Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
 
Témaindító: figuraferi, idő: Ápr 5, 2007
Lapozás: OK   227 / 227
(#) sirbedevir hozzászólása Máj 23, 2017 /
 
PI gép diszkriminációt hoznám megint a témába.
Azok a diszkriminátorok amelyikkel akár csak hallomás vagy kapcsolás útján találkoztam, mind a két 4148 dióda által vágott és előerősített jellel dolgozott.
Méregettem ezt a jelet a kéttekercses gépemen, és az alábbi grafikonok jöttek ki:
(#) sirbedevir hozzászólása Máj 23, 2017 /
 
Az alapjel csak kb 20v magas, mivel külön adó, és külön vevőtekercs van:

alap.jpg
    
(#) sirbedevir hozzászólása Máj 23, 2017 /
 
A vas és a réz próbatárgyak nagysága mindkettő úgy lett megválasztva, hogy 115 cm-nél kezdjen jelezni a gép.
A grafikonból kiolvasható, hogy kb fele érzékenységi távolságnál van diszkriminációra alkalmas különbség a réz és vas mérések között. Ekkor a lecsengés kezdeti szakaszán réz esetében még nincs változás, vas esetében pedig már megjelent. Ennél távolabb és közelebb nincs használható különbség.
Ez a görbe 1000× erősítés eredménye, tehát a teljes lecsengő jelnek egy időben elég távoli, apró kis szelete:
(#) sirbedevir hozzászólása Máj 23, 2017 /
 
Az a tervem, hogy ne itt a lecsengés távoli szakaszából próbáljak információt nyerni a fém minőségét illetően, ahol már szinte nincs is, hanem a korai szakaszon. Mondjuk a lecsengés 10V magasságában. Itt az előbbi elméleti görbe szerint nem mágnesezhető anyagok esetén még amplitudó csökkenés is tetten érhető, tehát a diszkrimináció sokkal pontosabb és a teljes érzékenységi hatótávolságban működhetne.
(#) sirbedevir hozzászólása Máj 23, 2017 /
 
Milyen áramköri megoldást javasolnátok, hogy 10V magasságában vágjuk ki az a feletti jelszakaszt, majd azt korlátozzuk be 0.7v -ra a 4148-al, és már lehet is mintavételezni.
(#) zamatőr válasza jointsilver36 hozzászólására (») Máj 24, 2017 /
 
Bekötés a kép szerint.

100k bek,.JPG
    
(#) fater0827 hozzászólása Máj 27, 2017 /
 
Üdv
Keresgéltem a netten !Találtam Keresőfej rajzot , és készülék rajzokat .
Üdv
(#) mateatek hozzászólása Jún 24, 2017 / 5
 
A múltkoriban itt, a topikban javasolták, hogy a fémdetektorban, a kapujeleket ne timerrel, hanem megszakítással állítsam elő. Ez birizgálta a fejemet és nekiestem egy ilyen gépnek. Ezen a módon fölszabadult egy timerem amit be tudtam fogni a hangfrekvenciás generátornak. A gép folyamatosan méri a találat vezetőképességét és ennek megfelelően változik a találat hangszíne.
A gép a lehető legegyszerűbb. Semmi LCD meg ilyenek. Az állítás potikkal van megoldva, amit az ADC-k olvasnak le. Szokás szerint 5 voltról megy a gép, de belső feszültség konverterrel ez duplázva van. 15 kHz-en ketyeg, és majd 100 Vpp-n nyomja az adójelet a földbe.
(#) nagym6 válasza sirbedevir hozzászólására (») Jún 24, 2017 /
 
Ha korlátozod a jelet, akkor elveszted az információt, hogy nagyobb, vagy kisebb ott a jel.
(#) nagym6 válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 24, 2017 /
 
Szinteltolás lehet a megoldás, pld.: zenerdiódával.
(#) mateatek válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Érdemes lenne ennek az egésznek a mikéntjét elméletben is átrágni. Ha a 10 voltos időpillanatban is növekszik a feszültség, és a végén, a lecsengő szakaszban is növekszik a feszültség, akkor gyakorlatilag a függvény alatti terület is növekszik. Ebben az esetben plusz energiát kap. Létezhet ez egyáltalán? Vagy ha a lecsengő rész feszültsége növekszik, akkor a 10 voltos rész feszültsége csökkenni fog, mert a függvény alatti terület mindig állandó?
(#) nagym6 válasza mateatek hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Nem tudom, hogy a függvény alatti terület hogy változik, de biztosan van veszteség.
Bővebben: Link Itt csináltam felvételeket fémekről, (közelről nagyobb fémekkel) ahol nagyobb a pld.: 10V időpillanati feszültség, ott kisebb a lecsengő szakasz, plussz energia szerintem nincs. Szkópom nem tudja ezt számolni. Érdekes lenne a nagyobb feszültségű időpillanatokban is mérni, de bonyolult, nagyon nagy szintváltozások lehetnek egy időpillanatban, habár kis érzékelésnél már nem. Vagy pld.: egy bizonyos feszültség mondjuk 10V, vagy 80V mennyi idő után lesz, tehát időméréssel ezt megoldani, még járhatóbbnak látom.
(#) nagym6 válasza mateatek hozzászólására (») Jún 25, 2017 /
 
Idézet:
„nagy szintváltozások lehetnek egy időpillanatban, habár kis érzékelésnél már nem.”

Kis jeleknél viszont lehet, hogy jobb lenne mint a lecsengő szakasz. Esetleg nagyobb feszültségváltozás jelentkezik itt.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2017
(#) sirbedevir válasza nagym6 hozzászólására (») Jún 26, 2017 /
 
Hello!
Túl nagynak tűnik a szkópfelvételed alapján a damping ellenállás, a lecsengés végén az arra a kis árokra gondolok. Persze működik így is.
(#) freno hozzászólása Jún 28, 2017 /
 
Mennyi az anyag?
Melyik olcsóbb az olcsó fémdetektorokhoz képest?
(#) fecameca válasza freno hozzászólására (») Jún 28, 2017 /
 
Szerintem amit magad építesz, az nem kerül tízezrekbe. Nekem a DX-1000-es anyaga a műhely fiókból kikerült. A nyél egy törött pecabot markolat felőli része, a tekercs egy valamilyen rádióhoz való keretantenna csévetestre készült, a műszer egy bontott magnóból való battery indicator. De építettem PI rendszerűt, ugye az az impulzus bombázásos elvű, ha jól emlékszem, a megrendelő hozta az anyagot, szerintem az sem került 1-2 ezernél többe. Különben is ez hobbielektronika fórum, nem a kész áruk forgalmazásáról szól, hanem ha építeni szeretnél magadnak valamit, azok, akik már készítettek valamit, szívesen segítenek.
(#) Moderátor hozzászólása multidezo hozzászólására (») Júl 9, 2017
 
Apróhirdetések közé való, kérlek oda rakd fel!
(#) sirbedevir válasza fecameca hozzászólására (») Júl 12, 2017 / 1
 
"nem kerül tízezrekbe..." ))
ez csak az elmúlt év termése.

DSC_0002.JPG
    
(#) sirbedevir hozzászólása Júl 12, 2017 / 1
 
Ez a szörny a végeredmény:
2.5 méterről rohamsisak (persze csak levegőben), ugyanilyen távolságról diszkrimináció, automata talajra hangolás.
(#) nagym6 válasza sirbedevir hozzászólására (») Júl 12, 2017 /
 
Ez PI készülék? Talajra hangolásnál nem zavaró, hogy az egyenetlen felületnél mozgatásnál egyik ponton közel van a tekercshez, ha pld. vízszintes irányban 30cm-el odébb ér, akkor gödör van, más a talaj hatása.
(#) sirbedevir válasza nagym6 hozzászólására (») Vas, 14:19 /
 
Igen , egy hót egyszerű PI gép. Nem zavar be ilyesmi. Ha hirtelen 10cm -nél közelebb kerül a földhöz a tekercs, akkor persze bejelez, de ez csak akkor történik ha mondjuk épp orraesek egy gallyban..... Nem olyan lendülettel kell kezelni mint egy érméző lengetőt. Egyébként csak azért van karon, mert a dupla tekercs miatt nem tudnál járni a keretben. Van 1.5×1.5m keretem is hozzá, az keréken gurul. Általában azt használom, ezt a nagyon bokros helyeken veszem elő. Meg itt 24v a gerjesztő feszültség, van egy kis térerő, nekem fejfájásom meg minden bajom lesz ha többet időzök a tekercsen belül. (lehet túl nagy a fejem és alacsony vagyok, mert Matek-ot nem zavarja a delej).
A talaj egyenetlenség nem igazán zavaró tényező. Lehet baktatni árkon-bokron át.
Inkább: a valóban nagy teljesítményű PI-t onnan lehet megismerni, hogy bejelez a Föld mágneses terére, ha fordulsz. Persze nem hiszed találatnak, de jelez rá. Ezért célszerű ha nem is k-ny irányban menni a kerettel, de egyenesen igen, vagy lassan, hogy legyen ideje a gépnek kiegyenlíteni. Engem nem zavar amikor egy sor végén megfordulok és mordul egyet, legalább hallom hogy nem fagyott le az arduino...
Következő: »»   227 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Júl, 21. Pé
6:32:27
Jelenleg 128 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu