Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Genius 5.1-hez kapcsoló
Lapozás: OK   1 / 1
(#) benoke11 hozzászólása Dec 14, 2006 /
 
Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem, mégpedig a következőben:
Van egy Genius sw 5.1 ht hangfalrendszerem; neki van két 5.1-es bemenete (egy 9pin DIN és egy 5.1-es analóg 6 RCA-val). Namármost a genius csak egyet tud lekezelni egy időben (vagy egyikre vagy másikra lehet kötni valamit, egyszerre nem, és a forráskiválasztónál is egy 5.1-es lehetőség van és úgy szól ugye vagy egyik vagy másik bemenetről); én pedig úgy szeretném, hogy a DIN-re kötöm a pc-met, míg az rca-kra a dvd lejátszómat, egy időben.
Van e valamilyen mód ennek megvalósítására (pl egy kapcsolóval, hogy egyik vagy másik bemenetre adjon jelet)? Abszolút nem értek ilyesmihez sajnos...tudna valaki segíteni, vagy esetleg megvalósítani a fent vázolt dolgot?

köszi
(#) mspike válasza benoke11 hozzászólására (») Dec 14, 2006 /
 
hello, szerintem megvalósítható a dolog... többféle módon megvalósítható... igazából, gondolom téged egy egyszerű megoldás érdekelne... így talán az a legcélszerűbb, hogy az RCA kábeleket szakajtod meg és hát igazából ennyi... Úgy fest a dolog, hogy az összes RCA kábel bemegy egy dobozba amiből fele annyi RCA jön ki... A DIN az hogy is nézz ki ? Vagy félre értettem és neked az kell, hogy a DIN és az RCA közt tudj váltogatni ? Ezzel a kapcsolós megoldással egyébbként csak annyi a gond, hogy ha jól számolom akkor is két kapcsoló kell, és nagyon csúnyán fog "kattanni" A másik lehetőség egy analóg multiplexer alkalmazása, amihez viszont már egy kissebb áramkört kell építeni. Vagy egy még másikabb megoldás, amihez ugyan csak kell egy kissebb áram kör egy műveleti erősítős keverő kapcsolás... így egyidőben halhatod mind a két jelet... és még állíthatod is pl. a hangerőt az erősítő előtt... Leginkább ezt javaslom ! Üdv.
(#) mspike válasza mspike hozzászólására (») Dec 14, 2006 /
 
Gyorsan összedobtam egy rajzot... ami hiányzik róla az a +-15V-os táp, de azt meglehet úszni ha megemelejük a földet, akkor viszont át kell rajzolni még egy kicsit.... viszont, ez szerintem tuti működik. A két trimmerrel állítod be a hangerőt, ezt célszerű úgy, hogy hangosra álíltod a hangfalat és ezt a keverőt meg nullára, aztán addig tekered a trimmert amíg bírod füllel, vagy amíg nem kezd el torzítani az erősítő, akkor egy kicsit vissza és kész is.... De csak óvatosan ha bármit lefüstölsz az a te sarad...
-------------------------------------
még egy pár dolog. Műv erősítőnek én TL082-t használnék. És a képen két csatorna összekeverése látszik. pl. bal első csatorna H1 másik eszköz bal első H2 és az erősítő bal első bemenetére megy magy a H3. A kábeleken és a kapcsoláson minden földet össze kell kötni ! (valós földre, nem emeltre)
(#) mspike válasza mspike hozzászólására (») Dec 14, 2006 /
 
a kép

ek.JPG
    
(#) benoke11 válasza mspike hozzászólására (») Dec 14, 2006 /
 
igen, én a DIN és a RCA között szeretnék váltani egy kapcsolóval, vagy hát persze az is jó ha egyidőben jöhet a kettő...
a DIN-ről majd keresek képet..

és azt szeretném kérdezni, hogy mivel nekem lövésem nincs ehhez nem lehetne valahogy megoldani, hogy megcsinálnád nekem ? vagy tudsz ajánlani egy helyet vagy valakit aki foglalkozik ilyesmivel?
(#) benoke11 hozzászólása Dec 14, 2006 /
 
itt a 9 pin din csati
(#) Sebi válasza benoke11 hozzászólására (») Dec 15, 2006 /
 
Gondolom ezek nem mikrofonszintű bemenetek, így nyugodtan használhatnál passzív keverőt is: a jeleket a DIN-ről is meg az RCA-ról is egyenként rávezeted egy-egy 10k-s poti egyik végére, másik vége GND, a csúszkákkal sorba kötsz 1-1 22k-s ellenállást, ezek másik végeit közösíted és így viszed az erősítőbemenetre (ahova eddig összekötve ment a kétféle csati).
Így mindkét bemenetre kötött hangforrás (akár egyszerre is) szól, a keverési arányt - vagy azonos hangerőt - a beépített potikkal tudod beállítani.

Ha nagyon egyszerű - szabályzás nélküli - megoldás is kielégít, akkor egyszerűen (akár a készülék szétszedése nélkül is) megoldható, ha a külső csatlakozó dugókba beépítesz soros 22k-kat a jelekkel sorba.
(#) benoke11 hozzászólása Dec 15, 2006 /
 
nagyon köszönöm a segítséget mindkettőtöknek, tök jó.

csak azt szeretném kérdezni, hogy tudna valaki segíteni nekem a dolog megvalósításában?
hogy álljak hozzá? mit vegyek és hol? hogy rakjam össze?

tök analfabéta vagyok ehhez..érdekel a dolog, szívesen csinálnám én, de egyedül tuti nem tudom összehozni; nem lenne valaki aki elvállalná a feladatot és megcsinálná vagy segítene részletesen esetleg? természetesen nem ingyen gondolom..

ja és ha már akkor a szabályzós verzió érdekelne..
(#) benoke11 hozzászólása Dec 15, 2006 /
 
sziasztok!

senki nem tud semmi tippet kitől/hol tudnék segítséget
kapni a dologban?
(#) benoke11 hozzászólása Dec 20, 2006 /
 
sziasztok!
közben kicsit átgondoltam a dolgot,és arra jutottam hogy legegyszerűbb és nekem tökéletesen megfelelne egy 5.1-es rca switch.

azaz 2db 5.1 rca bemenet (2x6db rca) és egy 5.1 rca kimenet (1x6db rca); rajta egy váltókapcsoló..

sajna nem találtam ilyet sehol..
még mindig nagyon örülnék ha tudnátok segíteni hogy hol lehetne ilyet szerezni/csináltatni..

köszi
(#) Inhouse válasza benoke11 hozzászólására (») Dec 21, 2006 /
 
És gyárilag, hogy oldják meg, hogy csak az egyikről veszi a jelet? A Din-es bedugásakor az válik aktívá? Mert akkor meg kellene keresni a készülékben a Din aljzatot és a benne levő kapcsolót megszakítani és kivezetni. Ezzel te tudnád kiválasztani, hogy melyikről vegye a jelet...szerintem...

Üdv
Inhouse
(#) benoke11 válasza Inhouse hozzászólására (») Dec 21, 2006 /
 
szia!

nem tudom hogy oldják meg, mivel nem értek hozzá így nem kaptam még szét..de szerintem nincs benne gyárilag semmiféle kapcsoló, mert ha mindkettőt rádugod akkor nem jön normális hang, azaz szerintem mindkettő aktív mindig(mert ha lenne ilyen kapcsoló akkor, ha a din bevan dugva, akkor csak az lenne aktív, a másik nem zavarna be, és jól szólna; jól gondolom?)...de lehet hogy igazad van és akkor tényleg tök jó ötlet amit mondasz!..
(#) benoke11 hozzászólása Dec 21, 2006 /
 
na ma vettem a bátorságot és szétkaptam...
megvizsgáltam azt az áramkört amire a bemenetek vannak ültetve..éshát egyértelműen látszik, hogy az 5.1-es RCa és DIN bemenetek megfelelő lábai direktbe össze vannak kötve..magyarul semmi választó nincs, amit az ember ráköt azt közvetlen nyomja tovább mindkét bemenetről, és hát ha mindkettőről jön jel a lábakra akkor ugye behülyül..

ide kéne nekem valami kapcsoló vagy olyasmi áramkör amit már fentebb említettek hogy ne hülyüljön be, ha minkét bemeneten van jel..

mellékelem a nyák alját, bejelöltem mi micsoda..
(#) benoke11 hozzászólása Dec 21, 2006 /
 
és ittvan a nyák eleje a csatlakozókkal...

a balodali 3pár RCA az 5.1-es bemenet, mint ahogy alá is van írva, és a jobb fölső sarokban látható a 9pin din bemenet..

valamint mellékelek egy másik képet is, amin a din bemenet bekötése látható..
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem