Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   1112 / 1128
(#) villanyipi válasza vladcepes hozzászólására (») Feb 25, 2024 /
 
Erre könnyebben választ tudunk adni ha elmondod a játék nevét, sanszos hogy újra kell telepíteni de a mentések lehet megússzák.
(#) img válasza vladcepes hozzászólására (») Feb 25, 2024 /
 
Szia!

A registry-ben lévő bejegyzéseit nem valószínű, hogy egyenként át tudod írni, így javasolt újratelepíteni a D-re.
(#) Udvari Zsombor válasza vladcepes hozzászólására (») Feb 25, 2024 /
 
Steam játék esetén kiválasztható a játék telepítési mappájának áthelyezése, egyéb játékoknál pedig a mentések kimentése után újra kell telepíteni a játékot az új helyre.
(#) proba válasza vladcepes hozzászólására (») Feb 25, 2024 /
 
Vagy hogy mindenki boldog legyen a jövőben is, ha egy meghajtó van két részre osztva, egy partícionáló programmal átrendezed a határokat.
Esetleg, készítesz egy parancsikont a könyvtárnak a könyvtár mappájába, utána az egész könyvtárat átmásolod a neked tetsző helyre. Ez után a parancsikont a könyvtár eredeti nevére átnevezed, és a hivatkozásait kijavítod az új helynek megfelelően. Ha nem jött be, a régi könyvtárat visszamásolod. ( azért az eredmény érdekelne..)
(#) Udvari Zsombor válasza proba hozzászólására (») Feb 25, 2024 /
 
A parancsikon az csak egy lnk kiterjesztésű fájl, nem fogja tudni helyettesíteni az áthelyezett mappát.
(#) proba válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Feb 25, 2024 /
 
Egy programmal működött, egy másikkal nem. Gyanítom igazad van. Nem tudom a winben van e valami linuxhoz hasonló linkelési lehetőség. ( régen mintha láttam volna, de lehet csak képzelgés)
(#) vladcepes válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Feb 25, 2024 /
 
Köszönöm mindenkinek a válaszokat!
Steam játék, tehát akkor ez lesz a jó amit írtál. (csak hogy ezt hol kell kiválasztani az majd meg keresendő ). A fiam gépe ,ő telepítette a C meghajtóra pedig mondtam neki hogy a D legyen
proba: két külön meghajtó van .
(#) Udvari Zsombor válasza vladcepes hozzászólására (») Feb 26, 2024 /
 
Steam → könyvtár → játék → fogaskerék ikon → tulajdonságok → telepített fájlok → telepítési mappa áthelyezése. Csak olyan meghajtóra engedi rakni, amin van elég szabad hely, hagyni kell neki időt, hogy elszöszöljön az áthelyezési folyamattal.
(#) Udvari Zsombor válasza proba hozzászólására (») Feb 26, 2024 2 /
 
Tudtommal Windowsban nincs Linuxhoz hasonló linkelési hókuszpókusz, csak az lnk fájlkiterjesztésű parancsikonok.
(#) Epu2 válasza vladcepes hozzászólására (») Feb 26, 2024 /
 
W10 felett nem, de alatta a teljes Steam mappát átmásoltam egy másik partícióra. Onnan indítva a steam exét, újra be kellett jelentkezni, kicsit kavart de működött minden.
(#) bbb válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Feb 26, 2024 /
 
Hogy tudtoddal nincs, az nem jelent semmit. Vista óta van lehetőség rá NTFS fájlrendszeren, a 1705-ös Win10-ben meg még egyszerűsítettek rajta, hogy rendszergazdának se kelljen lenni hozzá. Bővebben: Link
(#) Udvari Zsombor válasza bbb hozzászólására (») Feb 27, 2024 /
 
Ezt nem tudtam.
(#) Andralin hozzászólása Márc 1, 2024 /
 
Sziasztok!

Tanácsot szeretnék kérni egy Dell Latitude E6520 laptoppal kapcsolatban. Sikerült szoftveresen tönkrevágnom a BCD store-t és most nem bootol. 
Egyedi multiboot-ot szerettem volna létrehozni rajta és az EasyBCD nevű programmal, Windows alatt manuálisan szerkesztgettem a BCD listát. Leírás alapján ez a program közvetlenül írja az alaplapon lévő NVRAM-ot, konkrétan az abban lévő BCD paramétereket (akárcsak a Windows saját bcdedit parancsa). Így tud új elemeket létrehozni az UEFI BCD listában, ami bootolás közben az F12 megnyomására jelenik meg és kiválasztható melyik BCD elemet szeretnénk használni a további boot-hoz.

Az egyik ilyen módosítás valószínűleg hibás BCD adatokat írt be az NVRAM-ba. Azóta halott a laptop. Bekapcsoláskor lefut a POST, ha lenyomom az F2-t vagy F12-t, azt még visszaigazolja, hogy érzékelte, majd a POST végén a Dell logónál megáll a folyamat és nem megy tovább. Próbáltam kivenni az RTC gombelemet, lehúztam a csatlakozóját, egy teljes órát vártam, de semmi változás.

Tudnátok abban segíteni, hogy fizikailag melyik IC-ben lenne ez az NVRAM tartalom, ami a BCD paramétereket tartalmazza és aminek a tartalma meghibásodhatott? Elképzelhető, hogy ugyanabban a flash memória IC-ben van, amiben maga a BIOS is? Olvasgattam olyat, hogy ez elképzehető lenne. Sikerült letöltenem az alaplap kapcsolási rajzát és azon sem találok más olyan IC-t, ami esetleg ez az NVRAM lehetne.

A kapcsolási rajzon a mellékelt kép szerinti flash IC-ket találtam csak. Netes leírás szerint itt az U52 maga a BIOS, az U53 pedig egy bizonyos EC, embedded controller firmware-je. És találtam neten dump-ot mindkettő flash-hez (E6520 BIOS + EC dump).

Mit gondoltok, hogy ha CH341A programozóval újraírom az U52/BIOS flash tartalmát, akkor az megoldhatja az hibásan beírt NVRAM problémát és megjavíthatom vele a gépet vajon? Érdemes lehet ebbe az irányba elindulni?
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2024

bios ec.jpg
    
(#) Skori válasza Andralin hozzászólására (») Márc 1, 2024 /
 
Nekem egy Latitude E6540 van. Nem csak UEFI boot-ot tud. Win7, és linux van rajta, és MBR-ből bootolnak. A BIOS setupba sem tudsz sehogy belépni (ESC vagy F1, F2)? Egy pendrájvról kellene megpróbálni mbr-ről bootolni, valamilyen live rendszert, és esetleg az alatt megpróbálni helyretenni az UEFI-t.
(#) img válasza Andralin hozzászólására (») Márc 1, 2024 /
 
Üdv!

Rossz helyen keresgélsz, mert a BCD Store BCD registry fájlja

- BIOS alapú működésnél az aktív partíció \Boot\Bcd könyvtárában,

- EFI alapú működésnél pedig az EFI rendszerpartíción található.
(#) Andralin válasza Skori hozzászólására (») Márc 1, 2024 /
 
Sajnos egyik sem működik, a Dell logó után nem megy tovább. F2-vel BIOS-ba sem lép be, F12-vel a One time boot menu sem jelenik meg. Csak kiírja a jobb felső sarokba, hogy "Preparing entering Setup..." és ott áll akár egy óráig is.

Próbáltam kivenni belőle a merevlemezeket, kihúztam minden USB eszközt, semmi sem segít.

Ami érdekes, van két szervíz trükk: bekapcsolás közben ha nyomva tartod az Fn gombot, akkor egy BIOS Diagnostics-nak kellene elindulni, de ez is lefagy, nem lép be. Viszont a D billentyű + bekapcsolás egy display tesztet futtat le, érdekes módon ez az egy dolog, ami lefut, a kijelzőn leteszteli az alapszíneket, stb., majd a display teszt végén megfagy ugyanúgy.
(#) Andralin válasza img hozzászólására (») Márc 1, 2024 /
 
A helyes válasz: is-is. Igen, lemezen is megtalálható a BCD. De mellette el vannak mentve az alaplapon is egy NVRAM-ként hivatkozott IC-be is a lényeges BCD paraméterek. Nagyon sokat olvastam az elmúlt 2 napban az UEFI rendszer működéséről, alapjairól és egyértelműen le van írva, hogy a BCD paraméterek az NVRAM-ban is tárolva vannak. És szerintem nekem ezt vágta tönkre hibás adatbeírással.

Gondolj bele, ha kiveszed a merevlemezt/SSD-t és bekapcsolod a gépet, akkor a korábban elmentett UEFI boot lehetőségek listája változatlanul megjelenik, amit alapesetben az operációs rendszer telepítője írt bele az NVRAM-ba. Ha csak a lemezen lenne tárolva a BCD, akkor szegény alaplap honnan "emlékezne" az elmentett UEFI boot lehetőségekre lehúzott vinyóval? Az az infó bizony a vason van tárolva. Sőt az E6520 BIOS Setup menüjében lehet alapszinten szerkeszteni is az NVRAM-ban tárolt listát, törölni lehet róla elemeket, illetve a sorrendet variálni.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2024
(#) img válasza Andralin hozzászólására (») Márc 1, 2024 / 1
 
Igaz, annyi módosítással, hogy alaplaptól (EFI-től) függ, hogy megtartja-e vagy sem.

Jó összefoglaló.

Szerk.: NVRAM-ként hivatkozott ROM-ként szerintem az EC-ben lévőre gondol.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2024
(#) Andralin válasza img hozzászólására (») Márc 1, 2024 / 1
 
Igen, igazad van, olvastam azt is, hogy egyes alaplapok ha book során észreveszik, hogy eltűnt a lemez, akkor magától törli a vonatkozó sort az NVRAM BCD-ből. Az én E6520-asom viszont megjegyzi, nem törli magától.

Köszi a tippet! Akkor érdemes lehet az EC-t is újra flash-elni, ha sikerül összehozni.
(#) img válasza Andralin hozzászólására (») Márc 1, 2024 / 1
 
Nem egyszerű, mert a HP-knak elég ortopédul titkosított, secure loaderes BIOS-a van, az EC-t pedig egyébként sem lehet "csak úgy" írni: Vertyanov, SVOD, RT809H 2024.1 programozó kell minimum, ott a CH341A nem rúg labdába (Az eredeti fekete PCB-s egyébként sem jó mert túl magas jelszintekkel dolgozik és szintillesztés nélkül kinyírja a flash-t. Van egy új verziója, CH341A v1.7 néven, az már kapcsolóval állítható feszültségű: 5v-3v3-2v5-1v8, de az csak a BIOS-t kezeli).

"On UEFI systems the things are even more complex - the BCD mirrors part of NVRAM too - so we have a synchronization of three "places":

- NVRAM (part of it)
- BCD on EFI System Partition
- HKLM\BCD00000000 branch of registry

Microsoft documentation says that that are only two "legal" ways for editing the BCD:

- using bcdedit (through single commands or scripting it)
- using BCD WMI Provider interface (programmatic way of editing)"

Forrás.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2024
(#) Andralin válasza img hozzászólására (») Márc 2, 2024 /
 
Köszönöm az infót!

Elvileg a Dell-el nincs ilyen probléma és szerencsére a secure boot nem volt bekapcsolva. Az enyémben lévő W25Q64BVSSIG flash IC-t elvileg simán lehet CH341A-val írni, csak 3,3 V kell neki.
Találtam is itthon elfekvőben egy CH341A-t és csipeszes adaptert is hozzá, amivel rá lehet fogni a beforraszottt SMD IC lábaira, csak ki kell még derítenem, hogy az én verzióm tudja-e a 3,3-ot, vagy újabb verziót kell vennem.

Az összeszinkronizálás már a legkisebb baj, bár csak már ott tartanék! A lényeg, hogy valahogy életet leheljek az alaplapba, be lehessen lépni egyáltalán a BIOS Setup-ba. És tudjak USB pendrive-ról bootolni legalább. Akkor már csak egy Windows telepítőt bebootolok USB-ről és recovery módban szépen helyrehozza nekem a BCD-ket mindenhol, ilyet már csináltam többször is.
(#) img válasza Andralin hozzászólására (») Márc 2, 2024 / 1
 
Elnézést, valamiért HP volt a fejemben. De a lényeg szerencsére ugyanaz.

Ha megmutatod milyen programozód van, kiderül, hogy tud-e 3v3-at.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2024
(#) Andralin válasza img hozzászólására (») Márc 2, 2024 /
 
Köszi, a tipp jól jönne a programozóhoz! Ez van nekem.

Épp most vizsgálgatom, hogy 3,3 V-ra jó lehet-e.
Kimértem és az IC Vcc lába már 3,3 V-ot kap, a regulátor IC kimenetére van kötve. Viszont a V3 egy kondin keresztül a földre megy, ami elvileg csak 5 V esetén kell, amúgy a Vcc lábra kellene kötni.

Azt olvasom, hogy a V3 láb egy belső regulátor kimenete, akkor nem is feltétlenül kell azt felhúzni Vcc-re, anélkül is működne 3,3 V üzemmódban? Esetleg csak stabilabb lenne a Vcc-re kötve? Egy fórumban azt írta valaki, hogy rendben programozott 3,3 V-os flash IC-t is vele úgy, hogy a V3 kondin keresztül a GND-n volt.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2024
(#) img válasza Andralin hozzászólására (») Márc 2, 2024 / 1
 
Ezt nem ismerem, mennyit mérsz a foglalat MOSI, MISO lábain?

Nekem ezek vannak CH341-ből, a fekete PCB-set moddoltam 3.3 voltosra, az 1.8 voltos adapter meg a kapcsoló 5 voltos állásában működik, ha hozzá csatlakoztatod. A v1.7 meg, mint korábban is írtam alapból változtatható feszültségű: ott van rajta a kapcsoló (azt nem kell adapterezni).
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2024
(#) Andralin válasza img hozzászólására (») Márc 2, 2024 /
 
3,3 V-ot mérek mindenhol, szerintem ez rendben lesz.

Közben megpróbáltam olvasni a flash IC-t az alaplapon. Egyenlőre jó lenne megúszni a forrasztgatást, így csipeszes csatlakozót használok a beforrasztott IC lábain.

Amint rácsatlakozok az IC-re, eltűnik a CH341A eszköz a Windows eszközkezelőjéből. Rámértem és az 5V bejövő tápfesz a programozó panelon leesik 3,1 V-ra, a 3,3 V pedig 2,2 V-ra. Ezért is szedi le a Windows. A laptop 3,3 V-os tápköre nagyon megterheli a programozót.
Próbáltam egy olyan USB hubon keresztül is, aminek saját külső dugasztápja van, de ugyanaz a helyzet, az sem tudja a megfelelő áramerősséget leadni.

Azon gondolkodtam, hogy a programozót esetleg megsegíteném egy külső +5 V-os táppal párhuzamosan. Szerinted ez jó megoldás lehet?
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2024
(#) pittti válasza Andralin hozzászólására (») Márc 2, 2024 / 1
 
„...Azon gondolkodtam, hogy a programozót esetleg megsegíteném egy külső +5 V-os táppal párhuzamosan.”

Hát ha füstöt akarsz valahol látni, akkor igen...
Az összes ilyen USB programozót úgy készítik, hogy szó nélkül, hibátlanul működjön az USB port tápellátásáról. Ha csatlakoztatva ekkorát esik a feszültség, akkor ott egyéb probléma van (meg kell keresni) - egy Flash IC csak milliamperekkel terhelhet. Az a csipeszes megoldás amúgyis vagy működik, vagy nem (többnyire nem), a szabályos az, ha leforrasztod és a megfelelő, az adott IC-hez való adapterre felforrasztva írod, olvasod. Ilyen csipesszel még az is előfordult már nem egyszer, hogy a látszólag jól lefutott írás ellenére az ellenőrzés hibát, eltérést jelez.

Ez nem mese, sokszáz IC programozása után mondom, és javaslom.
(#) img válasza Andralin hozzászólására (») Márc 2, 2024 / 1
 
Véletlenül se hekkelj ilyesmit!

Áramkörbe forrasztva olvasni és írni az EPROM-ot csak ritkán lehet, mert olyankor a programozó nem csak a ROM chipet de minden mást is megtáplál ami vele közös a tápvonalon van, plusz az esetleges felhúzó ellenállások is beleszólhatnak a jelszintekbe. Jobb ha úgy csinálod ahogy pittti javasolta, áramkörön kívül.
(#) Régi motoros hozzászólása Márc 3, 2024 /
 
Az opera egy összeomlás után állt helyre. De milyen összeomlás után?
Legutóbb mikor bezártam X -el, semmi baj nem volt. Most indítom, és ezzel etet.

A gond az, hogy meg volt nyitva vagy 15 lap, persze ezeket nem nyitotta újra.
Hogy lehet a legutóbb megnyitott lapokat újranyitni?
(#) Régi motoros válasza Régi motoros hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Ui.: A probléma az, hogy az előzményeknél hiányzik az "Utolsó munkamenet helyreállítása" opció.
(#) Udvari Zsombor válasza Régi motoros hozzászólására (») Márc 3, 2024 /
 
Néha én is járok hasonlóan Firefox böngészővel, mindig kényesen ügyelek arra, hogy a "Restore Previous Session" opció aktív maradjon, nálam 3 ablakban szokott lenni kisebb rakat fül (YouTube oldalak és egy-két másik oldal, Reddit oldalak, Pinterest oldalak), de volt már rá példa, hogy valami történt és elveszítettem az előző munkamenetet ‒ sajnos ez a megoldás nem egy életbiztosítás, de egyelőre nem ismerek jobbat. Ha valami történik, akkor bizony elfelejtheti a böngésző az előző munkamenetet, úgyhogy vigyázni kell.
Következő: »»   1112 / 1128
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem