Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   28 / 507
(#) jozsi07 hozzászólása Ápr 28, 2008 /
 
Sziasztok én most kezdtem el a szélgenerátor építgetést.Csináltam egy probadarabot.Három lapátos 22-es áttétel autó generátor.Azt szeretném kérdezni ,ha három lapát helyett négyet teszek fel akkor kisebb szélben fog elindulni???
(#) SZIA hozzászólása Ápr 28, 2008 /
 
Lenne egy elég merész kérdésem!
Vki tud segíteni statikai számításokban???
köszi
(#) lehar válasza SZIA hozzászólására (») Ápr 29, 2008 /
 
Ez most attol fögg hogy tulajdonképpen mit is akarsz kiszámitani.Pl.a tartótoronynál fellépő eröket kétféleképpen lehet kiszámitani,ezenfelül sok helyen elég összetett vektorok jelentkeznek,ezek együtthatóit kiszámitani elég komplikált.Viszont ajánlanék egy erre szakosodott szgép programot,pl.:Matchad,ezzel gond nélkül levezethetsz szinte bármilyen komplikált statikai,esetleg dinamikai számitást is.A Matchad- al tervezni is lehet egész komplex dolgokat.
(#) SZIA válasza lehar hozzászólására (») Ápr 29, 2008 /
 
Keresem, köszi!
De eddig csak warez oldalakon találtam, esetleg nem tudsz linket ahonnan leszedhetem ingyen?!
köszi
(#) SZIA hozzászólása Ápr 30, 2008 /
 
Véletlenül, nem Mathcad a neve?
(#) lehar válasza SZIA hozzászólására (») Ápr 30, 2008 /
 
De igen,bocs hogy elirtam.De remélem,ez nem zavar tulságosan.
(#) SZIA hozzászólása Ápr 30, 2008 /
 
Nem baj!
Az a baj, hogy sehol nem találom!
Neked megvan?!
(#) SZIA válasza SZIA hozzászólására (») Ápr 30, 2008 /
 
Megtaláltam 1 torrent oldalon!
Jön lefele!
(#) Winettou hozzászólása Máj 1, 2008 /
 
Sziasztok!
Elég régóta olvasom az oldalt,és most gyűjtöm a mágneseket a dinamóhoz.3 fajta mágnesem van,a legnagyobb 130x50x17mm,de ebből biztosan nem lesz 36 db.A középső 60x25x17,azt hiszen ez lesz a befutó.
a legkissebb 27x20x9mm.
Valaki nem tudna tanácsot adni,hogy ezekhez a mágnesekhez milyen tekercseket kell készíteni,esetleg ha a közepes méretűből egy külső "kört"készítenék a nagyokból pedig egy belsőt kevesebb db-al,az nem működne normálisan?
Előre is köszi a válaszokat üdv.
Gratulálok a már működő és a fejlesztés alatt álló szélkerekek készítőinek.

P5010130.JPG
    
(#) lehar válasza Winettou hozzászólására (») Máj 1, 2008 /
 
Egy generátorban csak egy sor mágnes helyezhetö el.Egy második esetleges ,,,,kör,,, elég feleslegesen komplikálná a dolgokat,+zavarnák is egymás müködését.Ami a menetszámot illeti,a célul kitüzött feszültség a meghatározó.A tekercshuzal vastagsága pedig a leadott max teljesitmény,a feszültség fügvényében.A te esetedben elöször ajánlott a megfelelő számú mágnesek beszerzése,és csak azután tervezz a már meglevő mágnesek alapján.A legnagyobbakkal kb.1,2-1,5 Kwatt,a középsök kb.7oo-1oooWatt,a legkissebbekkelpedig kb.1oo-3oo Wattnyi leadott teljesitményre számithatsz.Persze csak akkor ha neodimjeid vannak.Klasszikus,régebbi fajta mágnesek esetében a várt teljesitmény drasztikus csökkenésével számolj.
(#) brenko hozzászólása Máj 8, 2008 /
 
Sziasztok! Van itt valaki aki mar megepitette a szelkereket es elegedett is vele mert tokeletesen mukodik? Gondolok itt arra, h pl. a csaladi hazanak az szuksegletet ki tudja vele elegiteni...
(#) lehar válasza brenko hozzászólására (») Máj 8, 2008 /
 
Csak szélkerék árambol ,,,megélni,,, europa ezen a fertályán kissé nehéz elképzelni.Viszont ha napelemekkel kombinálod akkor már teljes ,,,szigetmodban,,, is lehet áramod,böségesen elegendö egy családi háznak.Persze a gondos tervezés,és kivitelezés elengedhetetlen.Na meg az a bizonyos anyagi vonzata is jelentösen nyom a mérlegbe.De elözetes tájékozodásul ajánlanám a forum alapos átbögészését.Nagyon sok kezdő kérdésre kapsz áttekintő választ.
(#) SZIA hozzászólása Máj 8, 2008 /
 
lehar :
Ehez a Mathcad-hez te értesz naggyából?
Nekem elég sötét még, pl nem találtam meg azt a részt, ahol én rajzolok meg egy testet és adom meg neki a ráható erőket, és így vmiféle statikai számításokat kapnék?!?!?
Ilyet tud egyáltalán?
köszi!

De azért még megkérdezem, h nem-e tudna segíteni vki statikai számításokban?!
(#) deguss válasza SZIA hozzászólására (») Máj 9, 2008 /
 
Nem nekem címezted, de megpróbálok segíteni, mivel ismerem a programot.
A MathCAD, ahogy a nevében is benne van, csak egy matematikai program, csak azt számolja ki, amit beadsz. Jól lehet vele diagrammokat készíteni, transzformálni, komplex számításokhoz, integráláshoz megfelel, de ez nem egy statikai program, arra ott van az AutoCAD. Nagyon jó tool a tengelyszámoló program, vagy mi a magyar neve, bármit megrajzol, az pont ilyenre való.

Pontosan mit szeretnél kiszámolni? Hátha tudok segíteni...
(#) SZIA válasza deguss hozzászólására (») Máj 9, 2008 /
 
Hát ugyebár a szélgépemnek a statikai jellemzőit!
Adott egy magasság, adottak a súlyok, meg minden ami kell, és és szeretném tudni, h milyen erők hatnak az egész szerkezetre!
Az autocad-ben nem vagyok annyira otthon, én inkább a solid edge-t ismerem jobban, bár annak is van vmi hasonló funkciója, vhogy nem kielégítő!
(#) brenko válasza lehar hozzászólására (») Máj 9, 2008 /
 
mar elkezdtem atolvasni de meg csak valahol a 200-300 kozott jarok. sajnos annyit ertek az egeszbol, hogy megoldhato, csak nehezen. A muszaki resze sajnos kinai, igy arra gondoltam, hogy ha van valaki akinek mar mukodik akkor megkernem, h egy "bevasarlo listat" keszitsen nekem. Ha meg valaki osszeallitani is segitene akkor az maga az alom lenne )
Egyenlore pont az anyagiak miatt csak a szelkerekre gondolok, viszont gondolom kesobb ki lehetne egesziteni akar napelemekkel is...

udv.
(#) brenko válasza brenko hozzászólására (») Máj 9, 2008 /
 
na igen
(#) lehar válasza brenko hozzászólására (») Máj 9, 2008 /
 
Mivel egy átlag háztartás havi normál áramfogasztása valahol 15O-25O Kw körül mozog,a fütés,vizmelegités nélkül.Egy olyan rendszert kell választani aminek a havi hozama ennél nagyobb.Mivel a szél akkor van amikor,ezért megfelelően méretezett tároló kapacitásrol is gondoskodni kell,plussz alternativ áramforrásrol is.(itt jött be a napelemek használata)Ha a havi átlag fogyasztást lebontod napira akkor könnyü kiszámolni mekkora generátor kell.Pl.2OO:3O=kb.6.6Kwatt.ehhez már egy kb.1Kwattos generátor elegendő.Ami a tároló kapacitást illeti,mondjuk 4 db egyenkét 18O Ah/12 voltos akkú kb 8,6KW-t jelent.Ezzel már kb. 24 orát hidalhatsz át szélcsendes idöben.Nekem pl.jelenleg 12 db.2OOAh akkum van,egy kb1,2 kw-os szélgenerátorom,és 12db egyenként 1OOWattos napelemem.+sikerült beszereznem egy 48voltos4,5Kwattos invertert.Ugyhogy most már nem kell figyeljek nagyon a fogyasztókra.Igaz hogy a fözés palackos gáztüzhelyen megy.Melegviz,fütés fával,ill napkollektorkkal.Akkukat,invertert külön,jól szellöztetett mellék helyiségben helyeztem el.
(#) SZIA hozzászólása Máj 10, 2008 /
 
Szerintetek használhatok 3-as acél drótot, amíg nem lessz sodronyom?!
köszi
(#) lehar válasza SZIA hozzászólására (») Máj 10, 2008 /
 
Nyugodtan,de ha lehet,2 szállal,igy biztosabb.Ha nincs galvanizálva(zinkelve),akkor legalább valamilyen rozsdagátlóval vond be.
(#) Iszkakof István válasza brenko hozzászólására (») Máj 10, 2008 /
 
Kedves brenko
Építsünk párhuzamosan, de külön – külön szélgenerátort. Nekem már volt néhány, de most nincs és hiányzik. Ezen a nyáron meg akarom építeni. Ha valahol elakadunk lehar, vasporos, és a többiek biztosan segítenek. Nekem már megvan az állványom, egy-két generátorom, de még a java hátra van. Egy hét múlva hozzáfogok. Kívánjatok sok sikert!
A képen található szélerőművet még egyenlőre ne épitsük meg.
(#) Iszkakof István válasza lehar hozzászólására (») Máj 10, 2008 /
 
Nekem van egy generátorom, amelyik valamikor 27-es traktoron volt. Szeretném egy kicsit feljavítani. Tudnál-e segítni ?
(#) lehar válasza Iszkakof István hozzászólására (») Máj 11, 2008 /
 
Mint elözö válaszodban jelezted,már volt néhány szgenerátorod.Gondolom mindeggyiket valamilyen gkocsi,vagy traktor generátorra épitetted.Első megközelitésben szinte kézenfekvönek tünik valamilyen készen legyártott generátor adaptálása.Ezekkel csak egy gond van: a maximumra vannak tervezve.Minden szempontbol.Bármilyen modositás csak ront rajtuk,valahol.Persze ha csak kisérletezni ohajtasz,akkor semmi gond,rajta.De szerintem, a te tapasztalatodat tekintetbe véve,ajánlanám hogy végre valami komolyabb,nagyobb teljesitményű,és főleg saját készitésű generátort csinálj magadnak.A ráforditott eröfeszités szerintem nem sokkal több mint a gkocsi generátorok modositgatása,több kevesebb sikerrel,viszont jóval többet fogsz elérni.Itt a forumban is van néhány állandómágneses generátor leirása.Ha az első SAJÁT készitésű generátorodat sikerrel elkészitetted,garantálom hogy azontul a gépkocsi generátorok felejtösekké válnak elötted.Ezen én is átestem.Egyébként a gépkocsi generátorok alkalmazására ugy tekintek mint a szélgenerátor épitők első szárnyprobálgatásaira,gyerekbetegségére.Szinte mindenki igy kezdte,de ha sikerül tovább lépned,akkor GRATULA.
(#) Iszkakof István válasza lehar hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Elég fura fintora a sorsnak, hogy van két 6v-os, két 12v-os, egy 220v-os és egy 380v-os generátorom, mégis kell építsek másat, ha valamit el akarok érni. A kísérletezés korából már kinőttem (vagy mégse), falun lakom és itt nem unatkozik az ember,mert mindig van mit csinálni, kiséketezni végképp nincs idő. Azt hiszem, amíg a mágneseket nem szerzem be, csak anyagot és ismereteket gyűjtök a nagy erőműhöz, addig a kész állványomra teszek egy olyan generátort, amilyet.
(#) brenko válasza Iszkakof István hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Szuper! Vagyis félig szuper. Én egyenlőre csak jegyzetelni tudok mert az anyagiak nem állnak 100%-ig rendelkezésre, 1-2 sajnalatos dolog miatt. Viszont jegyzetelek, és amint +lesz erre is, hozzá is látok. Előre is köszönöm!!!
(#) brenko válasza lehar hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Egy ilyen épített állandómágneses generátor, ami kiválthatná az autók generátorát mennyiből rakható össze (anyag ár)
van erről vmi hozzávetőleges infó? Miért lenne jobb. Biztos lámer kérdések de nem vagyok otthon ezekben... (ja ezt mar mondtam )
(#) lehar válasza Iszkakof István hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Szerintem nem is olyan fura.Nekem is mardt még néhány generátorom,egy részüket elajándékoztam,,,étvágygerjesztőnek,,, .Természetesen,miután sikerrel tértem át a neodimes szgenerátor épitésre.És még egy tanács,:amennyiben neodimes generátort épitesz,alapbol 48 voltra tervezz.Nagyon széles lehetöségek nyilnak meg elötted.Ja és a kisérletezés korábol én se nőttem ki,és nem is hiszem hogy valaha is ki fogok.Csak valamivel magasabb szintre probálom helyezni.
(#) lehar válasza brenko hozzászólására (») Máj 12, 2008 /
 
Ami az anyagi oldalát illeti,egyáltalán nem lámer.Mivel minnél nagyobb teljesitményt akarsz feldolgozni,annál nagyobb,és természetesen drágább céleszközökre van szükséged,ennek fügvénye a szükséges pénz is.Persze a ráforditott sk munka is sokat csökkenthet a ,,,végáron,,,.
(#) SZIA hozzászólása Máj 13, 2008 /
 
Nem tudja vki annak az oldalnak a címét ahol, arról volt szó, hogy miben különböznek az 1, 2, 3 és több lapátos rendszerek. Olyasmi volt a lényeg, hogy elvileg az egy lapátos lenne a legjobb "hatásfokú"(?!)
Még a lambdáról volt szó, lényegében pont az adott magyarázatot az előbbi elméletre!
És pont arra lenék kíváncsi, de sehol nem találom!

köszi!
(#) delmur82 válasza lehar hozzászólására (») Máj 20, 2008 /
 
Tiszteletem!

OLvastam, hogy ön épített neodym mágnesekből generátort. Az elvel tisztában vagyok, de nekem gyakorlati példákra lenne szükségem. Előre is elnézést kérek ha a feltett kérdésekre már érkezett válasz a fórumban de idő hiányában + a fórum méretét tekintve nem tudtam még vágigolvasni. Először is gondolom a generátorát két olodalira csinálta. (mindkét oldalon mágnes korong.) Engem főleg a méretek érdekelnének: Mekkorák a tekercsek? Menetszám, huzalvastagság, alak(háromszög vagy téglalap), darabszám???? Illetve mekkora átmérőjű a korong? Az is fontos lenne számomra,hogy van e bennük vasmag? A neodym mágnesek gondolom 50X20x10 -es vagy 50x19x5 -ös méretű hasábok. Ezeknek is érdekelne a darabszáma.(Egy korongon hány mágnes van.)

Saját magam is kisérletezek generátor készítéssel. Én 0.8-as huzalból készítettem 12db 250 menetes tekercseket. Két vas korongom van amire korongonként tettem föl 12 db neodym mágnest(50x19x5). Viszont én még mindig nem raktam vasat a tekercsekbe. Szeretném az ön tapasztalataival lecsökkenteni a kisérletezés idelyét. Ezért gondoltam hogy tanácsot kérek. Mit módosítsak hogy jobb hatásfokot érjek el? A vasmagtól félek mert elképzelésem szerint a mágnesek annyira vonzanák a vasat hogy a szélgépem nem indulna el. Ha tudna segíteni a tapasztalataival nagyon megköszönném.


Egyébként a mostani rendszeremet nem tudtam még kipróbálni szélben csak lent a földön kisérletezek. Az eddigi eredményem: A generátoromat kézzel megforgatva (kb 120 -as fordulat) 1 -1,5 A -el tölt egy 12 V -os aksit. Gyorsabb fordulaton nem próbáltam. Mindenképpen széllel szeretném majd kipróbálni nem pedig fúróval mert a szél máshogy forgatja más energiák lépnek föl. A kipróbáláshoz már vannak rajta lapátok. Fogok készíteni egy kb 2 méter magas próbaoszlopot. Magasabbra még nem rakom. Mivel sokat kisérletezek nincs kedvem 6m -es oszlopot mászogatni. Mint irtam vasmag még nincs benne mert úgy voltam vele inkább temeljen álandóan 500-1000mA -t mint 20A - t félévenként. Így az indulási szélsebessége szinte 0. Nagyon könnyen elindul.
Nagyon sok kérdésem lenne még de egyenlőre ennyi.
Üdv
Következő: »»   28 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem