nem mm. Tehát egy csatorna tető méretű táblában gondolkozol. Ez a méret 5-10kW teljesítményszinten dolgozna. Ilyen méretben a két oldal hőtágulása olyan mértékű deformitást okozna, ami azonnali töréshez vezetne. Az a kerámia lapka nem olyan rugalmas hogy ezt lenyelje.
A jegesedés minden alkalommal bekövetkezik ha a hideg oldal hőmérséklete, valamint a páratartalom ezt lehetővé teszi.
Még egy ok amiért nincs értelme hatalmas méretben alkalmazni, hogy azért nem olyan jó a hatásfok. Nyilván egy mobil készülékben a kis méret fontos, és egy kompresszoros hűtő az nagyobb, de 100W körül van az értelmes határ ami felett már nem kedvező a félvezetős hűtés.
Nálunk a laborban egy viszkozitásmérő tányérjét temperáljuk ilyen lapkával, de kb 1 gr tömegűmintát kell hűteni/fűteni vele. A lapka másik oldalát egy állandó 20 fokos víz tartja 20 fokon, amit egy az egész labort kiszolgáló termosztát lát el. Az a termosztát 300W-os, és kompresszoros. Méretét tekintve 15X40X40 cm. Ez tud -20 fokot is, persze akkor a hűtőközeget víz helyett fagyállóra kell cserélni.
(#) Gafly válasza tothbela hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Én is úgy gondolom, hogy maga Peltier cella sok veszteség hőt termel, amit külön még el kell szállitani.
Tehát ezt is arra érdemes használni, amire jó/való...
(#) tothbela válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Sajnos a hangtalanság sem előny, mert nagyobb méretnél már ventilátorok tömegét kell üzembe venni. Egy közeli illatszer boltban szép modern vitrinekben sorakoztak a meleget nem toleráló kozmetikumok. A vitrinben látszott a 15 fokot mutató hőmérő. Műszaki szemmel nézve ezek 50-60 literes szekrények voltak, egyenként négy darab 12 cm-es belső, és ugyanannyi külső ventilátorral. Három ilyen vitrin volt, valamint felettük egy rack szekrényben a tápegységek. Ezek együtt olyan zümmögést csináltak, mint egy bitcoin bányagép. Szépek voltak meg modernek, de alig fél év múlva már a jól bevált kompresszoros, majd rá egy évre valami teljesen csendes szublimációs hűtők kerültek a helyükre.
(#) gyulank válasza tothbela hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Na, nem én ülök fordítva a lovon, mert én nem azt kérdeztem, hogy milyenek vannak. Ti beszéltek minden hülyeséget, ami nem passzol a kérdésemre, sőt a válaszaimban is kizártam, hogy ilyeneket mondjatok rá. Én nem beszéltem teljesítményről, ti meg megmagyarázzátok, hogy ekkora, meg akkora lenne a teljesítménye, pedig akkora lenne egyrészt amekkorát akarnának a tervezők, meg akkora, amekkorára szabályozzák... Szóval még mindig ti vagytok azok, akik nem a témáról beszéltek, akik azon gonbdolkoztok, hogy hogy nem lehetne megcsinálni. Úgy csináltok, mintha a jelenleg gyártott peltier lap valami elemi megváltoztathatatlan szerkezet lenne, én meg azt kérdeztem volna, hogy mi lenne, ha sorbakötnék 20 ilyet... Nem azt kérdeztem.
(#) tothbela válasza gyulank hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Pedig igen fontos adat a teljesítmény. Egy nagyobb Peltier lap kis villamos teljesítménnyel hajtva nem tud elég nagy hőmérséklet különbséget generálni, mivel maga az eszköz sem hőszigetelő, ezért a meleg oldal fűti a hideg oldalt, hiába a szigetelés.
(#) gyulank válasza tothbela hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
De te döntöd el, hogy mekkora hőkülönbség elég? Hatásfok szempontjából amúgy pont többet ér a nagyobb, kevésbé hideg felület, mint a kisebb, de hidegebb... De ugyanott tartunk, úgy beszélsz a létezőkről, mintha nem lenne nagy hőkülönbség... Egyszer mintha attól lenne nagy a hőkülönbség, ha olyat csinálnának, amilyet akarok... Máskor meg azért nem lehet elég nagy a hőkülönbség...
(#) sirály12 válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Khhmmm. Nem húzna kilowatookat! Egy peltier normális felhasználásban kb cop=1-et tud, vagyis 20W hőt 20W elektromos áram bevitelével von el az egyik oldalről, és akkor körülbelül 40W hő jelenik meg a másik oldalon(talán kicsit több)! 200W-nál ez 200W anargiabevitel, és kb 400W hő amit el kell vinni! Milyen kilowattokról van szó?
(#) sirály12 válasza gyulank hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Amit akarsz nem lenne egy jó megoldás! De ha ennyire ragaszkodsz hozzá, biztos lenne olyan gyártó aki legyártja neked, bár sok örömöd nem lesz benne! Ennyi sorbakötött cellánál nem hiszem, hogy sokáig müködne a dolog, és lenne egy drága füstbement terv! A Te döntésed!
(#) gyulank válasza tothbela hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Ha már ventiről van szó, meg bordáról, akkor megintcsak azért kellenek, mert kis felületen adja át amit átad. A jegesedés is azért van. Sokkal könnyebb eleve egyenletes hőelosztású falakkal körbevenni valamit, ha már hűtőről van szó, mint egy négyzetcenti nagyon hideg felületet egyenletesen elosztani. A nagy felülettel nem kéne plusz borda, nem kéne venti se. Az úgy viselkedne, mint a házban a fal. Ha hideg, hűti a levegőt, ha meleg, melegíti. Olyan lenne mint a falfűtés, ami hűteni is tud. Eddig egyetlen dolog, ami talán probléma lehet, hogy lehet, hogy nagyban, kisebb hőkülönbséget viselne el mechanikailag. Pedig ha mondjuk lenne egy mondjuk 1*2m-es lap, amire rá lehetne feküdni, milyen fain lenne már, ha hűteni meg fűteni is tudna?
(#) gyulank válasza sirály12 hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Igazából sokszor leírtam valamit a sorbakötésről, nem ismétlem meg. Én még mindig nem arról beszéltem, hogy a meglévő cellákból mit lehetne csinálni. Ha ti csak ebből tudtok kiindulni, ha rajtatok múlna egyetlen dióda létezne a világon, és azt kötögetnétek össze-vissza, hogy különböző dolgokat tudjatok elérni, nem létezne semmi más félvezető.
(#) Bakman válasza gyulank hozzászólására (») Dec 2, 2020 /
 
Mondom, hogy fordítva ülsz. Mi tudunk választani a kínálatból, te nem.
Következő: »»   21 / 25
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem