Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   98 / 98
(#) Bakman válasza majkimester hozzászólására (») Júl 30, 2020 /
 
Mit nevezel leválasztott, hálózati tápegységnek? Az egyszerű, 50 Hz-es transzformátor tekercsei között is van kapacitás. Mekkora impedanciát képvisel az a kis Y1 kondenzátor?
(#) majkimester válasza Massawa hozzászólására (») Júl 30, 2020 / 1
 
Jó, definició szerint nincs fémes kapcsolat a primer és szekunder között, tehát galvanikusan le van választva. De akkor inkább úgy fogalmaznék, hogy ez a leválasztás nem biztonsági. Normál esetben 2.2nF kondinál folyik 150uA max, nem sok. De ez egy fizikai kapcsolat a primer és szekunder között, ami párás, poros környezetben, a kondi meghibásodása esetén (tudom, ezért kell Y1 class, de nem lehet kizárni) té yleges galvanikus kapcsolatot teremthet.

Ez olyan mint a sima meg az osztott csévés hálózati trafó közötti különbség. Normál esetben mindkettő leválaszt, de mégis csak az utóbbi lehet biztonsági.


Tehát egy hibás smps táp szekunderének mérésekor nem alapozhatsz a táp által nyújtott leválasztásra. A készüléket mindenképpen egy hagyományos biztonsági leválasztó transzformátorról érdemes üzemeltetni, és a mérést úgy elvégezni.
(#) majkimester válasza Bakman hozzászólására (») Júl 30, 2020 /
 
Leginkább csak az 50Hz-es osztott csévés transzformátoros táp lehet csak biztonsági leválasztás. Az smps-nél egyébként nem csak az emlitett kondi a problémás, a nem földelt tápoknál a trafó sem adhat biztonsági leválasztást. Földeltnél lehet a primer és szekunder között esetleg föld fólia, ami növeli a biztonságot, bár nem tudom ez mennyire általános megoldás, különösen az olcsó kinai tápoknál.
(#) Massawa válasza majkimester hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Nézd évtizedekig éltünk és használtunk olyan készülékeket amik egyáltalán nem voltak leválasztva a hálozatrol ( TV és rádio készülékek) ahol az antenna bemenetek hasonloan lettek hidegitve és hányszor rázott az antennaoszlop vagy a radiátor. Pedig ott alig volt valami leválasztva a hálozatrol. Elödeink évtizedekig javitottak ilyen készülékeket és igen nagy ritkaság volt az a mühely, ahol leválaszto trafo is volt. Söt akkoriban voltak "TV meg rádioszerlök" akik házhoz mentek egy szerszámos táskával legfeljebb egy voltméterrel és Mariskanéni vagy Jozsibá konyhasztalán javitották meg a készüléket. Sokkal veszélyesebb dolgok voltak, mint egy mai Y kondenzátoros szürés. Ráadásul ez a kondenzátor kizárolag ilyen célokra lett kifejlesztve és mindenki nagyon megnézi annak minöségét.
Én még azt is megértem amikor a villamos hálozat ( a házakba vezetö) csak egy szál drotbol állt a "földet" mindenki maga ásta ki a ház mellett. Vagy hány helyen van a mai napig kétpolusu falistekker? Azt is tuléltük és nemcsak az Ural környékén, hanem a Colorado vidékén is.
Egyszer el kell fogadni és meg kell tanulni élni azzal, hogy villany rázhat is.
Ha valaki beleturkál egy SMPS tápba legyen az elsö feladata megmérni az Y kondit és a primer/sekunder közötti impedanciát, csak ezek után foghat a többi mérésbe. Aki ezt nem tartja be vessen magára.
És nagyon hibásnak tartom azt a szemléletet, hogy mindig a szuper biztonságot helyezik elötérbe, mert ezzel pontosan a felelötlenséget növelik, hiszen a laikus könnyen azt hiszi, ha valami "biztonságos" vackot kap a kezébe, azzal már bármit tehet, hiszen "biztonságos".
(#) Egri Frédi válasza Massawa hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
" ... a házakba vezető villamos hálózat csak 1 szál drótból állt ..."

Azért azaz 1, mindig kettő volt. A " 0 " ( nullát ) mindig bevezették - ha másért nem a fogyasztásmérő kedvéért. A védőföldet viszont - ahol felnőttem gyerekként - valóban úgy ásták a "ház tövében" a helyi villanyszerelők.
Ettől függetlenül sok igazság van abban, amit írsz.
Lassan az alapvető biztonsági ismereteket sem oktatják - még a szakirányú - iskolákban sem. Elvégzi a delikvens az iskolát és alapvető dolgokkal nincs tisztában. Aztán csodálkozik, ha az áram meg igen ...
Manapság PIC -el építünk multivibrátort, de hogy 2 tranzisztor, 2 kondi, 4 ellenállás és 2 LED is elég hozzá, sokan el sem tudják képzelni.
Arduino -ban nyöszörgünk, hogy 2 kB memória kevés. Az első Assembly programom talán 60 byte volt - alig bírtam kiizzadni.
Bill Gatest írigylik a milliárdjaiért, de hányan vannak akik értik, hogy lehet egy 8 bites procival megcímezni 2^16 -ont ???
És még sorolhatnám ...
(#) Massawa válasza Egri Frédi hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Igen mifelénk. Azért irtam, hogy jártam olyan vidéken, ahol ez luxus lett volna, ott elég volt a fázis.

Nem tudom milyen korosztály vagy, de pl még a 60-s években is mindössze két huzal ment a falistekkerbe ( a szüleim házát akkor épitettük, és még ma napig is ilyen a belsö hálozat. Falistekker már akkor sem volt kétpolusu igy nemes egyszerüséggel és szabványosan a nullást rákötötték a védöföldre (3. polus).
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2020
(#) pucuka válasza Massawa hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Nem jól figyelted meg. Az az egy vezeték nagyfeszültségű volt, nem tudom pontosan, de 10 kV körüli, és azon lógott egy transzformátor, aminek a második vezetéke a föld volt. A házba a transzformátor szekunderéből a szabványos 110/220 V ment be.
Személy szerint én nem találkoztam ilyennel, nekem az amerikai főnököm mondta.
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2020
(#) Massawa válasza pucuka hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Nagyon jol megfigyeltem, az oroszoknál 220V volt egy pléhdobozban. Ott került elö valahonnan a nullás, és onnan ment az épületbe a biztositék szekrénybe. Nekünk kellett ott csatlakozni. Az oroszoknál meg furattak nekünk egy extra földelést is, mert anélkül nem engedtük meg a berendezések üzemeltetését ( az lett a zöld sárga).
Az amerikaiaknál meg szimmetrikus 2 fázisu trafot használnak a nagyfeszültségröl, és annak a közepét földelik helyben. Az is egy érdekes megoldás, ha 230 V kell akkor a két kimenet között pontosan annyi van. ( az elosztoszekrenyben a 2 fázis sin között.).
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2020
(#) Egri Frédi válasza Massawa hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Ilyen " mifelénk " a 2000 - es években is volt
A légvezetékre - ami szigeteletlen volt - a " sor végén lévők " egy farúd végére kötött hurokkal " rácsatlakoztak " és máris volt még világítás is a házban. ( TV az természetesen ... ) Hogy a nullát hogyan állították elő hozzá - tudni se akarom.
Mikor lecserélte az ÉMÁSZ az oszlopokon a szigeteletlen légvezetékeket szigetelt, összehurkoltra, jelentősen lecsökkent a " szivárgás miatti " áramhiány ...
(#) Egri Frédi válasza Massawa hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Bobiéknál nem jártam csak hírből tudom, hogy ahány állam annyiszor 2 - 3 féle szabvány él ma is. A farmokon nagyon sok helyen ma sincs vezetékes villany. Viszont van olcsó benzin és megbízhatóan működö aggregátor ...
Ivánéknál - nem tudom merre jártál -, de voltak területek ahol a generátorok csillagpontját nem földelték le és a nagyfeszültségű oszlopon vitték a 4. szálat - a "0" -t is. Na itt, hiába ástál volna le a ház mellett a nulláért, nem találtad volna meg. Viszont nem is rázott volna meg a fázis, ha mezitláb állva rámarkolsz ...
(#) majkimester válasza Massawa hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Hidd el, én is mértem sok mindent ÉV relé vagy leválasztó trafó nélkül. Például kettős szigetelésű orosz szkóppal 230V-os áramkörben, ahol a szkóp BNC csatlalozója, meg a fém előlap is feszültség alatt volt. Tudatában voltam mit csinálok, odafigyeltem, itt vagyok. De egy nyilvános forumon, ahol sok képzetlen barkácsoló van, ott csak biztonságos megoldásokat szabad ajánlani. Azt is kihangsúlyozva, hogy a leválasztó transzformátor magában nem véd meg mindentől. Ekkor is csak 1 kézzel, jobb kézzel matatunk az áramkörben. Nem viselünk közben fém ékszereket, stb.

Manapság is van védőföld nélküli konnektor az rendben van, kell idő mire mindehonnan kikopik. Ha ezt egy szakmabelinél látod az nincs rendben.

A gyakorlat és nagy tapasztalat sem véd meg mindenkit. Egy ismerősöm nyári munkát vállalt a balatonnál egy hotelben, ő mesélte. Elromlott a mosogató gép. Hivtak egy szerelőt, aki a helyszinen feszültség alatt dolgozott. Sajnos nem élte túl. Szakmabeli volt, biztosan nem az első készülékkel találkozott. Valószinuleg hasonlóan vélekedett mint te, van tapasztalata, mi baj lehet. Lehet még ma is élhetne.
(#) Massawa válasza Egri Frédi hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Mi is elcsodálkoztunk a napfényes arizonai sivatagban, ahol árnyékban allltolag 47 fokot lehetett mérni, csak azt nem tudtam kideriteni, honnan importálják az árnyékot, mert bizony a sokorás utazásnál egyetlen még fának kinézö növény sem volt. Annál több RV település ( - sok tönkrement család) akik szintén mindenütt berregö motorokkal termelték az áramot, hogy menjen a lakokocsikban a klima. Holott akkor már közismertek voltak a napelemek.....
Ivánékhoz közel 10 évig volt szerencsém - bejártam az országot keresztül kasul Vladivosztoktol Leningradig, Szocsitol Murmanszkig, gyüjtöttem némi tapasztalatot mi, hogy müködik, és mindez még 1989 elött.
(#) Massawa válasza majkimester hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Idézet:
„Valószinuleg hasonlóan vélekedett mint te, van tapasztalata, mi baj lehet. Lehet még ma is élhetne.”

Azt már nem fogjuk megtudni soha, de én még itt vagyok, és hány ember ment el közülünk, aki minden szabályt meg védöeszközt használt, söt talán vizsgázott is és mégsem segitett rajta senki?
Tudom, hogy ez nehéz kérdés, generáciok nöttek fel vedöeszözök stb nélkül és ma mi van. Kikényszeritenek egy csomo szabályt és szinte pontosan ugyanannyian pusztulnak bele ugyanabba a hibába amibe mindenki belehal, ha nem figyel oda. Csak a helyzet egészen más, ha tudsz a veszélyröl és megint más, ha elringatnak egyre ütödöttebb biztonsági maszlaggal meg felszereléssel és már lassan szkafanderben kell egy komolyabb berendezéshez közeliteni, és mégis végzetes hibát követsz el.
Elég csak megint egy példa: Gyerekkoromban mi is napokig játszottunk az állomáson a vonatok között, soha senkinek semmi baja nem lett a horzsolásokon kivül, ma meg nincs hét, hogy ne lenne a hirekben, amikor a hülyegyerek felmászik a vagon tetejére és agyoncsapja az áram. Nekünk ezt egyszer elmondták világos volt, hogy mit szabad, meg mit nem.
(#) Massawa válasza Massawa hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Egy mai kép a felelötlenségröl. A 2 potyautas és még csak nem is tizenévesek. ( a mozdony a személyvonat végén volt, igy csak a rendörségi kamera látta öket.).


IMG_4764.JPG
    
(#) granpa válasza Massawa hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
De maszk volt rajtuk!
(#) szalamandra válasza granpa hozzászólására (») Júl 31, 2020 / 2
 
A fekete hátizsákban pedig egy szkóp volt, hozták volna a kollégáknak, hogyan is kell hasznàlni.
(#) TAttila77 válasza Massawa hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Azt nem tudom, mi jó abban, hogy ott utaznak? Mi a kihívás ebben? Hogy még oda is veszhetnek?
A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2020
(#) zolika60 válasza TAttila77 hozzászólására (») Júl 31, 2020 /
 
Idézet:
„Mi a kihívás ebben?”
Sértetlenül megúszni.
(#) madzagos hozzászólása Júl 31, 2020 /
 
Ennek a vasutas témának mi köze van az oszcilloszkóphoz?
(#) nagym6 válasza madzagos hozzászólására (») Júl 31, 2020 / 3
 
Földfüggetlen mérés bemutatása.
Következő: »»   98 / 98
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem