Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   10 / 507
(#) Dzsos válasza eraviscus hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
Ismerős a helyzet!
A tőltés szabályzó (gyári) nálam is tönkre ment 7812 elszolta magát ezért 70 V felett kapott a 48Vos inverter ami a töltés szabályzó javítása után első terhelés nélküli bekapcsolás után pukkant,de szerencsére azt is sikerült megjavítani.
Fel a fejjel!
(#) eraviscus válasza Dzsos hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
Lehet, hogy az e-mail címedre ment. Bocsi nem oda akartam.
(#) lehar válasza eraviscus hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
A problémád igen ismerös.Elsőre az inverterre koncentrálj.Irod hogy kb 1kw az inverter teljesitménye,ez 56v ra(48 névleges) igen kicsi,de ez a kissebbik gond,a nagyobbik hogy az invertered kimenő feszültsége nincs leszabályozva(stabilizálva).A többi gondot csak ez után kellene megoldanod.Nekem amig nem szereztem egy gyári 2,2kw_os stabilizált kimenetű invertert nagyon hasonló gondjaim voltak.Ami a generátor töltés szabályozását illeti sajnos nincs elég használható adatom,mijen renszert használsz.Egyébként csüggedésre nincs ok, lassanként belejössz,türelem kérdése az egéssz.
(#) pipi válasza tgpetrjan hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
hát ha belegondolsz egy vasaló kb 1000W-os, fel tudja fűteni azt a helységet? vagy nézz meg egy hajszárítót mekkora - teljesítmény mekkora hőt ad?
szerintem 300W fűtésre nudli. Napkollektor valóban sokkal jobb lenne, de ugye már sok napja nem sütött ki a nap, vagyis télen nem igazán gazdaságos pont fűtésre... Nekem van fenn 2 tábla napkollektor vízmelegítésre, telen ha süt a nap kb 200L 40-50 fokos vizet tud csinálni, de szerintem ez fűtésre is kevés lenne, sokkal több táblát kellene felrakni a fűtéshez
(#) eraviscus válasza lehar hozzászólására (») Jan 7, 2008 /
 
Kedves Lehár!
Köszi, adtál egy kis optimizmust.
Szóval az inverterrel kezdjem? Hol és mennyiért tudok venni? Tudsz segíteni?
Csak azzal van tele a hócipő, hogy én azt hittem, hogy egy kész rendszert vettem meg. Ehhez képest?
A dilemmám csupán annyi, hogy érdemes-e további pénzt belefeccolnom. Sztem már így sem jön vissza. A rendszer egyébként 1000 W (1500W max)/48V, 3m átmérőjű a rotor és a házunk mögötti hegytetőn 9m magasan van. Nagyon jó hely egyébként. Az akku 4X100 Ah. Tudom ez is kicsi. A töltésszabályzás pedig tényleg kriminális. Szerinted mi pukkant el az inverterben? Hogyan tudom a kimenő feszültséget szabályozni?
Köszi a segítséget!
(#) lehar válasza eraviscus hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Egy ilyen rendszer gazdaságosságárol beszélni nagyon sokat lehet.De ha komolyan gondolod a témát akkor mindenképpen ,,,,bövitened,,,,kell.A szélgenerátor nagyon jó ugy ahogy van,csak a tárolo egység és az inverter jelent gondot.Az inverter kimenöfesz stabilizálására tippet csak az elvi kapcsolási rajz ismeretében adhatnék.De,maga az invertered kimenő teljesitménye igen kicsi ezért is javasolom egy min 2,2 kwattos beszerzését,csak arra ügyelj hogy ha lehet legyen szinuszos,és föleg a kimenöfesz legyen gyárilag lestabilizálva.Erre vannak magyar-ón. is erre szakosodott cégek,a netten könnyü elérni öket,itt a hobbi elektronikában is találsz jó sok linket,csak olvass vissza.Ja,még valamit:a kinai cuccoktol OVAKODJ!!!!Erre személyesen ráfáztam.
(#) eraviscus válasza lehar hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
A dilemmám éppen ekörül van. Tudom, hogy bővíteni kell, de nem tudom hol vannak az anyagi ésszerűség határai. Természetesen nem állnak korlátlanul az anyagiak a rendelkezésemre.
Próbáltam a neten 2,2-es invertert keresni. Egy Solar nevü cégnél talán találtam is, de árat nem. Mennyiért kaphatok reálisan egy ilyen kütyüt? Tudom, hogy ez a sok ázsiai szar miatt szívok. Mi a forgalmazó cég felelőssége a történtekből? Tök rendes a srác egyébént, aki vezeti a forgalmazó céget. Nagyon lelkiismeretes, de az emberségéért nagyon fizetni nem akarok. Mi a véleményed a dologról? A jótállás itt is megáll.
Egyébként neked milyen a rendszered? Milyen töltésszabályzód van?
(#) eraviscus válasza lehar hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
Visszalapoztam, de inverterre utaló linkeket nem találtam. Viszont láttam, hogy Te hogyan állsz a kérdéssel.
Garatu!
(#) tgpetrjan válasza pipi hozzászólására (») Jan 8, 2008 /
 
végülis jogos de nekem csak annyit kellene hogy fütsőn hogy ne keljen behozni a fagyveszélyes cuccokat a műhelyből méréseim szerint ott -5 a leghidegebb idő(2 éve mértem) azt kéne föltornászni 5-6 ra arra elég lenne 1 folyton müködő hajszárító pl mert van 1 2x1x2 m-es leválasztott rész (régen fás kamra volt de a fákank uj helyüklett) ha nem is az egész műhelyt azt azért föl lehetne fagy fölé fűteni.
a műhely tetejének a laposabbik (10fok) oldalán állandóan fúj a szél
(#) lehar válasza eraviscus hozzászólására (») Jan 10, 2008 /
 
Nézz szét a WWW.szélkerekcentrum.hu n,és ott talász árakat is.És még sok egyébb érdekességet.Majd még keresek néhány jó linket.
(#) eraviscus válasza lehar hozzászólására (») Jan 10, 2008 /
 
Köszi. Megnéztem, de csak szettben láttam. Egy szinuszos 1,4 KW-os 110 volt. Reálisan mennyi lehet egy 2,2-es?
(#) lehar válasza eraviscus hozzászólására (») Jan 11, 2008 /
 
Ezt nézd meg,remélem tetszeni fog.
(#) lehar válasza eraviscus hozzászólására (») Jan 11, 2008 /
 
És ezt is.
(#) eraviscus válasza lehar hozzászólására (») Jan 11, 2008 /
 
Köszi.
Megnéznéd ezt?
http://www.alet.hu/index.php?inc=termekek_szelgenerator
Én tőlük vettem. Van náluk 3000VA-os. Gondolom kínai gyártmány. Árban nagy a különbség. Visszacseréltetném.
Mit szólsz hozzá?
(#) lehar válasza eraviscus hozzászólására (») Jan 11, 2008 /
 
Az a 3kw_ os nagyon jól hangzik,föleg hogy szinuszos.Hogy milyen gyártmány arrol nem szól a fáma.pedig jó lenne.Egyébként nagyon jó ez a link is,persze emellet még van több is,minnél többet látsz annál jobban tájékozodhatsz.persze ha gondolod tovább ,,,,terjeszkedhetsz,,, mondjuk néhány napelemmel,esetleg napkollekort is pl fütésrásegitére,nyáron melegviztermelére,stb.Ezek mind hasznos,idövel jelentös költségkimélő eszközök.Persze az árak nagyban függnek a rászánt sajátkezű munkátol is,ami szintén jelentös kölcségmegtakaritás.De erröl sokat lehetne irni.
(#) eraviscus válasza lehar hozzászólására (») Jan 11, 2008 /
 
Nyitottak az ajtóK!
Napkollektor már van melegvízre. VAn még biológiai szennyvíztisztító és lesz talán az idén esővízhasznosítás. Gondolkodom még a hőszivattyúban is. A most épülő házunkban már alacsony hőfokú fűtésrendszert (fal- és padlófűtést) építünk ki.
Később napelem is szóba jöhet, de előbb ezt a nyavaját kell belőni. A saját munkában sincs hiány, csak az elektronika egy kicsit fehér folt a számomra.
Az Alet egyébként egy korrekt cég. A rendszerem egyébként számlával négyszáz volt. 1000W/48V generátor, 12m-es oszlop, 4X100 Ah akku, átapcsoló állomás, tölt. vez., inverter.
Persze mindez szép, csak nem nagyon működik.
Egyébként levettem az inverter burkolatát, de nem láttam semmit, ami utalna a pukkanásra.
Most abban is bizonytalan vagyok, hogy a töltésszabályzó is sérült-e esetleg. Az előbb néztem a saruknál 53V-ot mértem. Ha levettem a töltőt aaz akkuról, akkor 65 V-ra is felpörgött az aktuális szélnél. A szabályzás azonban nem kapcsolt be. Jelent ez valamit?
Majd megkérdezem, hogy milyen gyártmány az inverter, habár azt mondják abban sem minden bóvli.
(#) lehar válasza eraviscus hozzászólására (») Jan 12, 2008 /
 
Nem kell nagy varázslonak lenni elektronikában,elég ha egy megbizható,hozzáértő haverrel megnézeted a cuccot.Az invertert ha lehet mindenkép cseréld le egy nagyobbra.Késöbb még igen nagy hasznát veheted.És lehetöség szerint az akkukat is bövitsd,mondjuk még egy renddel.És ha birod anyagilag,akkor napelemeket is tehetnél,mivel személyes megfigyelésem szerint általában amikor szép idö van,szélcsend is,amikor rossz az idő,akkor meg fuj a szél.Igy szinte állandoan lessz töltés.
(#) Atis57 válasza tgpetrjan hozzászólására (») Jan 14, 2008 /
 
Szia!
erre a célra nem szélgenerátor hanem napkollektorvagy a sörkollektor/sürüsló / jobb lenne.

milyen szél fúj.
mert 1,2m átm szélkerék kb ennyit ad :
1m/sec 10W alatt ! ! !
2msec 30W
3m/sec 100W altt
4,5m/sec 300W környékén---ebból vond le a hatásfokot / széllapát. áttétel generátor, /
persze ez tájékoztató nem számolt érték mielőtt a többiek megköveznének érte ---de a nagyságrendet felbecsülni jő ! ! !
A hajszáritó is 1200,,,1500 W !
A gyári szélkerekek kihasználtsága ritkán megy 25% felé
tehát 1kW-s nem szokott 250W-nál többet adni...
Nem magyarországra tervezték, hanem tengerpartra! !
(#) Atis57 hozzászólása Jan 14, 2008 /
 
Sziasztok !

szerintetek milyen széldenerátor/napelem teljesitményt kell megcélozni 1 lakás teljes----részleges /világitás audió.tv sz.gép /ellátásához..? ? ?
(#) tgpetrjan hozzászólása Jan 14, 2008 /
 
amugy vmi very big kivitelben gondolkodom félbevágott alu hordók
van a műhely és a ház közt 1 hely ahol állandóan elég renddesen fúj a szél még szélcsendben is oda akarom rakni
(#) eraviscus válasza tgpetrjan hozzászólására (») Jan 14, 2008 /
 
Bocs, hogy beleszólok, de nem tudtam megállni. Az, hogy rendesen fúj, az nagyon relatív. Az a szél, amiből valamit ki is tudsz venni az annyira nem nevezhető mindennaposnak. Gondolj csak az elmúlt időszakra. Én gyakorlatban próbálkozom, tehát valamit már látok.
Ez az energia is olyan, mint a kutya vacsorája. Ha van azt meg kell köszönni. Valaki azt mondta (talán az építőkre nem érvényes annyira, de ki tudja), hogy aki erre szánja a pénzét, az jobban gondol a környezete védelmére, mint a saját pénztárcájára. Na ezzel lehet vitázni!
Azért hajrá! Sok sikert!
(#) Atis57 válasza tgpetrjan hozzászólására (») Jan 15, 2008 /
 
Szia!
ez jobb lenne , mert "kis szélben" hamarabb indul az 1,,,,30 W tartományban jobban teljesit ---De FELJEBB rosszabb hatásfok miatt = felület esetén kb. 1/2 teljesitményú .
AZ ÖRVÉNYESSÉGET NE FELED KI...kb 0,3--0,15 ös szorzó ! !
(#) tgpetrjan hozzászólása Jan 15, 2008 /
 
akk csinálok 1 szél mérőt vagy hasonlót létezik olyan ami a a szél erejét is méri nem csak a sebességet?
(#) Atis57 válasza tgpetrjan hozzászólására (») Jan 15, 2008 /
 
Szia !
olyat még nem láttam--- mindenki szélsebességet mér---majd innen számol hátásfokokkal LEFELÉ de azt rendesen...! ! Környezet -lapát. - hajtás -generátor -akku.
Ha ez kb : - 0,9-0,15-- -0,32 - 0,9 - 0,67 - 0,8
szerinted mennyi az elméleti /gyakorlati arány?

hu ez elcsuszik--de a sorrend jó---
(#) tgpetrjan hozzászólása Jan 15, 2008 /
 
elmélet 90 gyakorlat 10
(#) Atis57 válasza tgpetrjan hozzászólására (») Jan 15, 2008 /
 
Szia!
igen...persze nem mindig ennyire rossz...de a nagyságrend JÓ.
(#) Atis57 válasza eraviscus hozzászólására (») Jan 15, 2008 /
 
szia!
ez az 1kW-os zélgenerátor mennyit szokott termelni? tudnél-e valami felvilágositást adni?a 4X100Ah-s akku mit bir el/meddig?
köszi
(#) eraviscus válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 15, 2008 /
 
Most tesztelném a rendszert. Végülis már kb négy hónapja működhetne, de mégsem teszi. A harmadik töltésszabályzó szállt el, ja és egy inverter. Szóval annyira hatékony voltam eddig, hogy nem tudok a kérdésedre válaszolni.
Most ott tartok, hogy generátor és elektronika cserét kértem a forgalmazótól.
Egyébként valaki azt mondta, hogy 100Ah kb. 1KW-nak felel meg. Nyílván a veszteségeket (inverter) be kell kalkulálni. Itt azonban ehhez vannak szakemberek.
A másik gondom ennél a típusnál a hang. Most mértük meg. Rendesen fúj, néha fütyül is a szél (nem mértem), ennél néha 90 dB-t is mértünk az oszlop alatt, de több. mint száz méterre is nyolcvan felett. Baromi hangos. Kinyírnak a szomszédok.
Van valakinek tapasztalata erről. Remélem csak ez ilyen abnormális!
(#) Atis57 válasza eraviscus hozzászólására (») Jan 15, 2008 /
 
Szia!
köszi a válaszokat.....

A hangról : én kiciket csinálok 1-5 W általában volt 2db 15/30 W-s is -----meglepően hangos . mérni nem tudtam --de ha már 10m-ról felfigyelsz rá ---az érdekes .
én a lapát+ tartó/torony rezonanciáira gondolok...hogy a forgás miatt az örvényleválás a végeken hallható tartományba esik..
Klima ventillátor fordulatzb. eetén vannk csöndes/hngos fordulatok is.
(#) deguss válasza Atis57 hozzászólására (») Jan 15, 2008 /
 
Akkor egy kis elmélet:

1 Ah = 1 A áramerősség 1 órán át. Ha adott a feszültség, akkor ez egy energia, nem egy teljesítmény!
A kWh (kilówattórával) lehet összemérni, méghozzá így:

1Ah ×1 V = 1V×A×h = 1Wh = 0,001kWh.
Tehát 1V-nál 1Ah az 1kWh egy ezred része. Kicsit furcsa így számolni, mert a feszültség átalában nem 1 Volt, de így is lehet.

A példádnál maradva 4db 100Ah-ás akkumulátor (feltételezve, hogy 12V-osak egyenként)
Q = 4 × 100Ah ×12V = 4800Wh = 4,8kWh

Tehát 3 db 12W-os neoncső kb. 5 napig fog világítani róla.
Következő: »»   10 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem