Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   1170 / 1318
(#) Zsora válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 30, 2014 /
 
Hát igen, mint a konfigurációs szavaknál. Épp én is ezen nem létező állandók használatát akartam javasolni Kisvének, de mikor rákerestem az Include (ill. Header) állományban, nem találtam azokat.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2014
(#) Hp41C válasza Zsora hozzászólására (») Márc 30, 2014 /
 
Megcsinálhatók és közzétehetők. Vállalkozó kedvűek, ha amúgyis meg írják maguknak, ide is feltölthetnék...
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2014
(#) icserny válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 30, 2014 /
 
Meg kellene nézni a www.reesemicro.com oldalon a News címke alatt a "code examples" legfrissebb változatát. Ebben már állítólag benne van az E sorozatú vezérlők támogatása is. Ha pedig benne van a támogatás, akkor definálva vannak a beállításokhoz szükséges szimbolikus nevek is.
(#) Kisvé válasza icserny hozzászólására (») Márc 31, 2014 /
 
Vicces, de én azért nem a hexadecimális alakot használtam, nehogy elrontsam Gondoltam végén még elnézek valamit és azért nem fog működni... Egyébként valóban jó lenne ezekre valami define, de mivel csak egyszer kell állítani őket, nekem nem éri meg az erőfeszítést. Hozzáteszem, míg egy délután elment ezzel hibával, kb 1000 define-t megírtam volna.
(#) watt válasza Kisvé hozzászólására (») Márc 31, 2014 /
 
Abban ugyanúgy lehet hibát véteni. Megaztán engem jobban összezavarnak az előre megírt dolgok, többek között ezért nem használok gyári függvényeket. Ha valami nem megy, szimulátorban szoktam megnézni, hogy jól állnak-e be a bitek. Ott azonnal kijön, hogy egyel kevesebb, vagy több nullát írtam...
(#) icserny válasza watt hozzászólására (») Márc 31, 2014 /
 
Én a saját honlapomról szoktam puskázni (lásd 4. és 5. táblázat).
(#) watt válasza icserny hozzászólására (») Márc 31, 2014 /
 
Sokkal barátságosabb formátumú, mint az adatlap.
(#) pitybull hozzászólása Ápr 2, 2014 /
 
Üdv!
pic12f675-ből van pár darabom,de ebben nincs pwm-kiment..
Van e valakinek egy példa programja hogy miként lehetne vele 3 pwm-et előállíítani 3 kimenetére?
(#) Hp41C válasza pitybull hozzászólására (») Ápr 2, 2014 /
 
(#) janimester hozzászólása Ápr 5, 2014 /
 
Üdv. Lenne ez a kódom. Ami a felfutó és lefutó éleket figyeli avagy fordulatszámot mérek vele. Annyiból tökéletes a program hogy nem kell egy másodpercet várni az eredményre hanem folyamatosan frissül az adat, egyedül annyi a gondom hogyha a kódban látható módon nullázom az értékeket hogy a következő méréskor 0-áról induljon menet közben olyan hogy motoron be be ugrál a vonal azaz ami eltakarja hogy nincs fordulatom, nem nullát ír ki hanem a vonalakat a helyére. És egy darabig helyes értéket mutat aztán gondol egyet kiír nagyon valótlanul magas eredményeket aztán megint pontos aztán megint be be villannak a nullázásos vonalaim. Elég zavaró mert nem lehet normálisan leolvasni az értéket. Arra gondoltam hogy kiveszem belőle a nullázást, így következő méréskor ugyanonnan folytatódik tovább a mérés nem lesz bent az ugrálás de valahogy viszont ha megállítom a motort le kellene nullázni a mérést mert így nem történne meg. Arra gondoltam hogy ha nem kap jelet x ideig a pic automatikusan nullázza a számlálást , de ezt úgy akarom megoldani hogy a várakozás ne a pic számítási idejét vegye el , hanem úgy mond mellék szálon figyelje a dolgot.
  1. if(rev <= 1) {
  2.             Lcd_Out(4,12, "-----");
  3.             Lcd_Out(3,12, "-----");
  4.         }
  5.         else {
  6.             WordToStr(rev, rev_to_LCD);
  7.             Lcd_Out(4,12, rev_to_LCD);
  8.  
  9.             WordToStr(freq, freq_to_LCD);
  10.             Lcd_Out(3,12, freq_to_LCD);
  11.  
  12.             if(rev>= 6500 )     // SHIFT LIGHT LED
  13.             {
  14.             LATC.B2 = 1;
  15.             }
  16.             else
  17.             LATC.B2 = 0;
  18.  
  19.             rev = 0;
  20.             freq = 0;
  21.            }
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2014
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /
 
Gyere google, indexeld ezt szépen!
Kedves emberek, ha csak nem akartok feleslegesen pénzt kidobni az ablakon akkor ne vásároljátok a Microchip cég MCP3204 nevezetű integrált áramkörét mert úgy rossz hogy van. Köszönöm a figyelmet!
(Hármat vettem, mindhárom gyárilag hibás. Az elsőnek az A/D-ja stabil nullát adott bármilyen jelre, a második egy ideig működött de két nap múlva az is nullákat ad ki magából, a harmadik pedig stabil H szinten tartja az SPI vonalat bármi történjék is. Agyonméricskéltem őket és rossz mindegyik, a környező áramkör ahol van pedig nem tehette tönkre őket. Maradok a PIC saját belső A/D-jánál...)
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2014
(#) Zsora válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /
 
És mi van ha a nem megfelelő tárolás, kezelés, forrasztás miatt döglöttek meg? (elektrosztatikus kisülés, hősokk) Nem akarom a Microchipet védeni, de ezt a lehetőséget is érdemes számbavenni. Persze miért ne lehetne épp ezen (bizonyos időben gyártott) széria tényleg hibás, vagy túl érzékeny?... (Mivel a munkahelyemen elektronikus berendezéseket gyártunk, gyakran találkozok ilyennel. Ilyenkor megy a hibabejelentés/reklamáció a gyártó cég felé.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2014
(#) Attila86 válasza Zsora hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /
 
Három napig ment aztán egyszer csak megadta magát. A másik kettő pedig első bekapcsolásra már hibás volt. ESD-re azért amennyire lehet oda szoktam figyelni és forrasztani is tudok úgyhogy se elektroszatikus okból sem hősokk miatt nem ment nálam még tönkre IC. Microchip integrált áramkör pedig pláne nem. Olvastam a fórumon hogy más is hasonlóan járt MCP3208-cal szóval ezért is vagyok biztos hogy gyárilag ilyen rosszak.
A hozzászólás módosítva: Ápr 5, 2014
(#) GPeti1977 válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 5, 2014 /
 
Esetleg hamis IC-k lehettek.
(#) Attila86 válasza GPeti1977 hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /
 
A Microchip hivatalos magyar beszállítójától?
(#) Tomee hozzászólása Ápr 7, 2014 /
 
Sziasztok!
Nem nagyon követem nyomon a Microchip Pic termékpalettáját, de arra lennék kíváncsi, hogy melyik az a típus ami most menő (jó választás). (18Fxxx, 40 lábú, sok ram, sok program memória, 5V tápfesz.) A/D, I2C, Usart, timer meg amúgy is van szerintem mindegyikben.

Üdv.
Köszi.
(#) vicsys válasza Tomee hozzászólására (») Ápr 7, 2014 /
 
(#) gaspar_zsolt válasza Tomee hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /
 
Szia,

én inkább úgy fogalmaznám meg, hogy az a jó választás, ami a leginkább a megoldandó feladathoz alkalmazható. És nem kell a sok felesleges sallang.


A többit vicsys tömören leírta!
(#) Pet91 hozzászólása Ápr 8, 2014 /
 
Sziasztok,

van egy vezetékem, amiben 4 db adatkábel van TTL szinten, két irányú kommunikációval mindegyiken, a vezeték egyik oldalán A a másikon B eszközzel. Sajnos nem ismerem a szabályt ami alapján meg lehetne mondani hogy éppen melyik ad és melyik fogad, de szeretném vezeték nélkül átvinni az adatokat. Tegyük fel hogy 2 pic közötti vezeték nélküli kommunikációt meg tudom oldani, vajon hogyan érdemes nekilátni a fenti problémának? (az egyes átvitt bitek szélessége kb 32us, úgyhogy gondolom 16us-es mintavétel elég kellene legyen)
(#) proba válasza Pet91 hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /
 
Először is,szétválogatni az adást a vételtől.Amíg ezt nem tudod, szerintem felesleges a többin gondolkodni.
(#) Pet91 válasza proba hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /
 
nos arra gondoltam, és kérlek mondjátok van-e szebb/jobb ötlet, hogy a pic által kiküldött jeleket eltolom a 0 és az 5v-ről 0.5 és 4.5v-ra. ezeket a vezetéken ülő rendszer még low-ként és high-ként értelmezi. ez úgy lesz, hogy építek egy ellenállás csillagot 3 ellenállásból, aminek a közepe a vezeték lesz. onnan 10k megy a gnd-re 1k a pic egyik digitális kimeneti portjára, és 10k megy a Vdd=5v-ra. a csillag közepéhez kötöm még a pic egy analóg bemenetét. ekkor ha a vezetéken fogadnak, akkor az analóg bemenet ~4,5v-ot vagy ~0,5v-ot mér, ha a vezeték adni kezd, akkor pedig 0v-ot, vagy 5v-ot. ekkor a digitális kimenetet kikapcsoljuk, és az analóg bemenet olvas.
vélemény?
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2014
(#) proba válasza Pet91 hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /
 
A két végén lévő kütyüről megtudsz mindent, amit lehet. Nagyon ritka a kétirányú jel (esetleg I2C sín) . Ennek függvényében azért egyszerűbb lenne.Esetleg a vonalon lévő feszültség szintek is segíthetnek, a jel változási sebesség sem mindegy, áramhurkos átvitel is lehet. Tisztán digitális jelet csak nagyon rövid úton szoktak küldözni, és a te elgondolásodhoz képest túl gyorsan. (egy 50-100 kHz I2C jel lemásolása, átvitele már eléggé problémás tisztán szoftveresen egyszerűbb kontrollerekkel.)
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2014
(#) Pet91 válasza proba hozzászólására (») Ápr 8, 2014 /
 
a probléma abban merül ki, hogy a két végén a dolognak egy vaku, és egy fényképezőgép áll, és a gyártók bizony nem osztogatják a kommunikáció specifikációját. Találtam egy írást amit valaki mért egy ilyen összeállításon, de elég zavaros, és nem túl hasznos amit mond:
Bővebben: Link
négy vezeték van (+ a nulla):
clock: ezt a vaku hajtja
x: ezt a vaku tartja magasan, és a váz lehúzza ha el kell sütni a vakut
data: ezen vagy a vaku, vagy a váz beszél, nem tudom mikor melyik
handshake: ezt a fényképező váz vezérli
ez minden amit tudok, illetve az hogy 32us-osak az impulzusok, tehát tényleg 100kHz-es mintavételezés kéne...
(#) proba válasza Pet91 hozzászólására (») Ápr 9, 2014 /
 
Látod látod, mindjárt egyszerűbb a helyzet.Már csak egy vezeték a problémás. Lehet tényleg I2C sínes.
(#) icserny válasza proba hozzászólására (») Ápr 9, 2014 /
 
Idézet:
„Lehet tényleg I2C sínes.”
Nem, inkább az SPI-re hasonlít, de attól is különbözik néhány dologban. Bővebben: Link
(#) Hp41C válasza Tomee hozzászólására (») Ápr 9, 2014 /
 
(#) ktamas66 válasza Tomee hozzászólására (») Ápr 9, 2014 /
 
Én inkább a PIC18F46K80-t javasolnám, de a kettőt összehasonlítva dönthetsz neked mi a fontosabb.
(#) AZoli hozzászólása Ápr 12, 2014 /
 
Sziasztok!
Sehol nem találom az adatlapokon hogy a Vref+ lábra milyen max. forrásimpedanciával rendelkező feszültségforrást köthetek.
Órák óta szenvedtem az A/D -vel, mire rámértem a Vref lábra feszültségmérővel, és rájöttem hogy ott a baj. 3V -os referenciát szeretnék. Eredetileg 5V -ról 22k - 33k 100n fesz. osztó volt rajta, most már 2k2 - 3k3 -ra cseréltem, de még így is lehúzza 1,9V-ra a fesz. osztót amikor programból bekapcsolom az A/D-t és "External VREF+" -nak konfigurálom.
Valami más doksiban kéne lennie? Az A/D különálló doksiját is átnéztem, de ott sem találtam..
Vagy tudtok valami kicsi, nem túl drága 3V -os feszültségreferenciát, mondjuk sot23 tokméret körül? LM4120 jó volna, na de közel 600Ft-ért?
24EP512.. sorozattal küzdök, de ha más adatlapon tudja valaki hogy hol van, az is segítség. Legalább tudnám hogy keressek rá.
(#) foxi63 válasza AZoli hozzászólására (») Ápr 12, 2014 /
 
Szia!
esetleg az osztófesz+0.65V és egy emitterkövető?...
(#) AZoli válasza foxi63 hozzászólására (») Ápr 12, 2014 /
 
Szia!
Ez is jó lehet, csak azt a 0,65V-ot nem tudom egyszerűen ellenállásokkal hozzáadni, és meg kéne néznem hogy mennyire stabil (a hőmérsékletet tekintve) a tranyó C-E feszültsége.
Szívem szerint kipróbálnám 220-330 ohm -os osztóval is, de persze 330ohm-os ellenállást nem találok sehol itthon.. Ezért előtte szerettem volna látni egy Microchip-es doksiban hogy ezzel már működőképes lehet.
Következő: »»   1170 / 1318
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem