Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Színes LCD + PIC
 
Témaindító: pici, idő: Feb 19, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 46
(#) pici hozzászólása Feb 19, 2008 / 1
 
Sziasztok
Pár project megvalósításához vettem egy Nokia 6100 LCD-t.
Beszereztem neten a doksikat hozzá, meg egy csatlakozót. Első körben a terv az életrekeltés, és jöhet az oszcillószkóp. Bár a sebességét becsülve nem lesz nagy durranás, inkább többcsatornás analizátor. Az LCD kijelző rengeteg időt megeszik, vagy csak kis időket eltárolva jelenít meg.
De közben sikerült több másmilyen LCD-t is beszereznem a Pannon jóvoltából. Cimbora boltjában le lehetett adni a becserélős készüléket, ami nem baj ha nem működik, így megszabadítottuk a kijelzőtől párat. Ezek nagyobb felbontásúak, inkább ebben gondolkodnék.
Ezekhez kérném a segítségeteket, mert nincs hozzá teljes leírás.

Ami a legegyszerűbbnek tűnik az a Nokia5300 (4851012), ehhez van lábkiosztásom, a kérdés, hogy azonos kódokkal vezérelhető-e mint a 130x130-as Nokia sorozat? Zavaró, hogy ez már párhuzamos 8 bites. Van valakinek vezérlési doksija?

Van Motorola LCD is (WD-X1313W), lábkiosztása is megvan, de ehhez semmilyen infóm nincs. Ebből tudok szerezni többet is, ha érdekel valakit. Vezérlés leírás?

Na és van kétfajta nagy felbontású BlackBerry kijelző is (ACX504AKZ / LCD-11059). (240x160 pixel) Ezekről semmi infóm nincs, még lábkiosztás sem. Pedig érdekes dolgokat lehetne vele csinálni. Az egyikhez van TouchScreen is.

Ha van leírásotok, vagy bármi kontakt a csatolt képeken is látható kijelzőkhöz, légyszi osszátok meg.
(#) kobold válasza pici hozzászólására (») Feb 19, 2008 /
 
Szia!
Nem tudok neked segíteni, max. annyit, hogy hogyan kellene keresni.
Az összes LCD-hez a kulcs a vezérlő IC-ben rejlik. Én épp egy 6101-essel szívózok, lábkiosztás van, feszültségek szintén, de parancskészlet nincs. Sajnos ezek nem nagyon vannak dokumentálva, de ha van jó ismerősöd a mobilosok között, talán hozzáférhetnek ahhoz is, amihez mi nem.
Amúgy nagyon kicsi az esélye annak, hogy pl. két I2C-s kijelző egy utasításkészlettel rendelkezne, ha meg még a portok sem stimmelnek, akkor részletes adatlap nélkül ez aligha fog menni. Nagyon elvetemült ötletként esetleg le lehetne lopni a telefonról az utasítások egy részét, miközben boot-ol, inicializál stb. Elvileg nem volna lehetetlen, csak minden vonalat úgymond logolni kellene, utána meg leülni az idődiagramok elé, és kisilabizálni, mi mit csinálhat. De hát ez nem túlzottan életképes elgondolás...
(#) pici válasza kobold hozzászólására (») Feb 19, 2008 /
 
Én ennél kicsit bizakodóbb vagyok
Eleinte én is úgy gondoltam, ahány telefon annyi kijelző, meg a sok típusszám.
De mint a karakteres kijelzőknél szinte mind ugyan az a protokol, a Nokiák 130x130 as kijelzője is nagyrészt ugyan azt használja (2600 3120 6100 5100 6220 3100 3200 7250i 5140 6610 6200 7210 5140i 6030 2610 2626.. azonos csati és protokoll.. maximum az inverz vagy RGB fordított.)
És remélem a fejlesztők sem szivatják magukat, hogy mindig új kódolást találnak ki. )

De a 6101-es dologban kooperálhatunk, nekem egy kompatibilis 6070-es van... ennek mellékeltem a kiosztását, ha még nincs meg.
Még nem akartam vele foglalkozni, nincs csatim hozzá.
Csak másmilyenek...
(#) kobold válasza pici hozzászólására (») Feb 19, 2008 /
 
Legyen szerencsénk, ennél több nem jut eszembe
A kiosztást köszi, ez megvan, a protokoll, és a parancsok hiányoznak.
(#) szabi_o válasza kobold hozzászólására (») Feb 19, 2008 /
 
Nemrég az LCDHype fejlesztőjével sikerült teljesen működőképes állapotba hoznunk a színes kijelzők kezelését. Egyelőre csak 256 színt (8bit) enged meg, de ha minden igaz, lesz majd akár 24 bit is.
így már sokkal érdekesebb az egész.
(#) pici hozzászólása Feb 21, 2008 /
 
Nos közben elkészült a Nokia6100LCD tesztpanel.
Nem bajlódtam vele sokat, PhotoShoppal megrajzoltam a kivezetéseket, úgy, hogy bele tudjam dugni a csatlakozóját a PicKit2 demópanelembe (Pic16F690)
Az kijelző ellenoldali csatlakozója igen kis lábkiosztású. ott volt egy kis para, hogy megmarad-e a réz vagy esetleg rövidzárltaos lesz.
Első lézernyomtatós-panelmaratásom egész jól sikerült Működik, igen olcsó és szép megoldás.
:taps: annak aki kitalálta
Igaz nem nyomtam agyon mindenhol a vasalóval a panelt és a szélén a keret már nem ragadt rajta, de szerintem meglepően jól működik a dolog, főleg ilyen kis lábközöknél.
Estére remélem meg is lesz az első teszteredménye az LCD meghajtásnak.


Továbbra is várom az első beírásnál csatolt LCD-k infóját, ha valaki tud valamit.


(#) pici hozzászólása Feb 22, 2008 /
 
Nem unatkozom, amíg megjön a válasz
Beüzemeltem a Nokia LCD-t
Voltak kisebb fennakadások.
Óvatossan toltam az áromot a ledháttérvilágításra..... de semmi... már arra gondoltam az LCD döglött... 5Volton meg se nyikkan... kell neki 7-9 V
Tápot rátóltam megy is..
A vezérlés 3.3V-s... gondoltam, a demópanelre akkor tolom rá az LCD-t, amikor már lenyomtam a tápfeszt 3.3V-ra(PicKit2-vel lehet állítani 0.1Vként)
Hosszú tesztelés során elég macera le fel tologatni... 3.3Voltos LDO-t meg nem akartam rárakni eleinte...meg ugye az input lábakat is le kellene korlátozni.
74LS245 meg már nagyon macerás ... maradt az ellenállásháló. Rádobtam pár SMD ellenállást, nem szép, de ez csak demo És nem kell huzogatni, megy 5V-ról
Kép csatolva...
Szinek, pontok, téglalapok és egy kis kép (nem fért nagyobb a PICbe) is felmászott az LCD-re.
Elkezdtem karaktereket is tervezni... csak olyat találtam készen, ami soronként volt... az kicsit pazarlósnak tűnik... 7 byte / char... inkább függőlegest csináltam úgy 5 byte / char
Számok nagybetük most elég
Csináltam még egy kijelzést az RA0 analóg jelre.. 10K poti AD jele.

LCDteszt.jpg
    
(#) Peppe válasza pici hozzászólására (») Feb 23, 2008 /
 
Milyen nyelven írtad a programot hozzá?
(#) pici válasza Peppe hozzászólására (») Feb 24, 2008 /
 
Szia
Kicsit tovább fejlesztettem, egy oszcilloszkóp szerű cucc lett, 3 csatornás.
ASM-ben írtam. MPLAB
Most tervezem a mobil változatot... van pár telefonaksim... Na meg bármit rá lehessen dugni.
(#) Peppe válasza pici hozzászólására (») Feb 24, 2008 /
 
Írhatnál belőle egy cikket.
Szerintem sokat érdekel a Mobil LCD használata.
Személyszerint én is beszereztem már 6100-s LCD-t.
Csak eddig még időm nem volt beizzítani.
Esetleg a forrást megosztanád.Vagy tapasztalataidat.
Mik a buktatók

Köszi
(#) pici válasza Peppe hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
Körbenéztem a fórumokban, hát nem túl nagy az érdeklődés eziránt

A 6100 jó választás, pár porttal könnyen meghajtható és "szép" kijelző. A legelső buktató, van-e hozzá csatlakozó? (de némelyik típusnál a hátoldali fólia alatt van egy forrasztható lábsor)

Ok, dokumentálom a projekteket, lehet lesz belőle valami iromány is, amit szívesen megosztok veletek.

Most egy kicsit visszafelel léptem Nokia 3310-es feketefehérrel játszok (persze nem printerportról)
Ha nincs Blackberry infó, akkor kénytelen leszek megszadizni azokat is...
(#) Peppe válasza pici hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
A zöld és a barna kábeles között mi a külömbség?
Mert pár külföldi fórumon olvastam hogy a zöldet nem kedvelik.
Én konkrétan zöldet vettem még annó.
(#) pici válasza Peppe hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
Igen ilyet én is olvastam, de a kb 5 fajta kijelzőim között van sárga barna zőld hátú, de mind megy vele. Azaz a 7250i inverzben indul el, de az is megy, csak vissza kell kapcsolni inverzt.
Viszont ezeket mind Philips kódokkal vezérlem. Az Epson kicsit más és ott lehet a különbség. Nem találkoztam még olyan procissal.
(#) majorblink válasza pici hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
Na... jóhelyen vagyok. Én is most a 3310-est próbálgatom. Találtam hozzá C kódot PIC-hez, amit elkezdtem fejlesztgetni. Cél 3D-s kocka forgatása. Részben már kész a program, ami elvileg működőképes, csak még nincs hozzá kijelzőm. Van esetleg valakinek egy felesleg?

Milyen nagyobb, esetleg színes kijelzőkhöz van teljes adatlap?
(#) majorblink válasza pici hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
"Elkezdtem karaktereket is tervezni... csak olyat találtam készen, ami soronként volt... az kicsit pazarlósnak tűnik... 7 byte / char... inkább függőlegest csináltam úgy 5 byte / char"

Nekem van függőleges 5 byte/char teljes karakterkészletem. Vagyis neten találtam. Ha kell elküldöm. Emiatt ne csináld újra őket.
(#) szilva válasza pici hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
Nagyon tetszik ez a grafikus kijelzős dolog. Honnan és mennyiért lehet ilyeneket beszerezni (nekem nem fontos a színes kép, de mindenképpen olyan típus kellene, amiről tudható, hogy hogyan kell kezelni)?

(Én éppen egy hordozható szkóp összerakásán gondolkoztam el a minap, van otthon egy pilot céljára talán felhasználható, bontandó 3210-es telefonom, de még nem szántam rá magam.)
(#) szabi_o válasza szilva hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
Ha nem feltétlenűl színes kijelzőt szeretnél használni, akkor inkább a 3410 LCD-jét ajánlom. Sokkal jobb a felbontása is, és fém érintkezőkkel van ellátva,(3210 gumi vezető csík) tehát könnyű kezelni.
A 6100 valóban elterjedt példány:
6100-1
6100-2
(nekem nemrég sikerült beüzemelnem egy motorola kijelzőt: Bővebben)
(#) pici hozzászólása Feb 27, 2008 /
 
majorblink
Ma csináltam meg a N3310-est... második lasernyomtatós panelem még mindig jó
Erről csatoltam képeket. Ha lesz üzem, akkor arról is csinálok képet.
Köszi a karaktereket, már túl vagyok rajta, kb 10 perc volt, amig "végigrajzolgattam" binárisan az 0,1 eket

szilva
A Nokia FF kijelzői szinte azonos protkollt használnak... a kivezetés is többnyire azonos... 8 vagy 10 pines az alap ugyan az... néha csak a háttérledben térnek el.
A közös gond az érintkező. Elöszőr én is úgy gondoltam, hogy a keresztérintkezős (panelra mart pinek+ gumi vagy érintkezők) a járható út, mert ezek lábtávolsága a többiekhez képest kezelhetőbb.

De már nem annyira tetszik. A Nokia szines (130x130) kijelzők csatija ha megvan, akkor nincs akadály. Korrektebb is a kijelző. Az FF paneleket bytonként írod azaz 8 pixelt egyszerre... azaz megadod melyik karaktersor ( 0-5 ig = 48 pixel ) és az oszlopsort (0-95) és elkezded írni a byteokat (8 függőleges pixel)
A színesnél pedig téglalap területet adsz meg (lehet 1x1 pixel) és azt töltöd fel pixelenként színinfóval (ami kicsit lehet macerás a 12/16 bites üzemmódban)

Egyiknél sincs karakterkészlet, mint a karakteres LCD-ken!

Nokia3310
1 Vcc (szereti a 3,3V, de az 5V se gond)
2 CLK (órajel byte-onként)
3 DIN (Adat és Command bemenet)
4 D/C (Ez alapján dönti el, hogy parancs(L) vagy adat(H))
5 SCE (ChipEnabled azaz L ha neki szól a parancs)
6 GND
7 Vout (na ez szokot bizonytalanságot okozni, én csak egy kondit tettem oda, ennyi)
8 RES (reset. Ezzel reseteled le... bekapcs után kell 2x,3x 10-100 ms után, de többnyire elindul ezek nélkül is, üzemben H)


A 6100 és társai színes 130x130 az kijelzők
1 Vcc (3,3V ennél már voltak rakoncátlankodások 5V-on)
2 RESET (Reset, mint fent)
3 SDATA (SPI soros data befele)
4 SCK (SPI Clock órajel bitenként)
5 CS (ChipSelect, mint fent)
6 Vdd (Ez is 3,3V, össze kell kötni 1pinnel)
7 -
8 GND
9 LED -
10 LED + (Ez a ravasz: 6-8V)
A kommunikáció mint az SPI protokollban. Első bit a command / data és utánna 8 bit jön. Van 8-12-16 bites szinkezelés. Ennek megfelelően bonyolódik 1 pixel élete.

A 3310 panellel együtt 1-1500 Ft
(panelen kialakított érintkező, szívás, ha nem fexik fel rendesen, vagy oxidálódik vagy mit csinál lábkiosztás 8 pin 2,54mm)

A 6100 és hasonló 3-6000 Ft
(Spéci érintkező (középső sor utolsó) nehéz beszerezni és beforrasztani. Én is nehezen találtam forrást... kb 2$ + posta, vettem 50-t) lábkiosztás 0,5mm! azaz 0,3 mm vezeték és 0,2 szigetelés és ez 2x5 lábbal)
(#) majorblink válasza pici hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
Azt hiszem tudok szerezni egy NOKIA 3410-est. Ennek mennyiben tér el a kijelzője. Azt tudom, hogy nagyobb a felbontása. De a vezérlése ugyanaz azért, mint a 3310nek?
(#) szilva válasza pici hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
Köszönöm a kimerítő infókat! Lehet, hogy foglak még zaklatni ilyesmik miatt
(#) pici válasza majorblink hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
N3410-es 64x96 pixeles
Azaz 8 soros.
Nem próbáltam, de szerintem tök ugyan az.

Közben beindult a N3310
Képet találtok csatolva.

Esetleg első beírásban szereplő LCD kijelzők infói? :worship:

N3310run.jpg
    
(#) szilva válasza pici hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
Ezeket a fóliamintákat, amikre a kijelzőket ráteszed, hogy kezelhetőek legyenek, meg lehet kapni alkalom adtán?
(#) pici válasza szilva hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
fóliamintákat?
Nem teljessen értem...


Ja és voltam begyüjteni újabb LCD-ket
Ha valakinek van infója a jobboldaliról (lehet digicam lcd) az írjon
A baloldali az C60-as, ehhez van "minden".
(#) source2 válasza pici hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
hi

szerintem a nyáktervre gondolt

üdv
(#) szilva válasza source2 hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
így van, a NYÁK mintázatokra gondoltam, illetve majd egy konkrétra, amit le tudnék vasalni magamnak ha meglesz a kísérleti alany.
(#) pici válasza szilva hozzászólására (») Feb 27, 2008 /
 
Ok, nincs akadálya.
Ha neked is PicKit2 DemoPaneled van PIC16F690-el akkor pont belemegy.
Melyik kell? C / FF
( nem fóliás, hanem papiros )
(#) watt válasza pici hozzászólására (») Feb 28, 2008 /
 
Érdekes és szép témát választottál! Gratulálok az eredményekhez és a gyűjtéseidhez!
(#) majorblink válasza pici hozzászólására (») Feb 28, 2008 /
 
És nincs véletlenül ehhez a Nokia 3410-es kijelzőhöz adatlapod? Én nem találtam csak a 3310hez... és nem akarok úgy neikifogni, hogy majdcsak ugyanúgy működik. A pozícionálás meg biztos máshogy van.
(#) pici válasza majorblink hozzászólására (») Feb 28, 2008 /
 
A lábkiosztása ugyan az, ez biztos.
Tehát a nyáknál nem tévedhetsz.
A vezérlő kodok szerintem 99% ugyan az, mert nagyon egyszerűek és nincs miben változzon, csak 6 sor helyett 8 van...
A pozicionálás ugyan az... x megy 0-96 ig az y megy 0-7 ig. Semmi trükk.
Nincs is értelme változtatni az elektrónikán, amíg a vizszintes karaktersorok nem érik el a 64-et (8pont/sor) és az oszloppontok száma kisebb mint 128
Ha ezt átlépné, akkor kellene új protokoll.

A 3510 (FF) és a 3510i (C) lábkiosztása már más...
(#) watt válasza majorblink hozzászólására (») Feb 28, 2008 /
 
Kiosztáshoz ezt találtam(google a barátunk!):
N3410 kiosztás
Ott van az is, hogy milyen vezérlő IC van benne. Ez alapján a google ismét adakozó volt:
OM6206.pdf
Pedig én csak érintőlegesen érdeklődtem a téma iránt!
Következő: »»   1 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem