Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csatorna létrehozása koax kábelbe
Lapozás: OK   4 / 5
(#) SzervízMacska válasza h15K4lgh6 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Remek ötletem van. Azt írtad, már a helyén a koax... Behúzószálként felhasználhatnád UTP kábel behúzásához. Nem kéne bontani, a nagy sebesség is biztosított lenne - olcsó eszközökkel.
(#) abcdabcd válasza SzervízMacska hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Ezt már én is ajánlottam...
(#) h15K4lgh6 válasza SzervízMacska hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

De az UTP max. 100 méterig jó, és a koax-on vannak elágazások is, és használjuk másra is a koaxot.
(#) abcdabcd válasza h15K4lgh6 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Akkor meg főleg hogy akarnál ilyen speciális nem a kapcsolódó ethernet szabványnak megfelelő eszközöket használni ezen a szál kábelen, ha azt másra is használjátok? Ez főleg valami egész extra dolog lenne... ha valaki ilyen eszközt csinált valószínű azt se a sarki számtekboltban árulja...

Akkor nézz utána, hogy a kábelcsatornában fér-e el még kábel, húzz be utp-t és a közepén tegyél be egy routert, és akkor már még egyszer annyi kábelhosszad van, amit használhatsz...

Lényeg a lényegben, pár csavarral meg egy kis porított aszpirinnel és robbantással (McGyver módra) ez nem megoldható feladat én ebben szinte tuti vagyok... A témához többet nem igazán lehet szerintem hozzátenni, legalábbis én nem tudok... Kérdezd azt, hogy hogyan lehet utp-t húzni a kábelcsatornába arra fogsz "pozitív" válaszokat kapni
(#) h15K4lgh6 válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Az nem baj, hogy másra is használjuk, mivel rengeteg frekvencia még nincs kihasználva rajta. Elfér még egy UTP mellette, és tényeg be lehetne tenni 100 m-enként egy switch-et, csak a tápellátással van a gond.
(#) pinkova válasza h15K4lgh6 hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

200 Mbit/s 300 méteres hatótáv, vagy 1000 Mbit/s és a határ a kábel kapacitása. Videóműsort meg jónéhány médialejátszó program tud alkotni. Egyébként meg nem hinném ha Te a meglevő antennakábel hálózaton szeretnél bármijen jelet küldeni, a szolgáltató nem venné elő a csalános f.szkorbácsot. Tehát, vagy maradsz WiFi jel sugárzó (akár 300Mb/s), vagy nagy szopások elé állítod magad!
Nem kis meló amit a nyakadba vennél, de azért drukkolok. (Azt azért megjegyezném, Nálad nagyobb szaktudású emberkéknek nem jön össze, lehet Neked sem kellene a fórumot kiidegelni.)

Milyen a kábel sávszélessége, a legutóbbi spektrumanalizátoros mérés jegyzőkönyve megvan esetleg? Erre már tényleg nem tudok mit mondani...

Ha nekünk nem hiszel keress az eBay-en, hogy valami elvetemült amerikai cég nem gyártott-e ilyen eszközt... ha gyárott is az egy biztos, hogy valamiért nem terjedt el...

Hát akkor a tápellátást is meg kell oldani, jobb megoldás tényleg nem nagyon van, vagy esetleg a kolléga által előbb linkelt 220V-os hálózaton működő eszköz lehet még értelmes alternatíva... (Ezekről én nem tudok semmi konkrétat, ugyanis még csak hallottam meg olvastam róla, hogy léteznek ilyenek, egy ideje)
(#) h15K4lgh6 válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Itt találtam valami érdekeset: http://www.compatible.eu/advanced_search_result.php?keywords=EOC110K

De sajnos ez is csak 100 Mbps.

Viszont ez is csak azt írja, hogy meglévő kábelen, azt nem írja, hogy a meglévő egyéb felhasználók, az eddigi módon használhatnák a koax kábelt... sőt ez egy spec eszköz, nem is túl olcsón... ha kiszámolod ennyiből lehet ki is lehetne hozni az utp behúzását...

Sőt amit akartam írni az is belefér ebbe a költségvetésbe, mégpedig optikai szál kihúzása, ha jól tudom a legolcsóbb megoldások is kb 500m hatótávolságúak és a 10ezres nagyságrendben kaphatók az eszközök, amiket az optikai kábel 2 végpontján elhelyezve utp-re alakítás történik, így normál hálózati kártyához csatlakoztatható is az egész... az optikai szál meg ugye még vékonyabb is mint az UTP, ha az elférne, ez is... és nem kell tápellátás se közben...

Na találtam is, bár ez is "csak 10/100", viszont jóval olcsóbb az általad linkelt megoldásnál, valamint további előnye még, hogy esetleges meghibásodás esetén később valószínűbben pótolható/másik megfelelő áron elérhetővel helyettesíthető az eszköz:
Bővebben: Link
6000Ft/db körüli ára van...
(#) abcdabcd válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Illetve találtam 1000MBps-es eszközt is Bővebben: Link annyi, hogy ez közvetlenül nem tudja fogadni az optikai szálat, kell, hozzá egy SFP modul...viszont ehhez elég 1 optikai szál is, míg a korábban belinkelthez kell egy adás és egy vételirányú szál... Viszont, ahogy legalábbis ebben a boltban az SFP-k árát nézem 7eFt körül vannak 100Mbitesek, a gigabitesek valószínű drágábbak, illetve itt pont nem is kaphatók, viszont árulnak ugyanitt gigabites konvertert is, amihez nem kell sfp, viszont az szintén 2 optikai szálat igényel... de akkor így a probléma 2x10eFt-ból + az optikai szálak árából meg is oldódna... Bővebben: Link
(#) pucuka válasza h15K4lgh6 hozzászólására (») Okt 23, 2011 / 1

A feladatot úgy tudnád megoldani, hogy kiválasztasz egy vivőfrekvenciát, amit modulálsz az átviendő jeleddel. Csak becslésként, a vivőnek a moduláló jel sebességének kb. 10 szeresénél nagyobbnak kell lennie. Ha pl 64 QPSK modulációt alkalmazol, akkor a vivőnek 1 Gb/s estén legalább 160 MHz -nél nagyobbnak kell lenni. A kábel csillapitását, és a vevő érzékenységét figyelembe véve meghatározhatod a távolságot a két berendezés között. Mivel két irány van, ezért két vivőt kell alkalmazni, olyan távol, hogy az irányokat szűrőkkel elválasztani lehessen.
Ez csak egy körülbelüli becslés, és már ebből is látszik, hogy ez nem hobbi kategória, és igen rendes elméleti felkészültséget igényelnek. Ha nagyobb távolság áthidalására van szükség, akkor a megfelelő kábelcsillapítás elérése után ismétlőket kell használni, ami meglehetősen drágává teszi az adatátvitelt koaxon. Az ismétlő állomásokat távtáplálni szokták, és kb 4, - 5 állomást lehet ellátni egy végpontról.

Optikai témában tovább nézegetve, találtam SFP-ket gigabites sebességre:
Bár ez itt már lassan offtopic, de remélem a moderátorok megengedik, így eegy "hosszú ideje húzódó probléma" oldódik meg...

Szóval ha megnézed, akkor az olcsóbbik eszköz ára 4eFt+6eFt a legolcsóbb gigabites SFP ára, így ugyanott vagy, mintha a komplett gigás tplink eszközt vennéd meg... ugyanis ehhez az sfp-hez is két szál kell.. a legolcsóbb egyszálas pedig 14eFt... esetleg az optikai szál árától függhet, hogy megéri e, mert ugye itt akkor csak felannyi kell... vagy esetleg a behúzás költségeitől... ezekben nem vagyok járatos, de ha a megfelelő témában ilyen ügyben kérdezel, valószínű akkor az általad vázolt iránnyal "egybevágó" válaszokat fogsz kapni nem úgy mint itt... ahol tényleg nem véletlenül próbálunk lebeszélni...
(#) abcdabcd válasza pucuka hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

Tényleg egyébként a távtáplálás az UTP esetén megoldást is nyújthatna... mondjuk nem tudom, hogy egy gigabites kapcsolaton mennyire működik az ilyesmi, legalábbis, ha csak dc az leválasztásra kerül, de valami nagyon jól szűrt táp kell hozzá hogy ne zavarjon be, mivel itt mind a 8 szál használatban van az utp-ből... de akkor ez is egy lehetséges megoldása lehetne a dolognak, csak pár POE adapter kell és kész is, külön tápot se kell akkor már vinni...
(#) abcdabcd válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 23, 2011 /

És jelentem létezik:

Gigabit ethernethez távtáplálás(POE), szóval akkor ez a legegyszerűbb megoldás valószínűleg, kell 2 db ilyen eszköz, az egyik az utp valamelyik végpontján, a másik a kábel közepén ahol van a (switch / router, amiből switch rész van használva csak), a végponton betáplálni a tápfeszültséget, a másik ezközzel meg középen levenni és azt adni az ottani aktív eszköznek... és kész is...
(#) Inhouse válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Most jön majd a kérdés, hogy is lehet ezt otthon, olcsóbban megépíteni, hiszen ez "csak" egy Y kábel...
Arról nem is beszélve, hogy bejöhet még az igények közé, hogy a koaxról való leágazásoknál is kell net is...

Üdv
Inhouse
(#) abcdabcd válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Pssszt... nem kell ilyeneket mondani ez egy varázsdoboz nem Y

Amúgy gondolom esetleg még pufferkondi lehet benne, meg hát a tápcsatlakozó amivel több, mint egy sima Y....
(#) Inhouse válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Nameg a füst, az minden elektronikába kell, ha kijön belőle, akkor vége..

Üdv
Inhouse
(#) pucuka válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Nem (csak) a távtáplálás a probléma. Az UTP kábelben alapsávi jel megy, megfelelő sávszélességben, a koaxon pedig vivős megoldás van, modemekkel. Ahogy a kábelnet nél, és a vezetékes ADSL -nél is, csak más a vivő, a média különbözősége miatt.
(#) abcdabcd válasza pucuka hozzászólására (») Okt 24, 2011 /

Itt szerintem nincs gond, legalábbis, ha hihetünk a feltett kérdés pontosságában, mert annyit szeretne a kérdésfeltevő, hogy a jelenlegi koax két végét összekötni valahogyan... a közbenső állomásokról nem tudunk semmit, az is lehet azok jól vannak úgy ahogy vannak... a plusz egy hozzáadott szál utp-n meg ha hihetünk a gyártóknak működhet ez a távtáplálósdi, akkor is ha jel is van a vezetékekben... Esetleg van ezzel kapcsolatban, valamilyen negatív tapasztalatod?

Mondjuk az érdekes, hogy a kérdésfeltevő eltűnt, pedig szerintem össze lett neki hozva a kb három -négy lehetséges alternatíva: Optika,UTP távtáplálással, Wifi, 230V-os hálózaton keresztüli összeköttetés...

Perzse, ha mindent mindennel kéne összekötni akkor az nem egy kábel meg a konkrét helyzet ismerete nélkül nehéz is lenne megválaszolni
(#) h15K4lgh6 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Köszönöm a válaszokat, gondolkozom a dolgokon. Kábelmodemre semmi ötlet nincs, hogyan tudnának kommunikálni egymással?

Idézet:
„A feladatot úgy tudnád megoldani, hogy kiválasztasz egy vivőfrekvenciát, amit modulálsz az átviendő jeleddel.”

Ezt hogyan tudom megoldani? Létezik olyan eszköz, ami átkódol ilyen fajta digitális jelet? Vagy házilag kell csinálni?
(#) h15K4lgh6 válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Idézet:
„Mondjuk az érdekes, hogy a kérdésfeltevő eltűnt”

Bocsánat, csak valami okból el kellett mennem.
(#) pucuka válasza h15K4lgh6 hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Házilag nem egyszerű. Ha belenézel egy akármilyen modembe, az első ami feltűnik, hogy van benne egy 1238 lábú tenyérnyi IC, (na jó, manapság kisebbek)
Koax kábelhez a kábelnetes modemeket tudnád használni, azzal csak az a gond, hogy a központoldali egy szerverbe van beépítve. Az elvet csak vázoltam, hogy hogyan van megoldva a vivőfrekvenciás adatátvitel.
(#) h15K4lgh6 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Idézet:
„Koax kábelhez a kábelnetes modemeket tudnád használni”

Akkor végülis csak a szerverrészt kell elkészíteni, vagy szerezni valahonnan. Venni úgy tudom nagyon drága.
"Kábelmodemre semmi ötlet nincs, hogyan tudnának kommunikálni egymással?"
(#) pucuka válasza h15K4lgh6 hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Modemekből mindíg kettő van egymással szemben, egy központoldali, és egy előfizető oldali. Van ugyan kivétel, de az elég ritka madár, bérelt vonalakon lehet használni, az ára is ennek megfelelő. Mindkettőnek elég különböző a kivitele, az előfizető oldali egy kompakt kivitel, míg a központ oldali egy rack, vagy kártya, ami önállóan nem is működőképes.
(#) abcdabcd válasza h15K4lgh6 hozzászólására (») Okt 25, 2011 /

Azt szerintem nem gondoltad végig, hogy ez a kábelmodemes dolog, a meglévő, és a többi gépen használatban maradó Ethernet 10BASE rendszerrel együtt tud e egyáltalán működni...
Vagy annyi kábelmodemet akarnál beszerezni, ahány gép van most a hálózaton? Mondjuk eddig csak a hosszú kábel két végének az összekötéséről volt szó...

Ja és a kábelmodemes megoldásról sebességügyileg nem tudom mit gondolsz...
De amihez hozzájutsz az valószínűleg jóeséllyel a 100MBit nagyságrendben mozog sebességügyileg...

Szóval ott vagyunk ahol a part szakad... és árban meg a bolhapiacon a kábelmodemeket is kb 4eFt-ért láttam, és ha kettő kell belőle... Egy árban van a tényleg és szinte rögtön működő megoldásokkal...
(#) abcdabcd hozzászólása Okt 25, 2011 /

Csak egy kis ízelítőként: Bővebben: Link
Ez egy teljesen gyári LAN ic-t felhasználó design, egy ilyet egyáltalán össze tudnál forrasztani, ha minden ott lenne hozzá?
Nézd meg az ajánlott designhoz milyennyákot ajánlanak: 4 rétegűt... nézd meg melyik gyártó és mennyiért vállalja el egy ilyen panel legyártását...

És ez még mindig teljesen gyári megoldások alkalmazásával, egy hálózatképes vezérlőkártya "csak"...

A hasonló chipek leginkább hasonló tokozásban készülnek, a linkelt paneleken láthatóakhoz...

Ha van is olyan chip, ami képes az általad vázolt dologra, azt valószínű nem a hozzád legközelebbi sarki elektronikai kereskedésben tudnád megvásárolni... Ha egyáltalán találnál ilyet, akkor az is csoda lenne ha találnál hozzá boltot, ahol megveheted, hát még az, ha mondjuk 1000, de akár 100db-tól kevesebbet vehetnél belőle...

És akkor ez még mindig nem működik, ugyanis pl ezen a kártyán is van egy operációs rendszer... Ugyanis ezek a chipek nem csak úgy vannak, hogy tegyünk bele 10000 tranzisztort, hanem mikroszámítógép vezérlésűek... esetlegesen teljesen zárt fejlesztőkörnyezettel, persze, ha a minimálisan rendelhető mennyiséget megveszed, akkor a gyártó valószínűleg adja hozzá, vagy akár külön eléggé tetemes összegért megvásárolhatod...

Na ennyit a kész megoldások "összebarkácsolásáról"

Ha építeni szeretnél nagyfrekvenciás áramkört magadnak, akkor egyáltalán akár csak egy valamilyen frekvenciamérőd van, nem is kérdezem, hogy 100Mhz-x Ghz tartományban mérni tudó,ha építenél egy rezgőkört, lásd, hogy hol rezeg?

Az egy dolog, hogy mostanában teljesen otthoni használatra is GHz-es tartományban műküdő eszközöket árulnak, akár gyufásskatulya méretben is, de lehet nem gondoltál bele ezek mennyire összetett eszközök (nem a mikrosütőre gondolok), ahhoz hogy pl egy tv tunert usb stick méretben el lehessen készíteni, digitális jelfeldolgozó processzor van benne... komoly matematikai háttérrel megoldották a feladatot, amit amúgy egy analóg áramköröket tartalmazó tunerrel oldottak meg, ami maga nagyobb, mint egy kis ilyen komplett eszköz tokostul... így tudnak egy átlagos analóg tunertől vékonyabb komplett tv-t is csinálni pl...
(#) abcdabcd hozzászólása Okt 25, 2011 /

Amúgy lehet rájöttem miről van szó itt pontosan:
Az otthoni számítógépet összekötni a szomszéd házban lakó haver gépével... és ezért nem jó a másik kábel behúzása, mert ugye közös területen kéne matatni, a koax kihúzása meg pláne, meg a koax kábel az valószínűleg akkor egy valamilyen kábeltv hálózat része lehet... Ha erről van szó, akkor a koaxon a tv adással "szembeni" irány, azaz visszirány csak egy kis sávban működik, ha a szolgáltató úgy alakította ki a hálózatot, mert mondjuk internetet is szolgáltat rajta, és így akár olyan erősítők is vannak beépítve, amik az ebben a sávban menő jelet még erősítik is, viszont itt gond lenne, ha bárki bármit akarna adni, hiszen a szolgáltató net hálózatát zavarná vele... ha meg nincs ilyen, akkor a beépített erősítők valószínű a visszirányban nem nagyon engedik át a jelet...

Ha viszont olyan koax "hálózatról" van szó, ami mondjuk a házban "ottfelejtődött", mert mondjuk a szolgáltató kiépített új csillagpontos hálózatot, és a régi kábel meg ott van a falban, azt esetleg még lehetne is használni valamire, de mivel 75Ohm-os és a PC 50Ohm-os hálózatot "tud" és azt is "csak" 10megásan, így annyira ez sem jó ötlet...

Szóval ha ez a helyzet, akkor valószínű mégis marad a wifi, megfelelően elhelyezett, megfelelő kimenőteljesítményű routerekkel(olyanokkal, amik tudják a 20dBm-et, ami a max megengedett), és megfelelő antennákkal... amik sok helyen kaphatók, wifi- boltokban, vagy direkt antennaboltokban... vagy akár a fórumon van téma, ahol a leírások alapján, adott átmérőjű rézdrótból kialakítható az antenna, adottak a pontos méretek...

Más lehetőség a dolog megoldására nem valószínű, hogy nagyon van...
(#) pucuka válasza abcdabcd hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Nagyon leragadtál az alapsávi jelátvitelnél. Az alapsávi átvitelnél elég sok gond van, ütemezni kell az adást, vételt, a széles sávban nagy a kábel vesztesége, különböző torzítások reflexiók lépnek fel, stb. Mindez jelentősen korlátozza az áthidalható távolságot. A vezetéknélküli WIFI -s átvitelnél, ami szintén vivőfrekvenciás átvitel, és mindkét oldalon végül is egy modem van, Az áthidalható távolság azért növelhető meg, mert a levegő csillapítása sokkal kisebb mint bármilyen koaxé. Elvileg az antennák helyére nyugodtan köthetnénk koax kábelt is, csak a távolság csökkenne jelentősen a kábel csillapítása miatt. (ha eltekintünk az 50 - 75 ohm problémájától, ami nem túl nagy gond) A nagy vivőfrekvenciára pedig éppen a nagy adatsebesség, nagy sávszélesség miatt van szükség.
(#) Inhouse válasza pucuka hozzászólására (») Okt 26, 2011 /

Túlragozzátok a dolgot...
Ebből semmi sem lesz...ezer párszáz ft-ból egyik megoldás sem fog működni, több nem lesz rá, és a hozzáértés is kevés ehhez...a lelkesedés, ami több, mint szükséges...
Hányszor lesz ez még ez a téma újrakezdve?

Üdv
Inhouse
Következő: »»   4 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem