Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RGB színkeverés
 
Témaindító: Router, idő: Dec 2, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   9 / 11
(#) proli007 válasza mehesz83 hozzászólására (») Dec 19, 2014 /
 
Hello! Szerintem Te nem szalagot, hanem szalagot és vezérlőt vettél. (Amit én nem ismerek..)
De a leírásod alapján a kéket és a zöldet felcserélted, a piros csatorna meg már "lesérült", mert "kikapcsolva" is világít.
(#) mehesz83 hozzászólása Dec 19, 2014 /
 
Igen vezérlővel vettem! Van ötleted mit tehetnék ?
(#) proli007 válasza mehesz83 hozzászólására (») Dec 19, 2014 /
 
Ami ötletem volt, leírtam. Meg azt is, hogy én ezeket nem ismerem..
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2014
(#) DINGICE hozzászólása Szept 16, 2015 /
 
Sziasztok! Nem tudja esetleg valaki, hogy letezik-e 5x5 mm-es negyzet alaku RGB LED? A videoton erösitöm elölapjaba valoszinüleg az elözö tulaj beepitett egy ilyen alakau piros szinü LED-et, de a fiamnak nem tetszik a szine. Türkizes kekes -zöldes szinüt szeretne. Gondoltam hogy ha letezne ilyen formaju RGB, akkor ki tudnam cserelni a benne levöt es lehet hogy a kivant szint is össze lehetne hozni neki!
Ha valaki tud valamit kerem irjon!

Köszi szepen Üdv
(#) nedudgi válasza DINGICE hozzászólására (») Szept 16, 2015 /
 
Tudtommal nem létezik. 8mm átmérőjű igen, valószínűleg méretre lehet reszelni.
Megoldás lehet egy áttetsző takaró, ami mögé hagyományos 5mm LEDet applikálsz.
A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2015
(#) DINGICE válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 16, 2015 /
 
Köszi ez jo ötlet, marmint az attetszö takaros! Meg annyi hogy szerinted melyik a legegyszerübb kapcsolas amelyikkel be tudom löni a kivant szint?
(#) nedudgi válasza DINGICE hozzászólására (») Szept 16, 2015 /
 
Ha fixen kell egy szín, akkor én két soros ellenállással próbálkoznék. Feltételezem, a piros nem kell ahhoz a színhez. A zöld alapszín egy fix ellenállással kb 10 mA áramra beállítva, a kéket meg próbálgatással meghatározni. Deluxe változat készülhet tranzisztor+potméter kombóval - egy mezei trimmer nem bírná az áramot.
(#) DINGICE válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 16, 2015 /
 
Köszi a segitseget! Igen ez az egy szin kell allandora ugyhogy mostmar menni fog.
(#) nagylzs hozzászólása Dec 29, 2015 /
 
Sziasztok! Szeretnék arduino-val vezérelni RGB LED-eket. Programkódból színátmenetet létrehozni, és hasonlók. Abból indultam ki, hogy a kínaiak gyártanak ilyet:
Bővebben: Link


Ennek 3x4A -es kimenete van. Ebbe a kis fehér dobozkába ezen kívül még belepréseltek egy IR vevőt és egy vezérlőt is. Hogy csinálták? (Sajnos nincs szkópom hogy kimérjem...)

Nekem nagyobb teljesítményre lesz szükségem, ezért MOSFET-eket fogok használni. A kérdés szempontjából ez most lényegtelen. A kérdés lényege a következő lenne: Ez a kis kínai kütyü feltételezhetően kapcsoló üzemben működik. Máskülönben hogyan tudna 0-12A áram között szabályozni úgy, hogy még hűtőborda sincs rajta? Úgy tudom hogy a LED-ek nem igazán szeretik a gyakori ki/be kapcsolgatást. Főleg nem a teljesítmény LED-ek. Azok inkább az állandó áramú meghajtást szeretik. Az teljesen egyértelmű, hogy ebbe a kínai vezérlőbe nem fér bele egy nagyobb méretű kondenzátor. Ez vajon azt jelenti, hogy ez egy LED gyilkos vezérlő? Vagy én tudom rosszul, és a teljesítmény LED-eket bátran lehet közvetlen PWM jelről hajtani?

Nekem arduino-ból kellene FET-eket vezérelni, és figyelembe kell vennem hogy az analóg kimenetek száma korlátozott. Hatékonyság szempontjából se lenne utolsó, ha kapcsoló üzemben használnám a FET-eket, tehát az adruino -> FET driver -> FET -> LED lánc jónak tűnik PWM jellel. Kivéve azt a részt, hogy a gyakori ki/be kapcsolgatás tönkrevághatja a tejesítmény LED-et. Az vajon elég, ha a LED-del párhuzamosan teszek egy puffer kondenzátort és villogó fény helyett pulzáló fény lesz? Ez elegendő ahhoz, hogy ne menjen tönkre a LED? Vagy inkább a FET driver és a FET közé tegyek egy kondi+bázis ellenállás párost, ami "integrálja" a PWM jelet és ezzel hajtsam meg a FET-et? (Aminek az lenne az előnye hogy a teljesítmény LED-ek nem pulzálnak annyira, de az egyik nagy hátránya hogy a FET-ek elég rendesen melegednének, és az energia hatékonyság rovására menne.)

Melyik az optimális megoldás?
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2015
(#) qvasz2 válasza nagylzs hozzászólására (») Dec 29, 2015 /
 
A ledet nem zavarja a kapcsolgatás, nyugodtan lehet pwm-el hajtani.
(#) nagylzs hozzászólása Dec 29, 2015 /
 
Na ez jó hír. Köszönöm!
(#) nagylzs hozzászólása Dec 29, 2015 /
 
Esetleg valami ötlet arra, hogyan hajtsak meg 12 RGB ledet? Ehhez 36 PWM csatorna kellene. A jelenlegi legjobb ötletem a következő: soros porton küldöm át a PWM kitöltési tényezőket három különböző arduino nano-nak, amik egyenként 4 RGB ledet vezérelnek. Egy arduino nano képes kezelni 12 dititális kimenetet amiből lehet csinálni 12 PWM jelet. Így kijön a 12x3 csatorna. De ehhez sajnos 3 arduino kell, ami kicsit túlzásnak tűnik. Sajnos egyetlen adruino-nak nincs elég IO csatlakozója ehhez. Valami más multiplexer IC is szóba jöhetne, ha tudna PWM jelet generálni. De nem tud. Valami jobb ötlet?
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2015
(#) kaqkk válasza nagylzs hozzászólására (») Dec 29, 2015 /
 
Bőven elég 3 pwm ha multiplex üzemben hajtod a ledeket
(#) nagylzs hozzászólása Dec 29, 2015 /
 
Elég kezdő vagyok. Tudsz mutatni példát erre a multiplex meghajtásra?
(#) hotib válasza nagylzs hozzászólására (») Dec 29, 2015 /
 
Ha nem kell nagy teljesítmény LEDenként, akkor WS2812B a varázsszó. Kapsz darabra is, szalagban is, sőt nyákra szerelve is. Mi ATMegával hajtottuk (Arduino volt a teszt eszköz) Van kész library a vezérléshez.

Ilyesmit készítettünk belőle. De sokat sorba lehet kötni.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2015
(#) nagylzs hozzászólása Dec 29, 2015 /
 
Megnéztem, köszönöm! Nem tudtam hogy létezik ilyesmi, és ezeket nézegettem:

Bővebben: Link

de lehet hogy ezzel az RGB szalaggal jobban járok. De akkor alaposan át kell terveznem az áramkört.

Link javítva.
Használd a link gombot!
-moderátor-
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2015
(#) hotib válasza nagylzs hozzászólására (») Dec 29, 2015 /
 
Felhasználás kérdése. Ha teljesítmény LED vezérlésre van szükséged, akkor nem lesz jó.

Tény, hogy kicsit másként működik, eleve 5V tápfeszről. Viszont nem kell foglalkozni az áramgenerátoros meghajtással, mert az be van építve a chipbe. De azért ide is kell tápegység, 16 chipenként ~1 Amperrel kell számolni.

Felhasználási példa

A ma használatos B típus már csak 4 lábú, tápfesz, és adat be/ki. De tudásra ua.
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2015
(#) nagylzs válasza hotib hozzászólására (») Dec 29, 2015 /
 
Jól néz ki ez a gyűrű.
(#) hotib válasza nagylzs hozzászólására (») Dec 29, 2015 /
 
A gyűrűk átlátszó műgyantával ki lettek öntve, 4db volt egy eszközben használva. Persze be lettek építve, vezetékezés, miegymás el lett rejtve, csak a világítás látszott. Természetesen 1 vezérlővel, bluetooth kapcsolaton mobil applikációval tartotta a kapcsolatot.
Készült belőle egyenes kivitel is, egy négyzet 4 oldalára voltak szerelve, LED szalaghoz kapható alu sínben.
(#) nagylzs válasza hotib hozzászólására (») Jan 13, 2016 /
 
Na közben megtaláltam a nagy teljesítményre használható megoldást: PWM Shift. Összekötök több shift regisztert, és ezek kimenetét vezérlem PWM jellel. Egy 74HC595 100MHz-ig vezérelhető. Az arduino persze nem tud ennyit, de már egy 1KHz-es PWM jel is nagyon sok színt ki tud keverni, csak néhány digitális kimenetet foglal, és a PWM kimenetek száma akár 100 is lehet.
(#) Bakman válasza nagylzs hozzászólására (») Jan 13, 2016 /
 
Szerintem egy kicsit kevered a dolgokat. A színárnylatok összessége nem a PWM frekvenciától, hanem annak felbontásától függ. Az ideális frekvencia az alkalmazandó területtől függ. LED-nél elég a 200 Hz is, azt már bőven folyamatosnak látja az emberi szem.
(#) nagylzs válasza Bakman hozzászólására (») Jan 13, 2016 /
 
Hát de, azért van. Ha 100 kivezetésen 10 bites felbontást akarok, és azt szeretném hogy egy másodperc alatt legyen legalább 100 PWM ciklus (ami ugye csak 100Hz), akkor több mint 100KHz-en kell nyomni az adatot a shift regiszternek. És hiába megy 16MHz-en az arduino, a lábain nem tud ennyit. Szerencsére nincs szükségem 10 bites felbontásra, és nincs szükségem 100 Hz-es PWM frekvenciára. Így értettem, a maximális frekvencia behatárolja a PWM felbontását is.
(#) Bakman válasza nagylzs hozzászólására (») Jan 14, 2016 /
 
Igen, ha így számolod, valóban függ a frekvenciától is.
(#) trickentrack hozzászólása Márc 27, 2016 /
 
Üdv!
Unokatesom mondta, hogy egyik ismerőse olyan poháralátétet készített, ami olyan színűen világít mint amilyen ital van benne. Nagyon megtetszett az ötlet! Valami ötletetek nincs, hogy lehetne ezt kivitelezni?

Előre is köszönöm!
(#) nagylzs hozzászólása Márc 27, 2016 /
 
Igen. Valahogy úgy, hogy egy RGB LED-del világítod meg, és méred a visszaverődő fény erősségét egy fotoellenállással. Először kalibrálnod kell fehér színű tárggyal, és megmérni hogy mi az R,G,B komponensek értéke. Utána a mérés úgy történik, hogy bekapcsolod az R LED-t, megméred a fényerőt. Utána a G-t, végül a B-t. Ezek arányaiból kiderül, hogy a tárgy melyik színt mennyire ver vissza. Ennek megfelelően beállítod a PWM jelent a megvilágító RGB LED-nek.

Példa megvalósítás: http://www.instructables.com/id/Using-an-RGB-LED-to-Detect-Colours/
(#) nagylzs hozzászólása Márc 27, 2016 /
 
Ja és természetesen ez csak a visszavert fény mérésre jó. Ha a poháron keresztül külső fény is bejut, akkor az megzavarhatja a mérés eredményét. De nem hiszem hogy ez nagy gond, mert ez úgyis csak egy játék project.
(#) Bakman válasza trickentrack hozzászólására (») Márc 27, 2016 /
 
RGB LED és egy színérzékelő, pl. BH1750FVI.
(#) SuperRigo22 hozzászólása Aug 8, 2017 /
 
Üdv, egy tolópotméteres RGB Led szalag vezérlőt szeretnék készíteni, ugyanis sehol sem találok neten ilyen típusú vezérlőt. (Tekerőpotisat igen, de tolósat szeretnék) A vezérlő "jelerőssége" (Amper kimenete) nem fontos nagyon, mert jelismétlővel együtt használnám. Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) Balaa16 válasza SuperRigo22 hozzászólására (») Aug 8, 2017 /
 
Üdv! Jól értem, hogy csak az a baj, hogy "forgópotis" kapcsolást találsz? A forgó és tolópoti között nincs semmi különbség, csak a beépítésben, vagyis csak a nyáktervet kell átrajzolni...
(#) zolika60 válasza SuperRigo22 hozzászólására (») Aug 8, 2017 /
 
Ezért kár volt egy újabb LED-es topicot nyitni, hiszen van már vagy száz. A tekerő potik helyett használj tolósat és készen is vagy.
Következő: »»   9 / 11
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem