Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szilárdtest relé
 
Témaindító: zolee, idő: Feb 20, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   6 / 30
(#) Skori hozzászólása Feb 4, 2009 /
 
Nem ismerem a gyári cuccok árát, de van egy olyan érzésem, hogy a MOC-al sokkal olcsóbb.

Inkább a 3051-et tenném be, ugyanis egy trafó a nullaátmenetnél indítva nagyon nagy tranzienssel reagál! Induktív terhelést elvben a feszültség maximumánál kellene bakapcsolni.

Akkor már jobb az eredmény ha minmdhárom fázist egyszerre kapja meg a trafó, tehát nem érdemes a nullaátmenetes megoldást használni.

Tirisztorokkal valóban jobb lenne (6db kell). Cáélszerű lenne legalább 800V-os tirisztor, akkor biztos, hogy nem kell a túlfesszel foglalkozni.

Triakot sosem kapcsolnak párhuzamosan, mert nem lehet biztosítani hogy pontosan egyszerre kapcsoljanak, és hogy egyformán oszoljon meg az áram mözöttük. tirisztor esetlén is csak az ellenpárhuzamos megoldás jöhet szóba (mit itt is)

....Legyen gyereknap ....
(Normális tirisztort az ovadóbiztinek tökéletesen meg kell védenie)
(#) Peticilin válasza Skori hozzászólására (») Feb 4, 2009 /
 
"Inkább a 3051-et tenném be, ugyanis egy trafó a nullaátmenetnél indítva nagyon nagy tranzienssel reagál! Induktív terhelést elvben a feszültség maximumánál kellene bakapcsolni."

Ezekszerint akkor nekem ezért nyíródott ki egy-két kapcsolás után a triak...

Folytóra mit ajánlasz a nagy áramok miatt.
Ezeket is nézegettem már,de csak pár amperes kivitelűt találtam.

Köszi a rajzot,ezt fogom megcsinálni
(#) Peticilin válasza Peticilin hozzászólására (») Feb 4, 2009 /
 
Úgy meg lehet oldani,hogy egy fázis direktre kötve és a másik kettőt kapcsolgatom 2 pár tirisztorral?
Ha igen,a csatolmányról mi véleményed.

datasheet.pdf
    
(#) frank tibor válasza Peticilin hozzászólására (») Feb 5, 2009 /
 
Meglehet csinálni, ilyen szilárdtestrelé is van egy tokban két relé, de az is nullaátmenetes. Megoszlanak a véleménye hogy hol kell halózatra kapcsolni egy induktív fogyasztót. Induktív fogyasztók kapcsolására alkalmas szilárdtestrelét találtam nullaátmenetest és fázishasításat is. Az általad belinkelt VDR -ről azt gondolm tulfeszvédő szikraköz!? 400V-ra nem kell sorbakötnöd VDR-t, beszerezhető 420-460V-os típus. Én csak a 600V AC miatt kötöttem sorba 2 VDR-t mindegyikkel párhuzamosan 220Kohm 2W ellenálast feszültségosztónak. A két tirisztoros kapcsolás jobb megoldás.
(#) ssarosi hozzászólása Márc 31, 2009 /
 
Sziasztok.
A következő problémát szeretném a lehető legegyszerűbben megoldani.
Adott egy 220V-os mágneskapcsoló, amelynek átkapcsoláskor (váltókapcsolóként működik, oda-vissza) jelentős késleltetése van. Több elektromos fogyasztóm rossz néven veszi, pl. a klíma is leáll. Ezt szeretném kiküszöbölni.
Első variációm szerint két db szilárdtest relével megoldható, amelyeket ellentétesen kell vezérelni. Ha van 220V az egyik kapcsol, ha nincs akkor meg a másik.
Erre kellene valami használható ötlet, mert nekem túl bonyolult lett amit kitaláltam.
Második variáció szerint elég egy szilárdtest relé és marad a mágneskapcsoló is. Ha megjön a 220V vagy kikapcsol mindkét esetben elég lenne 1-1 másodpercre
bekapcsolni a szilárdtest relét, hiszen ennyi idő alatt bőven behúz a mágneskapcsoló és utána már nincs szükség a szilárdtest relére - melegszik, hűteni kell.
Ha ez az eset egyszerűbb akkor erre is szívesen vennék valami használható ötletet.
A szilárdtest relé 5-32 DC vezérlést igényel de még nem vettem meg. Ha AC vezérlésűvel könnyebb megoldani akkor olyat veszek.
Bárki használható ötletét szívesen venném és előre is köszönöm.
(#) Sebi válasza ssarosi hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Erős a gyanúm, hogy "éjszakai" áram és a "nappali" áram közti átkapcsolást akarsz megvalósítani. A szilártest-relé csak akkor használható, ha azonos fázison van mindkettő. Nem a vezérléssel van gond, hanem a tirisztorok/triac azon tulajdonságával, hogy hirtelen feszültségcsúcsok hatására vezérlés nélkül is képesek bekapcsolni egy félperiódus idejére. Ez pedig különböző fázisok esetén durva zárlatot okoz.
(#) Skori válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Így van, a félvezetős megoldás csak azonos fázis esetén használható. Még a két mágneskapcsolóval felépített megoldások esetén is érdemes azonos fázissal dolgozni.
(#) Skori válasza Peticilin hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Ha van PC tápból bontott sárga gyürüvasmagod, vagy valamilyen hasonló porvasmag gyűrű, akkor arra tekerj fel 10...20 menetet jó vastag huzalból.

Csak 2 fázis kapcsolását és 1 fázis fixre kötését nem javaslom. Elvileg ugyan müködhetne ilyen megoldás is, de nekem kevésbé tűnik megbízhatónak.
(#) ssarosi válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
A gyanú megállja a helyét.
Egy fázist használok.
Meg tudnék szerezni 480V/90A szilárdtest relét jó áron.
Automatám pedig 32A van, szerintem azt a rövid időt kibírja (pár tized másodperc) a szilárdtest relé.
Nekem a vezérléssel van gondom, ebben kéne segítség.
(#) Sebi válasza ssarosi hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
"Egy fázist használok."

Igen, de UGYANAZT a fázist? Erről meg kell győződni!
Ha igen, akkor az SSR OK.
(#) Skori válasza ssarosi hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Egy 90A-es szilárdtestrelé röhögve kibírja azt a 32A-t több másodpecig akár hűtés nélkül is. Talán kicsit még túl brutális is, bár tagadhatatlanül üzembiztos lenne ilyen fokú (közel háromszoros) túlméretezéssel.
(#) ssarosi válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Azért mert számítógépekkel foglalkozom hajdanában (az őskorban kb. 34 éve) erősáramú szaközépiskolába jártam. Van fogalmam arról mi az egy fázis. Nekem csak az van a lakásban és természetesen az óraszekrényben. az egyik képen az óraszekrény, a másikon az átkapcsoló és az automaták láthatóak.
(#) Sebi válasza ssarosi hozzászólására (») Ápr 1, 2009 /
 
Jó,jó, nem gyalázni akartalak, de a képekről sem derül ki. Két forgó-morgó van, tehát egyiken lehet mondjuk R, amásikon S fázis, szóval én csak meglámpáznám, nem 400V van-e a kettő közt...
Végülis azt szeretnéd kivitelezni, hogy a gyors átkapcsolást az SSR-ek végzik, amit utána mágneskapcsolóval rövidre zársz - a melegedést elkerülendő?

Milyen a vezérlő bemenete az SSR-nek? 230AC-s?
(#) ssarosi válasza Sebi hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /
 
Egy fázisom van, ez 100%, az egyik a nappali mérő, a másik meg az éjszakai. A relé is be van építve, működik is, csak az átkapcsolási idő a gondom.

Mint írtam (409434-es 9-el ezelőtti ) hozzászólásomban:

"A szilárdtest relé 5-32 DC vezérlést igényel de még nem vettem meg. Ha AC vezérlésűvel könnyebb megoldani akkor olyat veszek.
Bárki használható ötletét szívesen venném és előre is köszönöm."

Olcsó SSR-t csak DC vezérlésüt kínálnak.
Igen, nem akarom hűteni sem mert felesleges.
Sőt egy relével is megoldható csak a vezérlést kellene megfelelően kialalkítani.
(#) Skori válasza ssarosi hozzászólására (») Ápr 2, 2009 /
 
Idézet:
„Meg tudnék szerezni 480V/90A szilárdtest relét jó áron.”

Csak úgy kíváncsiságból hadd kérdezzem meg: milyen árban vannak ezek a szilárdtestrelék?
(#) ssarosi válasza Skori hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /
 
2 db-ot vettem, 7e/db áron.
Gondolom ez jó ár, vagy nem?
(#) Skori válasza ssarosi hozzászólására (») Ápr 4, 2009 /
 
Nem tudom a bolti árakat, csak kiváncsiságból érdekelt.
(de tényleg igen jó árnak tűnik)
Összehasonlításképpen, ha pl. egy MOCxxxx triakos optóval vezérlek egy nagyáramú triakot az valamivel olcsóbban megvalósítható, de persze nyákot kell készíteni hozzá meg mechanikázni egy kicsit. Tehát felhasználásfüggő, hogy melyikkel érdemes dolgozni. Ha nem akarok nyákkal vacakolni akkor szilárdtestrelé, ha meg mindenképpen kell más miatt is a nyák, akkor triak (vagy tirisztorok).....
(#) pittyu hozzászólása Ápr 9, 2009 /
 
Hello. Szeretnék kérni tőletek egy rajzot ami a MOC vezérlővel és Triac al késleltetve kapcsolna be egy mágnes kapcsolót. Ugyanis fagylat vitrinben van két egyfázisú aggregát , és hogy ne induljanak eggyütt eltolják pár mp ( 5-- 10 mp)Kaptam beépítésre egy ilyen nagyobb kondenzátorhoz hasonló műgyantába öntött két kivezetéses egységet , és nagyon megtetszett.
(#) tom793 hozzászólása Jún 20, 2009 /
 
Sziasztok!

Ahogy látom eléggé benne vagytok a témában. Nekem is lenne egy kérdésem. Lehet hogy nagy hülyeség, de ki tudja... Mi lenne, ha egy NPN és egy PNP FET-et párhuzamosan kapcsolnánk, és a gate-jeikre a megfelelő feszt kapcsolnánk. Ez a párhuzamos kapcsolás nem tudná kiváltani valahogy a triakokat? Illetve ha ez így nem működik, akkor nem lehetne valahogy mégis FET-ekkel megoldani a kapcsolást? Mert nekem sehogy se tetszik, hogy ennyi energia elveszik a triakokon hő formájában.
(#) deguss válasza tom793 hozzászólására (») Jún 20, 2009 /
 
Enyhe fogalomzavarban szenvedsz.

NPN és PNP bipoláris tranzisztor létezik, illetve N és P csatornás FET. Nem ártana, ha legalább a legalapvetőbb dolgokkal tisztában lennél. Vegyük úgy, hogy csak elírtad.

Továbbá gyártásukból adódóan egy N vagy akár egy P csatornás FET is egyik irányba (az üzemi árammel ellentétes irányban) tartalmaz egy diódát. Tehát ha beteszed a 100-as villanykörte elé váltóáramra, akkor mint egy dióda fog viselkedni.

Második probléma: Ha megoldod a fentit is valahogy (soros kapcsolás N + P), akkor már egy olyan bonyolult szinteltolásos vezérlőfeszültséget kell előállítanod, ami nem kispályás munka.

A következő nehézség: A triak / tirisztor nullaátmenetnél gyújtható (egy diakkal), de magától le is kapcsol nullátmenetnél. Így biztosítani lehet, hogy ne szinuszcsúcsnál kapcsoljon, és röpüljön a biztosíték miatta.

Itt viszont nem ér véget a nehézségek sokra. A FET-ek százszorta érzékenyebben túlfeszültségre, mint egy bipoláris tranzisztor, vagy egy "izmos" triak. Egy 50A/1000V-os triak egy kis hűtőbordára téve időtlen időkig kitart neked. Ha azt számolod, hogy egy 2 aniparallel tirisztorból álló kapcsolóegységen esik 0.7V, és folyjon 10 Amper, akkor az még mindig csak 7W, a kapcsolt 2300W-hoz képest, ami 3 ezrelék.

Folytassan, hogy miért nem jó ötlet a FET?
(#) _JANI_ válasza tom793 hozzászólására (») Jún 21, 2009 /
 
Kiegészítve az előttem szólót ((#457990) deguss ) ...

Léteznek nagy teljesítményű UN: IGBT-t.
Ezek az eszközök egyesítik a bipoláris tranzisztorok és a fetek előnyős tulajdonságait. Ezen eszközöknek a táplálásához egyenáram ( Szűrt egyenfeszülség ) ajánlott. S emiatt nem alkalmasak a négyrétegű eszközök (tirisztor, triac.) közvetlen helyettesítésére... Viszont az újabb frekvenciaváltók csak ezeket használják a nagy kapcsolható teljesítmény és a könnyű vezérlés miatt.

Bővebben: Link -> IGBT.
(#) Peticilin hozzászólása Jún 23, 2009 /
 
Üdv. Mindenkinek!

Életre kelt a "bivaly" (130A 1200V) ellenpáruzamosan kapcsolt tirisztorokkal megépített szilárdtest relém a heg. trafómba.
Csak még van egy kis bibi,mibe segítségeteket kérném.
A tirisztorok a kikapcsolás pillanatába akkorákat rúgnak vissza a hálózat felé,hogy leveri a kismegszakítókat (25A).
Hogy lehetne ezt kivédeni?
Esetleg a betápra Y-ban,vagy egyéb módon bekötött kondik? Ha igen,milyen értékűek?

Előre is köszönöm a válaszokat!
(#) Peticilin válasza Peticilin hozzászólására (») Jún 23, 2009 /
 
Probléma megoldva!
Kicseréltem a kismegszakítóimat B-sről C-sre.
(#) Maverick91 hozzászólása Jún 29, 2009 /
 
sziasztok, meg szeretném építeni a csatolt kapcsolást.

Azt szeretném kérni, hogy legyetek szívesek linkeljetek be ide egy olyan szilárdtest relét, amely jó ehhez a kapcsoláshoz.

köszi:

Maverick
A melléklet olvashatatlan volt. deguss
(#) vzoole válasza (») Jún 29, 2009 /
 
Itt egy...
(#) Maverick91 válasza vzoole hozzászólására (») Jún 29, 2009 /
 
igazából egy boltra lennék kíváncsi, tehát hogy hol lehet kapni, illetve a típusszámra és gyártóra.
(#) patexati válasza (») Jún 29, 2009 /
 
Más a témakör szerintem azért tudta megnyitni :merges3:
(#) Sebi válasza Maverick91 hozzászólására (») Jún 30, 2009 /
 
A kész SSR kb 2rugó, 1-2A-t tud. Ha mégis megépítenéd, olvass vissza, találsz MOC3041 optó és triac felhasználásával építhető áramkört, ami 300Ft-ból is kijön...
(#) Maverick91 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 
köszi
(#) Maverick91 válasza Sebi hozzászólására (») Júl 1, 2009 /
 
köszi
Következő: »»   6 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem