Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió áthangolása, OIRT - CCIR konverter
Lapozás: OK   3 / 22
(#) etilalkohol válasza kadarist hozzászólására (») Márc 11, 2010 /
 
Ez az L53 lenne?
(#) etilalkohol válasza CHZ hozzászólására (») Márc 11, 2010 /
 
Ez a C29 kondi-poti? A többi tekercs L83, L85 ..stb?
(#) kadarist válasza etilalkohol hozzászólására (») Márc 11, 2010 / 1
 
L9 az antennabemenethez közel (oszcillátor).
Ha meg van a kívánt nagyobb frekis adó, akkor jelmaximumra az L7-el és a nem jelzett bemeneti tekercssel (C11 kapcsolódik rá) hangolj. Persze a tekercsekkel párhuzamos trimmerkondikkal is hangolhatsz, de az oszcillátornál a tekercshez is nyúlni kell.
(#) etilalkohol hozzászólása Márc 11, 2010 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek, sikerült!: Megtaláltam azt a potit amit CHZ gondolhatott, R737 (-Uh-t változtatja), továbbá az L9-en kellett változtatni úgy, hogy széthúztam a tekercset a ráforrasztás (ahonnan a leágazás megy) és a tekercs teteje (felső menet) között, azaz így növekedett a menet közötti távolság (elég volt fogóval gincsolni, tehát forrasztás nélkül hangolható...).

Egy kis plusz, az L7 és L6 melletti trimmer-kondikkal még max-ra lőttem a vételi térerőt (amit a készülék jelez).
(#) kadarist válasza etilalkohol hozzászólására (») Márc 11, 2010 /
 
Gratulálok! Szép munka!
(#) FLaci81 hozzászólása Okt 11, 2010 /
 
Sziasztok! Nem találtam a kérdésemre teljesen alkalmas témát, ezért ne haragudjatok ha felteszem ide:

Van egy RFT ST 3000 rádió tunerem, ami az oirt Fm sávot tudja (66-73 MHz), miután egy Miskolci rádió-televízió szervízben nem tudták áthangolni a ccir Fm sávra (88-108 MHz), mert nem volt hozzá leírásuk ezért én magam nagyon minimális hozzáértéssel nekiláttam a feladatnak ami részben sikerült is, persze nem teljesen úgy, ahogy akartam.
A következőképpen: vagy, 87-94 MHz-ig, vagy 92-100 MHz-ig, vagy 100-108 MHz-ig tudom hallgatni a rádiókat elég jó minőségben hálistennek...
Eddig úgy jutottam el, hogy csavarhúzóval állítgattam a rádión belül valamilyen henger alakú tekercseken aminek a belsején lehetett állítani, elég sok ilyen van benne... természetesen a "vagyoknál" állítgatni kellett egy ilyen tekercsen a tartományok miatt és épp ez a baj...
Aztán laikus ember módjára rájöttem, hogy gondolom ez azért van, mert a 66-73 MHz között 7 MHz a szélesség, míg a 88-108 MHz között 20 MHz.


A kérdésem a következő: valahogyan ki lehet e tolni ezt a "szélességet" a jelenlegi 7 MHz-ről 20 vagy több MHz-re, hogy ne kelljen a tuner belsejében csavargatni egyfolytában (esetleg beleférhet e pl. a légiforgalmi sáv tartománya is, de ezt már csak kíváncsiságképpen, ha meglehet oldani)?

Remélhetőleg tudtok nekem választ adni, ha van rá esély meg lehet e ezt oldani!

Köszönöm előre is és mégegyszer elnézést!
(#) Medve válasza FLaci81 hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
Hello, meglehet de alapos méregetés, számolgatás, állítgatás, forrasztgatás árán, kétséges eredménnyel. Nem tudom, milyen minőségű ez a rádió, de szerintem az lehet itt a legegyszerűbb megoldás, ha egy autórádióból kiszedsz egy "tunerkockát", s azt beteszed a mostani tunered helyére. Persze csak ha feszültséggel hangolod eleve a rádiót.
ui.: A képen ugy látom, hogy forgókondis (?) Ám nincs meg a rajza valamelyik Magnósok Évkönyvében?
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
Sztornó az egész, megvan a rajza: forgókondér hangolja. Kár tönkretenni ezt a szép előlapot
(#) Gafly válasza FLaci81 hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
Kár volt eltekergetni.
Na mindenesetre itt van a rajza, hogy ne pont ez hiányozzon... Bővebben: Link
(#) pucuka válasza FLaci81 hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
Jó helyre írtad. Ha megnézed a Gafly által linkelt kapcsolási rajzon a tuner részt, zárójelben találsz más kondenzátor értékeket. Ezeket cseréld át, mert ez készült a 87.5 - 108 MHz változatban is, ennek a változatnak a kapacitásértékei vannak zárójelben.
(#) pucuka válasza pucuka hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
Bocs, lehet fordítva, az OIRT hoz tartozók vannak zárójelben. (a nagyobb kapacitás értékűek) Mindenesetre azonosítsd mielőtt kiforrasztod.
(#) Gafly válasza pucuka hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
De talán a legjobb lenne visszavinni a szervizbe a kinyomtatott doksival, igy már talán boldogulnak vele, viszont mivel el lett tekergetve a KF (meg még lehet hogy más is) ezért újra kellene hangolni (meg a többi hullámsávot is leellenőrizni)...
(#) FLaci81 válasza Gafly hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
Lehet, hogy tényleg visszaviszem a leírással együtt hátha tudnak vele valamit kezdeni, gondolom még nem menthetetlen, amit megtalál adókat azt egész jó minőségben és átlagban 3-as 4-es térerővel (a 6ból) úgy, hogy a multiméterem vezetékének a fém pálcaszerűség végét dugtam az Fm antenna aljzatba, 2-ből az alsóba mert ott volt erősebb a vétel.

Csak nem kérnek olyan sokat érte, na majd lesz valahogy.

Köszönöm a gyors segítséget mindenkinek!
(#) CHZ válasza FLaci81 hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
Félek , hogy szerviz sem fogja jobban megcsinálni , mivel dokumentáció nélkül nem is vállalták . Ez engem kicsit elbizonytalanit , megfelelő szakértelemmel kapcsolás nélkül is megoldható egy ilyen feladat .
Rajzon megjelölt kondikat a kisebb értékűre cseréld .
Majd kis türelemmel az együttfutás is behangolható .

ST300.gif
    
(#) pucuka válasza CHZ hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
A C131 -et nem húztad alá. Azt is cserélni kell, mert a sávszélesség nagyobb a 75 kHz löket miatt, az OIRT -ben ez csak 50 kHz volt.
Ha vesz adókat, akkor jobb ha maga csinálja, a kondenzátor csere után, türelemmel megoldható a behangolás, szerintem se sokat értettek hozzá a szervizben, ha doksit kértek.
(#) CHZ válasza pucuka hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
Igen , aláhúzhattam volna , de az már nem igazán számít , csak hab a tortán .
Szervíz hozzáállása , lerázás jellegű volt , ezt én is igazi szakértelem hiányának tudom be .
(#) pucuka válasza CHZ hozzászólására (») Okt 11, 2010 /
 
Ha nem lenne dokumentáció, én se cserélném ki. De szerencsére jó a doksi.
(#) dollerakos válasza svebis.zoltan hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Üdv!

Nem jön be az oldal (404 ERROR...), pedig nagyon szeretnék én is egy ilyen konvertert. Esetleg megvan valakinek mentett formában?

Köszi...
(#) dollerakos válasza dollerakos hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Közben az egyik kedves fórumtárs jóvoltából meglett a keresett oldal:

URH-konverter

Járatom továbbá az agyamat, hogy hogyan lehetne a legjobban megoldani, hogy pl. egy 4 állású kapcsolóval az egész CCIR-sávot tudjam hallgatni. Nem szeretnék sávtömörítő eljárással foglalkozni, tehát, amikor a 20 MHz-es széles CCIR átjönne a 7 MHz-es OIRT-ba (ha egyáltalán van ilyen), mert pl. abban az esetben egy régi, Videoton rádión össze-vissza szólna minden, a nem túl jó szelektivitása miatt.... A 4 állású kapcsoló direktben talán nem is lenne jó ötlet, mert a MHz-eknél a kapcsolóhoz menő vezetékek hossza is zavarokat, elhangolódást okozna, hanem valamilyen elektronikus, feszültségvezérlet kapcsoló IC-ben gondolkodom, amely megahertzeken is átad.... Kérem, ha valakinek van valami jó ötlete, jelezze.

Köszi.
(#) dollerakos hozzászólása Okt 23, 2011 /
 
Bocsánat, újabb probléma... A kapcsolás már megvan, mint feljebb írtam is, de nem találom az SO42 (és az SO42P) adatlapját égen földön, hiába ütöm be a keresőbe, hogy SO42 datasheet. Ugyanis szeretném tudni, hogy pontosan az IC melyik lába mit és hogyan csinál. Kérem szépen, ha valaki tudna ebben az adatlap-keresgélésben segíteni...... Köszi!
(#) kadarist válasza dollerakos hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Szia!
Keresd úgy, hogy S042.
(#) dollerakos válasza kadarist hozzászólására (») Okt 23, 2011 /
 
Köszi! Hogy ez nem jutott eszembe.....
(#) dollerakos hozzászólása Okt 23, 2011 /
 
Most látom, hogy a rajz, valószínűleg egy kicsit hibás, mert az IC 11-es lábát nem földelhetem, hanem helyette a 14-est kell. Ezt most jeleztem is az eredeti helyen is...

URH-konverter
(#) Class-A-. válasza dollerakos hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Bocs!Mihez használnád a konvertert,mert nekem is nagyon kellene egyet csinálni.Pacsirta rádióhoz kellene .Egy fórum társ adta ezt a rajzot csak még nem lett megcsinálva.
(#) dollerakos válasza Class-A-. hozzászólására (») Okt 26, 2011 /
 
Szervusz!

Úgy döntöttem, hogy inkább nem variálok vele, mert itt találtam és az ára is jó. Már vettem egyet, csak még nem érkezett meg, majd beszámolok, hogy milyen....
(#) dzso80 válasza dollerakos hozzászólására (») Okt 29, 2011 /
 
Köszönöm a tippet, én is vettem egyet tőle, és leegyeztettem vele a személyes átvételt, ma mentem érte.
Hibátlanul működik a cucc, tartozik hozzá elemtartó, sőt ha kellett volna egy dugót is adott volna az antennabemenethez.
Tényleg jó áron, jó a cucc, épp itt üzemel mellettem.
(#) Junkie hozzászólása Nov 14, 2011 /
 
Sziasztok , van nekem egy Delia AWS-303 as erősítőm, és szeretném a 88-108 Mhz -es sávba áthangolni, valaki csinált már ilyet ? Rajzom az van hozzá, habár nekem magas hogy meik tekercset kéne és hogyan változtani. Ha valaki vetne rá egy pillantást és adna valami tanácsot az jó lenne...

Üdv: Szabi
(#) CHZ válasza Junkie hozzászólására (») Nov 14, 2011 / 1
 
Tekercseket ne változtasd, C1 , C9 , C13 kondikat vedd ki, vagy egyik kivezetését vágd el. Majd keress egy nagyobb térerejű adót aminek a frekijét is ismered, osc. trimerrel állítsd be skálahelyesre, majd a skála végén keress gyengébb adót és próbáld max. térerőre beállítani a trimer kondikkal, majd a skála elején a vasmagokkal megismételni. Ezt érdemes többször is finomítani, osc. beállítást már nem kell bántani.
(#) Junkie válasza CHZ hozzászólására (») Nov 14, 2011 /
 
Köszi szépen a segítséget és a ráfordított idődet, ma már késő van de holnap megcsinállom, aztán szolok hogy mien lett .

Üdv. Szabi
(#) Junkie válasza CHZ hozzászólására (») Nov 15, 2011 /
 
Nos ma végre sikerült és áthangoltam azok alapján ahogy mondtad, aszthiszem elmondhatom hogy felűlmulta az elvárásaim, a töllem 3o km re levő csatornák is szépen bejönnek vele, igaz kicsitt kellett játszadozni a vasmagokkal és a trimerekkel de megérte

Ezer köszönet a segítségért :worship:

Üdv: Szabi
Következő: »»   3 / 22
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem