Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Telefonbeszélgetés rögzítése
 
Témaindító: p100, idő: Feb 9, 2011
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) p100 hozzászólása Feb 9, 2011 /
 
Mint ahogy a cím is mutatja, vezetékes telefonkészüléken folytatott beszélgetést szeretnék rögzíteni. Elvileg két megoldás létezhet:

1. Számítógépbe épített modemhez csatlakoztatom a vonalat és a készüléket, s valamilyen külső szoftverrel rögzítem a beszélgetést.

2. (talán ez az egyszerűbb) Egy erre szolgáló egyszerű áramkört csatlakoztatok a vonal és a készülék közé (vagy beépítem a készülékbe), s azen keresztül "átmenő" beszélgetést rögzítem a kis áramkör audio kimenetén keresztül.

A 2. megoldás érdekelne elsősorban, mert az áramkör audio kimenetét a számítógép Line In bemenetére csatlakoztatva bármilyen free hangrögzítő progival MP3-ba tudnám rögzíteni.

Kérdésem az, hogy ismertek-e ilyen házilag is megépíthető kis áramkört? (boltban kb. 15-20 eFt-rt lehet megvenni, de az nekem kicsit drága).

Ha valaki az 1.-es megoldásra tud konkrét, részletes megvalósítási infót mondani, az is érdekelne.
(#) Action2K válasza p100 hozzászólására (») Feb 9, 2011 / 6
 
Én is a 2. megoldást látom járhatóbb útnak. Az áramkör nagyom egyszerű.
Kell egy leválasztó fokozat (csatolókondi), illesztőtrafó, s a védelmi rendszer (diódák).
A csatolókondik az áramkört csak nagyfrekisen illesztik, DC leválasztottan. A trafó lecsökkenti a vonali feszültséget a megfelelő mértékre, s a védődiódák meggátolják, hogy a jóval nagyobb csengetőfeszültség kárt okozzon a hangkártyában.

Arra felhívom a figyelmed, hogy helytelen alkalmazása (lehallgatás, illetve a felek tudta nélküli alkalmazása) illegális. Rádió - TV műsoroknál a betelefonáló adásba kapcsolására alkalmazható.

phone600r.gif
    
(#) laszlokunstar válasza p100 hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Próbáld ki ezt. Kiindulási alapnak jó lehet.
Nekem ez bevállt. Nem is volt olcsó.
Ebben hasonló elektronika lehet, mint amit előszőr ajánlottam.
"Call recorder"-re elég sok találatot fogsz találni.
(#) p100 válasza laszlokunstar hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
laszlokunstar:
jók a megoldásaid, pontosan olyat szeretnék, mint amit a harmadik változatban ajánlottál, de én ezt nem megvenni, hanem megépíteni szeretném. Tudnál rá egyszerű kapcsolási rajzot?

Amúgy Te hol szerezted be az általad használt készüléket?

Mindenki megnyugtatására: tisztában vagyok a jogi szabályozással, a másik fél tudtával szeretném rögzíteni a beszélgetést.
(#) puporka.fulop válasza p100 hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
Fontos a galvanikus elválasztás. Egyszerű a 600/600 ohmos 1:1-es hangfrekvenciás transzformátor. Telefonos modemből kibányászható, de venni is lehet. Bonyolult az optocsatolós. +++ Egyenáram ne folyjon át rajta, azaz kondenzátorral kell leválasztani. +++ A helyi hang feszültsége nagyobb, mint a távolié. Ügyesen tekert és kapcsolt transzformátorokkal kiegyenlíthető, de...
(#) laza hozzászólása Feb 9, 2011 /
 
Action2k rajza jó! kb. ez van a boltban kapható, szintén kisiparilag készített leválasztóban is. Az egy kétcsatlakozós falon kívüli aljzatba van beleépítve. Onnan egy árnyékolt kábel megy a PC-hez.
(#) laza hozzászólása Feb 9, 2011 /
 
A legkényesebb alkatrésze a trafó, amit pl. egy használt modemből, vagy modemkártyából lehet kitermelni. Egy valamirevaló számtek. üzletben kell hogy legyen! Az ajándék, és 1-2 száz forintos ár között lehet hozzájutni, a kereskedő arcától függően
(#) hg5cwu hozzászólása Feb 9, 2011 /
 
A trafót nyugodtan elhagyhatod, ha a másik ágba az ellenállás
helyett bekötsz egy ugyanolyan kondit. A 2 mikró helyett viszont
bőven elég 1 mikró, ezek végzik majd az egyenáramú leválasztást.
A diak, vagy a paralell kötött két dióda csökkenti majd le a 110V 1/3
Hz -es csengetőfeszejt, és az egyéb tranzienseket 0,6 V -ra, ami
még mindíg hallható lessz, de legalább nem veri szét az utánna lévő
fokozatokat. Ezt még meg lehet bolondítani egy 300 és 3000 Hz
közé tervezett sáváteresztő szűrővel, ami tovább finomítja a
dolgokat. Ezt ugyanígy megépítve sokan használták évekig.
(#) p100 hozzászólása Feb 9, 2011 /
 
Ajjajj
Tuti sok jó megoldás van azok között, amit írtatok, de a baj velem van Nem vagyok valami nagyon szakavatott elektromérnök, így a nagyrészét nem is igazán értem azt, amit írtok. Egy egyszerű kapcsolást azért meg tudok építeni rajz után, de azt már, hogy mi-mit csinál benne, azt nem igazán értem, de ez nem is annyira lényeg. Ha tudnátok egy konkrét, nagyon egyértelmű működőképes kapcsolási rajzot mellékelni, ami tutira az igényeimnek megfelel, azt nagyon megköszönném.

Action2k: a te kapcsolásodban értem, hogy hová kötöm a vonalat, de mit kötök a 'To Amplifier'-re? Illetve szerintem 3 csatlakozásnak kellene lenni összesen: 1. vonal be, 2.készülékre ki, 3. audió ki. A te kapcsolásodon viszont mindösszesen 2 pólus van (phone line/amplifier).

hg5cwu: le tudnád pontosan rajzolni az általad leírt kapcsolást? köszi
(#) proba válasza hg5cwu hozzászólására (») Feb 9, 2011 /
 
A telefonvonalra szerintem hosszútávon csak egy vagy optos vagy transzformátoros csatolással csatlakoznék.Egyébként egy csomó nem várt földelési probléma keletkezik ,ezt elég nehéz behatárolni.
A modem transzformátor egy soros kondival a legegyszerűbb megoldás valószínűleg.
Esetleg a csengető feszültség tudja a hangkártyádat tönkre tenni.
Esetleg egy régi modem kártyát teszel a gépbe a vonalra rákötöd (esetleg egy kondival sorba) ettől kezdve meg már szoftveres a probléma..
(#) laszlokunstar válasza p100 hozzászólására (») Feb 10, 2011 /
 
Magyar viszonteladónál vettem. Most az utódát cca 78.000 Ft-ért kapod meg (magyar webáruház). Kint 225$ körül mozog az ára. Kedvedért szétszedtem, s ha lesz lehetőségem jó fényképre azt is teszek fel.
A lelke egy Philips UDA1325H chip.
Telefon jel érzékelése esetén a szoftver regisztrálja, a hívó/hívott telefonszámot, időt, s természetesen a hívást wav formátumban. Ha a hívó fél "magántelefonszám", akkor ezt a file nevében is jelzi, a végére biggyeszti, hogy "unknown". A hívás listákat adatbázisban tárolja, a számokhoz személy/cégneveket rendelhetünk, kereshetünk benne... A hozzáadott szoftver több eszközt is tud kezelni, a listában ez mint "station" jelenik meg, az USB-s eszköz egyedi azonosító kódjával.
A hívás listában keresve, majd megtalálva a hívást visszahallgathatjuk. Szóval a hozzáadott szoftver lényegesen többet tud, mint egy számítógépes audio recorder szoftver.

Amire igazán használható (használtam) -természetesen a partner beleegyezésével- megrendelések, megbízások felvétele az utólagos félreértések elkerülésére.

A másik kérdésedre a válasz. Az általam belinkelt kapcsolási rajz kimondottan magnóhoz készült, a 2 tranzisztor a magnó bekapcsolását végzi, s a C1 kondenzátorral leválasztott jelet veszi fel a magnó.
Az előttem szólókkal maximálisan egyetértek a galvanikus transzformátoros leválasztással.
Ha emlékeim nem csalnak, az audiograbber (free) tud olyat, ha bizonyos ideig szünet van, akkor nem vesz fel, ill. az új jelet másik wav-ban tárolja el. Jó pár éve csináltam ilyet, s az esetleges pontatlanságért elnézést.

Szóval lehet kísérletezni. A (#916774) Action2K által adott kapcsolás szerintem teljesen megfelelhet egy Audiograbberrel felvértezett számítógéppel.
(#) enree válasza Action2K hozzászólására (») Feb 11, 2011 /
 
Szia!
Már ne haragudj, de ezzel biztosan nem lehet adásba kapcsolni senkit, a hibrideknek van egy ki és egy bejáratuk, a kettő közt igen nagy csillapítással és sokkal bonyolultabb
Persze rögzítési célra alkalmas lehet :yes:
(#) pucuka válasza enree hozzászólására (») Feb 12, 2011 /
 
Miért ne lehetne? Valamit nagyon félreértesz. Senki nem beszélt hibridről, bár az az igazi megoldás, már ha szükséges a mindkét irányú hangátvitel. Itt csak a beszéd rögzítése a cél, erre pedig az egyszerűbb megoldás is megfelel. Az egyenáramú leválasztásra, és a csengetőjel limitálására ügyelni kell, a telefonvonalat úgyis egy telefonkészülék kezeli. Az "adásba kapcsolás" pedig úgyis keverőpulton keresztül történik.
(#) enree válasza pucuka hozzászólására (») Feb 12, 2011 /
 
Szia!

Persze, értem én, hogy felvételre megfelel, a végén oda is írtam ám! :yes:
De azt váltig állítom, hogy adásbakapcsolásra ez nem alkalmas! Gondolj csak bele, ki mikor és mit kell halljon.
Igazán, nem kötekedésből írtam, nem is kell firtatni a dolgot, amit kellett elmondtam, hidd el, nem a levegőbe beszélek, most is épp egy pult mögött ülök és ha a háttérben szól a tv, lehet én vagyok a végén.
Mégegyszer elnézést, tényleg nem kötekedés volt a szándék csak helyesbítés
(#) Action2K válasza enree hozzászólására (») Feb 12, 2011 /
 
Nos, akkor leírom, hogy mi ezt a TV stúdióban hogyan használtuk.
Adott egy beszélgetős műsor, ahol a műsorvezető a meghívott vendégekkel beszélget. Ehhez lehet a TV nézőnek telefonon bekapcsolódnia. A telefon vonal telefon felőli végén ott egy hagyományos telefon készülék, csakhogy ez a vezérlőterem melletti kis fülkében van. A fülke hangszigetelt. Van egy ablaka a vezérlőre, és egy a műteremre. A telefonos kislány itt fogadja a hívásokat. Megkérdi a telefonáló nevét és telefonszámát, majd ezeket felírja az adásnapló mellékletének szánt lapra. Feljegyzi hozzá a pontos időt, s a műsorrögzítés TCR idejét is. Ezen idő és cselekedet az esetleges "fake" telefonálótól elveszi a kedvét a műsorba nem illő beszólástól.
Majd ezután, tájékoztatja a telefonálót, hogy amikor adásba kerül, a TV hangját nem fogja hallani a telefonban, hanem csak a TV-n. Miután ez megvan, a telefonos kislány megnyomja a "Van egy telefonáló a vonalban" feliratú gombot. Ettől a műteremben egy jelzőfény elkezd villogni a műsorvezetővel szemben, amiből tudja, hogy "Van egy telefonáló a vonalban". Ha a műsorvezető kéri, hogy adjuk be, akkor kiadom az utasítást a hangtechnikusnak, hogy "Telefonálót kérem adásba!"
Ekkor a hangtechnikus feltolja a potit, amitől a pultra kötött "kütyü" jele kimegy az éterbe, illetve egy aux csatornára megy, ami bemegy a műterembe, s a műsorvezető, illetve a riportalany fülébe eldugott "intercom"-ban fog szólni. Emellett a villogó fényt is bekapcsolja folyamatosra.
Miután elbúcsúznak egymástól, a hangtechnikussal lekevertetem adásból. Emellett a fényt is kikapcsolja. Ezután, ha a telefonálónak még meg kell adnia valamilyen adatokat (mert esetleg nyert valamit), akkor azt a telefonos kislánnyal még leegyezteti, s elköszönnek, leteszik a kagylót. Jöhet a következő telefonáló, s minden kezdődik előröl.
Nincs visszhang, nincs gerjedés, mindenki mindent jól hall. Hátránya: jól kiépített rendszer kel, s még fontosabban, egy jó csapat.

Amúgy Te nem operatőr vagy?
(#) enree válasza Action2K hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Szia!

Ez mind szép és jó akkor titeket csak olyan emberek néznek, akik nem hallgatják hangosan a TV-t. Így lehet, igazad van. Nálunk az is követelmény, hogy egymást is hallják a telefonálók, erre is van igény néha, illetve az SNG-k alatt auxon keresztül a hibrid segítségével küldjük a stúdió hangot a szerencsétlen mókus fülére, aki éppen valahol áll a nagyvilágban és tudósít.
Gyárilag hangász, aztán benéztem a HSC-be és lett egy képkeretező mester papírom is, több helyen dolgozom, de ha szakmabeli vagy, akkor te is!
(#) Action2K válasza enree hozzászólására (») Feb 14, 2011 /
 
Tudom én, hogy vannak az én javaslatomnál jóval többet tudók, csak az alábbi mondatodra "cáfoltam" rá:
Idézet:
„De azt váltig állítom, hogy adásbakapcsolásra ez nem alkalmas!”

Amúgy a kérdező nagyon egyszerű, s ráadásul egyirányú rendszert kért. A plusz alkalmazhatóságot csak megemlítettem. Egyébként ez visszafele is tud jelet ráültetni a vonalra. Persze ha ész nélkül kötünk be mindent, akkor jó kis gerjedésünk lesz. Egyébként egy sima telefonkészülékből is kilehet vezetni a felveendő hangot, csak a telefonkagyló hangszóróját kell megcsapolni. Bár ilyenkor nembiztos, hogy a mikrofon hangja is rákerül a felvételre. Ha pedig a mikrofon részére adjuk vissza a stúdió jelet, akkor már kész a kétirányú kommunikáció, hisz a visszagerjedést a telefon áramköre kiszűri. Persze ehhez nem egy kínai gagyi kell.
(#) p100 hozzászólása Feb 14, 2011 /
 
Nos, azt hiszem, a topic túlnőtte az eredeti problémámat Mindenkinek köszönöm a javaslatokat, egyelőre Action2k phone600r.gif nevű megoldása tűnik szimpatikusnak. Megépítem, s majd beszámolok a tapasztalatokról.
(#) p100 válasza Action2K hozzászólására (») Feb 17, 2011 /
 
Action2K: Az általad mellékelt ábrán latható kapcsolásnál szükséges a 400V-os kondi? Kisebb feszülstégű nem elég, mikor a csengető fesz. nagyjából 90-110 V?

A 400V hallatán mindenhol villanymotorhoz való kondit akarnak nekem adni.

A másik kérdésem, hogy polaritással rendelkező elko is jó hozzá? Ha igen, akkor mi a helyes bekötési mód (merre áll a + oldal)?
(#) Action2K válasza p100 hozzászólására (») Feb 17, 2011 /
 
Ha nincs más, jó az 1 µF-os is. Bővebben: Link Elkót semmiképp sem.
(#) p100 válasza Action2K hozzászólására (») Feb 17, 2011 /
 
És az 1N4001 helyett jó az 1N4007-es is?
(#) barzoj válasza p100 hozzászólására (») Feb 17, 2011 /
 
Természetesen jó.
(#) p100 válasza barzoj hozzászólására (») Feb 17, 2011 /
 
köszi
(#) p100 válasza Action2K hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /
 
Action 2K:

Végre sikerült megépítettem az általad vázolt kapcsolást a telefonbeszélgetés rögzítésére. A gondom az, hogy van némi hiba a rendszerben, ugyanis, amint bedugom a hangkártyába a kapcsolásból kijövő jelet, a telefonban a tárcsahang azonnal megváltozik egy alacsony frekvenciájú, "brumm-szerű" recsegő hangra. Ha kihúzom a gépből, rögtön visszaáll a normál tárcsahang.

Mi lehet az oka?
(#) enree válasza p100 hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /
 
Első hallásra ez földhurok lesz... kell egy 1:1-es hangfrekis leválasztó trafó.
(#) pucuka válasza enree hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /
 
Csak kiegészítésül. Földszimetrikus dolgokhoz csak trafón keresztül illik hozzányúlni. A kábelek miatt a telefonvezeték földszimetrikus, a csak kondenzátoros leválasztás elég barbár dolog.
(#) Gafly válasza enree hozzászólására (») Ápr 15, 2011 /
 
Enree: Gondolom nem nézted meg a rajzot amit (elvileg) megépített
Tehát ha tényleg ezt építette meg a kérdező, akkor ez így nem lehet.

p100: Szerintem valamit elrontottál. Linkeld be már ha lehet hogy akkor pontosan mit építettél és hogyan (pl. fotó)...
(#) Gafly válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /
 
Még az jutott az eszembe hogy természetesen nem a mikrofon bemenetre kell kötni, hanem a vonal bemenetre...
(#) Action2K válasza Gafly hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /
 
Nekem meg az jutott az eszembe, hogy mi van, ha a trafót nem trafóként, hanem dual HF line inductor-ként kötötte be.
(#) p100 hozzászólása Ápr 16, 2011 /
 
Nos, a kapcsolást (ha elolvastátok volna az előzményeket, tudnátok) nem magamtól, hanem Action 2k elvi rajza alapján építettem meg, így természetesen benne van az 1:1-es leválasztás.

Arról nem is beszélve, hogy nem a MIC-re, hanem a Line In-re kötöttem.

Biztosan én rontottam el valamit, de nam nagyon tudok rájönni, hogy mit.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem