Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Plazma TV
 
Témaindító: scampi, idő: Jan 30, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 15
(#) eyess válasza Fire25 hozzászólására (») Feb 12, 2014 /
 
Hang van ?
(#) Fire25 válasza eyess hozzászólására (») Feb 12, 2014 /
 
Igen.
(#) nagzso hozzászólása Ápr 26, 2014 /
 
Sziasztok! Adott az alábbi Plazma TV (Samsung S42AX-YB04). A középső vezérlő része biztosan rossz. Csak kép megjelenítésre szeretném használni, minden egyéb funkció nélkül, úgymond egy "sima monitorként". Megoldható lenne egy ilyen megjelenítő vezérlő építése?
(#) eyess válasza nagzso hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /
 
Miből gondolod , hogy az a hibás ? Több info kellene .Bármit is szeretnél vele amíg nincs kép , addig monitor sem lesz belőle.
(#) nagzso válasza eyess hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /
 
Egy szerencsés véletlen folytán a 210V-os rész össze ért azzal a résszel. Már majdnem meg volt a hiba, de aztán jött a pukk és azóta azok a LEDek se villognak rajta, amik előtte villogtak. Az eredeti hibája az volt, hogy nem volt kép csak hang. A pukk után pedig úgy voltam vele, hogy nagy eséllyel meghalt rajta legalább egy IC, ha nem mind.
(#) eyess válasza nagzso hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /
 
A tápot ellenőrizd le .Mert valószínű ott lett hiba .A kijelző hátulján fel vannak irva az értékek , hogy milyen feszültségnek kell lenni. Most , így fejből nem nagyon emlékszem , de azt hiszem +5v, +60v, +185v.Az Y board a lényeges , és azon is a kondenzátorok , illetve a Hibriid .Azért nem volt kép rajta.Smd biztosítékok is vannak , és üvegbiztosítékok is olyan 4a körüliek azt hiszem.Szóval a táp lenne első körben a lényeg.
(#) nagzso válasza eyess hozzászólására (») Ápr 26, 2014 /
 
A feszültségek nincsenek meg, mert hiányzik az engedélyező jel a vezérlőtől. Viszont a SPS-HI08 süt rendesen, meg az egyik LEDje be-be villan. Mindjárt megkeresem mit kell átkötnöm, hogy meglegyen a jel. De a táp amúgy jó, az le lett tesztelve a baleset után is. A kondik is rendben vannak, ESR-t mértem.
A hozzászólás módosítva: Ápr 26, 2014
(#) erősáramú hozzászólása Jún 3, 2014 /
 
Hozzájutottam egy hibás plazma tv-hez (LG 42PX3RVA), ha meg tudom javítani, enyém lehet!
A tünetek: bekapcsolás után kb 5 perc, mire bejön a rendes kép, előtte sötét vagy villog.
Negyedóra-egy óra időtartamban kifogástalan kép, aztán homály, majd sötétség. Hang végig van.
A táp részben 5 db púpos elkót (3300 mikroF/10 V) cseréltem, mind hibás volt, lemértem, semmi változás. A tápfeszültségek rendben vannak.
Az Y-SUS-nak mindkét pufferjét lekötöttem, a félképek változatlanok voltak.
Sajnos a TV-hez nem értek, gyanítom, az Y-panel lehet hibás, de nem tudom, hol és hogyan keressem a hibát. Az Y-ra ráállítottam egy asztali ventillátort, hátha a melegedés hozza elő a hibát, minden hideg volt, de a kép akkor is elment. Esetleg a Z-panel? Az mit csinál?

Tisztelettel várom a nálam okosabbak hozzászólását!
(#) kadarist válasza erősáramú hozzászólására (») Jún 4, 2014 /
 
Szia!
A tápfeszültségek hogyan változnak? A paneleken fel szokták tüntetni az értékeket.
(#) eyess válasza erősáramú hozzászólására (») Jún 4, 2014 /
 
Az Y sus felé menő tápfeszültségeket kell megvizsgálni.
5v, 65v, 185v.A control panel felőli szalag kábel nem kontakthibás e stb .
Az y sus panelen az összes elektrolit kondenzátor cseréje javasolt.
Működés közben ellenőrizni a tápfeszültségeket , hogy a hiba megjelenésekor nem esnek e a feszültségek.Ezután tudjuk folytatni , ha ezek tisztázottak lesznek.
(#) erősáramú válasza eyess hozzászólására (») Jún 4, 2014 /
 
Köszönöm a válaszokat, a tápfesz értékeket megnéztem, ahol kellett, ott pontosítottam, pl. 5 V helyett 5,2 Volt volt , megmozgattam azt a szalagkábelt is. Most viszont nagy gondban vagyok, mert 10 óra körül bekapcsoltam a tv-t és azóta hiba nélkül megy (most 19,30 van), így nem tudom megnézni, hogy hiba esetén változik-e a tápfesz
(#) eyess válasza erősáramú hozzászólására (») Jún 5, 2014 /
 
Értem , akkor mihelyst előjön a hiba ne felejtsd el a leírtakat ellenőrizni .Mert a hiba jelenleg is fenn áll , csak idő kérdése mikor fog előjönni megint.
(#) erősáramú válasza eyess hozzászólására (») Jún 5, 2014 /
 
Sajnos igazad van, csak tegnap kissé felbuzgott bennem az optimizmus. Valami tényleg hibás, mert ma este 7-kor bekapcsoltam a tv-t és csak 8-ra lett stabil, jó kép. Addíg hol sötét volt a tv, hol félfénnyel volt kép. Viszont ezalatt meg tudtam mérni a tápfeszeket, de a kép állapotától függetlenül ugyanazokat a jó értékeket mértem.
Írod a kondicseréket az Y-panelen, ez megoldaná a problémát, vagy csak biztonsági lépés? Azért kérdezem, mert 17 db "lábas" elkót látok rajta, és legalább ugyanannyi SMD kondit.
Ez lehet, hogy nekem túl nagy falat lenne, különösen az SMD-k.
A leírt tünetek alapján van valami tipped a hibára, vagy méréssel be lehetne határolni a hibás alkatrész(eke)t?
(#) eyess válasza erősáramú hozzászólására (») Jún 5, 2014 /
 
Sajnos vagy nem sajnos a kondenzátorokat mindenféleképpen cserélni kellene .A DC DC könverterek körül is meg a táp csatlakozók melletti nagy elkókat is Mert ha ne talán rosszabbodik a helyzet , akkor magával ránthatja a hibryd modult , ami a nagy hűtő borda alatt található .Előzd meg a bajt inkább , mert egy ilyen komplett panel 54000 Ft tól felfelé kapható , és ez baráti ár .És valamikor rántja magával a Z-sus oldali modult is , és a control boardot is .Ezen modulok összességében már nem érné meg a tévével való foglalkozást , ha mind a hármat meg kellene venni hozzá.És szerintem pár darab kondenzátor legyen 2500 ft még mindig olcsóbb mint 100000.
Mellékelek egy hibryd modult ami a hűtő borda alatt van .Cserélni nem könnyű a nagy felület sok hőt elvisz , és sok lába van , és hát a furat galván amire vigyázni kell nagyon szóval nem könnyű , de megoldható.Ez egy hasonló helyzetben lévő tévéből lett cserélve látható a hiba oka kicsit felrobbant , illetve szétégett.

YPDP.PNG
    
(#) erősáramú válasza eyess hozzászólására (») Jún 5, 2014 /
 
Ha kiforrasztok egy elkót, lemérem, jó, akkor is cseréljem, vagy mehet vissza?
(#) eyess válasza erősáramú hozzászólására (») Jún 5, 2014 /
 
Én cserélném , mert idővel meg azt kellesz cserélni , amit nem cserélnél.
Inkább legyen mind új , és akkor egy időre meg lesz oldva a probléma.Persze minőségi kondenzátorokat vegyél bele.
(#) erősáramú válasza eyess hozzászólására (») Jún 5, 2014 /
 
Tudsz ajánlani valami jó helyet, ahol érdemes a kondikat megvenni(Bp-en)?
(#) eyess válasza erősáramú hozzászólására (») Jún 5, 2014 /
 
Hát ez boltja válogatja nem lehet egyértelműen hivatkozni , mert eltérőek lehetnek a készletek.De ami a lényeg , hogy ugyan olyat próbálj venni mint, amilyenek a modulon vannak.Típusra , értékre , feszültségre , méretre stb És ha több fajta van , akkor is lehetőleg a márkásabbat vedd meg.
(#) erősáramú válasza eyess hozzászólására (») Jún 5, 2014 /
 
Köszi, akkor most néhány napra meg lesz a feladatom.
(#) erősáramú válasza eyess hozzászólására (») Jún 6, 2014 /
 
Még egy kérdésem lenne: a Te tapasztalatod szerint az ilyen időszakosan megjelenő-eltűnő hiba lehet félvezető hiba, vagy inkább kondi vagy kontakt hiba?
Az én tapasztalatom szerint egy félvezető vagy működik vagy nem, de időszakosan megjavulni nem tud. De ez nem az én területem, ezért kérdezlek.
(#) eyess válasza erősáramú hozzászólására (») Jún 6, 2014 /
 
Egy félvezető működését sok minden befolyásolhatja külső alkatrész elemek is , és akár valami oknál fogva a megváltozott belső paraméterek is .
Ez például lehet olyan , hogy kapott egy pillanatnyi feszültség ingadozást mondjuk villám által , vagy csak megváltozott a paramétere és nem úgy viselkedik már mint új korában.De persze ez jellemző lehet egy külső alkatrészre is.Ha a tévé jó pár éves , és üzemóra is van benne elsősorban azokat az alkatrészeket kell megvizsgálni amik hajlamosak ezen idő alatt tönkre menni .Ilyenek lehetnek az elektrolit kondenzátorok , aztán kijelző , aztán megnyúlt értéküket vesztett ellenállások , amik melegedésre szeretik változtatni az értéküket sok mindent befolyásolva ezzel.És nem utolsó sorban az aktív alkatrészek.Viszonylag a modulon lévő ellenállásokat ki lehet mérni , ha bármilyen eltérő változás van , azt nyilván cserélni kell.De a leghamarabb az lenne a jó , ha a kondenzátorok ki lennének cserélve.Aztán figyelni a tévét járatni , hanem jelentkezik a hiba többet , akkor lehet örülni , ha továbbra is előjön , akkor haladunk tovább, de szerintem meg fog javulna az átkondizással.
(#) erősáramú válasza eyess hozzászólására (») Jún 7, 2014 /
 
Ma kiforrasztottam a 16 db elkót! Kifejezetten egyik sem volt hibás, de a legtöbbjének volt kb 10%-os kapacitáscsökkenése. Most már csak a jövő héten tudom megvenni az új garnitúrát. Szerinted ez a 10% mennyit számít?
(#) erősáramú válasza erősáramú hozzászólására (») Jún 7, 2014 /
 
Erről van szó, bár ez neked biztosan nem újdonság.
Azokon a kis aluházas SMD kondikon nem igazodok el, a jelölésüket nem ismerem. Azok is cserélendők?
(#) eyess válasza erősáramú hozzászólására (») Jún 7, 2014 /
 
Sokat főleg ha olyan helyen van .És pláne , ha gondol egyet a kondenzátor és még többet veszít az értékéből.
(#) eyess válasza erősáramú hozzászólására (») Jún 7, 2014 /
 
Igen ez az a borda alatt lakozik az a modul amit feltettem képet legutóbb.Reméljük ennek a cseréjére nem kerül sor.
Bejelöltem neked amiket mindenféle képen cserélni kell mielőtt tönkretennék a hibryd modult.

Oda írtam egy kis smd kondenzátor értékét erről tudni fogod , hogy a többit , hogy kell értelmezni.
És még megjelöltem a két trimmer potmétert azzal kell beállítani a feszültségeket , de ha ehhez nem nyúlt senki tehát gyári , akkor azokat nem kell bántani.A kis smd kondenzátorok cseréje is javasolt az a biztos , ha már úgy is ki van szedve mérés céljából , akkor már inkább újat tennék bele.Egyébként ezen kondenzátorok mérési értékei mások mint a nagy elektrolit kondenzátoroké.

modul.PNG
    
(#) erősáramú válasza eyess hozzászólására (») Jún 7, 2014 /
 
Az utolsó mondatodat nem értem, a 220 µF az nem 220 µF ?

Az smd kondik kiforrasztásánál van valami trükk, vagy csak nekinyomom a nagypákát és lejön?
Ilyet még nem próbáltam.
(#) eyess válasza erősáramú hozzászólására (») Jún 7, 2014 /
 
De 220µF , csak ezen smd aluminium kondenzátorok esr mérési értékük más mint a nem smd elektrolit kondenzátoroké .Kapacitás igen , de esr értékük más egy kicsit.De egyenlőre szerintem a nagy elektrolit kondenzátorokat cseréld ki , és a két kis trafó DC DC konveter környékén lévőket is.Ha ezek után a hiba még is megmarad , akkor rátérhetünk az smd kondikra is .
(#) eyess válasza erősáramú hozzászólására (») Jún 7, 2014 /
 
Egyébként a te tévéd belseje , ha jól sejtem , akkor ilyesmi lehet ugye ?

Plazma tv.PNG
    
(#) erősáramú válasza eyess hozzászólására (») Jún 7, 2014 /
 
Ezekre gondolsz? Ezek már ki vannak forrasztva.
Pontosan erről a tv-ről van szó. Neked is ilyen van?

P1010185.JPG
    
(#) eyess válasza erősáramú hozzászólására (») Jún 7, 2014 /
 
Nekem nincs ilyen csak javítottam .Másmilyen van .
Akkor a kék színű kondenzátorokat már cserélted jó.A többit amit megjelöltem azokat is kellene cserélni , vagy ha esr értékre tudod mérni megmérni .Mert bár nem mindig látszik kívülről egy kondenzátoron a hiba /púpos stb/ még is lehet rossz.Ezért , ha nem tudod kimérni esr re , akkor inkább cseréld őket , de egyébként is az a biztos .És még egy a két trimmer potméter között van két ellenállás az egyik Vs a másik Vsc feliratot is képvisel .Ezek értéke számít nagyon , hogy amilyen érték jelölés van rajta az annyi legyen.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2014
Következő: »»   2 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem