Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   111 / 111
(#) szapcsika válasza Massawa hozzászólására (») Jún 26, 2024 /
 
Hihetetlen mennyiségű félinformáció van itt. A hagyományos szkóp mérőfejek nagyimpedanciásak. A jelet illesztetlenül csatolja ki a mérendő áramkörből, az a cél, hog yminál kisebb terhelőimpedancát jelntsen.
Sajnos ez az impedanciája frekvenciafüggő. Ezért sem nagyon vannak passzív fejek pár száz MHz fölött, mert ott már az 1-2 pF is elég nagy terhelést jelent. Másrészt az illesztetelenség miatt romolhat a jel alakhű átvitele illetve külön kényes dolog a kalibrált osztás (pl. 1:10) frekvenciafüggetlen elérése. Stb.
Ezért is a komoly fejek nem egy darab drótból állnak, hanem igen kényesen megtervezett dolgok. Egyik a fent már emlegetett vékény, de relatív nagy ellenállású belső ér a speciális koax kábelben, amely pl. a különböző reflexikat és belengéseket hivatott csillapítani.

Házilag jól működő fejet készíteni nem lehetetlen, de nem is nagyon érdemes, mert általában a leggagyibb filléres kínai fej is jobb. (Zárójelben gyakran fetisizálva vannak az átkapcsolható 1:1 1:10 fejek, nekem az a véleményem, hogy ha csak lehet fix fejet használok, áz átkapcsoló csak további gondot okoz, főleg az olcsó fejekben. Vannak külön 1-es, meg 10-es fejeim, de 1:1-et kb. szökőévente veszem elő.)

Pláne hangfrekire, ahol egy sima árnyékolt kábel is elegendő, csipeszekkel. Itt nincsenek olyan frekvenciák, ahol gondot jelentene a reflexió meg a csillapítás. (Viszont, lehet, hogy egy erősítő vadrezgését már nem látod vele!)

Ahol a fenti eszmefutttás a koaxok kulünböző frekitartományáról szóba jöhet, az az, amikor végig illesztett módon mérünk, tehát pl. 50 ohmos rendszerben. A mért áramkörből mindeféle fej nélkül csatolunk ki, 50 ohmos koaxra és a szkóp bemenete is 50 ohmra van kapcsolva (vagy egyszerűbb szkópoknál, ahol nincs ilyen lehetség ott egy 50 ohmos átvezetős lezárás van. Ilyenkor nincs gond az illesztetlenséggel és a reflexiókkal (jó esetben), és itt valóban számít a kábel csillapítása és egyéb jellemzője az adott frekvencián. De bizonyos frekik felett meg már csak így lehet mérni. (Tudom, vannak egy fél ház árába kerülő spec aktív mérőfjek, de azokat most hagyjuk).
(#) nagym6 válasza szapcsika hozzászólására (») Jún 26, 2024 / 1
 
Idézet:
„szkóp bemenete is 50 ohmra van kapcsolva (vagy egyszerűbb szkópoknál, ahol nincs ilyen lehetség ott egy 50 ohmos átvezetős lezárás van.”
Kíváncsiságból megnéztem mennyit zavarhat kisebb illesztetlenség. Ha a szkóp bemenete 50Ω-ra van kapcsolva szép négyszögjel van. Ha bemenet nem 50Ω hanem 1MΩ és előtte van 50Ω átvezetős lezárás, már megjelenik elég nagy jól látható reflexió a rövidke 50Ω utáni szakasz miatt.
(#) Massawa válasza szapcsika hozzászólására (») Jún 26, 2024 /
 
Kösz, hogy összefoglaltad, nincs mit hozzátenni, talán csak azt, hogy a jo átkapcsolhato szonda sem rossz, és aki ilyet használ az amugy is tudja hol vannak a határok stb.
Tul nagy frekire meg amugy sem szkop, kell hanem valamilyen komolyabb müszer.
Következő: »»   111 / 111
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem