Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » STK erősítők javítások
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Lapozás: OK   38 / 42
(#) abstrax hozzászólása Jan 5, 2022 /
 
Sziasztok Kedves Fórumtársak!

Először is, BÚÉK 2022!
Lenne egy olyan kérdésem/felvetésem Hozzátok....kis bevezető:
Biztosan sokan emlékeztek a "legendás", eredetileg a Sanyo által gyártott STK-077 hibrid végfok IC-re.
Elvileg 075-től talán 77-78-80-81-82-83-ig ment a számozás ahogy növekedtek a kimenő teljesítményeik.
Volt ez ugye anno a Dinora Merkury receiverben (amit Darvasék agyon méltattak, és valóban nem szólt rosszul), meg a '80-as években szerepelt pár könyvben az Elektor-ból átvett végfok alapkapcsolása (pl. mint gitárerősítő), én meg is építettem akkoriban, egészen jól muzsikált.
Arra lennék kíváncsi, hogy épített-e közületek valaki olyan erősítőt ezekkel, amiben 2 db hídkapcsolásban volt?
Egyáltalán: lehet ezeket a régi hibrid IC-ket hidalni, vagy valami miatt nem ajánlatos?
Nézegettem a fellehető gyári adatlapot... ami többek közt szimpatikus, hogy a tok nem tartalmaz sok tranzisztort - talán 10db-ot, (a G-változat meg 13-at), és nem kell hozzá túl sok külső elem sem.
Sajnos kifejezett hídkapcsolási példát vagy kapcsolási rajzot nem találtam ezekkel az IC-kel (lehet, nem véletlen), csak az újabb 40xx és társaival.
Továbbá akinek esetleg volna elfekvőben elsősorban 077-es IC, azt szívesen átvenném, akár több darabot is.
Megköszönöm előre is építő hozzászólásaitokat, ötleteiteket!
Üdv.: Péter
(#) Gafly válasza abstrax hozzászólására (») Jan 5, 2022 / 1
 
Szia, neked is BUÉK.
078 van egy pár. Mármint nem néhány, hanem kettő.
(#) Ódenka hozzászólása Jan 5, 2022 / 1
 
Nálam is várja az alkalmat pár darab.
Ezek még nem után gyártottak!

Békebeli.jpg
    
(#) abstrax válasza Gafly hozzászólására (») Jan 5, 2022 /
 
Kedves Gafly,
köszönöm szépen, érdekelnének.
Írok privátban.
(#) abstrax válasza Ódenka hozzászólására (») Jan 5, 2022 /
 
Szia Ódenka,
köszönöm neked is, szintén érdekelnének. Konkrétan hány db volna? És 080-asok?
Írok én is privát üzenetet.
(#) Ódenka válasza reloop hozzászólására (») Jan 6, 2022 /
 
Két napja megjöttek az IC-k. Nem volt illúzióm, nyilván utángyártott darabok.
(Mellékesen 30 $-ra volt a feladó által megadott érték an blokk, erre nem egész 5zer Ft sarcot fizettem a postán, örültek neki)
Abban bíztam, bízom, főképp remélem, hogy használható erősítő lesz belőle.
Mert beforrasztottam a hiányzó helyre az új holmit...A jutubos filmen felbátorodva nem tettem izzót a primer körbe, hanem istenneki és bekapcsoltam. A nagytesó erősítőben TP ponton a leírás szerint 7mV-ot kell beállítani, ami 35mA nyugalmi áramnak felel meg. A hibátlan oldalon ezen a ponton 45mV-ot mérek, az újon 11mV-ot.
Megpróbálom belőni mindkét oldalt egyformára és a 7mV-ra, aztán valamiféle jelet adok rá és megnézem, van-e és milyen a kimeneten...
Majd felejtem, szerintem a másik oldal is volt már cserélve, a bőséges kence kitüremlése láttán gondolom - meg az se biztos, hogy eredeti...
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2022
(#) Ódenka válasza Ódenka hozzászólására (») Jan 6, 2022 / 1
 
Bemelegedés után az egyiket az addig működőt 34mV-ra tudtam beállítani, lejjebb nem. A másikat ugyanekkorára állítottam és hallgattam rövid ideig. Szuperlatívuszok helyett: Szól...
(#) reloop válasza Ódenka hozzászólására (») Jan 6, 2022 / 4
 
Az, hogy megszólalt, már maga egy trófea ebben a sportban
(#) Klxx66 hozzászólása Feb 1, 2022 /
 
Üdv mindenkinek! A segítségeteket szeretném kérni adott egy Sony TA - AX 310 erősítő amiből torz hang jön ki. Megpróbálkoztam a forrasztási pontok újra ónozásával de nem segített. Mi okozhatja a hibajelenséget, hogyan tovább mit javasolnátok? A segítséget köszönöm! Csatolok néhány képet.

erőő.jpg
    
(#) reloop válasza Klxx66 hozzászólására (») Feb 1, 2022 /
 
Üdv! Mindkét csatorna torzan szól? Járasd meg a potikat és a kapcsolókat!
(#) Klxx66 válasza reloop hozzászólására (») Feb 1, 2022 /
 
Igen mindkét csatorna torzan szól, van némi erősítése de torz, gondoltam végfokhibára is valójában nem tudom mi lehet a hibaforrás. Gombokat járattam viszont a hangerőpoti erősen kontakt hibás, megfújtam kontakt sprével de a hibajelenség megmaradt.
(#) reloop válasza Klxx66 hozzászólására (») Feb 1, 2022 /
 
Mérd meg a pozitív és a negatív tápfeszültséget testhez képest! Ha nincs szerelőnyílás az alján, hogy közvetlen a puffereken mérj, akkor az STK465 9-es és 5-ös lábán érheted el. Itt vigyáznod kell, nehogy összezárd a szomszédos lábakat a tapogatócsúccsal.
(#) Klxx66 válasza reloop hozzászólására (») Feb 1, 2022 /
 
Rendben megmérem és visszajelzek, köszönöm a segítséget.
(#) reloop válasza Klxx66 hozzászólására (») Feb 1, 2022 /
 
Szóra sem érdemes
(#) Klxx66 válasza reloop hozzászólására (») Feb 2, 2022 /
 
Megmértem a tápfeszültséget 35,4 V
(#) reloop válasza Klxx66 hozzászólására (») Feb 2, 2022 /
 
Végezhetünk további méréseket, de nagy valószínűséggel az STK465 hibásodott meg, hiszen a lemezjátszó-bemenetet leszámítva ez az egyetlen aktív alkatrész a készülékben.
Ha azt észlelted volna, hogy az egyik tápfél alacsonyabb, akkor az egyenirányításban, pufferelésben kerestük volna a hibát.
Ha megadod mind a 16 lábon mérhető feszültséget, a feszültség polaritását is feltüntetve, akkor pontosabb diagnózist tudnék felállítani az STK állapotáról.
(#) Klxx66 válasza reloop hozzászólására (») Feb 4, 2022 /
 
Megrendelem az STK 465 végfok IC-t úgy döntöttem, remélem sikerül orvosolni a probléma forrását.
(#) Klxx66 válasza reloop hozzászólására (») Feb 4, 2022 /
 
Valójában nem gondoltam hibásnak az IC-t mert hang jön ki de torz, kíváncsi leszek csere után mi történik. Nagyon amatőr szinten foglalkozom elektronikával, nekem akkor számított hibásnak egy végfok IC ha nem jött ki hang, úgy néz ki egy tapasztalattal több. Még egyszer köszönöm a segítséget tippeket.
(#) reloop válasza Klxx66 hozzászólására (») Feb 4, 2022 / 1
 
A kimenő jel pozitív és negatív félhullámát külön félvezetők állítják elő. Ha az egyik szakadásba megy, akkor torz hangot kapunk.
Ezekből az IC-kből már csak utángyártott létezik, szerencse is kell, hogy használhatót fogjál ki belőle.
A két csatornánál egyformán jelentkező hiba jellemzően a tápból szokott eredni, de ahhoz túl jók a mért értékek.
Ha a készülék megmentésén fáradozol a 4700 µF kondik cseréje nem ártana.
Normál körülmények között megérjük a kondik kapacitását és szkóppal vizsgáljuk a kimeneti jelet, amire a számítógép hangkártyája is alkalmassá tehető. Mérlegelés kérdése, akarsz-e ennyire belemerülni.
(#) tipesz2 hozzászólása Ápr 19, 2022 /
 
Sziasztok!
JVC erősítőt javítok. STK0040 volt benne, már cserélt és zárlatos. Kíváncsi tipus vagyok, bicskával szétszedtem és olyan panel van benne mint a neten is több helyen látható (013N). Csakhogy ez nem komplementer mint az STK0040-nek kellene lenni hanem kvázi komplementer két egyforma NPN végtranzisztorral. 99%-ban STK0039. Végül is működik és kompatibilis de azért ez egy kicsit átverés. Amit most vettem még nem szedtem szét, de biztos, hogy ez is a kvázi .
(#) Ódenka hozzászólása Júl 18, 2022 /
 
Találkoztam korrekt STK klónnal. Mert nem is hirdetik, hogy az lenne, originál, hanem PMC ( PMC Sierra Inc.) feliratú.
A Microsemi Corporation, a Microchip Technology Inc. (Nasdaq: MCHP) 100%-os tulajdonában lévő leányvállalata félvezető- és rendszermegoldások átfogó portfólióját kínálja a kommunikációs, védelmi és biztonsági, repülési és ipari piacokon. A termékek közé tartoznak a nagy teljesítményű és sugárzásálló analóg vegyes jelű integrált áramkörök, FPGA-k, SoC-k és ASIC-k; energiagazdálkodási termékek; időzítő és szinkronizáló eszközök és precíz időmegoldások, amelyek a világ időmércéjét állítják fel; Hangfeldolgozó eszközök; RF megoldások; diszkrét alkatrészek; vállalati tárolási és kommunikációs megoldások, biztonsági technológiák és méretezhető szabotázs elleni termékek; Ethernet megoldások; Power-over-Ethernet IC-k és midspans; valamint egyedi tervezési képességek és szolgáltatások. A Microsemi központja a kaliforniai Aliso Viejoban található.

Most meg vagytok illetődve, mi?
A termék a szokványos smd-power smd kombó, amelyik áramkör alig várja, hogy elharapja a hangdobozunk torkát. Nekem egy NDK kis hangdoboz mélynyomóját végezte ki, de én is ludas voltam benne. A barátomnak ajándékozott CA-120 Fisherben én cseréltem az eredeti rosszat az itthon vett leendő rosszra. Aztán a kókányolt hangdobozok és a nála levő magasabb hálózati feszültség, stb elindította villanyos cunamit. A végtranyók a majdnem teljes zárlatot, vagy pár Ohmot mutatnak. A jelölt alkatrész az utólagos jusztírozás jeleit mutatják, ezt a gyártás során kézi úton tehették bele, körülötte folyasztószer maradék látszik.

Sikerült egy eredetit szereznem, amivel életre tudom kelteni a kisfishert. Most a végfokban a 6800 µF eredeti elkókat fele kapacitásukra tekintettel másikra cseréltem. Ezek is öregek, de majdnem tudják a ráírt kapacitást.
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2022
(#) Ódenka válasza Ódenka hozzászólására (») Júl 20, 2022 /
 
Idézet:
„Sikerült egy eredetit szereznem”

Aztán mégsem. Akkorát csalódtam, hogy elment a kedvem sok mindentől. Az állítólag 20 éve vett STK egy kutyaközönséges kínai hulladék volt, 1 órán belül visszaküldtem a Kollégának. Akiről nem tudom, tudtam elképzelni, hogy rámsóz egy ilyen semmiérő valamit. De ez legyen az én bajom. Amikor megláttam a kivezetéseken a kínai szivacsot, majdnem megütött a szél. A HQ-nál 3ezerért kapható utángyártott semmirevaló vakaró. Amit valamikor még én építettem bele, az a fentebb jelzett PMC gyártói jellel volt ellátva, de nincs jelentősége. Szaki a szakit, így...? Hová tartunk?
Első mérgemben szét akartam pattintani, hogy prezentáljak egy képet a szokványos utángyártott belsőről, aztán letettem róla. valahol megvan egy eredeti, fehér karton kis dobozka, belül alu fóliázva, na így forgalmazták valamikor az eredetit.
(#) zgyula válasza Ódenka hozzászólására (») Júl 24, 2022 / 1
 
Ha már megpróbáltad feszegetni az alumínium hűtőfelületet, a kedvedért szakszerűbb eljárással kivágtam egy ablakot, hogy belenézhess és ne is sérüljön a belseje. Sajnálom ha a kínai hamisítványt összetéveszted az eredeti SANYO-val - bár a felirat valóban nagyon megtévesztő, de más külső apróságokat figyelj.... Nagyon távol áll tőlem hogy bárkit átverjek, soha nem tettem és nem is fogom.

STK.jpg
    
(#) Ódenka válasza zgyula hozzászólására (») Júl 24, 2022 /
 
Megkövetlek! Esküdni mertem volna, hogy ugyanolyan hitvány darab, mint az azóta itthon is elérhető darabok. Számomra a legfájdalmasabb, mert emiatt akkorát csalódtam benned, hogy azt leírni nem tudom. Így, ha az itt megírt bocsánatkérésemet elfogadod, maradok irántad tisztelettel. Ha igen, köszönöm!
Az életben már annyiszor találkoztam megtévesztő holmikkal és megtévesztőkkel, hogy bárkiről bármi rosszat fel tudok tételezni. Örülök, hogy most melléfogtam.
(#) zgyula válasza Ódenka hozzászólására (») Júl 24, 2022 /
 
Sajnos annyira piszkos világot élünk, hogy néha joggal gyanússá válhat bármi vagy bárki. Velem is előfordult hogy tévedtem, ezért is nem haragszom. Nem ismerjük személyesen egymást, így nem is tudhatod ki vagyok valójában...Holnap visszaküldöm az IC-t.
(#) gordonfreemN hozzászólása Júl 24, 2022 /
 
Üdv!

Én STK4034X-et keresek. Eddig kevesebb sikerrel még nem, egy spanyol úriembernél állítólag fellelhető használt eredeti példány 8 ezresért. Az erősítő gazdája azt mondta, próbáljuk meg, hátha. Esetleg valakinek nincs ilyen elfekvőben, ami nem hamisítvány?
(#) Ódenka válasza zgyula hozzászólására (») Júl 24, 2022 /
 
Köszönök mindent.
(#) Ronin válasza zgyula hozzászólására (») Júl 24, 2022 /
 
A képen lévő az eredeti.

De nem értem miért nem másolják le úgy hogy jó is legyen? Le lehetne.
(#) Ódenka hozzászólása Okt 4, 2022 /
 
Van ez a mániákus intarziám, vagy hogy híjják, hogy olcsó régi erősítőket halmozok, megjavítok és gyönyörködöm bennük.
Most egy Hitachi kis erősítőt vettem, mert.
A leírás szerint bekapcsol, hang semmi. Sikerült kikiáltási semmi pénzért megvenni. Előtte megnéztem, olyan STK van benne, amit tudok pótolni, gondoltam is, most próbáljon meg rossz lenni!?
Szép kinézet, belenyúlásmentes belvilág, eredeti biztosítékok, etc. STK4141-II jól elmaszatolt hűtőpasztával körítve, ha javították is, még az eredeti IC-k korában. Gondoltam kitették az utcára valahol vadnyugaton és irgalmas magyarok hazavezették hozzánk.
A lényeg: Táp rendben, kimeneteken nulla feszültség.
A szokásos 100 Ohmos driver ellenállás - itt 24 Ohm - nem nyúlt, szakadt.
Brumm kézrátétellel -> kimeneten megvan nagyban, másikon is.
Vagyis a kiporoláson kívül mást nem kellett vele csinálni, kicsit csalódott vagyok, nagyon meg akartam javítani.
A szokványos gondolat, annak ellenében, hogy kondikat cserélgessek: Ami jó, ahhoz nem nyúlni!
(#) Suba53 válasza Ódenka hozzászólására (») Okt 4, 2022 /
 
Mázlista!

Hiába no, gyakrabban kéne látogatnom nekem is a Vaterát, meg Jófogást.
Következő: »»   38 / 42
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem