Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő
 
Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   369 / 607
(#) Szabi1 hozzászólása Júl 30, 2012 /
 
Üdv.
Az én TDA7294 hídjaim trafója külön dobozba van mint a végfok, mert nem fért bele a dobozba. Attól félek hogy az összekötő kábel meghibásodhat, elszakadhat és a végfok csak fél tápot kap és akkor elmegy minden IC "az örök vadászmezőkre ". Ezért készítettem egy elvi kapcsolást ennek a problémának a kiküszöbölésére, szeretném ha átnézné valaki hogy jó-e? Konkrét alkatrészeket nem írtam mivel bármilyen NPN, PNP -nek megfelelő bontott tranyó jó, s aszerint kell számolni az ellenállások értékét.

Feltap.jpg
    
(#) reloop válasza Szabi1 hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
Szia! A váltakozó feszültség figyelése nem garancia a fél tápfeszültség kimaradásának észlelésére. Az egyik ág AC szakadása csak annyit eredményez, hogy egyutas lesz az egyenirányításod. Ilyet néha alkalmazunk is kényszerhelyzetben, mikor csak egy - középleágazás nélküli - szekunderünk van.
(#) Szabi1 válasza reloop hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
OK értem igazad van nem tudom miért nem figyeltem oda már fáradt vagyok, szóval én kiveszem a diódát és rárakom az egynirányított tápra úgy jó lesz?
(#) reloop válasza Szabi1 hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
Az itt a gond, hogy ha a fél tápfeszültség kimarad, már vége is az IC-nek. A következő pillanatban már felesleges a táp kikapcsolásával bajlódni.
Az az elméletem, hogy fél táp kimaradásnál a hangszórón keresztül kapnak fordított polaritást egyes tokon belüli félvezetők. Ilyen szempontból a híd kapcsolás nincs veszélynek kitéve.
Összességében: nem látok kockázati forrást a külön dobozolt transzformátorban.
(#) Alkotó válasza Szabi1 hozzászólására (») Júl 31, 2012 / 1
 
Reloop már kitalálta nekünk(neked) az "egytápfeszes" megoldást, aminek van GND pontja is, csak azt magának hozza létre, nem a trafóból veszi.
Így -egyéb előnyei mellett- egyetlen biztosíték megoldja a védelmet, kizárva a félrebillenést.
Ő is, Én is kipróbáltuk, hibátlanul működik (mindent megtalálsz hozzá). Javaslom ezt az irányt, csak előnyei vannak.
(#) Szabi1 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 31, 2012 /
 
OK majd megpróbálom legközelebb, ehhez, már megvan a transzformátorom tekercselve.
(#) Alkotó válasza Szabi1 hozzászólására (») Júl 31, 2012 /
 
Ahogy jónak látod. De a trafó nem akadály, mert ha az jó a szimmetrikushoz, akkor az aszimmetrikushoz is jó csak másképpen kell kötni. Illetve általában feszültségben túllőnek a célon az építők, de ez már egy másik kérdéskör.
(#) mkrisz hozzászólása Júl 31, 2012 /
 
Sziasztok!

Valaki tudna nekem abban segíteni, hogy a hídba megépített +/- tápos TDA7294 kb mennyi Wattot ad le?

Köszi!
(#) akos153 válasza mkrisz hozzászólására (») Júl 31, 2012 /
 
Hello, ez a tápfeszültségtől függ de közel 150-170W a teljesítménye.
(#) bencikusz válasza mkrisz hozzászólására (») Júl 31, 2012 /
 
Ez függ a tápfesztől valamit a terhelő impedanciától.
Amúgy pontosan kétszer annyit ad le mint a sima, valamint az egytápos híd is ugyan annyit ad le mint a szimmetrikus tápellátású.
Minden jót.
B
(#) mkrisz hozzászólása Júl 31, 2012 /
 
Oké köszi! +/- 42V ot fog kapni, és 8Ohm os lesz a terhelés.
(#) Bassmester válasza mkrisz hozzászólására (») Júl 31, 2012 /
 
A méréseim szerint +/-36V -os terhelt tápnál,8 Ohm-os müterhelésre, szinusz jellel 40V effektiv feszültséget ad le klippelés elött, ami 200w-ot jelent.
(#) Alkotó válasza mkrisz hozzászólására (») Júl 31, 2012 /
 
Én is megmértem, terhelés után 62,2V-os tápfesz mellett (ez +-31,1V-al azonos), 154,7W tiszta színuszos teljesítmény, 8 ohmos műterheléssel.
De!!!! A tápfeszültség túlzott növelése csak látszólag tűnhet értelmes döntésnek. Nagyjából +-35V terhelt feszültség után már szinte kontrollálhatatlanná válnak a belső hőviszonyok. Reloopnak van egy nagyon korrekt elmélete a belső áramkorlát, az adatlapi ajánlás és a valós viszonyok vonatkozásában, amit érdemes elolvasni.
És akármennyire is hihetetlen, szinte alig hallható hangosságbeli különbség a nálam ténylegesen kipróbált 85W és 150W között.
(#) mkrisz hozzászólása Aug 1, 2012 /
 
Egy olyan kérdésem lenne, hogy valaki épített hozzá hangszínszabályzót? Ha igen tudnátok adni hozzá kapcsolást?

Köszi!
(#) ladislave válasza mkrisz hozzászólására (») Aug 1, 2012 /
 
(#) mkrisz válasza ladislave hozzászólására (») Aug 1, 2012 /
 
Régebben azt hiszem pont ezt építettem meg, de valamiért semmi nem jött ki belőle. Te esetleg megépítetted? Mert ha nálad működik akkor megépítem még egyszer hátha nekem is fog.
(#) ladislave válasza mkrisz hozzászólására (») Aug 1, 2012 /
 
Tökéletesen működik,de ezt nem itt kell megbeszélni!
(#) zsa hozzászólása Aug 3, 2012 /
 
Sziasztok . Tanácsotokat kérném ki . Építeni szeretnék szubládához egy hidalt TDA7292 Ic-s aktívszűrős erősítőt .
Ehez keresnék egy hidalt kapcsolás nyákrajzal együtt ha van valakinek . A másik pedig egy jófajta aktívszűrő kapcsolás is kellene mély hang kiemeléssel . Jelenleg a csatolt kapcsolásban szereplő szűrőt használom ami jól működik, de hibája hogy a szűrőn kimenő jel igen csak kicsike, és még elférne egy pici mély hang pluszba . Ezt lehet módosítani ?
Még egy kérdés a hidalt TDA 4Ohm -os hangszórónál hogyan viselkedik ? (Nem folyamatos terhelésnek lesz kitéve az erősítő )

Köszönöm

xower.doc
    
(#) szabi992 válasza zsa hozzászólására (») Aug 3, 2012 / 1
 
Üdv! Hamarosan én is építek 2 hidalt változatot, és én ezt használom hozzá. Ha letöltöd, abban van nyák- és beültetési rajz, kapcsolás, és le is van írva, hogy hogyan viselkedik 4 ohm hatására. Ha pedig több mély kell, akkor a kimenetére tegyél egy ilyen kapcsolást, és itt ráadásként a potival a hangerőtöbbletet is tudod szabályozni
(#) Szabi1 válasza szabi992 hozzászólására (») Aug 3, 2012 / 1
 
Te aktív szűrőt csakis erősítőbemenetre kötünk !! Szóval tudtommal 4 ohmal nem terhelhető a TDA7294 híd(lehet igen de akkor lekel venni a tápot kisebbre), TDA7293 moduláris híd ajánlott 4 ohmos terhelésre . Szóval jó hangszóró kell ütős basszushoz és ez a módosítás az erősítőhöz(ettől szűrő kell) Bővebben: Link A szűrő vágási frekvencia olyan 95-120 Hz körül jó
(#) zsa válasza Szabi1 hozzászólására (») Aug 3, 2012 /
 
Igen tudom hogy a bemenetre kel kötni. Jelenleg 1X TDA 7292 IC-s erősítő és a Csatolt kapcsolásban szereplő szűrővel használom a zenegép mély ládáját . Gondoltam véglegesítem az egészet és mivel a mély sugárzó egy turbina 300W-os miért is ne tegyek hidalt erősítőt .
(#) Alkotó válasza zsa hozzászólására (») Aug 3, 2012 /
 
Ezt javaslom. Illetve a hozzá kapcsolódó részek elolvasását, ahol Reloop részletezi miért is jó/jobb ez, mint a szimmetrikusan táplált változatok. Valamint találsz mérési eredményeket, és minimum kétféle komplett kivitelezési elképzelést is.
Illetve ha a képeket és a terveimet megnézed, akkor látható, hogy itt kimondottan arra törekedtem, hogy külső sínnel lehessen leszorítani az IC-ket, ami nagyon jó és hatékony megoldás.
(#) zsa válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 3, 2012 /
 
Köszönöm mindenkinek . Egy kérdés a panelterven az erősítő teljes , a védelem nincs rajta ? Akkor ez ebben a formában védelem nélkül is működik ha megépítem.

Köszönöm.
(#) reloop válasza zsa hozzászólására (») Aug 3, 2012 / 1
 
Szia! Úgy olvasom Neked TDA7292-esed van, ez pedig a TDA7294 témája. Kérlek pontosíts, mert könnyen félreértések adódhatnak.
(#) zsa válasza reloop hozzászólására (») Aug 3, 2012 /
 
Igaz ezt elírtam , nem hiába van este . TDA7294 Erősítő az enyém is .
(#) Alkotó válasza zsa hozzászólására (») Aug 3, 2012 /
 
Elbizonytalanodok az ilyen kérdéseket olvasva, mert nem tudom komoly-e vagy csak tréfa.
Ha megnézed a rajzot (a v1.1b verzió az utolsó), akkor egyértelműen 3 részre tagoltam, végfok+védelem+ventilátor vezérlés. Ez így komplett.
A végfok panelon a végfok van, a védelem panelon meg a védelem. A végfok természetesen működik védelem nélkül is, de ez azért kockázatos vállalkozás.
(#) zsa válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 4, 2012 /
 
Köszönöm csak azért kérdeztem mert a kapcsoláson ( TDA7294 HÍD v1.1a kapcsolás.pdf ) rajta minden . Viszont a nyáktervet a védelem + hűtéstervet nem találtam a csatolt linked alatt . v1.1b csatolmányt nem lelem .

Köszönöm a segítséget.
(#) Alkotó válasza zsa hozzászólására (») Aug 4, 2012 /
 
Nem találtad...? Itt van.
(#) Gabó válasza Alkotó hozzászólására (») Aug 4, 2012 /
 
Bocsi de itt nekem csak a kapcsolási rajz jön be a pdfbe és 3 üres oldal.
(#) Alkotó válasza Gabó hozzászólására (») Aug 4, 2012 /
 
A v1.1b egy kapcsolási rajz változat. Ha ez van ott, akkor minden rendben.
Mi az amit nem találsz?
Következő: »»   369 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem