Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Redőny vezérlés
 
Témaindító: Antal Miklós, idő: Jan 31, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 10
(#) Sebi válasza sturbi hozzászólására (») Máj 22, 2007 /
 
Így van. Ezzel a módszerrel nagyon jó a zavarvédettség is.
(#) sturbi hozzászólása Máj 24, 2007 /
 
Tisztelt ferci.
Bocsánatot kérek, hogy privátban olyan bunkó voltam.
Most rajzoltam le az elképzelésedet, és valóban teljesen igazad van. Ahány redőny, annyi nc-no relé-vel megoldható a csoportvezérlés, nincs visszatáplálás, mert amikor az együttmozgó redőnyök egyikén kikapcsol az irányhoz tartozó végálláskapcsoló és ugyanekkor zár a másik irány végállása a nyitott reléérintkezőn keresztül nyilván nem tud áram folyni egyik motorból a másik felé (a relé megőrzi a kapcsolt helyzetét a redőnykapcsoló miatt).

Mégegyszer bocs.
(#) birog hozzászólása Dec 22, 2007 /
 
Kedves profi hobbielektronikusok
Házunk déli oldalán szeretném megoldani hogy a 3 db motoros redőny (Somfy) napsütéskor felhuzódjon majd ha már nem süt lemenjen, a napenergiat szeretnémn ezzel a fűtés támogatására ellopni.
Előre is köszönöm a segitséget.
(#) Medve válasza birog hozzászólására (») Dec 22, 2007 /
 
Szervusz! Alkonykapcsolónak hívnák az ezt vezérlő elektronikát, amiből ki lehetne indulni. Lehet kapni is, de módosítani kell ugye, mert fordítva kell, hogy működjön. Ez nem gond, mert váltóérintkezők vannak a relében. Az érzékelő referenciájával is kell kisérletezni, hogy csak akor váltson, amikor rátűz a nap...jól gondolom, ez a feladat?
(#) Medve válasza birog hozzászólására (») Dec 22, 2007 /
 
itt pl...kezdetnek... Ám milyen a motormeghajtó elektronika? (gondolom van valamilyen) Egy indító impulzust vár? Akkor ezt ki kellegészíteni egy fel ill. lefutó élre indított monofloppal.
(#) birog válasza Medve hozzászólására (») Dec 22, 2007 /
 
Szervusz, a feladat megértése tökéletes, köszönöm a választ. Jelenleg egy (jobban mondva 4) Somfy kapcsoló van beépitve aminek van egy fel meg egy lefele impulzusa illetve egy üres állása. Somfy azt mondtra szivesen ad rajzot a kapcsolóról. Az alkonykapcsoló nekem is beugrott bár nem tudom hogy kellene buherálni hogy csak a tüző napra indítson és ne az egyszerü kivilágosodásra. le is kéne aztán ereszteni amikor ujra nem süt a nap. Az összeset egyszereel gobndolom relékkle meg lehet oldani, és ezt a relét kellene vezérelje a "napfénykapcsoló", gondolom én??

A transzisztor "vagdalástól" kicsit félek mert nem gondolom ennyire profinak magam.
üdv.
(#) fvm válasza birog hozzászólására (») Dec 22, 2007 /
 
Én is hasomló dolgon töröm a fejem, de kicsit bonyolultabbra gondoltam:

fényérzékelő+ s.trigger+ kettős időzítő.

működés: a beállított fény intnzitás esetén indítha időzitő 1-et. Ez azért kell, hogy a fény érzékelő ne 'rángassa' fel-le a redőnyt, ha pl felhőátvonulások vannak. időzítő1 indítja időzítő2-t ami x ideig vezérli a redőnyt, azután lekapcsol. lefelé ugyan ez csak fordítva.

megépítettem egy próba verziót, de nekem túl nagynak tűnik ( LM324+2X556+ rc-k +táp ~10#15-ös panel) így inkább 1 pic kellene, abban meg van minden, de azzal csak most ismerkedem.

Ja, meg jó lenne egy 230-as vagy (OR) kapu is , hogy manuális vezérlés esetén ne dolgozzon... (na ez sem kicsi nálam)

off: tegnap javítottam egy mozgás érzékelőt... hát az sem kisebb mint az enyém és kb. ugyan az van benne (lm324), csak CD4011--el időzít....
(#) Medve válasza birog hozzászólására (») Dec 22, 2007 /
 
Pedig magadnak kell majd elkészítened
Ötlet: Le kell takarni az alkonykapcsoló szemét, hogy a napsütést lássa derengésnek. Igy nem kell operálni.
Itt egy elképzelés a mellékletben, ami lehet egyszerűbb, ha a motor vezérlése lehetővé teszi. Nem tudom, hogyan reagál, pl. ha a gomb nyomva marad. Lehet, hogy elhagyhatóak a monoflop áramkörök. Ha a vezérlés "rövid" gombnyomásra is reagál, akkor a monoflop helyett elég lehet egy nagyobb kondi is....kisérletezni kell, egy a lényeg, világos: relé behúz, sötét: elenged (vagy fordítva)

Ui.: Nem lesz zavaró, hogy ha jönnek-mennek a felhők 2 percenként, és a redőny mindezt lereagálja?

alkvez.JPG
    
(#) birog válasza Medve hozzászólására (») Dec 22, 2007 /
 
Hello Medve,
A kitakarást elkezdem titralni metr ezt látom a legegyszerübbnek. A felhő kérdés husba vág, azon még nem mertem elgondolkodni előbb legyen meg az alapkoncepció.
A jelenlegi gombok egyébként nem nyomogombok hanem fixek, magyarán nem kell ott állni merllette folyamatosan, a kikapcsolást a redőnyön a végállás kapcsoló végzi, vagy kézzel félúton. Azt hiszem egy kapcsolót is érdemes szétszednem.
kösz, és üdv, meg boldog ünnepeket.
(#) polihisztor válasza Antal Miklós hozzászólására (») Jún 28, 2009 / 1
 
Sziasztok!
Ezt találtam redőnyvezérlés ügyben:
http://www2.produktinfo.conrad.com/datenblaetter/175000-199999/191841-an-01-HU-Redony_vezerlo_aramkor.pdf
(#) Leveles Ferenc hozzászólása Szept 18, 2009 / 1
 
Sziasztok!

Találtam egy oldalt ahol redőnyökhöz is lehet alkatrészeket rendelni. Vannak hasznos dolgok amiért egy redőnyös elkér jó pár ezret.

www.redonyalkatresz.hu
(#) CsemanAttila hozzászólása Jún 17, 2010 /
 
Üdv Mindenkinek!

Remélem olvassa még valaki a témát, mert segítségre lenne szükségem... Elektromos redőnyt szeretnék csinálni egy autó ablak emelőjéből, csak nem tudom mekkora áramot adjak neki, és hogyan Előre is köszönöm
(#) blackdog válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 25, 2010 /
 
Én is a redőnyök automatizálásán dolgozom. Ma megyek a bontóba ablaktörlő motorért.

Épített már valaki ilyet? Érdekelnének a tapasztalatok és az esetleges buktatók.
(#) Soma79 válasza blackdog hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Sziasztok!

Régóta követem a fórumokat, és végül sok tanács után megépítettem a kis erkélyem automata redőnyét.

A jelenlegi felállás: két redőny (egy 200cm-es, egy 80cm-es) egymás mellett középen egy H levezető. A komplett redőny egy tokban külön tengelyen van összeszerelve. A tok, a levezető stb. az aluredőnyhöz készített változat a strapabírósága miatt, de a lamellák mini műanyagok, a súly és a kedv (KP.) miatt.

Na most a redőnyök mozgatását két Citroen BX ablaktörlő motor végzi áttételezés nélkül. A tápot egy kiszuperált AT számítógép tápegység adja, annak is a 12V ága.

A vezérlést elvileg egy PIC fogja ellátni (építés alatt), végálláskapcsolókkal ellátva. Persze később mindez megfűszerezve fény, szél ,és csapadékérzékelőkkel, távirányítóval. A végállásokat a mechanikus határolók mellett reed-ek adják a PIC-nek. Sajnos jelenleg csak két hatlábú on-off-on kapcsolóval működtetem. (PIC tudásom konvergál a nullához).

Az eddigi személyes tapasztalatom az, hogy közel fél éve napi rendszerességgel használva a rendszert tökéletesen működik. A 200cm.-es ág nagyon nehéz neki, de a motor mindkét tekercsét kihasználva lassan, de stabilan felmegy. A kisebbik redőny szalad mint állat.

Szóval ha kérdés van, esetleg tudok válaszolni, de én is megakadtam a vezérlésben.

Mindenkinek sok sikert kívánok!
(#) mooo hozzászólása Feb 22, 2011 /
 
Sziasztok! Régóta agyalok egy dolgon, és most szeretném kivitelezni, amelyhez a segítségeteket szeretném kérni.

Van egy régi redőnyöm amit le szeretnék cserélni, amit motorizálnék. A mostani redőnyömet ezáltal szívesen moddolnám, és a tökéletes verziót építeném be.

Keresgéltem a neten, és 2 dolog jött szóba, egy autó ablakfelhúzó motor, és különböző autók ablaktörlő motorjai. Viszont az előbb találtam képet is a dologról íme:
Motor

De én nem a gurtni autómatával akarom felhúzni/leengedni a redőnyt, hanem a redőnytokba akarom beépíteni a dolgot. A SOMFY cég gyárt ilyen motorokat számomra heroin áron, szóval első körben milyen motort tudnátok elképzelni a tokba, ami megbírkózik a feladattal. Aztán ha ez megvan, szeretném ha kitalálnánk hozzá valami vezérlést. Vagy egy 2gombos legrand redőnyvezérlőre szeretném kötni, vagy vezetéknélkülire megcsinálni. Minden segítséget szívesen fogadok.
(#) merlingerin válasza mooo hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Szia!

Mekkora az a redöny? Fa? Műanyag? Hány kg? Google-->csőmotor
Előnye, hogy a redönyt tekeri fel, nincs útba, nem kell falat vésni, benne van a végállás érzékelő. Táp kell neki, és forog.
6Nm/10Nm motor azért nem olyan horror árú, persze ne a SOMFY motorokat nézd
(#) mooo válasza merlingerin hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Köszi a gyors választ, műanyag. Nemtudom, hány kg lehet, de olyan 150x150es lehet a nagyobb rész, a kicsi meg 150x80cmes saccra. Egy tokban van, 2 tengelyen. A csőmotornak utánnanézek.
(#) apanka válasza mooo hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Szia!
Én 10 éve építettem ilyet. A motor hasonló kinézetű, mint a képen látható. Annak idején ágymozgató motor néven árulták, kb.6000Ft volt darabja. A motor tengelyét a redőny tengelyével közvetlenül összekötöttem. Ezek 24Vdc motorok, nagyon erősek és az áttételük pont megfelelő volt a redőnyhöz. A forgásirány váltást polaritás cserével kellett megoldani. A saját lustaságom miatt azóta sem csináltam neki vezérlést. Az adott irány gombját nyomvatartva mozgatom a redőnyt ahova akarom. A végállásoknál így nekem kell figyelni, de ez nem okoz problémát.
(#) mooo hozzászólása Feb 22, 2011 /
 
Na hát jó irány ez a csőmotor, de a legolcsóbb is amit találtam 16ezer forint. Kell belőle 2 + kapcsolók stb, tutti hogy van olcsóbb megoldás
(#) mooo válasza apanka hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Tehát akkor ha jól értem, neked a redőnytokban van a motor? Rávan hackelve a tengelyére, és úgy forgatja? Mert nekem ilyesmire lenne szükségem akkor
(#) apanka válasza mooo hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Igen, pontosan.
(#) mooo válasza apanka hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Leírnád, hogy egészen pontosan milyen motor van benne neked? Illetve mire érdemes figyelni a kivizelezésnél? Hogyan kötötted össze a motort a tengellyel? Illetve hogy van megoldva a vezérlése?
(#) apanka válasza mooo hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
A motor pontos típusa: DEWERT 002.016 24Vdc 35 1/min . Két féle összekötést használtam a tengelyek csatlakoztatásához. A kisebb redőnyöknél (120x140) a 4cm-es hatszögletű redőny tengelyt használtam. Az egyik végébe egy átmenő M3-as csavart tettem. Ez pont beleillik a motor kiálló tengelyének hasítékába. A másik végét "szabványosan" alakítottam ki. Gyári műanyag dugózás, amibe bele illeszkedik egy csapágy. Ez megy bele a redőnytok falába rögzített kis tengelycsonkba. A nagyobb redőnyöknél (220x250) annyi az eltérés, hogy a nagyobb 6cm-es tengelyt használtam és az M3-as csavart ki kellet váltani, mert gyakran eltört. Mint előzőleg írtam, a vezérlést még nem csináltam meg hozzá. Egy két-nyomógombos redőnykapcsolót kötöttem be úgy, hogy a két gomb megnyomásakor fordított polaritással adják ki a 24V-ot.
(#) mooo válasza apanka hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Köszi a leírást, jónak tűnik, már csak motort kell szerezni. Néztem ezt a dewert motort, ágymozgató, de sehol nem találtam eladó használtat, újhoz meg árat. Tipp?

Az ablaktörlő. és ablakemelő motorokat a tokba nem lehet beépíteni csak a gurtni felcsévelőjéhez?
(#) apanka válasza mooo hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Próbáltad itt: Bővebben: Link
Az ablaktörlő és ablakmozgató motorokat nem próbáltam. A kérdés milyen erősek és milyen gyorsan forognak. Ha a gurtni felcsévélőjéhez építed, akkor ott még lesz egy áttétel, ami könnyíti és lassítja a mozgást. Ha közvetlenül kötöd a tengelyre ez már nincs.
(#) apanka válasza mooo hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
pont ilyen:Bővebben: Link
(#) apanka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Kipróbáltad már? Én annak idején próbáltam akkus fúróval, de nem ment. Egyrészt gyenge volt, másrészt a benne levő áttétel fajtája miatt, nem állítható meg a redőny egy köztes állapotban, magától le fog tekeredni.
(#) apanka válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 22, 2011 /
 
Azt írtam, hogy köztes állapotban nem lehet megállítani. Nálunk előfordul hogy így kell megálljon, hogy ne süssön a nap a szemembe.
(#) mooo válasza apanka hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Szia! Köszönöm, hogy ilyen részletesen segítettél. Felvettem a kapcsolatot a céggel. Először mindenáron cégként akartak velem bánni, de írtam a válaszba hogy mint magánszemély, és barkácsolni kell, nos az ára a cuccnak nettó 7650Ft/db ami már közelebb áll az általam elképzelthez. Először arra gondoltam, hogy veszek egyet, megnézem hogy mit tud, illetve hogyan tudom faragni, aztán ha megy, akkor megveszem a másikat is. Még lenne pár kérdésem Hozzád:

Mennyire hangos? Milyen sebességgel dolgozik, hogyan kötötted be? Illetve nem tudnál-e csináni róla egy video-t hogy dolgozik a cucc

Előre is köszönöm az infókat Szép napot!
(#) apanka válasza mooo hozzászólására (») Feb 23, 2011 /
 
Hamarosan megpróbálok egy videót csinálni róla, azon láthatod a sebességet. (a motor adatlapján:35 1/sec) A hangját egyáltalán nem lehet hallani, csak a redőnyét ahogy surlódik a sínben és ahogy tekerednek egymásra a rétegek.
Következő: »»   2 / 10
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem