Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Spektrum-analizátor
 
Témaindító: (Felhasználó 518), idő: Okt 26, 2005
Lapozás: OK   20 / 20
(#) gernerakos válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
Induktivitásmérőm még nincs, de igyekszek beszerezni egyet. Van egy alap multiméterem, szkópom, és frekvenciamérőm, meg egy 100KHz-s RC oszcillátor, és egy olcsó kinai DDS azt hiszem 8MHz-ig. Ezekből tudok most gazdálkodni.
Gondolom akkor a T1, T2-t majd úgy kell hangolni, hogy a kimenetén a fokozatnak 10,7Mhz-n maximális legyen a jel. Vagy rosszul gondolom?
A többi tekerccsel mi legyen, azok okoznak fennakadást még.
(#) dokidoki válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
Ennél a gépnél, még ez a nyák-technika elmegy, csak az áttervezésre írtam, hogy abban akad némi buktató, főleg, ha ennél magasabb frekvenciák elérése a cél. Az ismeretlennek látszó trafók mint Pucuka mester írta... Hogy melyiket vedd ki?.. ehhez ismerni kell a készüléket amit bontasz, azt is fel kell tudni térképezni. És bezony kellenek egyszerű műszerek ennek a megépítéséhez, ha egy két ismeretlen vagy egyedi készítésű alkatrészt kell alkalmaznod pld: LC-mérő, frekvencia mérő, nH-mérő adapter amiben be tudsz rezgetni tekercset kondenzátort .. , szélessávú diódás szintdetektor.
Ezek megépítése és használatba vétele hoz annyi gyakorlatot, ami kell a SA építésének folytatásához.
(#) pucuka válasza dokidoki hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
Létezik RLC mérő alkalmazás a számítógépre, elegendő pontosságú, egyszerű összerakni.
(#) dokidoki válasza dokidoki hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
Az L2 tekercsnek olyannak kell lennie, hogy abban az áramköri környezetben, 0 Volt hangolófeszültségnél, a frekvenciája a rezgésnek ~145MHz maximális hangolófeszültségnél meg ~235MHz kell lennie. Én kezdésnek betennék egy 3 menetes 4-5mm belső átmérőre tekert 0.8mm huzalt, és frekvenciamérővel megvizsgálnám az eredményt annak a fényében amit mutat módosítanám. Ha alacsony a frekvencia, akkor csökkenteni kell a menetek számát, vagy széjjelebb húzni a meneteket. Ha magasabb akkor növelni vagy összébb nyomni, esetleg változtatni az átmérőn.
Az L1 kb 6 menet, 4-5mm átmérőn, kezdésnek működni fog. L3 is lehet annyi,bár 4,7 uH ír.
Az L4 szintén egy oscillátor része, melynek 134.3MHz kell rezegnie. Szóval nyerő helyzet egy frekvenciamérő.
Míg nekem nem volt ilyenem, addig ezeket a vizsgálódásokat szkenner vevővel végeztem. Mondhatom, hogy sokkal nehezebb az élet így. De megoldható volt.
A tekercs adatok csak iránymutatóak, ha nincs pontos adat, vagy vásárolható alkatrész hozzá, addig a beállításuk ilyen babra munka. Sőt ha lenne is, akkor is a szórt szerelési kapacitások meg a kivitel eltérése akkor is kívánná a babrás beállítást. Amihez kellenek műszerek, meg gyakorlat, és leleményesség.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2020
(#) gernerakos válasza dokidoki hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
Frekvenciamérőm szerencsére már van, életem egyik legjobban elköltött pár ezer forintja volt. Valami retró magyar gyártmány, elvileg 650Mhz-ig mér, ezt azonban sose tudtam letesztelni.
Köszönöm az iránymutató értékeket a tekercsekhez. Igyekszek valahonnan FM KF trafót szerezni, aztán a nyákot az eredetihez legjobban hasonlítóra elkészíteni. Sajnos sok kondenzátor ilyen értékekben csak SMD kivitelben kapható pl hestore-ban, szóval muszáj lesz valamennyire módosítani, de a tanácsoknak megfelelően igyekszem ezt minimális szinten tartani.
Gondolom a kondik soros/párhuzamos kapcsolgatásával most annyira nem szerencsés játszadozni...

A következő napokban összeszedem, hogy mi hiányzik itthonról, aztán megrendelem, hogy jövő héten megkapjam. Addig meg pl kipróbálom a pucuka által linkelt pc-s RLC mérőt.
Köszönöm az eddigi segítségeteket!
(#) dokidoki válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
Az jó, remélhetőleg az érzékenysége is rendben van. Pár menetes csatolóhurkos koax-al lehet ellenőrizni, ha egy hagyományos FM vevő 3 menetes osc tekercs jelét jól veszi akkor használható lesz. Ilyenkor jó pár lomos doboz miben lapulnak bontásra váró rádiók 's egyebek. Smd kondik?, próbálkozni szabad, sőt néha kötelezően muszaj Keres rá: nanohenry adapter, frekvenciamérődhöz ideális. Van mégegy jó áramkör (franklin osc?) ami két soros 0.5-1pF kondin keresztül megrezget szinte bármilyen párhuzamos rezgőkört, azt is hasonlóan a frekvenciamérő elé igen hasznos eszköz.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2020
(#) gernerakos válasza dokidoki hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
Mindenképpen utána fogok nézni, kísérletezgetni a különböző megoldásokkal.

Ha már ennyire frekvenciát mérünk, a spektrum analizátornak a képernyőjén megjelenő középső frekvenciáját lehetne valahogy mérni? Tehát nem a kapcsolás 145 illetve 10,7Mhz-s középfrekvencájára gondolok, hanem arra ami éppen megjelenik a képernyő közepén.
(#) dokidoki válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
Hát egyszer megjelenik az un. nulla frekvencia egy púpként. Ettől jobbra sorakoznak a többi púpok jellemzően kisebbek, ezek pontos értékét nem könnyű megjeleníteni, a kalibrált eltérítés és a megjelenítésre használt szkóp ernyőleolvasási pontossága, plusz a használt frekvencialöket ami a teljes vizszintes frekvencia/div értékét kiadja és ennek a kalibrációja. pár megahertztől pár száz kHz-ig terjed. Ha ettől pontosabb kell, akkor meg kell építeni a tracking generátort is, és ennek a jele már mérhető frekvenciamérővel, ... Vagy e nélkül, pontosan kell méri L2 frekvenciáját mikor kézi seprésre van állítva az SA és a szkópon kiegyenesedik és maximalizálódik a jelszint.
Ezek csak olyan pontosságot adnak, amilyen a 2 KF szélessége, ill. csak rosszabbat.
A tológató markeres átvitelkarakterisztika megmérése egy jóval összetettebb áramkör és kell hozzá az állítható lovagló marker generátor az azt időzítő és a frekvenciamérés időalapját adó áramkör, és persze a nyomkövető generátor (TG). Szóval nem egyszerű.
Nem akartam az elején megkérdezni, de mi a célod, illetve mire szeretnéd használni az SA-t ?
(#) pucuka válasza gernerakos hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
Az átkapcsolható szűrőkről még annyit, hogy az egyik egy szélesebb sávú szűrő, olyan, mint amit az FM műsorvevőkben használnak (180 - 360 KHz), a másik egy sokkal keskenyebb sávszélességű (20 - 25 kHz) amit komunikációs vevőkben használnak. Ilyet is tudsz bontani BRG adóvevőkből.
A KF szűrő sávszélesség váltásnak az a jelentősége, hogy a kirajzolt ábrán a keskenyebb szűrővel pontosabb képet kapsz, a szélessel könnyebb keresni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 10, 2020
(#) dokidoki válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 10, 2020 /
 
Hobbi célra - kezdésként jók azok a szűrők. De azt tudni kell neki, hogy eredetileg SA-k szűrői kiváló tranziens viselkedésűek és az átviteli karakterisztikájuk csúcsos - háromszögletű. Míg a kommunikációs ill. műsorszűrők többnyire meredek oldalú lapostetejűek. És tranziens válaszuk elég rossz. Ez a képernyőn lépcsős, esetleg visszhangos púpszéllel és egy oldalon elhúzódó lankaként jelenik meg. Így rontja a megjelenést a képen. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem lehet olyan beállítást eszközölni, hogy látványa ne legyen zavaró. Csak szűkíti a lehetőségeket.
Következő: »»   20 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu