Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Termisztor
 
Témaindító: esoma, idő: Ápr 10, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 4
(#) esoma hozzászólása Ápr 10, 2008 /
 
A következő kérdésem lenne:
Ha lehet, akkor hogyan egy termisztor ellenállásából visszaszámolni °C-ba?(vagy bármely más mértékegységbe, K vagy F)

köszönöm a segítséget
(#) Attila86 válasza esoma hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /
 
Úgy, hogy megnézed az adott termisztor gyártói adatlapját, és leolvasod róla a konkrétan arra a típusra jellemző értéket/hőmérsékleti együtthatót.
(#) El_Pinyo válasza esoma hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /
 
Szia!
Megnézed az adatlapot, ott megvan adva, hogy °C-ként hány ohm-mal változik meg az ellenállása. Ellenállást mérsz és kiszámolod. Nagyjából ennyi.
Üdv.
(#) esoma hozzászólása Ápr 10, 2008 /
 
Köszi, ez igaz, a baj csak az, hogy a számítógépbe szeretném bejuttatni a mért értéket a gameporton keresztül, ott pedig nem ohmban kapom meg az ellenállást
(#) kobold válasza esoma hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /
 
Ez inkább programozási probléma. Ha a port olvasását megfelelően meg tudod oldani, akkor digitalizálva megkapod a bemeneti jelszintet, amit kalibrálni kell. Ez igazából annyit tesz, hogy a termisztor helyett beteszel egy olyan ellenállást (vagy potit), aminek az értéke a termisztor ellenállása volna a mérési határ legalján, és felírod a kapott digitális értéket. Ezt utána megismétled a mérési határ tetejének megfelelő ellenállással is, majd az így kapott két értékből már megvan az offszet, illetve számítható a linearitás is, e kettőt beépíted a programodba, és onnantól már megy a hőmérsékletre való konverzió is, a termisztort a helyére kötve.
Ezen az oldalon gyakorlatilag a teljes elvet megtalálod, a neten lehet, hogy még programot is (én nem kerestem).
(#) potyo válasza esoma hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /
 
Nem ismerem a game portot, de gyanús, hogy analóg jelet lehet rajta bevinni, hamár ott akarod. Ezesetben pedig néhány ismert hőmérsékletnél megnézed, hogy mit olvas be a szoftver, és utána ezen adatok alapján át tudod számolni hőmérsékletre a mérés eredményét.
(#) atiotezer válasza esoma hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /
 
(#) miklosch válasza esoma hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /
 
Ha NTC termisztorod van, akkor azokhoz van egy képlet, amibe adatlapból be lehet helyettesítni, és az alapján ki lehet számolni a pontos ellenálláshoz tartozó hőmérsékletet, vagy fordítva. Ha ez érdekel, megkeresem a képletet!
(#) esoma válasza miklosch hozzászólására (») Ápr 10, 2008 /
 
Köszönöm, jó lenne, bár nem biztos hogy olyan típust használok, még nem tudom mit sikerül beszerezni
(#) Göndör válasza esoma hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /
 
Az NTC termisztorok adatlapján 10%-os tűrés olvasható, vagyis az adatlapon szereplő karakterisztikák nem fogják pontosan azt mutatni, mint a te termisztorod. Tehát kis eltolódás lehet. Ha valóban érdekel egy átszámítási képlet (függvény), és hajlandó vagy mérésekkel értékeket felvenni, akkor ezek birtokában tudnék neked egy jó függvényt gyártani.
Üdv: Göndör
(#) esoma válasza Göndör hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /
 
Köszönöm, sajnos azonban technikai okok miatt kicsit csúszik a termiszor beszerzése(tanácsra lehet hogy diódára cserélem), ha megint ráérek vele mérni, megint írok.
sry
(#) kobold válasza esoma hozzászólására (») Ápr 11, 2008 /
 
Ha van bontható PC-s tápod, abban mindig találsz termisztort
(#) esoma válasza kobold hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /
 
Köszönöm Kobold, pont volt egy bontott pc-tápom
kiforrasztottam a termisztort, a típusa: TC 103 (zöld színű)
Ezzel lehet valamit kezdeni?
(#) watt válasza esoma hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /
 
Potyo már leírta! Ráteszed a botkormány egyik potija helyére(game port megfelelő pontjai), majd beteszed olvadó jégbe(0°C), majd forrásban lévő desztillált vízbe(vagy szigeteled a termisztort és akkor sima víz is jó).
Leolvasod a hozzá tartozó értékeket(az általad megírt programban)
Kipróbálod, hogy a kettő között mennyit csal. Ehhez kellhet még egy hőmérő(üveg, vagy digitális), amihez hasonlítod. Ha van eltérés, azt beviszed egy függvénybe(ha lehet), vagy táblázatból rendelsz megfelelő tartományokat az adott hőmérsékleti zónához. De ha szerencséd van, még talán lineáris is...
(#) esoma válasza watt hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /
 
Amint lesz időm, megcsinálom, és közé teszem a mérést, de ha megvan a 0°C meg a 100°C, abból hogyan lesz teljes függvény, ilyet nem tudok csinálni,az adatlapját meg nem találtam. Valaki majd megcsinálná, nagyon megköszönném.
(#) potyo válasza esoma hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /
 
Két mérésből még nem lesz. De ha van ott egy hőmérőd a közelben, és azt bele dugod egy pohár vízbe a termisztorral együtt, akkor már néhány hőmérsékletre fel tudod venni az ellenállását. Ha mondjuk 10 fokonként megvan, akkor abból már lehet függvényt csinálni.
(#) esoma válasza potyo hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /
 
sajnos csak lázmérőnk van
de majd valahogyan mérek párat ha lesz egy kis időm
(#) kobold válasza esoma hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /
 
Nem tudom, jó lesz-e az a TC103 neked; csak a neve alapján tippeltem meg, hogy T sorozatú hőelem, aminek nem az ellenállása a lényeg, hanem a termoelektromos ereje (lsd. táblázat), azaz a kimenete nagyon kicsi feszültségjel. Ha feszültségmérővel nem mérsz rajta semmit (0.79 mV 20 °C-on a fenti táblázatból), akkor ellenállás-hőszenzor, de így nem találtam róla adatlapot.
Nekem egy pár NTC 5D-13 jelzésű van tápokból kibontva, azok tutira ellenállást változtatnak (ahogy melegszik, úgy csökken).
A kalibrálásról: ha be tudod egy progival olvastatni a 0 és 100 °C-hoz tartozó analóg szinteket, akkor mondjuk U0 az egyik, U100 a másik érték, a bedigitalizált feszültségeknek megfelelően; ebből, teljesen lineáris szenzort feltételezve, aránypárok állíthatók fel, és kifejezhető a pillanatnyi hőmérséklet. A valós szenzorok egy szűk méréstartományra közel lineárisak, szerintem nem nagy tévedés pár tizedet elhanyagolni a szobahőmérséklet környékén. Ha pedig mégis pontosabban kellene, mondjuk szélesebb tartományban, akkor marad a beállított hőmérsékleteken történő méregetés, kétdimenziós tömbben letárolás, és a tömb értékei közti iteráció.
(#) proli007 válasza esoma hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /
 
Hello!

A termisztorok általában és hozzávetőlegesen -3,6%/fokC mértékben változtatják az ellenállásukat. A ráírt érték 25fokon érvényes.

üdv! proli007
(#) esoma válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /
 
de nincs nagyon ráírt érték,a tc103 szerintem a típusa, és más nincs rajta
multiméterrel megmértem, szobahőmérsékleten kb 10-11 Kohm, ha megszorítom, vagy lehelgetem, akár 8Kohmig letudom küzdeni
(#) potyo válasza esoma hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /
 
A tipusa, ami megadja az ellenállását. 103 az azt jelenti, hogy a 10 után tegyél még három nullát, ami 10000 ohm-ot jelent.
(#) esoma válasza potyo hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /
 
oh, értem :kalap:
akkor az általam mért 10-11Kohm egészen jó érték
(#) rockersrac válasza esoma hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
nekem olyan van hogy régi hőfok ,, figyelős" pc tápból bontottam egy ventilátort aminek a piros vezetékére volt téve egy hasonló termisztor mint az említett! fogtam levágtam,kicsit megtoldottam a vezetéket,hogy elérjen a gépház másik felébe,és rátettem a winyóra egy darab szigszalaggal.van alatta egy ugyanakkora nem termisztoros ventilátor is,így már talán elég lesz a kettő hogy ne pörögjön annyira a proci hűtő ventilátor(azért a winyóra tettem,mivel a winyóm meg a procim termeli a gépemben a legtöbb hőt) amúgy nekem TTC102 van ráírva de semmi adatlapot nem találtam!
(#) edgar hozzászólása Dec 22, 2008 /
 
Thermistor calculator:
Bővebben: Link
Klikk a kiskepre.
Megnyilik egy oldal ott belehet irni a ternisztor 25 fokos ellenallasat es megkapjuk egy adott homersekleten a valtozott ellenallas erteket.
Thermistor Calculation Examples:
Bővebben: Link
Steinhart-Hart Thermistor Calculator:
Bővebben: Link
Egy raadas:
Bővebben: Link
(#) bgsf hozzászólása Dec 22, 2008 /
 
Kicsit lehet hogy furcsa a kérdésem, de nem akarok emiatt új topicot nyitni.KD48-as hőfokszabályzókat használok PT100-as hőellenállásokkal (platina alapú, 0 Celsiuson 100 ohm). Mi a fenéért van az hogy mindegyik hőmérö plusszban csal 10 fokot. Ez egy digitális hőfokszabályzó, semmilyen beállítási, vagy kalibrálási lehetőséget nem találtam rajta. itt van a készülék
(#) mex válasza bgsf hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
A Pt100-ast háromvezetékes módszerrel kötötted be?
(#) fongab válasza bgsf hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
Szia
Valamikor 110 ohm volt a műszeren a PT100 –nak a 0°C. A lefekteted a vezetéket ami lehetett 1m vagy akár 500m. Megmérted a vezeték ellenállását majd ellenállás huzalból hozzátettél annyit hogy 10 ohm legyen a mérővezeték+ beállító ellenállás.
Ma ezt úgy oldják meg 3vezetéken hogy két vezetéken mérik a huzal ellenállást, és ezt levonják a a PT100ellenállásából. 0°C –nál a PT100 = 100 ohm vezeték 3.8 ohm amit a mérőd kap az 103.8 ohm amit ki fog jelezni 10°C ha levonom a huzal ellenállást 3.8 ohm -ót akkor a kijelzett érték 0°C
A négy vezetékesnél 2 vezetéken áramot hajt át a műszer 2 vezetéken feszültséget, mér.
Arra kell még figyelni, hogy a vezeték kereszt metszete, azonos legyen.
üdv.
(#) mex válasza fongab hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
Igen ez igy van,ezért kérdeztem a bekötési módszerét,de nem nagyon érdekelte....
(#) bgsf válasza fongab hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
elméletileg ennek a műszernek kellene automatikus kiegyenlítésének lenni, ami a vezeték hosszát kompenzálja 12 Ohmig.
fenébe! letöltöttem a műszaki leírását, de most nem találom. a PT100-nak csak két kivezetése van, a műszernél kell három ponton bekötni (át kell hidalni két kivezetést ami a hőelem bekötéséhez kell) viszont ahány ilyen hőfokszabályzót beépítettem azok kivétel nélkül +10 Celsiust csaltak! nem minuszba, nem nullába hanem pontosan +10 fok! és teljesen mindegy milyen hosszú volt a vezeték...ha közvetlen bekötöttem akkor is annyit mutatott mint mikor 10 méter vezeték volt rajta. persze az érzékelőig 1,5 mm2-es vezeték ment.
(#) mex válasza bgsf hozzászólására (») Dec 22, 2008 /
 
Akkor lesz jó,ha nem a műszernél kötöd át,hanem a harmadik vezetéket is kihúzod a Pt100-as egyik pontjára. Mindhárom vezeték egyforma keresztmetszetű kell,legyen.

De ezt irta fongab is...
Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem