Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Spektrum-analizátor
 
Témaindító: (Felhasználó 518), idő: Okt 26, 2005
Lapozás: OK   2 / 21
(#) Gettobike válasza Medve hozzászólására (») Feb 20, 2008 /
 
Üdv! Először is köszi a választ! Az AGC szerintem nemfog gondot okozni, bekötök egy potit a táp és a test közé, és beállítom a megfelelő szintre. Nemrég találtam ezt az oldalt: http://lea.hamradio.si/~s53mv/spectana/lcd.html Ez pont jólesz nekem a mért jelszintek kijelzésére. A jelszintet a nagyfrekvenciás jel egyenirányítása után mérem, a KFből ahogy te is mondtad :yes: . Maga a tuner analóg hangolásu (0-30V feszültséggel), azonban a hangolása egy 128 lépéses digitális potival lesz megoldva. A felbontással nemhiszem hogy gondok lesznek, mivel a tuner nem hipersávos, így külön van benne mind a három sáv (45-180mhz, 160-470mhz, 430-860mhz), és egy kapcsolóval lehet váltogatni hogy melyiket vegye a tuner. Plussz még lesz benne kettő potméter hogy a sávokat is összeleheseen tolni, tehát egy adott frekisávba mérni vele. Ezért lesz benne a két frekimérő, ami a kijelzőn látható legszélső frekvenciákat méri. A sávszélességgel még nemtudom mitcsinálok, de az tény, hogy nagyon sok az 5MHz
(#) Medve válasza Gettobike hozzászólására (») Feb 20, 2008 /
 
Félreérthető volt, amit írtam, szóval a kézi AGC ( ) az rendben, de az AGC feszültség arányos a térerővel, ezt könnyebb volna detektálni, de a KF szintmérés lehet ugyanaz. Az AGC jelet ugye a KF erősítő állítja elő. Plusz egy doboz. Digitális poti? Érdekes ötlet, ám a felbontását kevesellem, de kezdetnek jó. A digi poti csak 5 voltig mehet. Utána OPA-t gondoltál konvertálni 0-30 ig? Ez az UHF sávban kb 3,2MHz/lépést jelent. ? Ne ez legyen a végső megoldás
(#) oldman válasza Gettobike hozzászólására (») Feb 20, 2008 /
 
Nagy fába vágtad a fejszédet!!! Sokan gondoltak rá (én is) sajnos a felmerült problémák szerintem nem oldhatók meg profi háttér nélkül. Csak egy a sok közül: Egy spektrumanalizátor felbontása az RF sávban néhány 10 Hz-től max 1 MHzig terjed, (Ez már elég durva) természetesen a szükséges pontosságtól és a bemeneti frekvencia tartománytól függöen. Ez nagy kihívás! Természetesen ha csak egy "mérővevőt" szeretnél (pl.: CATV rndszerekhez) akkor más a helyzet, (De ez egy másik műszer!) ez sem egyszerű, de már megvalósítható. A sávszélesség és linearitás, valamint a 30-120 dBm-et átfogó várható bemeneti jelszint ez esetben is probléma vagy erős megalkuvásra kényszerít. Szerencsére itt a pontosság kevésbé érdekes, viszont a hordozhatóság fontos szempont! Drukkolok a sikerért !
(#) totti91 hozzászólása Feb 21, 2008 /
 
sziasztok
egy ilyesmi ledes equalizert szeretnék építeni és a segítségeteket kérném ennek a megépítésében..jó ha gépről vezérelhető de mégjobb lenne ha análkül is meg tudnám oldani..nem értek a pichez de ha vki segít akk megpróbálom megírni magamtól
(#) vtsoftware válasza totti91 hozzászólására (») Feb 21, 2008 /
 
Ilyet még nem láttam de nagyon teccik'.
Engem is érdekelne ha nem gond :yes:
(#) zenetom válasza totti91 hozzászólására (») Feb 21, 2008 /
 
szia!
LPT portról meg lehet szerintem oldani a winampból a discolitezzel...egy 4*8-as mátrixxal...
(#) ha6pc válasza totti91 hozzászólására (») Feb 21, 2008 /
 
Az nem ekvalizer,hanem "analyser".
Számítógép nélkül kell egy csomó szűrő,meg csatornánként LED-meghajtó. Ez egy marék IC,de nem túl bonyolult,csak sok munka.
(#) Einstein hozzászólása Feb 21, 2008 /
 
Nekem is tetszik ez a cucc, már csak kapcsolást kellene valahonnan találni.(bss elektronikán van egy ilyesmi kütyü, de a kapcsolását nem tették fel )
(#) Tomi20 válasza Einstein hozzászólására (») Feb 21, 2008 /
 
Ott van a kapcsolási rajz is. Olvasd át sokszor a leírását, és megérted a működését az egésznek.
(#) El_Pinyo válasza totti91 hozzászólására (») Feb 21, 2008 /
 
Szia! Attila86 web oldalán (Kapcsolások/ spektrum analizátor, ~II) megtalálható a kapcsolási- és nyák-terv, valamint a leírása is.
Üdv
(#) Directors válasza El_Pinyo hozzászólására (») Feb 21, 2008 /
 
Hali
Frankó nagyon

Ez mennyiből jönne ki?(kb)
(#) totti91 hozzászólása Feb 21, 2008 /
 
itt írja h kb 5000Ft
(#) Directors válasza totti91 hozzászólására (») Feb 21, 2008 /
 
rendben köszi
(#) Directors hozzászólása Ápr 27, 2008 /
 
Üdv

Valakinek nincsen meg a leírása arról a spektrum-analizátoról ami Attila86 weboldalán volt?
Csak mert nem él a weboldal már.
(#) Norberto válasza Directors hozzászólására (») Ápr 27, 2008 /
 
Az oldala még él, de nem ártott volna meglesni, hogy esetleg az oldalát tároló szolgáltatójával minden rendben van-e...
(#) Ferkógyerek válasza Gettobike hozzászólására (») Ápr 27, 2008 /
 
ÜDV!
Csak most látom hogy itt TV tunerből készített RF spektrumanalizátorról is van szó.
Én építettem egyet pár éve kíváncsiságból.
Oszcilloszkópot használtam a megjelenítésre.
A sávszélessége azért nem 5MHz hanem 10KHz -lett.
Persze még ez is elmarad a műszer kategóriától.
Majd beüzemelem és teszek fel pár képet róla működés közben.
(#) Ferkógyerek hozzászólása Ápr 27, 2008 /
 
A második képen az FM sáv műsorszóró adói láthatók kb 87-110Mhz-ig. A harmadikon pedig valamilyen rádióforgalmat sikerült elcsípnem 135MHz környékén (talán repülő, nem halgattam bele).
Medve kolléga kérdezte hogyan sikerült elérni a 10KHz-es sávszélességet.
Nos a készülék nem "csak" spektrumanalizátornak készült hanem szélessávú vevőnek is így a TV tunert újabb keverő és szűrő fokozatok követik. Ha a sweep sávszélességét nullára veszem a "sweep közép" potival tudom hangolni a vevőt. Az utolsó 455KHz -es szürő sávszélessége +-4,5KHz és a jelszintet a vevő RSSI kimenetéről nyerem.
Persze ez a 10KHz-es sávszél kissé túlzás mivel a szűrő -3dB sávszélessége a 9KHz.
(#) Directors válasza Norberto hozzászólására (») Ápr 27, 2008 /
 
De akkro addig míg a szolgáltatójával nem lesz minden rendben addig akkor nem lehet sehogysem megnézni az oldalt ugye?
(#) Medve válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Ápr 28, 2008 /
 
Nagyon szép....Fel tudnád tenni a rajzát, vagy egy blokkvázlatot? Vagy ez olyan, ami a "MANY" féle svéd weboldalon van?
(#) Gettobike válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Ápr 28, 2008 /
 
Nekem is tetszik, pöpec kis cucc! Rajz vagy blokkvázlat engem is érdekelne, ha publikus.
(#) Ferkógyerek válasza Gettobike hozzászólására (») Ápr 28, 2008 /
 
Sziasztok!
Nálam minden publikus
Ahogy elnéztem ezen a Svéd oldalon csak elméleti szinten van meg az analizátor rajza ráadásul jórészt digitális. Az enyém full analóg.
Analóg TV tuner + fűrészjel generátor + MC3362 + KIA6040. Az áramkört NBFM üzemmódra kapcsolva az MC3362 RSSI lábáról veszem le a detektált jelszintet.
Ha a fűrészjel sávszélességét nullára veszem a sávközép potival tudom hangolni a rádiót. Ide 2db potit tettem sorosan (10K+1K) hogy finoman is lehessen hangolni. A teljes áramkörnek nincs meg a rajza csak némelyik egységének. Az MC3362 és a KIA6040 az ajánlás szerint üzemel.
(#) Medve válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Ápr 28, 2008 /
 
M1956! Ez egy TV-kf SAW szűrő? Ha igen, kellett-e illesztened valahogy?
Olcsó és hasznos készülék lehet! Gratula hozzá!
Mi lenne, ha a 38MHz helyett egy NBFM 10,7-es szűrőt használnál? A tunerből kilépő jelben, ha nem tévedek vannak ill lehetnek 10MHz-es komponensek is. Különösen, ha a tunerben levő keverő utáni LC kört kivesszük. Vagy nem jól látom?
(#) Ferkógyerek válasza Medve hozzászólására (») Ápr 28, 2008 /
 
Igen ez egy 5,5MHz sávszélességű szűrő 38MHz középfrekvenciával. Ez a szűrő 5 pólusú szimmetrikus be és kimenetre van tervezve, de mivel a tunerem asszimetrikus kimenetű ezért parasztosan a filter egyik bemenetét is GND-re kötöttem
Amit írsz az működhet. A tunerből a keverő utáni LC szűrőt kivenni és közvetlenül a keverő után betenni a 10,7MHz-es szűrőt. De hogyan állapítod meg a keverő kimenő impedanciáját ?
Ha ezt tudnánk már nem nehéz egy illesztő fokozatot rakni mondjuk egy 10,7MHZ 3Kohmos kristályszűrőhöz, bár amik nekem vannak azok 15KHz sávszélességűek. Éppen ezért ekkor sem ártana még egy keverő és egy szuper keskenysávú mondjuk mechanikus szűrő (300Hz sávszélű Collins aranyárban).
Apropó nem tudja valaki hogyan oldják meg a profi analizátorokban az 1Hz sávszélességet, gondolom teljesen más módszert alkalmaznak? Érdekelne az elve.
(#) Medve válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Ápr 28, 2008 /
 
Kimenőimpedancia? Az igaz, tudni kellene. Egyszer már beszélgettem erről valakivel, hogy egy adóvégfok impedanciáját le lehet-e mérni SWR mérővel, de úgy látszik hiába, mert nemigen emlékszem már a megoldásra. Az volt az ötlet, hogy ohmikusan terhelni, és azt változtatva figyelni az SWR-t illetve a jelszintet. Hmmm? (Emese után! )
Az 1Hz-es felbontással kapcsolatban: nem lehet, hogy egy FFT analízis van a dolog mögött?
(#) Ferkógyerek válasza Medve hozzászólására (») Ápr 28, 2008 /
 
Velem beszélgettél a témában de nem tudtam állást foglalni az ügyben
Mérés helyett megoldás lehet az adott tunerben használt IC adatlapján megnézni a keverő kimenő impedanciáját (már ha ICs). Bár kevés gyártó szokott ilyen "jelentéktelen apróságot" feltüntetni az adatlapon.
(#) Medve válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Ápr 29, 2008 /
 
Na visszajött a bumeráng! Vagypedig! A TV-ből a tunerrel együtt kell kiemelni a kf szűrő környezetét is...
(#) szabi_o hozzászólása Ápr 29, 2008 /
 
Egy csemege, amire pár napja bukkantam:
Bővebben: Link
(#) Ferkógyerek hozzászólása Máj 22, 2008 /
 
ÜDV!
Átgondoltam ezt a TV tuneres spektrumanalizátort, és újratervezem az egészet. Lemondok a rádióról és csak analizátornak fogom használni. 38MHz-ről lekeverem 8MHz-re és 8megán fogom detektálni a jelet egy AD8307-el ami logaritmikus, így a szkópról decibelben tudom leolvasni az eredményt.
Építettem 8 megára egy 10 elemes kvarc létraszűrőt aminek a -3db sávszélessége 240Hz! lett. Ez lesz a lelke az egésznek. Még jó hogy volt itthon egy marék bontott 8MHz-es kvarc
Teszek fel róla pár képet.
(#) Medve válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Máj 23, 2008 /
 
Hello! A 8 MHz-et csak az indokolta, hogy erre a frekire tudsz keskenysávú szűrőt? Hogyan méretezted a tekercseket?
(#) drmogus hozzászólása Máj 23, 2008 /
 
Sziasztok!
Olvastam spektrumanalizátor ötleteket, még régebben rábukkanta egy egész jó kis szerkezet rajzára:

Szuper vevő

Ez ugyan nem az, de akár az is lehetne. Kis módosításokkal.
Amiken én gondolkodtam, az utolsó KF -et 455khz -et, ha úgy sem akarunk belehalgatni akkor nem 455Khz re hanem kisebbre választjuk (vagy ha bele is akarunk hallgatni, tovább keverjük), olyan értékre amit mondjuk egy DSPIC -el fourierrel már át tudunk fogni. Többször mérünk kis tartományt, majd összerakjuk. Kis frekire már elég meredek szűrőt lehet méretezni (akár digitális szőrőt ami mehet a DSPIC-be és utánna fourier ugyanebben), szerintem egész jól fel lehetne bontani a mérendő frekit kisebb sávokra. Persze a fourier eredményekhez hozzáadjuk a keverések miatti eltolódást. Ahogy néztem a tükörszelektivitása is egész jó lehet ennek a szerkezetnek.
Vagy pedig KF jelét egy logaritmikus erősító után AD vel mérnénk. Így egyből dB ben írhatnánk.
Szerintetek érdemes rajt agyalni? Vagy rosszul gondolkodom?
Következő: »»   2 / 21
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem