Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Redőny vezérlés
 
Témaindító: Antal Miklós, idő: Jan 31, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 10
(#) Antal Miklós hozzászólása Jan 31, 2006 /
 
Sziasztok.
A feladatom, egy redőny vezérlése: nyomogomb megnyomása a redőny elindul, ehhez egy kb 60sec Hszint kell. Ha a 60 sec után megnyomom a redőny nyilik, megint 60 sec H. De ha közben megnyomom az idözités leáll, mert csak félig akarom kinyitni, és ott marad mindaddig, amig ismét meg nyomom a gombot. Van valakinek ötlete?
(#) laci7722 válasza Antal Miklós hozzászólására (») Jan 31, 2006 /
 
Hello! A legegyszerübb megoldás egy autó ablakemelő motorja!
(#) Frankye válasza Antal Miklós hozzászólására (») Jan 31, 2006 /
 
Nem tudom, lehet, hüleség, amit írok, de azoknál a redőnyöknél, amiket mi szereltünk, a leengedés-felhúzás (motoros változatok esetében) nem időre, hanem végállás-kapcsolásra ment.
Ez persze nem oldja meg a Te problémádat, hogy uazzal a gombbal meg lehessen állítani "félúton" a redőnyt...
(#) _JANI_ válasza Antal Miklós hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
Ez egy működő berendezés
Idézet:
„Egy gyári változat???”


Ha véghelyzet kapcsolós akkor csak az alsó or felső véghelyzet határoló áramkörét kell bontanod, és a vezérlés ekkor álna le.
Idézet:
„Gondolom én.”
(#) Antal Miklós válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
Köszi Jani. A vezérléshez csak egy nyomógomb áll a rendelkezésre, ez itt a gond. Tegnap jfélig agyaltam rajta, de még ki kell próbálnom, és akkor megosztom veletek.
(#) Inhouse válasza Antal Miklós hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
Akkor most neked a vezérléssel van gondod? Hogyan lehet 1 gombbal megoldani? A kapunyitók között vannak olyanok, ahol 1 gomb áll rendelkezésre, de az úgy működik, hogyha pl. zárt, akkor elkezd nyílni, ha végigment, akkor a köv. nyomásra záródik. Ha valahol félúton megnyomod, akkor megáll, és következő nyomásra ellenkező irányba indul el...
A fix idejű menet magában rossz ötlet, kell valamilyen határoló elem, végállás, vagy kuplung...

Üdv
Inhouse
(#) mspike válasza Inhouse hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
Lehet, hogy kicsit ágyuval, de egy kicsi pic megtenné szerintem, tárolnád, hogy épp merre tart, és ha jön egy impulzus akkor tovább lép, a másik lehetőség egy sorrendi hálózat (mondjuk egy egytől 3-ig számláló Aminek a clk adod, és a kimenete meghajt egy időzítőt (monostabil multivibrátort). De minden kép raknék bele végálláskapcsolót ami fizikailag bontja a motor vezérlését, (nem PICen keresztül)
(#) nyulbul válasza mspike hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
Csak "akadékoskodok":Mörphi szerint a redőny végállás kapcsolók biztos elromlanak. Nem lenne jobb egy terhelés figyelő kapcs.
(#) Tomee válasza nyulbul hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
Választasz bele egy komoly ipari célokra kifejlesztett teljesen zárt rendszerű végálás kapcsolót vagy egy induktiv, kapacitív esetleg opto kaput és már soha sem fog elromlani a végállás kapcsolód!
Drága de halál biztos!
(#) nyulbul válasza Tomee hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
Idézet:
„induktiv, kapacitív”

Inkább ezt,mer az optót "Befojja a hó"
(#) _JANI_ válasza nyulbul hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
Inkább
Idézet:
„„induktiv””
. Mert a
Idézet:
„„kapacitív ””
-ot a víz és a hó is vezérelni tudja!
Csak halkan jegyezném meg, hogy ilyen induktív-kapacitív érzékelőknek elég barátságtalan az ára $$$$! De az is igaz, hogy teljesen zártak, és időjárásállók!

Szeretném megkérdezni tőled
Idézet:
„Antal Miklós”
, hogy te a meglévőt akarod továbbfejleszteni?
Vagy egy teljesen új vezérlőt akarsz megépíteni???
(#) Sebi válasza Antal Miklós hozzászólására (») Feb 1, 2006 /
 
Megpróbálom vázolni a problémát: ami nem gond, az az, hogy egy kezelőszervvel nyitni, végállásra futtatni, majd új paranccsal zárni, végigfuttatni. Ez 1 sima D-flip-floppal megoldható. A gond a félállással van, mert nem tudjuk, hogy onnan fel vagy le óhajtjuk egyetlen kezelőszervünkkel mozgásra bírni.
Következésképp már a parancsot meg kell különböztetnünk, pl: dupla nyomás 3mp-en belül=fel, egy nyomás pedig le irányt jelent. Egy soros áramfigyeléssel pedig el lehet dönteni, hogy ha mozog a motyó, akkor az 1 nyomás az STOP.
Azért ehhez kell pár IC, NYÁK (ami manapság nem olcsó) szal ez az amiért a PIC felvetése sem "ágyúval verébre"...
(#) Antal Miklós válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 3, 2006 /
 
Köszi az ötleteket Mindenkinek.
A feladat a már meglévő erősáramú rendszer kiegészítése az elektronikával. Tehát a végálláskapcsolók gondoskodnak a motor leállításáról, visszafelé elinditásáról, de ehhez az elektronikának 60 sec hosszan villanyt kell adnia egy jelfogó meghuzatásával. Ha viszont a müködés közben a jelfogó elenged a mozgatás leáll és a jelfogó ismételt meghuzatáskor az folytatja az utját és a végálláskapcsoló leállitja azt. Tehát csak az elektronikával kell törödnöm, a többi már készen van.
Köszi a gondolkodást.
(#) _JANI_ válasza Antal Miklós hozzászólására (») Feb 4, 2006 /
 
Van egy elgondolásom. De még dolgozom az 5leten....

Vagy egy R-S tárolót kell alkalmavni + az időzítő ÁK.
Vagy egy D-tárolót +időzítő ÁK.

Az R-S az kétgombos lenne! Start - Stopp...

A D-tárolós az egygombos lenne. Ennél a gomb megnyomása (+ kontrol LED) adná a müködési funkciót.
(Aszem neked a D-tárolós lessz a favorit!)

Persze PICci icvel is meglehetne valósítani, de akkor?...
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 19, 2006 / 4
 
A D-tárolós mevált be! Helyette ez ajánolm, lásd mellék.
Vagy egy 12C508-as picet kellene felprogizni.
(#) Zsóti hozzászólása Máj 17, 2007 /
 
Sziasztok !

Épülő lakásunkba Somfy vezetékes redőnymotorokat építettek be még tavaly.Öt motor van, abból 3-at egy kapcsolóval szeretnék egyszerre működtetni, a másik kettőt külön-külön kapcsolóval, illetve az egészet egy egyszerre egy központi kapcsolóval. Gondoltam bekötögetem, nem lehet olyan bonyolult. Azért megkérdeztem egy hozzáértőt aki azt mondta, hogy nem lehet a motorokat párhuzamosan kötni, csak relével...
Erről itt írnak:

Bővebben: Link

A relé neve TR2 (vestamatic gyártmány) a Somfy árulja - gondolom - ezért marha drága (7600+Áfa)

A relé bekötéséről van itt még két link (az egyik a honlap szerint újabb típus)

Bővebben: Link

Bővebben: Link

Ráadásul csak 2 motort tud egyszerre vezérelni, úgyhogy a háromhoz motorhoz 2 db kellene ( a központi vezérlés miatt még a két szólóra is kellene állítólag)

Szóval a kérdés, hogy van-e valamilyen ötletetek /azon kívűl, hogy minek az a motoros redőny / milyen megoldással lehetne olcsóbbá tenni a vezérlést? Mivel vagy hogyan lehetne helyettesíteni ezt a "gyári" relét?
Segítségeteket előre is köszönöm, bocs, hogy ilyen hosszú voltam.
Zsóti
(#) kerteszsasa válasza Zsóti hozzászólására (») Máj 17, 2007 /
 
Hello
Mi a baj a relés megoldással? Szerintem nem igazán tudod megoldani ennél egyszerűbben, vagy relé, vagy többáramkörös kapcsoló, de az sem olcsó.
Reléért ne adj ki ennyi pénzt, ITT egy ami neked jó lenne, de lehet h találsz olcsóbban is
(#) Zsóti válasza kerteszsasa hozzászólására (») Máj 17, 2007 /
 
Hi !


Nincs bajom a relés megoldással, pláne, ha nem lehet másképpen.
Azt nem tudom, hogy tud-e valami pluszt ( áramfigyelés, késleltetés) az a Tr2 relé azért kerül ennyibe, vagy csak a márka jelzés...

(#) kerteszsasa válasza Zsóti hozzászólására (») Máj 18, 2007 /
 
Ebben nincs se késleltetés se áramfigyelés.
A TR-es relében szerintem 2 tekercs van, a 2 irány kezelésére, azért kerül ennyibe. Ezért abból a reléből amit linkeltem 2 kellene. de így is sokkal olcsóbban jön ki.

/csatoltam egy rajzot, csak a programban nem volt 4 áramkörös relé ezért kettő 2áramköröset kötöttem össze/

függöny.JPG
    
(#) Sebi válasza kerteszsasa hozzászólására (») Máj 18, 2007 /
 
Azt nem értem, miért ne lehetne párhuzamosan kötni a motorokat, hiszen mindegyikben saját végálláskapcsoló van.
Én az enyémhez építettem egyet, de az nyomógombbal megy (meg távirányítóval), ezért van benne relé, meg áramfigyelés, mert az adja az öntartást.

Redőny.GIF
    
(#) ferci hozzászólása Máj 18, 2007 /
 
A legelső linkelt rajzon szépen látszik, miért nem lehet párhuzamosan kötni a motorokat ( bal oldalon) - a nyugiban zárt végállaskapcsolón és a segédfázis kondin keresztül tényleg fesz jut a másik motorra, a többi ott le van írva.
x db relé ( C, NO, NC ) x db motort tud hajtani és akkor mindig szabadon marad egy-egy tekercsvég, tehát nincs visszatáplálás.
Természetesen figyelembe kell venni, hány áramkörösek.
(#) sturbi hozzászólása Máj 18, 2007 /
 
Mint ferci irta, nyilván nem köthetők párhuzamosan a motorok. Azonban az egyszerű relén is ugyanúgy párhuzamosan kötődnek. A motorhoz tartozó relének ki kellene kapcsolni amikor a végálláskapcsoló kikapcsol. Ehhez valamilyen áramérzékelős relé kell.
Nem biztos, hogy nem a telepítő által javasolt megoldás a legjobb. Esetleg külső, pl. fotocellás végállás érzékelés megvalósítása után lehet más megoldáson gondolkodni, de gyanitom, hogy úgy még drágább.
(#) Zsóti válasza sturbi hozzászólására (») Máj 18, 2007 /
 
Igen-igen Én is azért gyanakodtam, hogy nem lehet sima relé, mert úgy párhuzamosak maradnak. Nem lehetne esetleg valahonnan ennek a relének (Vestamatic TR2) a kapcsolási rajzát előkeríteni ?
A másik kérdést már csak félve teszem fel, mert abszolút nem vagyok szakmabeli. Az nem lenne megoldás, ha egy olcsó relét használnék és egy-egy egyenirányítót tennék a motorok elé ?
(#) sturbi hozzászólása Máj 18, 2007 /
 
Az egyenirányító semmiképpen nem jó, mert egyrészt a motor váltóáramú, másrészt 1 dióda által feleződne a 230 volt, a legjobb az lenne, ha hozzáférhetők lennének a belső végálláskapcsolók, de ha jól tudom azok sem sima mechanikus mikrokapcsolók a redőnymotoroknál (ebben nem vagyok biztos). Gondolom pont azért alkalmaznak olyan műszaki megoldást amilyent, hogy ne lehessen olcsón, házi körülmények között módosítani a telepített verziót, csak drága alkatrésszel és drága szerelővel, ha egyáltalán vállalják az átalakítást.
(#) Sebi válasza sturbi hozzászólására (») Máj 18, 2007 /
 
Nézzetek rá a rajzomra: az áramot optocsatolóval figyelem, és az adja az öntartást a közönséges relé(k)nek. Már régóta működik, bár az én redőnyöm vmi olasz. A lényeg, hogy 3 vezeték jön a motortól (amit nem láttam) nulla, fázis fel, fázis le.
(#) sturbi hozzászólása Máj 18, 2007 /
 
Hol a rajz ?
Oppá, megvan.

Sztem ez ennyi redőnyre, akár bonyolultnak is nevezhető....
(#) Sebi válasza sturbi hozzászólására (») Máj 19, 2007 /
 
Hááát... talán mondhatjuk, de 3 tranyó meg az 5V-os IC rögtön elhagyható, ha nem kell a rádiós távvezérlés.
(#) sturbi hozzászólása Máj 19, 2007 /
 
Igazad van. Ez a megoldás jónak tűnik és nem hiszem, hogy ettől egyszerűbben megoldható lenne. Ha Zsótinak megfelel, sztem érdemes lenne megépíteni egy áramkört és ha jó, akkor mindegyik redőnyhöz egyet-egyet. Tápegységből is csak egy kell.
Ott az érzékelésnél ha jól látom, ez a redőnymotor áramfelvételének megnövekedését érzékeli, tehát végállásnál meg kell akadni a redőnynek .?
(#) Sebi válasza sturbi hozzászólására (») Máj 21, 2007 /
 
Nemnem. A motorban beépített végálláskapcsoló van, ezért csak folyamatos gombtartással lehet(ett) működtetni. Az optós részt úgy méreteztem, hogy az üzemi áramnál az 50Hz-es félperiódusok sütögetni tudják a kollektorköri kondit. Tehát az iránynak megfelelő gomb megnyomása után ez adja a relének az öntartást, és a végálláskapcsoló bontása után pedig elejt.

Ja, és még 1 tranyó elhagyható, ha nem kell a stopgomb, vagy alapban záró (NC) kerül beépítésre a felső tranyó helyére. (nekem a távir miatt van így)
(#) sturbi válasza Sebi hozzászólására (») Máj 21, 2007 /
 
Igen, igen értem már, ha jól értem. A 2 Ohmon eső feszültség működteti az optocsatoló ledjét, ha a végálláskapcsoló kikapcsol, megszűnik az áram, az optocsatoló nem vezérli a kisütőtranzisztort, a kondit az ellenállás felhúzza tápra és a következő gombnyomásig ennyi. A 2 Ohmos ellenállás értéke a motor áramától függ.
Nagyon ötletes.
Következő: »»   1 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem