Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1038 / 1117
(#) martin66789 válasza Suba53 hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
Szia

3 éve tértem át az AMD Ryzen processzorra, Ryzen 5 3600-at használok Asus Tuf X570-Plus alaplapon 16GB (8+8GB) memóriával és egy Nvidia GeForce GTX 1660 OC videokártyával.

Teljesen meg vagyok vele elégedve. Minden játékkal simán boldogul max beállításokon 30fps fölött. Filmeket szoktam kódolni a régi 2 magos processzoron kb fél nap, a ryzenen pedig 3-4 óra max. Sokan az AMD processzorok magas fogyasztása miatt nem kedvelik, szerintem nem fogyaszt többet mint az intel.

Ryzen processzorra erősen ajánlom a toronyhűtő használatát, egy évig a gyári hűtővel használtam és sokszor elég hangos is volt, a toronyhűtővel (2db ventilátor max 800rpm fordulattal forognak és nagyon halk, meg kb 10-15°kal alacsonyabb a processzor hőmérséklete.
(#) villanyipi válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 29, 2022 / 1
 
Vannak bankhálózatok amiken még a tiédnél is fejlettebb védelmek vannak, a pénz még is elszökik, nincs olyan hogy hibátlan védelem, és nem néztelek hülyének sem, de a leírásod simán passzol egy rejtőzködő szoftver vagy nevezzük nevén vírus jelenlétére.
Az hogy a feladatkezelő nem jelez semmi kirívó teljesítmény használatot nem zár ki semmi hardver hibát sem.
Együtt nem szívesen dolgozó hardverek is okozhatnak ilyen dolgokat, processzor vagy lapkészlet által nem támogatott ramok például, nem fennhangon kéne védekezni hanem konkrétumként átnézni ezeket a lehetőségeket.
mikor még foglalkoztam ilyesmivel és hasonló hangnemben szólalt meg a kedves a megrendelőm telefon lerak szám letilt, esetleg egy kedvesebb hangvétel kedvéért felajánlottam nekik egy hivatalosabb szervizt és mindenki boldog mosollyal az arcán tért nyugovóra.
(#) img válasza villanyipi hozzászólására (») Nov 29, 2022 / 1
 
Egyetértek.
(#) bbb válasza martin66789 hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
Az AMD-nek vannak energiatakarékos processzorai is, általában az "e" végződésűek, s azok jóval kevesebbet fogyasztanak. Cserébe ezek a prociváltozatok fél-egy évvel később szoktak megjelenni a piacon, viszont mondjuk a 100W TDP helyett csak 45W-ot esznek. Most ránéztem a kínálatukra és mondjuk a Ryzen7 pro 5750G eszik 65W-ot, az 5750GE meg 35-öt. Emellett a különbség, hogy az alapórajel 3.2GHz-ről indul 3.8 helyett.
A gyári hűtő nem tudom milyen, láttam már olyat, ahol működött, de nekem sose Ki kell választani egy hozzá méretezett darabot, ami cserébe még halk is és akkor nem lesz gond.

Édesanyám laptopját vettem Ryzen3 procival évekkel ezelőtt, még mindig órákig bírja akkuról és fürge, mint a gyík win11-el is.
(#) antiktelefon válasza martin66789 hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
Ez nagyon kiegyensúlyozatlan rendszer azért, az x570 lap most jóval többe kerül, mint az a proci és ha nincs gen4.0 ssd vagy sokkal újabb videókártya akkor felesleges azért.
Ryzen stock hűtőből a hűtőcsöves halk, a nagy alu az hangos. Viszont bármilyen ezeréves am2 am3 fm2 hűtés rámegy a műanyag pöckös lefogatóra. De a legolcsóbb tx3 vagy hyper212 hűtő is elég hozzá, nagyon keveset fogyaszt.
AMD sokat fogyaszt és meleg az soha nem a Ryzen szériáról szólt, kevesebb a tdpje, mint az azonos generációs Intelnek. Turbóban tud azért melegedni, de nem az AM3+ szinten.
(#) antiktelefon válasza bbb hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
Nem vennék e procit, az az apró gépekhez való, ami a monitor hátára megy. 65W bőven elég a gyári hűtővel is, csak a vastagabb kell, nem amit adnak hozzá, mert az simán csak hangos kis fordulaton is. Nézd megy egy 7700k vagy 8700k fogyasztása és tudasa arányban hogy van egy akkori Ryzennel, e procival ugyanazt tudja, mint az Intel, x procival meg sokkal többet hasonló fogyasztáson. A 3700x már egy jó ideje ár/érték elég jó választás, de egy olcsó 2600 is sokat tud. Csak e procit ne, a rendeset is vissza lehet fogni, ha nagyon akarod.
(#) bbb válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
Nem tudom mi a baj az E procival. Nekem egy FX-8320E ketyeg a gépemben vagy hét éve és meg vagyok vele elégedve.
(#) Régi motoros válasza Régi motoros hozzászólására (») Nov 29, 2022 /
 
Idő közben megtaláltam a tableten a letöltő linkjét korábbi verzióknak.
A TradingView 1.0.16 verzió még működik W7 alatt. Az 1.0.17 már nem.
Ha valaki esett még abba a csapdába amibe én, ideteszem a linket, gogléval hátha ráharap.
Indításnál ugyan sír még, hogy van update, de ki kell ikszelni.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2022
(#) Ge Lee válasza villanyipi hozzászólására (») Nov 30, 2022 /
 
Az első PC-m óta (286-os 20 megás mfm vinyóval) használok, építek, javítok PC-t, vírust is láttam már, szóval el tudom dönteni hogy a gépem vírusos vagy sem. Ha megcserélem a két procit a két gépben, akkor a jelenség megy át vele. Lehet hogy beleintegrálta az Intel a prociba a trójait, ki tudja. Hagyjuk már ezt az agymenést...
(#) img válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 30, 2022 /
 
"Lehet hogy beleintegrálta az Intel a prociba a trójait, ki tudja."

Ha nem védett a CPU a Spectre, a Meltdown és hasonlók ellen, akkor simán. Védett? Mert a régebbi generációknál, amiknek csak utólag lett bepatchelve a mikrokódjába, a védelem kikapcsolható.

Einsteinnek volt egy mondása, hogy amennyiben kizárjuk az összes lehetséges megoldást egy képletből, akkor a megoldása a lehetetlen.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2022
(#) antiktelefon válasza bbb hozzászólására (») Nov 30, 2022 /
 
A Ryzen szériáról beszélek. Közel ugyanannyiért gyengébbet kapsz az e sorozatból. Ha nem tenyérnyi pct építesz, akkor indokolatlan. És még így is 95W tdps a tied, közben egy 65W-os 6600 nemk Intel és egy 35W-os Intel 6600t is veri. Bővebben: Link
A 3700x tdpje 65W, vagyis így is teljesen jól kezelhető, nem indokolt az e procit venni.
(#) bbb válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 30, 2022 /
 
Igen, amikor vettem, akkor ez volt a reális választás, mert a hasonló értékekkel rendelkező intel proci + alaplap alsóhangon 60k huf többletet jelentett. Cserébe a 125W és 95W TDP között lehetett válogatni, s mivel black edition, ezért ha szükséges lett volna bármikor is túlhúzni, akkor az is nyitva áll (nem volt rá sose szükség).

Ha a ryzennel korábban jöttek volna ki, vagy nem akkor kezd el döglődni az ezelőtti gépem, hanem kihúzza még egy évig-kettőig, akkor megint más lett volna a helyzet.

A ryzennél igazad van, hogy felesleges lehet az a 30W "spórolás", mivel ez is csak TDP, s normál használatban észre se veszed a különbséget. Az enyém is alig fogyaszt valamit, mikor nincs kihajtva, így biztos vagyok benne, hogy az újabb technika még inkább spórolós...
(#) Ragathol válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 30, 2022 /
 
"Lehet hogy beleintegrálta az Intel a prociba a trójait", Management Engine amire te gondolsz, processzoron belül van egy mini "számitógép", saját rendszerrel/MINIX/, és kitudja mihez fér hozzá és mihez nem. 2017 -ben volt nagyon felkapott téma. Jelenleg mi a helyzet vele passz.
(#) martin66789 válasza antiktelefon hozzászólására (») Nov 30, 2022 /
 
Az alaplap direkt lett erősebb választva hogy később lehessen fejleszteni és ne kelljen mindenből újat venni. Intel Core 2 Duo és GT640-nél nálam megállt az idő 2020-ig azt használtam. Nem nagyon ismertem akkor az aktuális alkatrészeket nem követtem a fejlődést, ezt sikerült összelegózni.

Hyper 212 hűtő van rajta 2db ventilátorral, Mozilla pár oldal + internet rádió AMD Ryzen Master szerint kb 30°-on tartja csendben, 10W fogyasztással. A biosban a beállítások az asus ajánlása szerint van beállítva, pár feszültség van lefixálva videók szerint. Nincs húzva, próbáltam videók szerint de nem működött, az asus által beállított 3.93 GHz-ről nem bírtam feljebb vinni, meg tesztek szerint is az asus beállítás hozott jobb eredményeket.
(#) antiktelefon válasza martin66789 hozzászólására (») Nov 30, 2022 /
 
Ok, akkor érthető. Ryzen procit nem érdemes húzni. A ram sebessége fontos nagyon, alap sebességen megy, ha van DOCP vagy XMP a biosban, azt állítsd be (illetve 2 sticknél jó helyre legyenek rakva) ryzen nem igazán szereti a 4db ramot sem, de az leginkább 3600MHz körül jön elő. Illetve infinity fabric sebessége a ram sebesség fele legyen egész pontosan, különben baromi sok teljesítményt veszítesz. De ha nem állítottál biosban sebességeket, akkor az jó lesz, DOCP viszont fontos.
Ha nem tervezel pcie gen4 SSD-t venni vagy nagyon modern videókártyát, akkor indokolatlanul erős ez a lap, a legtöbb B550 lap és jópár B450 is tud már pcie gen4-t 3000 szériás Ryzennel és jelentős különbség nincs köztük. Az AM4 platform meg ugye hivatalosan halottnak számít már, szóval amit támogat mindegyik, az 5000 széria az utolsó rá.
(#) Udvari Zsombor válasza martin66789 hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Intel Core 2 Duo? Nálam sokadik generációs Intel i3 teljesít alapértelmezett beállítások mellett azzal a gyári hűtővel, ami a processzor mellé járt, egy GTA5 kaliberű játék esetén se hangos a gép.
Alaplapnál szerintem a kívánalmak figyelembe vétele mellett a portokra is érdemes figyelni, hogy minden szükséges rajta legyen, pl. kettő PS/2 a perifériák visszamenőleges kompatibilitásához ‒ tudom ajánlani az "MSI H110M PRO-VD PLUS" alaplapot, mindenféle csatlakozó van rajta, de csak PCIe foglalatokat tartalmaz (a videokártya foglalat mellett) és csak két RAM slot van, viszont a hangkártya egészen jó... (Az alaplap dísz LED-jeit érdemes letiltani a BIOS-ban.)
Két 2400MHz-es DDR4 modulból áll nálam össze 16GB RAM, erőforrás igényes játékok (pl. BeamNG) tették szükségessé, hogy megduplázzam a kezdeti 8GB-ot.
(#) antiktelefon válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 1, 2022 / 1
 
Képes vagy egy 1151 v1 6-7 gen. Intel procihoz való, létező leggyengébb MATX lapot ajánlani?
Van itthon vagy 15-17 lapom erre a platformra és mindegyik jobb ennél, ezen még VRM hűtés sincs. Persze, lehet olcsó lapot venni, de nem kell utána ajánlgatni.
Mondjuk 6-7 gen. Intel i3 proci az esélyes kifejezetten gyenge.
Bővebben: Link
Volt feljebb szó arról az e szériás AM3 prociról, még az is veri a 1151 v1 i3 procikat (kivéve ha az aránytalanul drága, legjobb i3-at vetted)
PS2 pedig gyakorlatilag az összes lapon van, ami nem ITX méretű, én is használom, de abszolút nem fontos és rajtam kívül nem hinném bárkinek is fontos lenne, aki esetleg nem régi mechanikus IBM billt használ.
I/O tekintetében meg az említett lapodon 2db USB2 és 2db USB3 port és sztereo audio van összesen, még egy HDMI sincs (mert azért licencet kell fizetni, ennyire olcsó lapról van szó).
Nézz meg egy filléres lapot, pl. Asus B150 plus-t, mennyivel több van rajta, az M.2-ről nem is beszélve. A lapodról az összes fontos csatlakozó hiányzik, de a PS2 van kiemelve.
(A sztereo hangkártyáról meg a rajta lévő audio fokozat minőségéről nem is beszélve, nem audiofil szinten, ez egyértelműen hallgató különbséget okoz.)
A GTA 5 pedig egy 9 éves játék, ma már egy dedikált videókártyás laptopon 1080p-ben normális beállítások mellett élvezhetően kell futnia.
Azért kíváncsi vagyok 6 vagy 7 gen. procid van, mert a 6 gen. csak 2133MHz-et támogat ram sebesség tekintetében.
Tudom bunkó vagyok, de ha valaki tanácsot kér, nem kéne teljesen félrevezetni.
(#) Ge Lee válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Lassan a 9. gen. intel is őskövület lesz, nem a 6 meg a 7. PS2 2022-ben? Minek?
(#) xxxyyy válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
És nem feledkezünk meg arról sem, hogy egy RAM órajelén kívül legalább annyira fontos a "CL" értéke.
(#) antiktelefon válasza xxxyyy hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Intel 6/7 gen. prociknál nem igazán, de 11 gen. és Ryzen esetében van jelentőssége, viszont a nagyobb frekvencia és a jobb időzítés közül még mindig a frekvencia, ami fontosabb.
Tényleges hardver elemzés és tervezésről ő szokott sokat beszélni: Bővebben: Link
der8auer, GamersNexus és a többi forrásról nem is beszélve. Röviden összefoglalva: ha nem extra rossz az időzítése (CL számai) egy RAM-nak, akkor ha nem vagyonokat szánsz rá, a mennyisége és sebessége a fontosabb. De nyilván ha 1-2 ezer a különbség, érdemes a jobbat választani.
Ami ennél sokkal jobban zavar az az, hogy a bordás RAM-oknál is gyakran 1 vagy 2 chip nincs is hozzárögzítve a bordához, így nagyon melegszik és ha leejtik a sticket sokkal nagyobb erőkarral feszíti meg a következő chipet rajta és kitörik a BGA pad belőle. Most is leejtett és újragolyózott RAM van a gépemben...
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2022
(#) KBal76 válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Ezt sosem értettem meg, hogyan lehet leejteni ilyen eszközöket. Még sose ejtettem le telefont (tudom, benne van a használatijában hogy hetente kétszer illik leejteni..), vagy műszaki cikkeket, pedig éltem már eleget. Irigykedve bámulom akinek betört üvegû telefonja van, nekem meg a néggyel ezelőtti is működik.
(#) Doky586 válasza antiktelefon hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Mostmár legalább tudjuk hogy a hard testing azt jelenti hogy a ramokat a kőpadlóhoz csapkodod... Ez tényleg kemény.
(#) Epu2 válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Igazad van! Ráfeküdtem, vagy rátámaszkodtam autószerelés közben. Akkor is cserélni kellett. Volt biztosítva.
(#) antiktelefon válasza Doky586 hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
Most nem fogok képeket keresni, de az az 5 centis erőkar 0.35-ös BGA golyóknál bőven elég a padok kiszakítására, ha oldalról megnyomod a ram sticket a bordán át.
Bővebben: Link
Ha nagyon érdekel, ez a konkrét RAM, nyilván nem én dobáltam. Most is erről írok, de a gépemben minden javított, még a proci is, csak az SSD ami hibátlan (de vannak nem pótolhatatlan adathoz bőven javított csatlakozójú SSDk és HDDk is itt). Modern videókártyáknál meg a súlya elég arra, hogy a legkisebb rázkódástól megrepedjen a BGA forrasztás vagy fél ramchipről letépje a padokat.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2022
(#) Gafly válasza KBal76 hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
#1
Én mindig csodálkozom azon, ahogyan lányok farzsebben hordják a mobilt.
Mármint azon, hogy nem mindegyik törött.
#2
Nálunk van olyan, hogy "Brutal Repair". Ami azt jelenti, hogy odamegy valaki, és kitépi a működő berendezésből a kártyát, rácsodálkozik, majd visszadugja vagy azt, vagy egy másikat.
Na ezt azért nagyon nem javasoljuk, ámbár illik túlélni.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2022
(#) martin66789 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Dec 1, 2022 1 /
 
Egy RTX-es videokártyát újítanék, de jelenleg még sokallom az árát.

RAM sajnos nem G-Skill, csak 2db 8GB-os Kingston Hyperx Predator 3200 MHz. Bios beállításokat mellékeltem.

Az alaplap világítását kiegészítettem 2db RGB led csíkkal a gépház aljára és tetejére, úgy van beállítva hogy alapjáraton ki van kapcsolva csak a hdd led működik az asztalról az Aura-val tudom bekapcsolni ha szeretném.
(#) antiktelefon válasza martin66789 hozzászólására (») Dec 1, 2022 /
 
GUI pontok nem látszódnak, de
Memory Frequency [DDR4-3200MHz]
FCLK Frequency [1600MHz]
Alapján valami hatására jól van beállítva a RAM és infinity fabric sebességed.
Privárban írtam pár sort RTX kártyákról, hogy mire érdemes figyelni.
Memóriánál nem számít a márka, s rajta lévő chip a fontos. Thaiphoon burner kiírja neked (nem vírus, csak olyasmihez nyúl, ami miatt gyanús a defendernek). Samsung b die volt a nagy mániája mindenkinek. Bővebben: Link
De teljesen jó a 3200MHz CL16, fölötte lényegesen többet fizetsz fél százaléknál kisebb nyereségért.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2022
(#) jani1987 hozzászólása Dec 2, 2022 /
 
Ismeri valaki az usb-s adapter működését? Vettem egyet egy külső ssd-re de a laptop nem látja. ACT AC1510.
(#) xxxyyy válasza jani1987 hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Lemezkezelésen belül sem mutatja az eszközt?
Több USB portot is kipróbáltál?
(#) jani1987 válasza xxxyyy hozzászólására (») Dec 2, 2022 /
 
Még valami ezen kívül?
Következő: »»   1038 / 1117
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem