Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Pendrive csak olvasásra
Lapozás: OK   1 / 3
(#) menyus hozzászólása Feb 5, 2012 /
 
Sziasztok!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy hogyan lehetne egy mezei USB pendriv ot rávenni arra hogy ha én egyszer ráírtam azt amit akartam akkor azt onnét se letörölni se módosítani többé ne lehessen. Régebben voltak olyan pendriv ok amiken pl. az SD kártyákhoz hasonlóan volt egy lock kapcsoló, így meg volt védve az írástól / törléstől. Na, pont ez kéne nekem csak pendriv esetében. Van valakinek valami ötlete erre..?

Van nekem olyan gyári pendriv om ami két részre van osztva, az egyik egy szabadon írható olvasható rész, a másik egy amolyan "virtuális" CD rom (legalábbis a PC n CD rom nak látszik a meghajtók között) ami csak olvasható, mivel egy alkalmazás van rajta gyárilag és gondolom a gyártó nem szeretné hogy belepiszkáljanak. Na, ezt pl. hogyan oldották meg..? Megy ez valahogy házilag akár hardveres akár szoftveres módon..?

Köszi
(#) Topi válasza menyus hozzászólására (») Feb 5, 2012 / 2
 
Megoldható, viszont igen nagy kézügyességet igényel, ha nyákon módosítani kell. A pendrive-okban található NAND flash-eknek van WP (write protect) lába.

Lásd egy tipikus nand flash típust:

Bővebben: Link

Egyszerű és nagyszerű megoldás.
(#) didyman válasza menyus hozzászólására (») Feb 5, 2012 / 1
 
Pendrive-om, pendrive-ot.
Lehet kapni pendrive jellegű SD-kártyaolvasót. A kártyán pedig van retesz. Szoftveresen egyes pl. Kingston pendrive-okon van előtelepítve adatvédelmi szoftver, mely jelszóhoz köti a tartalom elérését, módosítását.
(#) menyus válasza didyman hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Köszi a nyelvtanórát, kicsit dyslexiás vagyok... Majd figyelek..

A javaslatod célravezető ugyan, de nem költséghatékony a kártyaolvasó miatt. És nem is arról van szó hogy csak egy bizonyos személy férjen hozzá az adatokhoz ( olvasáshoz / írásoz / törléshez) hanem a feladat az lenne hogy CSAK olvasni lehessen az eszközt bárkinek, viszont ő se tudja módosítani és törölni a pendriv - on lévő adatokat.

Tudom erre mondhatnánk hogy írjam ki CD re mert olcsóbb, de mégis csak elegánsabb és kisebb is egy pendriv - on árulni egy alkalmazást mint CD n.

Köszi
(#) menyus válasza Topi hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Köszi Topi, ez a megoldás ígéretesebb. Tehát ez esetben "csak" azon áll vagy bukik a dolog hogy a pendrive - ban lévő flash memóriának van e ilyen "Write Protect" lába avagy nincsen. Azt hogy ezzel a lábbal mit kell művelni, tehát VSS re vagy VCC re kell e húzni, azt meg majd a flash adatlapja eldönti..

Köszönöm, innentől megoldom... (remélem)
(#) didyman válasza menyus hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Akkor ne haragudj az okítás miatt!
Ebben az esetben, ha már megvan az eszköz, akkor Topi megfejtése lesz járható. CD-ből van mini CD is, 120MB kapacitással, nem tudom, mekkora anyagról van szó.
(#) menyus hozzászólása Feb 5, 2012 /
 
No, innentől már "csak" abban kéne némi segítség hogy a Kingston gyártmányú flash memóriákról hol lelhető fel valami info, datasheet, pdf bármi...Mert én semmit nem találok róluk, nemhogy adatlapot.

A szóban forgó 4GB os USB drive ban KINGSTON FT32G08UCH1-07 Flash memória van...égen földön nincs róla adat. vagy csak rosszul keresem. Szóval tudom hogy a "google a barátom" de úgy látszik mégsem mert nem dob fel semmit a kingston flash ekről...

Köszi előre is ha tud valaki segíteni...
(#) abcdabcd hozzászólása Feb 5, 2012 /
 
Én pár éve elmélkedtem ezen egész sokat, és én is arra jutottam, hogy kártyaolvasóval+sd kártyával oldható meg a dolog a legegyszerűbben... kártyaolvasókat az árverős oldalakon árulnak egész sokfélét, viszont nekem, ráadásul boltban(így nem is olyan olcsón), sikerült beszereznem egy olyan kártyaolvasót, ami bár gyors meg minden, de nem kezeli az sd kártyák írásvédelmét, így mindegy, hogy milyen állásban van a pöcök a kártyán, mindenképp írható) (ez a HAMA féle mini olvasó, szóval akinek ilyen tervei vannak esetleg ez nem a legmegfelelőbb választás., bár azóta kitudja akár ugyanabban a dobozban lehet másfajta kártyaolvasót árulnak)
(#) Topi válasza menyus hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
BGA-s?
(#) menyus válasza didyman hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Dehogy haragszom, majd jobban figyelek..! 2012 ben nem akarok egy fapados CD t adni egy elég drága hardver mellé, annál szebb is jobb is meg kisebb egy pendrive. Kisebb díszdoboz kell az egész kütyühöz ha pendriv - ot használok, csak ennyi a bajom a CD vel. No és a pendriv - ot meg lehet szépen szitáztatni a márkanévvel...

Minden szép és jó, technikailag is megoldanám csak találnék a flashról valami használható infót...
(#) menyus válasza Topi hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Nem, a "mezei hosszúkás" flash tokban van. Tudom részemről nem túl szakszerű a tokozás elnevezése , de nem ismerem ezt a tokozás fajtát..Hosszúkás alakú lapos, és a két rövidebb oldalon van 24 - 24 lába,
(#) menyus válasza abcdabcd hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Ez pont szembemegy azzal amit én szeretnék, én nem kiiktatni akarom az írás védelmet hanem fixen bekapcsolni.
(#) menyus válasza Topi hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
'48 - TSOP1 - 1220F" ha igaz akkor ilyen tokozásban van.

Ha BGA s lenne akkor le is állnék a projecttel azonnal mert gondolom esélytelen lenne az esetleg be nem kötött WT lábakhoz hozzáférni...
(#) Topi válasza menyus hozzászólására (») Feb 5, 2012 / 1
 
Akkor mákod van. Általában 100%-ban egyeznek a TSOP1 tokozású flash memóriák. Azaz ha annak is 24-24 lába van, akkor más dolgod nincs, mint leellenőrizni az általam korábban linkelt típus adatlapjával (8GBit - 1GBájtos nand flash). Mert hiába Kingston, memória gyártó a világon csak pár van.
És hiába Kingston a felirat, a flash maga több mint valószínű hogy samsung. Mint a memóriák 95%.

Javaslom hogy a VCC, VSS vonalakat kövesd, és nézd meg az NC lábakat is. Ezen felül még egyeztetheted az I/O 0-7 lábakat is, ezeknek közel egyforma hosszúságú busz huzalozásúnak kell lennie a nyákon (jelterjedési idő kiegyenlítés). VSS és VCC meg természetesen jól láthatóan táp pontokba csatlakozik. De kereshetsz egyforma tárméretű samsung flash-t, mert az address busz szélessége az ugye változó.

Szerk: Régebbi kapcsolós pendrive-ok fizikailag kapcsolták ezt a WP lábat. Nekem is van nem egy ilyen régebbi pendrive-om.
(#) menyus válasza Topi hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Igen, én is ezekre a régebbi mechanikus kapcsolós pendriv - ok ra emlékeztem...Régi szép idők...

Az adatlap szerint ez egy "active LOW" pin tehát VSS re kell lehúznom, kérdés hogy ilyenkor mi legyen a pin 18 WE lábbal? kell azzal is valamit bűvészkednem vagy elég földre húzni a pin 19 WP lábat ?
(#) menyus válasza Topi hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Úgy látszik szerencsém van... A pin19 WP láb mellett 3 mm re van egy VIA, ami a túloldalon futó vezetősávról egy ellenálláson keresztül a VCC re van húzva. Ha kicsit megsűlyesztem a VIA furatát (van 0,3 as fúróm (!) az bőven elég ahhoz hogy a lyuk galván szélét letörje a furatról és ne legyen átvezetés a túloldalra. Kérdés hogy elég ha a levegőben lóg a WP láb vagy fizikailag is földre kjell húzni, mert az lesz a macerásabb ha huzalt kell forrasztgatnom a 5 mil es vezetősávra vagy esetleg magára a WP lábra...
(#) Topi válasza menyus hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Akkor a másik oldalon vágd el inkább a vezető sávot, és a furatgalvánba forrassz vezetéket.
WE-t hagyhatod vezérelve, WP felülír mindent, a Samsung adatlapban megtalálod az igazságtáblát.
(#) menyus válasza Topi hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Hát ez nem jött be...WP láb leválasztva a VCC től, lehúzva VSS re. A pendrive meg szabadon írható, törölhető...mintha bele se nyúltam volna...
(#) menyus válasza menyus hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
A másik....ennek most melyik az "1" lába..? Mert felülről nézve a tokon átlósan mindkét oldalon van egy egy kör alakú jelölés, egy nagyobb és egy kisebb...Akkor most melyik az egyes lába...

névtelen.JPG
    
(#) menyus válasza Topi hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Valami nem ok....ha a pin19 földre van húzva akkor látszólag nincs semmi változás, tehát írható olvasható az eszköz...Viszont ha formázni akarom akkor azt írja az XP a formázás lefutása után, hogy a "windows nem tudta befejezni a formázást". Ha visszakötöm a lábat az eredeti helyére akkor minden működik rendesen. Tehát ez a flash lehet hogy mégsem láb kompatibilis a samsung flash memóriákkal, vagy valamit még + kell művelni vele hogy az írásvédelem működjön rajta.
(#) Norberto válasza menyus hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
A nagyobbik lesz, valószínűleg. Ahogy Topi említette, az I/O-lábakból vagy az IC-hez vezetett GND-ből meg lehet állapítani, hogy melyik is az IC helyes pozíciója.
(#) menyus válasza Norberto hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Akkor lehet ez lesz a gond mert én a kisebbikre voksoltam...még jó hogy azért működőképes maradt a kütyü...De most már akkor leellenőrzöm tápvonalakat, mert ez így nagyon "oroszrulettes" megoldás...

Köszi
(#) Norberto válasza menyus hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Eleve nem is szabadott volna voksolásra bízni a dolgot, ha komoly a szándékod.

Végülis szinte nem kerül semmibe, megfelelően felismerni a pozíciót. Ráadásul akkor kisebb az esély a téves műveletekre...
(#) Topi válasza menyus hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Lehet hogy elfúrtál egy address vonalat, ami miatt csak egy adott címig címezhető, azért nem tudta formázni
Elfúrod az address felső bitjét, és a 4G-s pendrive-ból így lesz csak 2G-s.
(#) vilmosd hozzászólása Feb 5, 2012 /
 
Elvileg a pendrive controllert lehet konfigolni, hogy CD vagy pendrive uzemmodban mukodjon. Ezen az oldalon talalhato egy par ilyen program. En nem hasznaltam, de hallottam hogy mukodik a dolog. Vannak olyan cegek akik katalogust adnak CD-nek latszo pendriven, es ezzel lehet machinalni a mukodes formajat.
(#) proba válasza menyus hozzászólására (») Feb 5, 2012 / 1
 
Én esetleg a másik oldalról közelíteném meg ,ha a FLASH bekötését nem ismered ,keresd ki a vezérlőét.Utoljára ami pendrive-ot nézegettem annak a vezérlője könnyen megtalálható volt ,és az írás vezérlő láb már az adatlap alapján könnyen kideríthető volt.(az a példány nem volt írható és arra gondoltam hátha javítható..)
(#) menyus válasza Topi hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Nem átfúrtam azt a VIA - t csak a fólia felső szélét a lyuk felett letörtem/ki sűlyesztettem. Éppen annyira hogy csak egy kis sűlyesztés látszik a VIA körül. Így elvileg csak a furat galvánt választottam el a fóliától, azaz innentől már nem vezet át a VIA túloldalra. De nem hogy 2 GB ot formáz, végig csinálja a formázást csak azt írja nem tudja befejezni. De ha visszaforrasztom akkor jó minden.

De ez a flash szerintem nem láb kompatibilis a samsungokkal, pl. van olyan, a datasheet szerint NC lába ennek a toknak ami VCC re van húzva. Na most egy nem használatos lábat minek húznának VCC re? Még ha testre van húzva a 4 szélső lába akkor ráfoghatjuk hogy pl. a mechanikai stabilitás miatt "odavarrták" a nem használatos 4 legszélső lábat a GND hez. De VCC re..? Kizárt..Ez nem kompatibilis a samsunggal, de hogy miért nem publikálnak róla egy tetves adatlapot sem, azt nem nagyon értem...
(#) menyus válasza proba hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Na, pont az kell nekem ...Nem eladó..? Bár valahogy nekem is meg kellene írnom elsőre...
(#) menyus válasza vilmosd hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
Ez is ígéretesnek hangzik, körüljárom. Köszi
(#) menyus válasza proba hozzászólására (») Feb 5, 2012 /
 
az USB vezérlő az SSS6692, de egyelőre nem sokat találtam róla. Azért rajta vagyok...hátha meglesz..
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem