Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   210 / 1171
(#) _ampervadasz_ válasza bbb hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Az említett könyvecskék itt is megvannak.

...de nagy bajban vagyok megint.

Egy ASUS P4SE/U2 alaplappal szerelt gépet javítok és nem indul el.

Jelenség a következő: BIOS látja az ATA eszközöket, merevlemez mérete, szektorok száma, a CD meghajtónál a név és minden egyéb információ.

Viszont amikor indulni akarok CD -ről, el is indul a boot -olás és megáll. Pontosabban kiírja, hogy a számítógép hardverkiépítésének vizsgálata és nem lép tovább, illetve merevlemezről nem startol el a gép csak fekete semmi jelenik meg, ami határozottan arra utal, hogy valami az IDE buszon nincsen rendben.
Címzések jók az IDE kábel is hibátlan, a merevlemezekkel együtt.

Mi lehet a probléma?
(#) Powerslave válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Idézet:
„16/32 bites kernel miatt, lapokra osztott memória és premptív multitaszk nincs”

Ez mondjuk pont nem igaz: A kernel 32 bites, csak fos, a 16 bites alrendszer VM86 módban fut, kvázi emulált, a 95 is preemtív multitaszkos volt (a 3.x volt koop, ebből sem biztos a 3.11), az NTFS-hez meg csak drivert kell vadászni. A swappingje ótvar (random lapokat dobál ki a vinyóra, nem statisztikázik), a hardvervédelem nulla és a biztonság még ennél is kevesebb. Minimalista megoldásnak viszont megteszi; azért az NT tényleg nagyságrendekkel jobb választás, ilyen öreg gépen úgysem hinném, hogy valaki mondjuk kántörsztrájkni szeretne...

@belfi:
Idézet:
„Az általad fényezett OS nem mindenki számára érhető el ,igen komoly anyagi beruházás nélkül.”

Nem fényeztem senki rendszerét, maximum a magamét szándékozom. Őskonfigra nem tesz az ember modern rendszert, de meg sem próbálja, mert nincs helye, az újabbakra meg minden komolyabb anyagi beruházás nélkül felmegy a frissebb rendszer is.

Az 500 mega megkajálását azon rendkívül hülye ötletnek köszönheted, hogy a m$ szerint jó ötlet egy X limitig direkte bemappolni a memóriát; ez az 5-ös verzió esetében 256 mega (de lehet,h 512, a franc sem emlékszik már pontosan), majd a maradékot kezeli tisztességesen. Van egy indítóparancs ennek leküzdésére, de a konkrétumot most passzolom.

Robi! Azért, ha van kéznél másik vinyó, javaslom, hogy próbáld bele, sajna a szoftveres diagok nem épp csalhatatlanok. Az sem árt, ha a vinyó 80 eres kábellel van bekötve; emellett (a fent megfogalmazottakat leszámítva) teljességgel egyetértek _ampervadasz_ meglátásaival. Ha teheted, NT -zz, esetleg használj más (nem MöSö) operációs rendszert.

@bbb, _ampervadasz_ : Én inkább a konfigokat "gyűjtöm", bár egyelőre nem túl népes a tábor (1 Thunderbird, 2 Deschutes, meg kinéz egy G3, aztán a többit majd meglátom; jajj, még rímelt is)
(#) Powerslave válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Ha tud esetleg pár extra beállítást a BIOS, akkor próbálj utánajárni, hogy mi a helyzet a proci beállításai körül, Gate A20 hogy viseli magát, illetve memória fronton mi a helyzet? Ha a BIOS -ban be van kapcsolva a quick POST, tiltsd le, hátha akkor bevallja a sirámait. Nem tudom, hogy a BIOS resetjével próbálokztál-e már... P5B -m van egy, de nincs felszerelve, úgyhogy nemigen tudom most megkukkolni azon cuccok lélektanát. A legutolsó működőképes megoldás óta nem került esetleg bele olyan hardver, amivel küzdenie kell?

Esetleg egy stressz-teszt szoftvert is össze lehetne akár írkálni és azt bebútolni, ha minden kötél szakad, hátha elárulja, mit nem szeret.
(#) _ampervadasz_ válasza Powerslave hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Van benne valami amit, mondasz, már rég rég használtam win9x -et, majd egyszer előkapom úgy is, mert van 3 MIDI hullámtáblás ISA portos kártyám, amit majd szeretnék megszólaltatni.

Ezt már megszólaltattam ebben a konigban, és hogy is mondjam, összerakták a kicsikét, kár hogy gitár hullámtáblája nincsen, mert a csupán 48 ezer midi fájkupacgyüjteményem egyharmada tartalmaz ilyen hangot, ami a win eredeti hullámtábláján akar megszólalni.

A gépben kettő darab 256Mb -os memória van és egy 2,4Ghz -es cerka processzor.

Mielőtt hozzá nyúltak működött, akkor kétszer 512MB -os memória csücsült benne, viszont nagyon döcögve ment.

Az alaplapot kioperáltam átelkóztam, jelentősen gyorsabban is lefutott a POST, de aztán ennyi, mikor a BIOS átadja vezérlést és elkezdődik a boot szekvencia akkor itt meg is áll.
Merevlemeznél villog a kurzor a bel felső sarokban CD -ről meg a korábban említett szövegnél áll meg a tudomány.
(#) _ampervadasz_ válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Az "ebben" linket rosszul böktem be, ha nagy fan vagy, akkor biztos ismerheted így is, de azért javítom a linket: ebben

Jól látom, hogy az egy Socket 7-es 586? Nálad ilyen kincsek lapulnak elásva? És még MIDI kártyák is... Nem sz...al gurigázol, hallod-e...

Van is drájvered a kártyákhoz? Anélkül elég nehéz lesz a 9x -et együttműködésre bírni, nekem is úgy kellett az USB pendrivehoz kotorni egyet valahonnan a pokol alsóbb bugyraiból...

Zenei betegállatkórban nekem mostanság (bár nem újdonság) a floppy-muzsika b...kodja a fantáziámat, csak még nem vitt rá a rossznyavalya, hogy bele is vágjak a dologba; a floppy kontrollerchipje elég gusztustalan egy teremtmény, legalábbis x86 alól.

Természetesen az összeshez van driver, egyedül a Miro Sound PCM10 kártya hozta fejtörést, de gurítottam egyet, és a kuglik a barátaim voltak.

A floppy muzsika nekem is beindította a fantáziám, láttam már olyan videót is, ahol egy Qeen számot bézikben megírt program működésre bírta a floppy meghajtót, a scannert, illetve a beépített hullámtáblát természetesen FM szintézissel csak nem találom a videót.

Az alaplap komplett konfigurációstul a megsemmisítőben végezte volna, de szerencsére megmentettem, bár egy undorító bébiházban lapult, kettő darab Qantum Pioner 1GB -os merevlemezzel (ami szintén igazi ritkaság, főleg hogy hibátlanok), meg egy Sony CD olvasóval.

Leginkább akkor lepődtem meg -bár amikor megláttam már akkor nagyon megtetszett- amikor beléptem a BIOS -ba.
Gafikus felület, 3.11 win filing, egértámogatás, bárhogyan variálható minden mindennel.

Idézet:
„Merevlemeznél villog a kurzor a bel felső sarokban CD -ről meg a korábban említett szövegnél áll meg a tudomány.”

Hát akkor hirtelen tényleg nincs jobb tippem, mint a "unit-testing"

Ha van egyéb bootolható eszköz, amibe tudod, hogy nem döglik bele, akkor arról kínáld meg egy custom bútszektorral, tűzz bele pár int 0x13 AH=02 hívást (mindet a maga tájékoztató szövegével és eredményverifikációval) és csekkold le, mit szól hozzá. Ha nem rohad bele, akkor nem a vinyó lesz a ludas. Szintén stresszelném az A20 vonalat, illetve különböző ismeretes memóriacímeket, esetleg, ha több türelmed van, és értesz hozzá, akkor a lapozást is.

Nekem az AK11 Spacewalker lapom buggyant meg egy hálózati tüske jóvoltából, azóta rejtélyes lefagyások szemtanúja lehettem - ne értsd félre, nem akarom kétségbevonni a munkád minőségét, de azért az újraelkózást, ha szükséges, vizsgáld felül, stb.

Idézet:
„Az alaplap komplett konfigurációstul a megsemmisítőben végezte volna, de szerencsére megmentettem”

Hehe, nekem ugyanígy lett a P2MMX, csak előtte szerverkedett egy kicsit; meglepődve botlottam bele egy Mac fanatikusnál, aki egyedüli mondatként azt bírta kinyögni, hogy vigyem a p..., mert elfogja tőle a hányinger. Nem kellett kétszer mondania, ölben hazaszaladtam vele

A merevlemez biztos, hogy jó, mert mert ugyan azzal az IDE kábellel, ugyan azzal a merevlemezzel, tökéletesen működik másik konfigurációban, továbbá másik 4 merevlemezzel is ugyan ezt műveli ez a ramaty.

Az elkózás ha nem jó, akkor fel sem éledne a rendszer, mert létfeltétele PWM körnek.

Véletlenül egy MSI Neo2V deszkánál elkövettem ezt a hibát, nem is éled fel, aztán hiba észrevesz, elkó megfordít, és feléledt.

Lomtalanításkor találtam egy hordozható nyomtatót ami Canon BJ-20 névre hallgat.

Patron és aku pakk nem volt benne, de az interneten még után töltő szettet is találtam neki. Szerinted érdemes lenne beruházni rá? Először adtam neki egy fordított tápot, de japánék jól méretezték a biztit, így annak a cseréjével egyből feltámadt.

Szerencsére drájver is van hozzá.

Ha lézer, akkor még használható is lehet. A sugarassal nem nagyon bajlódnék, mert a kiadványos ismerősök szerint, ha nem dolgoztatod folyamatosan, egy hét alatt úgy beszárad, berohad, hogy dobhatod ki az egész nyommert. Nekem egy marhaöreg Apple LaserWriter ftreng otthon, a maga sajátos méreteiben. Kicsit koszolgat, meg már málladozik is, viszont cirka 100 ezer lap után még mindig a gyári cucc van benne és a negyedik-ötödik lapot már akár dzsuva nélkül is hajlandó szépen kihányni. Meg persze kellemesen gyors...

Azt mondod új patronnal is hamar beszáradna?
Szétbontani nemigazán van kedvem, ahhoz túl jó felépítménye. (bár a hajlam megvan)

"hááát, ha nem is egy hét, de..." - hangzott a válasz.
Az biztos, h a sugarasoknak van a legjobb képminősége. Cserébe illik rendszeresen használni, hogy ne adja meg magát.

Elég gyakran használok sugarast és az f380 -as nyomató amit 2007 -ben vettem még mindig bírná a strapát, ha nyomtatásciklus számláló nem forgott volna le az az mind a két patronra (ami a nyomtató mellé volt csomagolva gyárilag) hibát dob egyből egyszerre.

Nem olyan régen másik három nyomtatót is sikerült beszerezni abból az egyik végre lézeres volt e230 -as lenxmark, meg kettő 5150 -es sugaras nyomtató.

A por megtette hatását, sokat állhattak, mert printer clening -et vagy kétszer lekellet futtatnom, mire abba hagyta a hibaüzenetek küldését a fej tisztaságára vonatkozóan, utána maximális DPI vel gyönyörűen nyomtatott mind a kettő.

Ha gyakran használsz sugarast, akkor tán még lehet is értelme megmenteni a nyomtatót, bár innentől már a piszkos anyagiak diktálnak.

A kiadványosok nemigen problémáznak a sugaras száradékonyságán, mert jó minőségű képet ad és párezer forintos tétel, ami a megfelelő környezetben ugye nem egy nagy vaszizdasz. Nem fáj nekik nagyon, ha mondjuk negyedévente másikat kell venni...

Ezek szerint nyommereket is gyűjtesz?

Nem egy CNC üzemet akarok sorba állítani, csak tömeges leselejtezés volt egy jó helyen, a derótos telefonban megszólalt egy hang és eluralta, hogy mi a helyzet. Egy táskával meg egy szatyorral indultam el úgy, hogy azt hittem nem sok minden maradt meg mert mindenki kivette maga részét, és csak a romok maradtak, hát nem így volt.

Így gyűltek be számítógépek, nyomtatók, hálózati eszközök, PCI 133MHz -es szerver 4 portos SATAII kártya tápegységek, voltak olyanok is amik még az eredeti csomagolásában maradtak felbontatlanul meg ehhez hasonlók.

A nyomtatókról megannyit, elsősorban el sem hoztam, majd később visszamentem értük, hogy legalább a léptetőmotorokat acélrudakat meg a bordás ékszíjakat kimentem belőlük, a poén kedvéért kipróbáltam őket, majd meglepődve tapasztaltam, hogy a gyári patronok vannak benne, aztán a firmware becslése szerint is 80% a telítettség, az az a patronok nem voltak agyon használva. Ezután a két nyomtatóval egyszerre ugyan azt képet kinyomtattam maximális DPI vel, eleinte sávos volt, de hamar letisztultak, ekor megállítottam folyamatot , kiválasztottam 4 nagyon szép képet, és adtam nekik egyet, vagy 20 percig elszórakoztak a nyomtatók mire végeztek. Ezután határoztam el, hogy ezek márpedig nem lesznek lebontva.

ui.: ha a limiter elkezdené tiltani nyomtatást egy bizonyos lapszám után, akkor meg két nyomtatóban helyet cserélnek majd a patronok és mennek majd tovább, ez az elhatározás.

Idézet:
„ha a limiter elkezdené tiltani nyomtatást egy bizonyos lapszám után, akkor meg két nyomtatóban helyet cserélnek majd a patronok és mennek majd tovább, ez az elhatározás.”

Nem rossz ötlet, szükség esetén megplagizálom

Viszont a deszkával nem jutok előre, lefut a 0x13 AH=02 hívás mindenképp, mert a merevlemezről bootolás során előjön az indítómenü, ha az f8 -at nyomogatom, viszont például kiválasztom, hogy induljon csökkentett módban akkor megáll, CD -nél is kiírja, hogy nyomjak meg egy gombot cr -ről való indításhoz, amit eddig nem tett.

Annyit tettem, hogy a BusMaster -t kikapcsoltam, a processzort 2Ghz -re állítottam be. (100Mhz -es rendszerbusz 133 -as helyett.)

a "Megerősítés lépésről lépésre" opciót próbáltad már? Talán ott jobban látod, hogy hol akadhat el...

Az sem kizárt, hogy a rendszerbusz sebessége összevesszen valamilyen egyéb hardverrel, pl. engem a memória rendszeresen megszopatott ezzel, amikor reseteltem az egyik vas bijoszát
(#) Powerslave válasza Powerslave hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Majdnem megvicceltelek egy 80386+ debug-driver megszülésének ötletével, aztán leesett a nagy kávétalanságban, hogy az OS kapásból a szemétbevágja az IVT-t/IDT-t
(#) Powerslave válasza Powerslave hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

az mondjuk nem kizárt, hogy egyszer kipróbálom, mit szól a rendszer egy bootkor már belőtt TF flag bitnhez, vagy egy szett DRx regiszterhez...

floppyra/pendrive -ra megy a bootkód, az fellövi a regeket, aztán betölti a rendszervinyó bútszektorát és elindítja

UI.: Mielőtt nagy hévvel debug-driver írásába fognál, lesd meg az előzményként megjelölt hozzászólásomat

Ezeket mind kifogom próbálni, de már csak ma (nem holnap vigyoriszmájli), mert éppenséggel nagyon elfáradtam, és ebben a 3 kávé / év rekordomat nem tudtam tartani, eddig 4 fogyott el és nem lenne jó az 5. -be belevágni.

Helló, jó éjt, pakolj be te is egy INT 13h AH=00h hívást, mert ha megnyújtod az üzemidőd túlságosan akkor ez a call utasítás lesz a végén, és többször nem fog meghívódni: INT 13h AH = 46h

A fáradtság teszi...

háááát, ha hozzávesszük a (hozzáférhetőség esetén) napi 5-10 bögre kávés fogyasztásomat...

1. ; jónyóc
  2.  
  3.  
  4. @jo8:
  5.    cli
  6.    jmp @jo8 ; tudom, HLT is van
(#) Lauffer hozzászólása Máj 23, 2011 /

Sziasztok !
Egyelőre annyi kérdésem lenne, hogyha gitárerősítőt szeretnék számítógéphez kapcsolni, akár vonali bemeneten, akár mikrofon bemeneten - és persze ez hibásan működik -, melyik topikhoz nézzek be, mert nem szeretnék feleslegesen új topikot nyitni ! ...vagy tudnátok itt nekem abban segíteni, hogy a gitárerősítőm vonali kimenetén át felevett hang, ami a hangkártya vonali bemenetén keresztül történik, miért olyan irgalmatlanul halk ? Próbáltam egy 741-essel erősíteni, ami működött is de kifagyott a gép ! Ha a mikrofon bemenetre tettem, megint kifagyott ! Szóval....ki tudna nekem tanácsot adni abban, hogy hogyan lehetne a Celestion erősítőm összekötni egy hangkártyával úgy, hogy az jó is legyen és megfelelő hangerőt produkáljon a felvétel után ?

Köszönöm a segítségeteket ! Lau
(#) Powerslave válasza Lauffer hozzászólására (») Máj 23, 2011 /

Hali!

Túlzottan nem vagyok ebben otthon, de arra azért ügyelnék, hogy a hangkártya nem feltétlenül szereti, ha a bemenétre erősítőt kapcsolnak; nekem szállt már el hangkártyám torzpedáltól.

Ha kártyába dugdosol valamit, mindenképp ügyelj arra, hogy az alaposan be legyen csavarozva a helyére, különben elficereg és garantált fagyás a jutalmad, esetleg még károk is. Többet ezügyben nem tudok így hirtelen okoskodni...
(#) _ampervadasz_ válasza Lauffer hozzászólására (») Máj 24, 2011 /

Szia.

A probléma a te esetedben az illesztetlenség.

Nem tudom milyen bemeneti impedanciája van hangkártyának, de annyi biztos 0dB -es az az 600mV -al vezérled ki teljesen. A 741 -el kicsit túllőttél a célon szerintem mert annak 3 - 6V -is lehet kimeneti feszültsége, ami igen sok és csak nagy jelű érzéketlen erősítőket hajtanak vele.

Inkább TLxxx szériával kísérletezz (mellékelve rajzon egy példakapcsolás, impedancia illesztésre aszimmetrikus 12v -ról.)

Javasolni tudom a Kapcsolási rajzot keresek topikot, és ott is Proli007 nick nevű fórumozót ( a kapcsolási rajz is az övé amit linkeltem ) keresd ez ügyben, ő fog tudni segíteni.
(#) Lauffer válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Máj 24, 2011 /

Köszönöm a segítségeteket ! Megfogadom és máris nézem a topikot ! További szép napot kívánok ! Üdv.: Lau
Következő: »»   210 / 1171
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem