Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcs.rajz megértés

Témaindító: Donpedro, idő: Júl 29, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) Donpedro hozzászólása Júl 29, 2007 /

Hello
Elég kezdő vagyok, és szükségem lenne egy kapcsolási rajz megértéséhez, ami az oldal egyik tutorialjában volt. A 2 LEDes villogóról lenne szó. Az alkatrészek működését és a hozzájuk kapcsolódó számításokat ismerem. K1 csatolmány a kapcsolás.
Leírom meddig értettem meg (ill. hogy értettem meg):
Ha rákötjük az elemet az elektronok elkezdenek áramlani, a két lednél "megállnak", mert a tranzisztorok bázisaiban, "egyelőre" nincs áram. A cikk szerint az egyik kapcsol be először, az egyszerűség kedvéért maradjunk annál, hogy a baloldali "zár" először. Eddig minden oké, megértem. Ott van nálam a bibi, hogy a cikk szerint etután a baloldalihoz tartozó kondit elkezdi tölteni, majd ha feltöltött az bekapcsolja a másik tranzisztort, ami az én gondolkodásmódom szerint azért "hülyeség", mert a k2 ábrán kékkel jelölt útvonalon simán bekapcsolódik a tranzisztor. Ha nemtörődök ezzel, és elfogadom hogy az előbb említett kondi bekapcsolja a másik tranzisztort, attól még miért aludna el a baloldali led?
Köszi a segítségeket
(#) Donpedro válasza Donpedro hozzászólására (») Júl 29, 2007 /

Ja, és még azt se értem, a tranzisztorok bázisaihoz minek 10k Ohm ellenállás? előző cikk(ek)ben 220 ohmos volt ahhoz bekötve
(#) Balázs válasza Donpedro hozzászólására (») Júl 29, 2007 /

Pedig jó. Azt nem vetted figyelembe, hogy a kondi addig vezet, amíg nem töltött fel. Ezért a még fel nem töltött kondi földre húzza a másik NPN tranyó bázisát. Viszont (ha a kondi már feltöltődött) az általad bejenölt úton egy felhúzóellenálláson keresztül zárhat a tranyó, mert a feltöltött kondi már szigetelőként viselkedik.
(#) vega55 válasza Donpedro hozzászólására (») Júl 29, 2007 /

Ez egy multivibrator.
A mukodese roviden: bekapcsolaskor a taranyok harcban allnak egymassal a kikapcsolasert, es az fog hamarabb kikapcsolni, amelyik gyengebb betaval bir a ketto kozul.
Ekkor stabil allapot lep fel, mert a masik nyitva marad, amaz meg lezar. majd x ido elteltevel feltoltodik a gyengebbik tranyo bazisaramaban szerepet jatszo kondi, es mar nem tudja atranyot lezarva tartani. Ekkor amaz kinyit(az ellenallas miatti nyito bazisaram miatt), es a masik tranyo baziskondijan keresztul lezarja azt.
Majd kezdodik minden elolrol...
(#) mlinko válasza Donpedro hozzászólására (») Júl 29, 2007 /

Szóval ott tartasz h bal oldali világít tehát T1 vezet azaz nyitva van ezáltal földre húzza a LED katódját ugyanakkor a kondit is földre húzzam ami így elkezd töltőd mivel kivolt sülve ezért az elektronik oda áramlanak mivel közel 0 az ellenállás amikro elkezd töltőd elkezd emelkedni a feszültség benne a földhöz képest amikro eléri a T2 nyitó feszültségét ami ugye 0,6-,7V körül van Si tranzszoroknál kinyit a T2 világít a Led2 de közbe kisült C1 annyira h nem tudja már nyitva tartani a T1es ágat és az lezár így tábillent és elkezd töltődni a C1.Astabil multivibrátor mi is megépítettük első gyakorlati munkaként.
R1 és C1 valamint R2 és C2 itt nem így jelöli itt midn kettő R1 adja a taut ami a töltődési idő ezzel tudod szabályozni a villogás sebességét. R*C= tau
Remélem tudtam segíteni

Köszönöm mindenkinek az eddigi válaszokat, de sajna még mindig nem értem teljesen
Addig értem hogy baloldali tranz. bekapcsol, és az alsó kondit elkezdi tölteni, mert a - lábát a - ra húzza mert zárt a baloldali tranz. De ha feltöltött a kondi (az alsó), az miért zárná a másik tranzisztort? a +os lába a jobboldali lednél van, és arra adja le a töltést, nem?

k3.gif

Csináltam magamnak kis animációféleséget is
(#) lamalas válasza Donpedro hozzászólására (») Júl 29, 2007 /

En az elejerol kezdenem, mert kicsit nehez kibogozni ki hogy gondolta raadasul a rajzon nincsenek rendesen szamozva az alkatreszek. Igy a megerteshez csatoltam egy jobb rajzot. Szoval bekapcsolaskor tetelezzuk fel, hogy T1 nyitott allapotban van T2 pedig zart. Ebben az esetben T1 bazisan a nyitashoz szukseges feszultseg van, kollektoran pedig csak egy kicsivel nagyobb feszultseg mint az emitteren, igy a hozza tartozo LED vilagit. Ezzel egyidoben T2 zart, azaz bazisan nagyon kicsi feszultseg van (nem eleg a nyitashoz), kollektoran viszont majdnem tapfesz. van. T2-nek ez az allapota nem stabil, hisz nincs semmi ami zarasban tartana. Alapallapotban C1 toltott allapotban van, C2 pedig ki van sutve. Namost Rb2-n keresztul C2 toltodni kezd es emelkedik T2 bazisfeszultsege. Amint ez a feszultseg eleri a nyitashoz szukseges erteket T2 kinyit. Ekkor hirtelen leesik a kollektoran levo feszultseg. Ez a hirtelen valtozas C1-en keresztul T1-et zarasba vezerli es C1 is kisul. Tehat most T1 zart es a hozza tartozo LED nem vilagit mig T2 nyitott es a hozza tartozo LED vilagit. Ebben a helyzetben T1 allapota nem stabil, mert nincs ami a bazisat zarasban tartana hisz Rb1-en keresztul C1 toltodik. Amikor T1 bazisa eleri a nyitashoz szukseges nagysagot, akkor T1 nyit, kollektoran leesik a feszultseg. Ez a negativ iranyu valtozas C2-n keresztul T2-t zarasba vezeti, C2 kisul es elerkeztunk a kiindulo allapothoz.
Rc1 es Rc2-vel sorba kepzelj el 1-1 LEDet

astabil.jpg

(#) Donpedro válasza lamalas hozzászólására (») Júl 29, 2007 /

Hű... Ez aztán bonyolult. Kell egy kis idő amíg értelmezem
Edit: Nem értem
Nem tudnád az eredeti kapcsrajzzal elmondani?
Amit mellékeltél számomra kicsit átláthatatlan

Na azert annyira nem bonyolult A lenyeg az, hogy tudd milyen feszultsegek vannak egy nyitott es egy zart tranzisztor elektrodain. Ha ez megvan, akkor tudod, hogy milyen feszultsegek vannak a kondikon, azaz melyik toltodik eppen stb. illetve tudni kell, hogy hogy viselkedik egy kondenzator hirtelen feszultseg valtozasakor.

Amit mellekeltem rajz az teljesen ugyanaz, csak nincs benne a ket LED. A Te rajzodon nem tudom elmagyarazni, mert ket db T1-es tranzisztor van ... rosszak a jelolesek. Alakitsd at a magyarazatomat ugy hogy a T1 helyere baloldali szot irsz, T2 helyere pedig jobboldali szot illetve C1 helyere also kondi C2 helyere pedig felso kondi szavakat irsz es akkor nezheted a Te rajzodat is.

Úgy tudom ezt az egészet elképzelni, hogy először az alsó kondi töltődik fel, ami baloldali tranzisztort "zárja", amiáltal feltölti a felső kondit, a felső kondi ha feltöltött, a jobboldali tranzisztort zárja. Érzem hogy közel vagyok a megoldáshoz (viszont akkor azon dőlne el hogy melyik kondi töltődik fel előbb, nem azon h melyik tranz. zár először)
(#) mlinko válasza lamalas hozzászólására (») Júl 29, 2007 /

Szép téma is az impulzustechnika én személy szeritn nem szerettem igazán...

Azt hiszem megértettem magamban hogy melyik kondi mikor és hogy töltődik, mostmár csak aztnemtom hogy mitől alszik el a led/miért nyit a tranz.
(#) mlinko hozzászólása Júl 29, 2007 /

Pont azért alszik el a Led m a tranzisztor amivel össze van kötve lezár és íyg nem vezeti az áramot azaz megszakítja a kört. Amásik pedig azért nyit ki m a kondi ami a bázisára megy feltöltődött oylan szintre h kinyitja a tranzisztort.

A tranzisztor azert nyit ki, mert a bazis-emitter feszultsege eleri-meghaladja a nyitashoz szukseges feszultseget. A LED pedig attol alszik el, hogy a tranzisztor lezar azaz nem folyik rajta aram. Ha ez igy van, akkor a tranzisztor kollektoran majdnem tapfeszultseg lesz jelen.
(#) ferci válasza Donpedro hozzászólására (») Júl 29, 2007 /

Az általad már látott rajzhoz felteszek egy diagramot, kb. így zajlik le az első periódus és folytatódik a többivel.

A fogalmakra figyelj: ha az egyik kondi töltődni kezd, az azt jelenti, hogy majd +nyitóáramot ad a vele sorbakapcsolódó tranyó-bázisba és az kinyit.

A másik kondi ugyanakkor fordított polaritással rákapcsolódik a másik bázisra, tehát az meg negatív, majdnem tápfesznyi voltot kap és a tranyó lezár.
Ezután kezd majd átpolarizálódni, de csak a kb. 0,6 voltig ( Si ).

Itt még tápfesztől és egyéb variációktól függően változnak kissé a bázisokon lévő jelalakok, de alapban ez van.
(#) ferci válasza ferci hozzászólására (») Júl 29, 2007 /

Még annyit az előzőhöz, ha olyan ledet használsz, ami kb. 1 mA-rel is jól világít, akkor
megláthatod még a feltöltődés folyamatát is, vagyis együtt is világít a két led bizonyos fázisban.
Rb1, Rb2 ~ 100 – 150 kohm, Rc1, Rc2 ~ 8k2 – 10 kohm, c1, c2 : 1000-2200 uF.
5-10 percet várj a mérésekkel, legyen ideje "beállni" az áramkörnek és lehetőleg ne tegyél be nagy szivárgóáramú elkókat.

Utána multiméterrel pedig követheted a bázisok, kollektorok feszültségét, mert a periódusidő pár perc lesz ( Uc max a led miatt Ut – U led nyitó lesz csak ).

Ezzel a beállítással azt is meglátod (talán...), hogy mire kell figyelni extrém esetekben.

Hello mindenki!
Köszönöm a segítségeket, meglep hogy mennyi válasz érkezett, és köszönöm az ábrákat is, amelyeket néhányan mellékeltetek. Rájöttem, miért nem értettem. Az volt a problémám, hogy mitől kapcsolódna le a tranzisztor. Aztán este hogy gondolkodtam egy kicsit, és eszembe jutott egy mondás amit annó a fizikatanárunk mondott: "Az elektronjaink olyan okosak, hogy mindig a rövidebb utat választják" :zavart1: Az elején feltettem azt a kérdést hogy a tranyó bázisaikra minek 10kohm, és ezzel van tul.képpen megválaszolva a kérdésem. Azért hogy amikor bekapcsol az egyik tranyó, akkor az általa bezárt 220 ohm-os út legyen a "rövidebb", tehát hogy kikapcsoljanak.
Namost kinek adjam az 50 pöttyöt? :csodalk:
(#) ferci válasza Donpedro hozzászólására (») Júl 29, 2007 /

Ha érted, hogyan működik a cucc, akkor nagyon furcsán fejted ki még mindig - pedig világosan le van írva, hogyan zárja le egyik a másikat: negatív (lezáró ) feszt ad a másik bázisára.

A 10 kohm nem azért van, hogy amikor a tranyó bekapcsol, hanem akkor kapcsol be a tranyó, ha a 10 kohm-on keresztül nyitóirányú áramot ( bázisáramot ) kap.
Csináld meg az előzőkben leírt tesztet.

Idézet:
„Namost kinek adjam az 50 pöttyöt?”

Nekem felesleges, nem gyujtok pontokat ... ugy is mondhatnam nem a pontokert segitek
(#) Donpedro válasza ferci hozzászólására (») Júl 29, 2007 /

A kondiktól kapja a bázisáramot, nem? Azért villog
(#) mlinko válasza Donpedro hozzászólására (») Júl 29, 2007 /

Oszd szét belátásod szerint aszemlehet ilyet is
És örülök h megértetted habár csatlakoznék fercihez h valóban érdekes kifejezés ez a rövidebb utat választja szteminkábbb a könnyebb út lehet helyes vagyis a kisebb ellenállás felé megy!
Jóéjt jó építgetést jó ksi kapcsolás lehet fénysorompónak használni terepasztalon.

Végülis onnan kapja ezért tarta addig nyitva amíg kisül a kondi!

Nem. A kondik toltodnek az ellenallasokon keresztul es amikor a bazisfeszultseg eleri a nyitashoz szukseges erteket akkor megindul a bazisaram az ellenallason keresztul es kinyit a tranzisztor igy megindul a kollektoraram es a LEDen is aram fog folyni azaz vilagitani kezd.
(#) Donpedro válasza lamalas hozzászólására (») Júl 30, 2007 /

Asszem akkor megint nem értem
Szal addig okés, hogy kinyit baloldali tranzisztor. Ezáltal az összes elektronbácsi ott fog áramlani a legbaloldalibb "csatornán" (amit én mellékeltem), tehát a 10 k ohm -os ellenállásokon egy darab áram nem folyik át .Az a két 10 k ohm -os "csatorna" csak az elején kell, hogy valamelyik tranzisztor kinyisson, mert utána már a tranzisztorok bázisfeszültségét mindig a kondik szolgáltatják. Nem? :rinya:
(#) lamalas válasza Donpedro hozzászólására (») Júl 30, 2007 /

Ok, szoval a bal oldali tr. nyitva van, a jobb oldali pedig zarva. Ekkor a bal oldali tr. bazisan a nyitashoz szukseges fesz. van az emitteren fix 0V a kollektoran pedig van vmekkora feszultseg, ennek pontos erteke nem erdekes. Ebben az allapotban a bal oldali 10k-s ellenallason folyik aram a bal oldali tr. bazisaba. A jobb oldali tr. le van zarva, azaz a bazisan a nyitashoz szukseges fesztol kisebb feszultseg van (ezert van zarva), kollektoran pedig szinte tapfesz. nagysagu fesz. merheto. A bazisaba nem folyik aram sehonnan. Ebben az allapotban lathato, hogy az also kondi + fele kb. tapfeszultsegen van, mig - fele kisebb feszultsegen van (kb. akkoran ami a bal oldali tr.-t nyitasban tartja) es toltott allapotban van. A felso kondi - fele pedig majdnem 0 potencialon van (hisz ez a jobb oldali tr-hoz kapcsolodik aminek a bazis feszultsege 0, ezert is van zarva a tr.). A kondi + fele pedig valamekkora fesz.-en van, de ez most mind1 mert ez a kondi kisutott allapotban van. Ez a kiindulasi allapot es a tovabbi megerteshez ne gondolkozz azon, hogy pl. a jobb oldali tr. hogy lehet zarva es miert van ennek a tr.-nak a bazisa majdnem 0 potencialon. Bekapcsolaskor ugyanis olyan kaotikus allapotok uralkodnak, hogy nem lehet igazan meghatarozni melyik tr. lesz nyitva, melyik zarva, hogy vannak a kondik feltoltve stb. Szoval megvan az alapallapot.

Ebben a helyzetben a jobb oldali tr. nincs stabil allapotban, hisz nincs semmi ami zarasban tartana ezt a tr.-t. A bazisara kapcsolodo felso kondi a jobb oldali 10k-s ellenallason elkezd toltodni. A toltodes soran a jobb oldali tr. bazis feszultsege folyamatosan emelkedik es amikor eleri a nyitashoz szukseges nagysagot akkor a jobb oldali tr. kinyit. Ez azt eredmenyezi, hogy hirtelen megindul a bazisaram a jobb oldali 10k-s ellenallason keresztul, es ennek eredmenye, hogy a kollektoraram is megindul, a LED vilagitani kezd. Ezzel egyidoben a kollektoron hirtelen leesik a feszultseg es ez a feszultseg eses az also kondi masik vegen (-) is megjelenik es olyan merteku ami a bal oldali tr. lezarasat okozza. Mivel a bal oldali tr. lezar, megszunik a bazisaram es a kollektoraram is es a bal oldali LED kialszik. Ezzel elerkeztunk a kiindulasi allapothoz kepest ellenkezo allapothoz. Innentol kezdve ugyanaz tortenik mint elobb, csak epp az ellentetes oldali alkatreszekkel es ezutan eljutunk a kiindulasi allapothoz.

Nemtom, hogy ez igy kicsit erthetobb volt?
(#) Donpedro válasza lamalas hozzászólására (») Júl 30, 2007 /

Idézet:
„A bazisara kapcsolodo felso kondi a jobb oldali 10k-s ellenallason elkezd toltodni.”
A kondi nem a + oldalán kezd el töltődni? A felső kondi + oldala a baloldali ághoz kapcsolódik. Amúgy muszáj ezt teljesen megérteni hogy valami komolyabbat alkossunk?
(#) Donpedro hozzászólása Júl 30, 2007 /

Én ezt néztem ki magamnak.
(#) lamalas válasza Donpedro hozzászólására (») Júl 30, 2007 /

Nem muszaj megerteni semmit ... sokan azt sem ertik miert vilagit a lampa ha felkapcsoljak a kapcsolot
(#) Donpedro hozzászólása Júl 30, 2007 /

Akkor tisztázás képpen még néhány kérdésre kéne tudnom a választ:
1. A kondenzátor tul.képpen egy töltéstároló, aminek feltöltéséhez elég a pozitív pólus, csak akkor ad le áramot, amikor kisül. <- Ez így igaz?
2. Ha a 10 k ohm -os ellenlláson keresztül töltődik a kondi, minek oda egyáltalán 10 k ohm os ellenállás?
3. Miért van a potméternek három lába? :idiota:>
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem