Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Reed kapcsoló
 
Témaindító: Lozsa, idő: Ápr 22, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Lozsa hozzászólása Ápr 22, 2008 /
 
Szaisztok. Búvárlámpát építek, és mivel zártnak kell teljesen lennie, úgy gondoltam a bekapcsolást, hogy a ház belső falára egy reed kapcsoló lesz rögzítve, kívűlről pedig mágnessel kell majd kapcsolni. A problémám az, hogy nem tudom milyen reed csövet válasszak.

Adatok: maximális áram=3-3.5 Amper, fesz: 12 Volt.
A reed fog egy szilárdtest relét kapcsolni.

Azt nem tudom, hogy mitől függ pl az érzékenysége, a csőnek, milyen mekkora mágnes kéne. A ház vagy PVC csőből lesz, vagy ha z gyengének bizonyul akkor kb 3mm-es alumínium csőből.
(#) Donnie válasza Lozsa hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /
 
Szia!

Szerintem sétálj el egy vagyonvédelmi szaküzletbe, és kérj ajtó nyitásérzékelőt. 12V-ra épített, elég masszív tokozású darabok. Általában irányvédettek, oldalról nem fogja másik mágneses mező véletlenül ki-be kapcsolgatni. Van többféle tokozású, illetve kitalálták már a vasajtókra is a stabil működést.
(#) ferci válasza Lozsa hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /
 
Ha a reeddel kapcsoltatsz egy ssr-t, akármilyen is jó ( pár mA), viszont az ssr-en eső fesz a 3 ampernél mekkora? Azt ellenőrizd le beépítés előtt, nem zavaró-e a csökkenés.
A bekapcsolás meg a mágnes térerereje és relatív pozíció kérdése.
(#) vicsys válasza ferci hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /
 
Az SSR nem lenne rosz, viszont ritkán működnek váltóról a búvárlámpák...
(#) proba válasza Lozsa hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /
 
A szilárdtest relé szerintem csak AC-t kapcsol. Inkább egy fetet vezérelnék vele.Az olcsóbb is nem is esik rajta szinte semmi és ehhez is elég bármilyen kisteljesítményű relé. (csak ilyen fetet találtam hirtelen természetesen N-FET kell hozzá pl irf540 (min 9V) vagy ha kisebb a tápod akkor másik fet kell )

lamp.jpg
    
(#) ferci válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /
 
Ez így igaz... de bekapcsolni be tudja, csak ki is kell oltani... ( nem én találtam ki...)....
(#) ha6pc válasza ferci hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /
 
És hát vannak egyenáramú szilárdtest relék is,csak ritkábbak és drágábbak.
(#) Lozsa válasza ha6pc hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /
 
Na, innen vettem a Lámpa megvalósítási ötletét, csak halogén helyett ledes lesz.

Egy próságot nem igazán értek: ha a reed cső elött a mágnes elhúzom akkor az kapcsolja a relét, de úgy is marad? Márhogy miután a mágnes nem mozog utána is átvezet? Ha igen akkor hogyan kpcsolom ki? Visszafelé elhúzott mágnessel?

Azért kérdezek ilyeneket mert ennek a reed kapcsolónak nem vagyok tisztában a pontos működésével.
Amúgy a Lomex-nél van egy csomó egyenáramról hajthatós szilárdtest relé. Az áruk tényleg húzós (kb 3000Ft), de belefér, miután a lámpa így is kijön kb 25000-ből. Amúgy meg 70-től indul az ilyen teljesítményű gyári cucc.
(#) kobold válasza Lozsa hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /
 
Ha a linken lévő képeket megnézed a lap alja felé, ott látszik, hogy nem csak elhúzza előtte a mágnest, hanem ott is marad, olyan, mint egy kétállású kapcsoló. Amíg ott a mágnes, zárt a relé táp-áramköre.
Szilárdtest-relé helyett egy hagyományos nem jó egyébként? Vagy sok lenne az a kb. negyed W-os teljesítmény-felvétel?
Na meg hogy mi kerülhet egy ilyenben 70 ezerbe...
(#) Lozsa válasza kobold hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /
 
Hogy mi kerül 70-be azt nem tudom, de az még nagy teljesítményű búvárlámpák közül az alsó kategória.
Egy rendes relét meg tud húzni a reed cső?

Vagy hogyan módosítaná ez az áramkört?
(#) proba válasza kobold hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /
 
Hát én azóta is fet párti vagyok,ezt még egy sorkapocsba is össze lehet rakni.Lehet a gyári cuccban a vízmentesség ,nyomás állóság ,az ütésállóság a jó minőségű égő,meg a jó aksik,megfelelő akkutöltés... a drága (optimista voltam ). Vagy csak kevesen gyártják és a nevet kell megfizetni.
(#) kobold válasza proba hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /
 
A fet takarékosabb lenne, látom, hogy korábban is említetted, víz alatt még hűteni is könnyű volna. Az árhoz még csak annyit, hogy a hobbizókról meg a gyerekekről lehet igazán lenyúlni a pénzt, pl. egy márkanévvel...

Lozsa: ha már mágnes a kapcsoló, akkor esetleg el lehetne gondolkodni egy Hall-szenzoron is, amivel akár relét, akár fet-et meg lehet hajtani. Vagy nyomógombos és flip-flop-os áramkör, esetleg öntartó relével ugyanez. Szinte bármelyik alkatrészt meg lehet találni akár bontott panelokon is, boltban is filléres, inkább azt kell mérlegelni, mennyi hely és energia van.
(#) SzervízMacska válasza Lozsa hozzászólására (») Máj 3, 2008 / 4
 
Egyetértek kobold-dal a legegyszerűbb megoldás ha 1 "mezei" 12V 5A-es relét kapcsolgatsz egy viszonylag nagyobb reed-del ( 3-4 cm-es cső ). Ha csak kisebbet kapsz és/vagy 100 évre tervezed, 1 tranyón keresztül is kapcsolhatod a relét... Ez a része meg is lenne kb. 500-ból. A maradék 24500-at mire költöd? Lomex nem ennyire drága - esetleg a pvc cső. Talán akksit érdemes megnézni a Váci út 58-ban hátha spórolsz valanennyit, de műszert vigyél be magaddal, hogy biztosan jó legyen. Én az utóbbi időben párszor ráfaragtam. Ezzel nem a boltot akarom bántani - az akku kényes alkatrész.
(#) zsoltee0001 válasza Lozsa hozzászólására (») Máj 3, 2008 /
 
Hi
ha olyan relét keresel ami nagyon kicsi árammal dolgozik, kicsi helyet foglal + 4-5 A elbír, akkor ez tudnám ajánlani
Bővebben: Link
Az omron gyártja. nem tom hol lehet kapni, nekem van egy csomó bontott.
7-8 Volton már üzemel. áramfelvételéről csak annyit, hogy egy LED-en keresztül sorbakapcsolva is képes megbízhatóan működni.
Egy optocsatoló elbujhat mellette.
(#) RIfleman hozzászólása Szept 2, 2008 /
 
Hello!
Jobbnak láttam hogy ebben a témában vessem fel a kérdésem.
Hol lehet kapni mágneses (Reed) közelítő kapcsolót?
(#) SzervízMacska válasza RIfleman hozzászólására (») Szept 2, 2008 /
 
Minden valamirevaló alkatrészboltban. Én a Lomexben szoktam venni.
(#) RIfleman válasza SzervízMacska hozzászólására (») Szept 2, 2008 /
 
Lehet hogy rosszul fejeztem ki magam de én egy szerszámot keresek, amivel mágneses vagy elektromágneses teret lehet érzékelni.Annak a felépitése reed relé+elem+led.
(#) SzervízMacska válasza RIfleman hozzászólására (») Szept 2, 2008 /
 
Akkor a fenti áramköri elemeket mindet sorbakötöd, + 1 áramkorlátozó ellenállás a tápfesz. függvényében. Esetleg a ki-be kapcsolásához kapcsoló v. nyomógomb. Egy darabka próbanyákon néhány perc alatt összedobható ez a teszter.
(#) Lozsa hozzászólása Okt 11, 2008 /
 
Kész a búvárlámpám, már csak a külső kapcsolást kell megoldanom. A hátfalon a lesz a kapcsoló.
A fal 5mm-es alu. Ehhez keresnék minnél megbízhatóbb reed cső+mágnes kombinációt. Egyáltalán milyen paraméterei vannak egy reed csőnek?

20mA-t kell csak kapcsolnia!

Mágnesből milyen kell, hosszúkás, párhuzamosan, vagy inkább keresztbe. Mivel, a régi emlékeim szerint az sem mindegy, hogy a mágnes melyik részét közelítem...
(#) Topi válasza Lozsa hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Bonyolult!

Ha nem ragaszkodsz a reed-jez, javaslom a reflexiós optót. Odateszed az ujjad, visszatükröződik a fény -> bekapcs. Toggle Flip-flop kell, és egy gombos ki-be kapcsolód kész is. Semmi mechanika, semmi lyukfúrás. Egyszerűen egy átlátszó rész mögé kell ragasztanod.
(#) FREDDI válasza Lozsa hozzászólására (») Okt 11, 2008 / 4
 
A választ köbzoli megadta, bármilyet, kicsit. A mágnes a reed-en keresztül záródik (É-D). A mágnes valami kicsi erős, vagy nagyobb gyengébb, pld valami műanyagos, hűtőzáró szigetelésből pld. Előnye, hogy a méretét te állítod szikével, hátránya, hogy gyenge. Erős mágnes: cd/dvd olvasófejből pld., vagy vinyó. A ventikben meg sok motorban is műanyagba ágyazott mágnes van, ez is vágható.
(#) Lozsa válasza FREDDI hozzászólására (») Okt 11, 2008 /
 
Igazad van, de azt már el is felejtettem olyan régen volt.

A válaszokat köszönöm, amit akartam megtudtam.
(#) deripal hozzászólása Márc 29, 2009 /
 
Sziasztok! Valaki meg tudná mondani hogy mivel azaz milyen kapcsolással lehet a legegyszerűbben helyettesíteni a reed relét, mivel ahová nekem kell azt a fordulatot nem bírja követni a relé. / a digitális bicikli kmórán lévő relét akarom lecserélni/
(#) proba válasza deripal hozzászólására (») Márc 30, 2009 /
 
Cserélj órát. Az ismerősöm is így járt,neki szerintem a cső tudta követni, de egy bizonyos sebesség felett az egész óra törlődött.(esetleg a küllőn lejebb -a tengelyhez közel- rakod, egy kicsit segít ,mert több ideig zár).
(#) SzervízMacska válasza deripal hozzászólására (») Márc 30, 2009 /
 
Én is azt tanácsolom, vizsgáld meg először a műszeredet, mivel egyáltalán nem biztos, sőt nem is valószínű, hogy az általad áhított mérésnél a reed lenne a gyenge keresztmetszet. Több száz Hz-en képesek ugyanis stabilan kapcsolgatni, éveken keresztül. Vélhetően a műszered jelfeldolgozó képességének a határait feszegeted. Hajtsd meg egy astabillal és győződj meg róla, hogy képes-e az általad kívánt frekvencián mérni! De - hogy a kérdésedre is válaszoljak - kiváltható Hall jeladóval, vagy akár opto-mechanikus jeladóval is, ezt általában az adott alkalmazásban a helyi lehetőségek függvényében szokták eldönteni.

Üdv: SzervízMacska

Szerk.: Elsősorban egy kisebb méretű reed-re érdemes kicserélni. Minél kisebb, annál jobb. Ugyanis így valamelyest nagyobb kapcsolási frekvencia érhető el.
(#) deripal hozzászólása Márc 30, 2009 /
 
Köszönöm! Valójában arról lenne szó, hogy van egy 1/8-as RC buggy autóm.Szerettem volna megtudni hogy mennyi a végsebessége és egyéb adatokat amit a kmóra mér. Felszereltem a verdára csak 18-20km/h -nál nullát mutat az óra.Azért gondoltam arra hogy a relé vagy állandóan behúzva marad v. nincs ideje meghúzni. A kerék átmérője 11-12cm és gyári adatok alapján 65-75km/h tud. Köszönöm a válaszokat!
(#) Thomm válasza deripal hozzászólására (») Márc 30, 2009 /
 
Sok bringás sebességmérő nem tud ilyen kis kereket kezelni, vagy legalábbis határeset. Általában a minimum az 5". Ha ezzel nincs gond akkor nézd meg hogy nincs-e túl messze a mágnes a reedtől. Megpörgeted kézzel és közben méred müszerrel vagy fülelsz hogy kattan é. /nagyon halkan/. Szerintem itt lesz a probléma. Vagy helyezd közelebb egymáshoz őket, vagy használj valamilyen erősebb mágnest, mondjuk egy fülhallgatőból kioperált neodinium mágnest.
(#) deripal válasza Thomm hozzászólására (») Márc 31, 2009 /
 
Igazatok volt, az új műszerem van lebutítva.Előkerestem az "1000" éves km.órámat és láss csodát tökéletesen méri a sebességet.
(#) gabi20 hozzászólása Máj 23, 2010 /
 
Sziasztok! Ezt a reed relét közvetlenül rá lehet kapcsolni Atmega8 valamelyik kimenetére, vagy tranzisztor szükséges hozzá. Valamelyik kapcsoláson van tranzisztor, valahol nincs. A tekercsének ellenállása 500 ohm, 5V - nál 10mA folyna. Ennyit kibír az AVR?
(#) wpetya hozzászólása Márc 20, 2017 /
 
Sziasztok! Valaki tudna-e ajánlani olyan reed csövet, ami nagy érzékenységű? Kb.: 1 cm sugarú körben érzékelje a mágnest. Egy fa sínen csúszó fa keretet kellene érzékelnie, ami kb 1 cm pontossággal illeszkedik. Végállás kapcsoló volt előtte, de az állandóan tönkremegy, és piszkálták. Ez egy favázas egyedileg legyártott elektromos játék része, ezért a méretpontatlanság.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem