Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   102 / 102
(#) jani1987 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Mielőtt egy bármilyen alap kapcsolást megépítek ahhoz előbb az alapokat akarom megérteni. A végső célom egy alapszintű szkóp amivel egy jel forrást tudok vizsgálni. Nem kell nekem hiper szuper modern ketyere. Jut eszembe: ilyenkor szoktam kapni az ívet de remélem ez most elmarad.
(#) szapcsika válasza granpa hozzászólására (») Márc 3, 2021 / 2
 
Az volt a rejtvény, hogy kérdezni is lehet jól, meg rosszul. A "Mi ez?" illetve az "Egy szkópcső adatlapján találtam ezt az ábrát. Nem értem, hogy mit jelentenek az egyes mennyiségek. Segítsetek." vagy "nem értem, milyen diagram az, amin két görbe is van" vagy "nem értem, hogy a katódáram és az anódfeszültség miért csökken a katódáram növekedésével" között van különbség és valószínűleg hamarabb és jobb választ fog kapni a kérdező.
(#) killbill válasza szapcsika hozzászólására (») Márc 3, 2021 /
 
Nem mellesleg az egész rejtvény még off-topic is...
(#) gkari válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 3, 2021 / 4
 
Az alapokhoz nagyon jó adalék Sipos Gy. cikke az RTÉK `76 33.oldaltól. Ha érdekel, küldj emailcímet, ide nem megy: több, mint 40Mb. Úgyszintén nagyon jó Magyari B.: Oszcilloszkópia c. könyve (1956!!), sőt ez tényleg a legeléjől kezdi (Ez 72Mb).
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2021
(#) Moderátor hozzászólása Márc 4, 2021
 
Kérjük, hogy fejezzétek be az OFF-ot.
(#) jani1987 válasza gkari hozzászólására (») Márc 5, 2021 /
 
Megérkezett. Köszönöm. Az RT része könyv formájában van meg. Csak akkor derült ki amikor megláttam.
(#) c27 hozzászólása Márc 8, 2021 /
 
Sziasztok!

Ugyan nem rendeltetésszerű használathoz kérnék egy kis segítséget, de hátha valaki kisegít.
A szkópból Nvram-ot kiolvasni kiforrasztás nélkül is lehet? Régi gépezet és már jócskán a megadott időn túl van az Nvram 20+ éves. A kiforrasztást már nem biztos, hogy az elem kibírja.
Ha bevezetékezem és benne hagyom a szkópban kikapcsolt áramtalanított állapotban vagy akár kivehetem a panelt és akkor minden mástól el lesz szeparálva, úgy ki tudja olvasni egy programozó az Nvram tartalmát?
Jó lenne ha nem kéne újrakalibrálni, mert nincs rajta önkalibráció szereznem kell hozzá műszereket sok nyűg. Viszont ha benne vana panelba és úgy kötöm rá a programozót nem tudom mennyire működő megoldás vagy nem e lesz belőle még több gond?
(#) szapcsika válasza c27 hozzászólására (») Márc 8, 2021 /
 
Milyen szkóp???
(#) c27 válasza szapcsika hozzászólására (») Márc 8, 2021 /
 
TDS360
(#) szapcsika válasza c27 hozzászólására (») Márc 9, 2021 / 1
 
Ha jól emlékszem, akkor valahol talán az eevblogon volt egy thread arról, hogy hogyan lehet GPIB-n vagy floppin keresztül menteni az adatokat. Megnézem, hátha megtalálom. Szerintem beforrasztva nem nagyon fogod tudni kiolvasni (ebben is a beépített elemes Dallas nvram van, ugye?). Óvatosan ki lehet forrasztani, a cseréhez úgyis ki kell venni.
Annyira nem ismerem ezt a szkópot, de ha jól tudom a kalibrálása sem egy nagy ügy, olyan extrém különleges eszközöket nem igényel. Amúgy is, ha 20 éves, akkor lehet, hogy úgyis ráfér egy újrakalibrálás.
(#) c27 válasza szapcsika hozzászólására (») Márc 9, 2021 /
 
Sajnos GPIB nincs rajta, eevblogon én is nézelődtem és tekes fórumon is. Az is világossá vált, hogy beforrasztva nem igazán lehet kiolvasni, maximum csak trükközve ha az adatlábakat és a programozásra váltó lábat elszeparálom az áramkörtől majdnem kivitelezhetetlen.
Lényegében egy megoldás látszik, külső feszültségforrást kell csatlakoztatni a +5V és gnd lábra pl forrasztással legalább addig amíg az összes többi lábat szabaddá nem teszem. Ezután minél kisebb melegítéssel a maradék két lábát szabaddá kell tenni és mihamarabb kiolvasni az értékeket.
A floppys megoldás ha létezik az megoldható, mert az legalább van rajta.
Nem néztem még át a kalibrációra vonatkozó teljes leírást, de mintha függvénygenerátor vagy legalább valamilyen négyszögjel kell a kalibrálásához elég komoly felfutással. Ha jól rémlik még egy tápegység kell 0,2V 2V 20V stb feszültségekkel elég nagy pontossággal.
Amúgy lehet nem ártana egy normális kalibrálás, mert elvileg 1000 üzemóránként kellene elvégezni, csak megfelelő eszköz híján nehéz. Kölcsönözni most nem fogok tudni egy jó darabig.
(#) jani1987 hozzászólása Márc 18, 2021 1 /
 
Van egy sanda gyanúm, hogy az anód és a rács közül hiányzik a kondi. Jól sejtem?
(#) ferci válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 18, 2021 / 1
 
Nem hiányzik ott semmi sem. Nézd meg az anódban és a katódban lévő ellenállás viszonyait.
Sima dc csatolás.

HA nem multivibrátor lenne ( nem lenne a 100 n ), a bal csőfél lehetne egy földelt rácsú erősítő, a jobb csőfél pedig földelt anódú.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2021
(#) jani1987 válasza ferci hozzászólására (») Márc 18, 2021 /
 
Na mindegy megépítettem.
(#) ferci válasza jani1987 hozzászólására (») Márc 18, 2021 /
 
Akkor már csak a szinkronjel hiányzik..
(#) jani1987 hozzászólása Márc 18, 2021 /
 
Azt majd előállítom valahogy.
Következő: »»   102 / 102
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem