Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
 
Témaindító: figuraferi, idő: Ápr 5, 2007
Lapozás: OK   228 / 228
(#) csinga válasza vandorbot hozzászólására (») Szept 7, 2017 /
 
Kijelző függő, azért van A verzió illetve B.
Az enyém D típusú kijelző és az A verzióval működik, de a kijelzők lelkivilágához nem értek, kipróbáltam az egyiket nem lett kijelzés felraktam a másik típusú programot és jó lett.
(#) csinga válasza csinga hozzászólására (») Szept 7, 2017 /
 
Az m2 108 verziótól meg mindegy A-t vagy B-t raksz első induláskor az első gomb lenyomásával B-re vált de az alap az A.
(#) alita hozzászólása Szept 7, 2017 /
 
Megköszönöm a tanácsokat,remélem a problémámmal előrébb jutok.
(#) vandorbot válasza csinga hozzászólására (») Szept 8, 2017 /
 
Úgy emlékszem a B kijelző működik " A " progival is, csak nem olyan jó a láthatósága. Alapvetően a kettő közt " képernyőméretbéli különbség van. Na mindegy, a lényeg hogy neki a B jelölésű progi kell.
(#) lampi001 hozzászólása Szept 11, 2017 /
 
A két program közt (A-B) legnagyobb különbség a CS1 és CS2 cseréje, hogy a kijelző miatt ne kelljen a panelt szétkapirgálni. A többi esetleges dolog miatt (a kijelző sor és oszlop meghajtója stb) itt most kár szót fecsérelni.
(#) mateatek hozzászólása Szept 11, 2017 / 3
 
Én is készülődök a szezonra. A vágyam egy frankó multitone-os gép. A múltkor megépített gépnek nem tudtam maradéktalanul örülni, annak ellenére, hogy multitone-os volt. A fázisdetektort timerek helyett belső megszakítással vezéreltem egy timerről. Első hallásra jónak tűnt és gyakorlatban sem igazán rossz. De azért nem mindig ugyanannyi ideig tart kilépni a megszakításba, amikor sokfélét csinál a proci. Ez a hiba nagy érzékenységnél halk kerregéssel jelentkezett, ha a jel már nagyon gyenge volt. Tehát kis fáziszajt csinált ez a rendszer. Akkorát nem, mint egy analóg tud, de zavaró tud lenni.
Ezért újból nekiestem a dolognak. De már úgy, hogy ha lehet, akkor az idén ne akarjak több gépet csinálni. A koncepció az volt, hogy többféle fejjel is használni tudjam. Fáziszaj ne legyen, és persze multitone és több működési frekvencia. A több működési frekvencia azt a nehézséget okozza, főként több fej használata esetén, hogy az adó kört mindegyik frekin, mindegyik fejnél ki kell hangolni. Meg a vevőt is. Mivel a gépemet 5, 10, 15, 20, és 25 kHz-re szándékoztam elkészíteni, ez alapból 10 különböző kapacitást és kapcsoló eszközt kíván. A megoldás erre az lett, hogy 9 különböző kapacitású kondi lett a gépbe erre a célra beépítve, és mindegyikhez egy kapcsoló elem. Ezeket a kondikat tudom sorba kapcsolni az adó tekerccsel, esetenként többet is. Így gyakorlatilag 680 pF-tól kb 600 nF-ig minden értéket "ki tudok rakni" 680 pF-os felbontással. Így 9 kondival és 9 kapcsoló elemmel gyakorlatilag bármely tekercset rezonanciára tudok tenni. Ezért hát be is került az áramkörbe egy csúcs-egyenirányító osztóval, amit ADC-vel mérek. Szkóp nélkül is rezonanciára tudom tenni az adó tekercset, menüből hangolva. Vagy felharmonikusra. De ott azért nincsen akkora amplitúdó, így azért sikerül általában szkóp nélkül is. 25 kHz-en már 150 Vpp fölött tud rezegni az adó kör.
A vevő tekercs rezonanciájánál már csak szerényebb lehetőségem van. 8 féle kondit tudok párhuzamosan kapcsolni a vevő tekerccsel. Így többé-kevésbé ezt is rezonanciára tudom tenni. A többi már a régi gép megoldásait alkalmazza.
2 Li-Po celláról megy ez is. Karakteres LCD-vel. Tudom, nem grafikus, de legalább azon az egy nyelven ír nekem, amit értek. Minden beállítást ment a gép és ha frekit váltok, akkor betölti a megfelelő beállításokat. Tehát ha egyszer belőttem, akkor nem kell hangolni, pisztergálni, csak frekit, vagy fejet váltani, és menni.
Harmadik nekifutásra sikerült is megépítenem. Így csak két "zsákutca" géppel bővült a polcom, amin ezeket tartom.
Ezúton is köszönet sirbedevir kollégának, aki szenvedéseimet látva megdobott egy ATmega2560-nal.

IMG_0891.JPG
    
(#) sirbedevir hozzászólása Szept 12, 2017 /
 
Szerencsére nem ért rá egy ismerős sem elkísérni a próbaúton.... Pedig annyira tisztán lehetett az felállványozott tekercsnél az oszcilloszkópon látni, hogy a precíziós előerősítőmmel az integrátorba a második mintavétel csak zajt visz és talán felesleges is....
Amíg a fűben hevert a tekercs a Budapest-Tirana járatra is bejelzett a gép, de haladni azt sajna nem lehetett vele
(#) sirbedevir hozzászólása Szept 15, 2017 /
 
Visszatértem a kitaposott ösvényre, kiegészítettem a 2. mintavétellel az integrátort, és tökéletesen működik terepen is
Szóval hiába nem tudok olyan valódi magyarázatot, hogy miért szükséges PI nél a 2. mintavétel, hiába asztalon jobb 2. mintavétel nélkül, akkor is szükséges....
(azt nem tartom valódi oknak, hogy az invertált jellel összeadva és közösen integrálva kioltják egymást a háttérzajok, mert háttérzajok a városi lakásban asztalon ott vannak igazán. preciziós preamp-al gyakorlatilag nem érzékelek driftet a középtáphoz képest, találatkor sem húzza el semmi az alapvonalhoz képest a jelet. Pedig valami driftet kompenzál valószínűleg...)
(#) mateatek válasza mateatek hozzászólására (») Szept 15, 2017 /
 
Beleprogramoztam azt is, hogy a találat erőssége változtassa a jelzőhang erejét. Működik, de már mintha azt mondaná a proci:
-Tibi! Sok nekünk ez a meló!
VDI, változó hangmagasság, változó hangerő. Kicsit már sok neki.
(#) nagym6 válasza mateatek hozzászólására (») Szept 15, 2017 /
 
Idézet:
„Karakteres LCD-vel. Tudom, nem grafikus,”
A grafikus sokkal jobban terheli a procit, esetleg nem győzné időn belül, és jóval több memóriát is igényel. Amíg a karakteres megfelel a célra, sokkal egyszerűbb vele a tervezés.
(#) zolika60 hozzászólása Szept 30, 2017 /
 
Sziasztok! Van köztetek olyan aki Gödöllő közelében lakik és van működő masinája? No meg vállalkozna arra, hogy egy elveszett fémtárgyat megkeressen egy néhány négyzetméteres területen, vagy kölcsön adná a berendezését egy kis időre.
(#) sany hozzászólása Okt 1, 2017 /
 
Sziasztok! Silverstar fémkereső TL064 -es IC -je helyettesíthető TL074 -gyel? A lábkiosztása mind a két IC -nek azonos.
(#) mateatek válasza sany hozzászólására (») Okt 1, 2017 /
 
Szia!

Szerintem nyugodtan helyettesítheted vele.
(#) vandorbot válasza sany hozzászólására (») Okt 1, 2017 /
 
Eredetileg azért van benne 064, mert annak kisebb a fogyasztása. De a tápot nem küldi padlóra a 074 sem.
(#) jointsilver36 hozzászólása Vas, 8:38 /
 
Sziasztok!Szeretném megépíteni a képen látható kapcsolást a tekercs bekötése ha jól sejtem X1 pad.Táp jelöltem is a képen .4066-os icével készíthető kapcsoláshoz töltöttem le a kapcsolást a kép alatt a (weblapon)http://electro-shema.ru/metaldetector/clone-pi-w.html#cd4066
Nagyon megköszönném ,ha valaki segítene abban,hogy hova és miként kössem be a nyákba a kapcsolókat illetve a ledeket.A hangszóróról nem is beszélve. előre is köszönöm
A hozzászólás módosítva: Vas, 8:41

Névtelen.jpg
    
(#) mateatek válasza jointsilver36 hozzászólására (») Vas, 9:10 /
 
Oda, ahová a tápot jelölted én oda a hangszórót tenném.
A tápot a 78L05 bekötése alapján értelem szerűen kellene rákötni. Fölötte van a nyákon 220 mikrós, 16 Boltos kondenzátor. Annak a két sarkára.A kapcsolási rajzon szereplő VD3-as dióda nincsen a nyákon. A LED-eket értelem szerűen a kapcsolási rajzon láthatóan kellene bekötni. A LED-ek közös pontján lévő 510 ohmos ellenállásokból az egyiket rá is tervezték a nyákra. A másikat szerintem neked kell rálógatni valahová.
De ha átnézed az oldalt, találni ennél kiforrottabb nyáktervet is...
(#) jointsilver36 válasza mateatek hozzászólására (») Vas, 9:13 /
 
Ezt csináltam meg.
(#) jointsilver36 válasza mateatek hozzászólására (») Vas, 9:16 /
 
Atmega felett mi az a három forpont?
(#) mateatek válasza jointsilver36 hozzászólására (») Vas, 9:18 /
 
A programozó csatlakozó pontjai.
(#) jointsilver36 válasza mateatek hozzászólására (») Vas, 9:26 /
 
Nyomógombokat hova kössem?
(#) mateatek válasza jointsilver36 hozzászólására (») Vas, 9:33 /
 
Ugyan oda, a programozó csatlakozási pontjaira. De amikor a programot föltöltöd rá, vélhetően a nyomógombokat a diódákkal együtt le kell csatlakoztatni róla.
(#) jointsilver36 válasza mateatek hozzászólására (») Vas, 9:37 /
 
Ic fel van programozva már
(#) jointsilver36 válasza mateatek hozzászólására (») Vas, 9:40 /
 
Ha nem tul nagy gond és ha nem rabolom vele az idődet ,csinálnál nekem. Egy skiccet hogy kössem be a kapcsolókat ledeket? Melyik gombsort ajánlanád hozzá? Előre is köszi
(#) mateatek válasza jointsilver36 hozzászólására (») Vas, 9:44 /
 
Az oldal kb 1/4-ed részénél van egy kulturáltabb nyákterv, szintén 4066-tal. Azon rajta van minden alkatrész. Csak a gombokat kell külön rákötni.
(#) jointsilver36 válasza mateatek hozzászólására (») Vas, 9:55 /
 
Az a baj,hogy ez már készvan
A hozzászólás módosítva: Vas, 9:56
Következő: »»   228 / 228
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Okt, 17. Kedd
20:44:40
Jelenleg 445 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu